Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 07 травня 2022, 10:37
40638
0

Ці орки вже закінчуються. День 72. У бункері визначилися щодо мобілізації

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 6 травня

| Оновлено 07 травня 2022, 10:37
40638
0
Ці орки вже закінчуються. День 72. У бункері визначилися щодо мобілізації
Twitter. Бункер рф

72-й день війни. 6 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 6 травня

23:59. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Працюємо над варіантами порятунку військових на Азовсталі»

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні за підсумками 72-го дня війни сказав:

«Російські війська продовжили обстріли нашої території, зокрема ракетні та авіаційні удари. Прошу всіх наших громадян, особливо у ці дні, не ігнорувати сигнали повітряної тривоги. Будь ласка, це є ваше життя, життя ваших дітей.

Продовжуємо евакуаційну місію з Маріуполя за посередництва ООН та Червоного Хреста. Працюємо також над дипломатичними варіантами для порятунку наших військових, які ще залишаються на Азовсталі. Залучені впливові посередники, впливові держави».

23:00. Володимир ОГРИЗКО: «ООН нікому більше не потрібна, окрім своїх чиновників»

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко прокоментував новину про те, що ООН вперше після початку військового вторгнення росії в Україну готова висловити «глибоке занепокоєння щодо підтримки миру та безпеки в Україні».
 
«Оце і є Рада безпеки ООН у всій своїй красі. Якщо після війни не буде створено реального механізму забезпечення міжнародного миру та безпеки, про таку ООН можна буде назавжди забути. Бо вона нікому більше не потрібна, крім власних чиновників, які «дуже занепокоєні», – написав Огризко у твіттері.
 
Зазначимо, що росія має право вето і може заблокувати будь-яке неприйнятне рішення.

22:15. Верещук: з Азовсталі евакуювали 50 цивільних

У п'ятницю, 6 травня, з Азовсталі в Маріуполі було евакуйовано 50 жінок, дітей та літніх людей.

Віце-прем'єр Ірина Верещук: «Сьогодні ми проводили евакуацію громадян із Азовсталі. На зворотному шляху мали забрати людей на Порт Сіті. На жаль, не встигли. Тому що цілий день колона змушена була стояти біля Азовсталі. Там проходили бої та інші провокації. Ворог постійно порушував режим припинення вогню. Тож евакуація проходила дуже повільно.

Однак сьогодні нам вдалося витягнути з Азовсталі 50 жінок, дітей та літніх людей. Завтра вранці ми продовжимо евакуаційну операцію».

Верещук зазначила, що за планом о 17:00 на Порт Сіті мають бути автобуси, які відвезуть людей до Безіменного. Там люди з Порт Сіті приєднаються до колони з Азовсталі, яка наступного дня вирушить до Запоріжжя.

Раніше у п'ятницю, 6 травня, кореспонденти міжнародного агентства Reuters підтвердили евакуацію 25 людей, включаючи дітей, з території заводу Азовсталь у Маріуполі до селища Безіменне під контролем російських окупантів.

21:05. Байден підпише новий пакет військової допомоги Україні на $100 млн

Президент США Джо Байден найближчими днями підпише новий пакет озброєнь для України на суму не менше $100 млн, пише Reuters з посиланням на інформацію трьох американських чиновників (УП).

Чиновники на умовах анонімності заявили, що цей пакет, швидше за все, включатиме більше боєприпасів для таких озброєнь, як гаубиці.

4 травня у Пентагоні заявили, що майже всі 90 гаубиць, обіцяних США Україні, вже доставлені за призначенням.

20:30. Байден підпише закон про ленд-ліз для України 9 травня

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підпише закон про ленд-ліз для України 9 травня.

Про це заявила прес-секретар Білого дому Джен Псакі під час спілкування з журналістами на борту президентського літака (УП): «У понеділок президент підпише Закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні на 2022 рік».

Вона підтвердила, що у понеділок Байден візьме участь у відеоконференції G7, до якої із відеозв'язку також приєднається президент України Володимир Зеленський: «Вони обговорять останні події у війні росії проти України та глобальний вплив путінської війни, підтримку України та продемонструють єдність G7 у колективній відповіді».

Минулого тижня Палата представників США схвалила законопроект про ленд-ліз, який дозволить більш ефективно відправляти зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

19:50. Генштаб: ЗСУ звільнили 5 населених пунктів у Харківській області

Збройні сили України у Харківській області відновили контроль за 5 населеними пунктами.

Генеральний штаб ЗСУ: «За результатами наступу підрозділами Сил оборони України відновлено контроль над населеними пунктами Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестаково, Перемога та частиною села Черкаські Тишки».

19:10. Зеленський: Немає ознак наближення закінчення війни

Президент Володимир Зеленський вважає, що немає ознак швидкого завершення російсько-української війни:

«Сьогодні 72-та доба повномасштабної війни, і ми не бачимо кінця війни поки що. Ми не відчуваємо і не бачимо найменшого бажання від російської сторони завершити її. І ми не бачимо задовільних рішень тих викликів, які спровокували росією цією війною.

З 24 лютого не було жодного дня, щоб ми не вели переговори про надання нам зброї, посилення санкцій проти росії тощо. І не було жодного дня, коли ми б не вели переговори щодо безпечного виходу та зеленого коридору для людей, які перебувають в облозі в Маріуполі».

Президент пояснив, що Україна прагне здобути перемогу у війні якнайшвидше, відновити свою територіальну цілісність і розпочати відновлення зруйнованого майна, зокрема за кошти, конфісковані в росії.

Зеленський наголосив, що російсько-українська війна матиме глобальні наслідки у багатьох сферах. Насамперед йдеться про виклики для продовольчої безпеки сотень мільйонів людей, зокрема на Близькому Сході. Адже, за словами Зеленського, порушено традиційні ланцюжки постачання ключових продуктів харчування в регіоні.

Президент додав, що світові лідери починають усвідомлювати глобальні наслідки цієї війни, хоча у перші дні вони мали песимістичні очікування щодо спроможності України чинити відсіч російській агресії.

Він закликав світ діяти більш рішуче і швидко, адже масштаб збитків і збитків від війни для всього світу збільшуватиметься з кожним днем ​​війни. Хоча майбутня перемога України у війні вже безперечна, її наближення зможе знизити кількість збитків для світу.

18:30. Україна закликає ЄС запровадити нафтове ембарго та вивчити газове ембарго для росії

Україна закликає Європейський Союз негайно запровадити ембарго на купівлю російської нафти та розпочати розгляд питання про заборону купівлі газу.

Глава МЗС Дмитро Кулеба на прес-конференції у Києві сказав: «Ми закликаємо Євросоюз запровадити якнайшвидше повне нафтове ембарго проти рф і негайно перейти до розгляду газового ембарго. Чим швидше це відбудеться, тим більше життів буде врятовано і тим швидше європейська економіка позбавиться залежності від росії в енергетичній сфері».

Він зазначив, що ключовим проблемним питанням у шостому пакеті санкцій є запровадження нафтового ембарго і деякі країни виступають або проти ембарго як такого, або за те, щоб їх звільнили від необхідності вводити його на більш тривалий термін:

«Серед цих країн є такі, які дуже багато зробили для України, які ми дуже поважаємо, любимо та розуміємо їхню складну ситуацію. Є там і країна, яка, на жаль, торпедує весь шостий санкційний пакет та тему нафтового ембарго для того, щоб зберегти свої відносини з росією», – сказав Кулеба, маючи на увазі Угорщину.

Міністр наголосив, що сама позиція про те, щоб відкласти нафтове ембарго до кінця 2023 або кінця 2024 року, є хибною.

18:00. Зеленський закликав канцлера Німеччини відвідати Київ 9 травня

Президент України Володимир Зеленський закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца зробити сильний крок і відвідати Київ 9 травня (УП, Reuters):

«Він запрошений, запрошення відкрите, воно вже є певний час. Його запрошують приїхати до України, він може зробити цей надзвичайно потужний політичний крок – приїхати 9 травня до Києва. Я не пояснюю значення, я думаю, ви досить освічені, щоб зрозуміти чому».

Щодо Маріуполя Зеленський сказав, що ситуація там рівносильна катуванням і що жодних переговорів з росією бути не може, якщо мирних жителів або військовослужбовців буде вбито, коли їх можна було звільнити:

«Росіяни не вірять, що їх можна притягти до відповідальності за військові злочини, тому що вони мають силу ядерної держави. Йде 72-й день повномасштабної війни, і ми поки що не бачимо її кінця і не відчуваємо жодної готовності російської сторони до її припинення».

Раніше повідомлялося, що 8 травня Шольц виступить із телезверненням до громадян Німеччини. Темами звернення стануть війна в Україні та 77-та річниця закінчення Другої світової війни в Європі. Напередодні речник Бундестагу Бербель Бас також оголосила про поїздку в Україну в неділю. Як голова парламенту вона стане найвищим представником Німеччини у Києві з початку війни. Пізніше стало відомо, що незабаром планується візит глав МЗС Німеччини Анналени Бербок.

17:30. Росіяни обстріляли евакуаційний автомобіль біля Азовсталі, є загиблий

Російські війська порушили режим тиші у Маріуполі та обстріляли евакуаційний автомобіль, який їхав забрати цивільних із Азовсталі: загинув військовий, 6 – поранено.

Полк Азов: Під час режиму припинення вогню на території заводу Азовсталь росіяни, застосувавши ПТРК, підбили автомобіль. Цей автомобіль рухався до цивільних, щоб їх евакуювати з території заводу. В результаті обстрілу 1 боєць загинув та 6 поранено.

Захисники зазначають: ворог продовжує порушувати всі домовленості та не дотримуватися гарантій безпеки під час евакуації цивільного населення. Азовці оприлюднили відео з пораненим бійцем та фото знищеного внаслідок обстрілу автомобіля.

16:50. У Києві 8–9 травня посилять патрулі, комендантська година буде звичайною

Вводити подовжену комендантську годину в Києві 8–9 травня влада не планує, але правоохоронці посилять патрулювання вулиць.

Голова столиці Віталій Кличко: «Друзі! На 8–9 травня вводити комендантську годину у Києві та області військове командування поки що не планує (комендантська година у Києві, як завжди, буде з 22:00 до 05:00).

Місто цими днями жодних заходів проводити теж не планує. Тому що, нагадаю, під час воєнного стану масові заходи заборонені. Якщо хтось захоче піти покласти квіти, він може це зробити в приватному порядку. Також у ці дні буде посилено патрулювання у місті, охорона громадського порядку».

Кличко звернувся до киян: поки що не час для масових гулянь чи відпочинку на природі великими компаніями. Будьте уважні та дотримуйтесь правил безпеки воєнного часу. Мер нагадав також, що відвідувати ліси та лісопаркові зони у столиці та передмісті заборонено. У багатьох із них досі працюють піротехніки.

Також Кличко закликає не нехтувати сигналами повітряної тривоги і одразу слідувати в укриття. Найближчими днями є висока ймовірність ракетних обстрілів у всіх регіонах України.

16:00. Законодавство України також декомунізували

Президент Володимир Зеленський підписав закон Про десовєтизацію законодавства України.

Голова парламенту Руслан Стефанчук: Дякую всім колегам народних депутатів, які допомагали розробляти цей закон і проголосували за його прийняття. Ми разом зробили те, що не змогли зробити народних депутатів за попередні 30 років незалежності.

Відтепер у законодавстві:

  • немає згадки про перемоги Великої Жовтневої соціалістичної революції;
  • немає прагнення втілювати у життя ленінські ідеї побудови комуністичного суспільства;
  • немає посилання програми, розроблені комуністичної партією;
  • немає пріоритету у правах комсомольців, комуністів та інших товаришів;
  • вичищено майже 1200 актів органів державної влади та управління Спілки РСР, УРСР (Української РСР).

Кабінету міністрів доручили найближчим часом провести те саме на своєму рівні, а також напрацювати нові Трудовий кодекс, Житловий кодекс та Кодекс про адміністративні провини.

15:30. Воронеж – Україні, Москва – Білорусі. У Китаї спрогнозували розкол росії

На китайському телебаченні спрогнозували, кому відійдуть території російської федерації після її розколу.

Більшість територій росії можуть дістатися Казахстану, Монголії та Китаю. При цьому Україна отримає Воронеж та Ростов-на-Дону.

Картою китайських колег у своєму Instagram поділився український журналіст Дмитро Гордон.

14:30. Він іде на дно! Фрегат орків Адмірал Макаров пошкоджений ракетами Нептун

Приємні новини надійшли з Чорного моря. Неприємностей зазнав новий ракетний фрегат орків Адмірал Макаров

За попередньою інформацією, фрегат серйозно пошкоджений українською ракетою Нептун. І може от-от піти на дно, слідом за крейсером Москва.

Адмірал Макаров введений в дію у 2017 році. Він був оснащений сучасними засобами ППО та озброєний крилатими ракетами Калібр. Якими вже стріляти не зможе! 

Нардеп Олексій Гончаренко розповів деталі: «Сторожовий фрегат ВМС Росії Адмірал Макаров зажурився. Так-так, ви все правильно зрозуміли! Бог морів мститься кривдникам України.

Фрегат Адмірал Макаров було закладено у лютому 2012 року на суднобудівному заводі Янтар у Калінінграді, спущений він на воду у вересні 2015 року.

А 2022-го, коли почав вбивати українців, отримав від Бога морів. Поки що фрегат не вирушив слідом за Москвою, але справи у нього кепські».

 

13:40. Армія рф почала застосовувати авіацію та артилерію в Запорізькій області

російська армія почала активно застосувати ракетні та авіаудари по Запорізькій області, зокрема по містах Гуляйполе та Оріхів, також стріляє з артилерії.

Прес-секретар Запорізької обласної військової адміністрації, полковник ЗСУ Іван Ареф'єв: «До недавнього часу на Запорізькому напрямку ворог активних бойових дій не вів, але чинив вогневий вплив, щоб обмежити дії наших військ та знищити наші артилерійські підрозділи.

Сьогодні близько 11:00 ворог активно застосував авіацію та артилерію Гуляйполем. Масованими артобстрілами російська армія знищує мирну інфраструктуру Оріхова, наноситься ракетні та авіаудари».

Напередодні Запорізька ОВА повідомила, що російські військові змінили тактику, намагаючись наступати на сході України: вони аналізують тактику Збройних сил України, шукають слабкі місця, виявляють обережність.

13:20. ГУР: Депортованих погрозами змушують приймати громадянство ЛНР

В окупованому місті Сорокіне в Луганській області розпочали процеси оформлення паспортів ЛНР щодо українських громадян, переміщених із нещодавно захоплених територій.

Головне управління розвідки зазначає, що люди, позбавлені будинків, майна та грошей, змушені погоджуватися на ці умови, адже тільки так можна отримати гроші, продукти та медичну допомогу. З людьми проводяться «профілактичні бесіди».

Повідомляється, що у разі відмови від громадянства псевдореспубліки люди втратять будь-які засоби для існування і до них будуть застосовані репресії.

12:40. США: росія не була здатна втілити свій військовий план в Україні

У США вважають, що росія не змогла втілити свій складний план із захоплення України через недостатню кількість підготовлених солдатів та логістичних прорахунків (УП).

Начальник штабу Сухопутних сил США Джеймс Макконвілл: «План, який був у росії, – дуже складний. Для такого плану потрібні дуже натреновані та дисципліновані солдати. Вони не мали таких здібностей. Вони не мали достатньо підготовлених солдатів.

Для виконання подібного військового плану, росії була потрібна набагато краща логістична система. З боку України важливо, що робить керівництво. Прем'єр-міністр лишився. Усі в уряді України залишились, щоб захищати країну.

Можливо, українці не мають таких потужностей і здібностей, як росія, але українці мають волю. Коли будуєш згуртовану команду, це важливо. Це відрізняється від того, що ми бачили у інших місцях.

Треба підкреслити важливість союзників і партнерів США у забезпеченні логістики для підтримки України. Одна річ – мати військове обладнання там [у Європі], а інша – забезпечити доставку цього обладнання.

Міністр Армії США Крістін Вормут: «Ми показали, як швидко ми змогли розмістити наші сили в Європі. Ми також продемонстрували, як швидко ми допомагаємо зброєю Україні. Це демонструє неймовірну впевненість у тому, що робить американська армія задля забезпечення логістики.

Наша підтримка України є непохитною і наша відданість захищати кожен дюйм території НАТО залізна».

12:10. Ворог безперервно поливає Луганщину вогнем: очікується посилення наступу

Російські війська безперервно обстрілюють Луганщину, у наступні кілька днів очікується посилений наступ.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: «Ми готуємося до більш потужних наступів. У найближчі 3–4 дні вони кинуть усі зусилля, щоб прорватися або до Сєвєродонецька або до Попасної, взяти найбільше місто і взяти в оточення ЗСУ».

За словами Гайдая, вороги цілодобово обстрілюють усю територію Луганської області із різних видів озброєння. Але українські захисники мужньо утримують позицію.

Евакуація дуже ускладнена. За підрахунками глави ОВА, всього на підконтрольній Україні території залишаються близько 50 тисяч громадян.

12:00. Окупанти вже втратили 199 літаків, 324 БПЛА та 24,9 тисячі військових

росія у війні з Україною втратила 24900 своїх військових, 1110 танків, 199 літаків та 2686 бойових броньованих машин.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 6 травня орієнтовно склали:

  • особового складу близько 24900 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1110 (+18) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 2686 (+35) од.,
  • артилерійських систем – 502 (+3) од.,
  • РСЗВ – 171 (+2) од.,
  • засобів ППО – 83 (+0) од.,
  • літаків – 199 (+3) од.,
  • вертольотів – 155 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1926 (+19) од.,
  • кораблів/катерів - 11 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 324 (+12),
  • спеціальної техніки – 38 (+0),
  • крилатих ракет - 90 (+1).

Зазначається, що найбільші втрати супротивника минулої доби були на Лиманському та Курахівському напрямках.

11:15. На Одещині збили російську ракету

У Білгород-Дністровському районі силами ППО знешкоджено ракету, якою росіяни намагалися влучити по інфраструктурі Одещини.

ОК Південь: Уламки ракети впали на підсобну будівлю одного з об'єктів інфраструктури.

Їх вилучили як докази злочину ворога проти України слідчо-оперативною групою Нацполіції, яка працювала на місці події. Постраждалих нема.

10:40. Міністр оборони Німеччини підтвердила поставку 7 гаубиць Panzerhaubitzen 2000

Німеччина погодилася поставити Україні 7 самохідних гармат-гаубиць Panzerhaubitzen 2000. Це підтвердила у Словаччині у п'ятницю міністр оборони Крістін Ламбрехт (УП, Die Welt).

Гаубиці мають бути поставлені за поточним ремонтом. Німеччина вчитиме українських військових використовувати ці системи озброєння.

Panzerhaubitzen 2000 – це важкі артилерійські установки, які здатні стріляти на відстань до 40 км. Бундесвер описує Panzerhaubitze 2000 як одну із найсучасніших артилерійських систем у світі. Їхня сила полягає в точності і великій дистанції бою.

Нідерланди раніше пообіцяли Києву постачання п'яти таких гаубиць. У Словаччині Ламбрехт відвідала німецьких солдатів, розгорнутих на східному фланзі НАТО разом із системою протиповітряної оборони Patriot.

10:00. У Києві горів готель: евакуювали 98 людей

Під ранок 6 травня у столиці сталася масштабна пожежа у 4-поверховій будівлі у Голосіївському районі, жертв немає, рятувальники евакуювали 98 людей.

ДСНС у Києві: 6 травня о 04:34 надійшло повідомлення про пожежу, що виникла на вул. Бродівській у Голосіївському районі столиці. Горіли 2 та 3 поверхи 3-поверхової будівлі з поширенням полум'я на покрівлю та 1 поверх.

У 4-поверхівці знаходився готель. Рятувальники, які прибули на місце події, негайно приступили до гасіння пожежі, врятували 5 та евакуювали 98 людей. О 06:45 пожежу локалізували на площі 2000 кв. м, а о 07:29 – ліквідували.

Повідомляється, що завдяки оперативним і злагодженим діям рятувальників вдалося врятувати 4 будівлі та недобудований поруч розташований корпус. На місці працювало 80 рятувальників та 15 одиниць пожежної техніки.

09:20. З Маріуполя евакуювали ще 500 цивільних

З Маріуполя та Азовсталі вдалося вивезти ще майже 500 українців.

Проведено черговий етап складної операції з евакуації людей з Маріуполя та Азовсталі. Вдалося вивезти близько 500 цивільних. Україна продовжує робити все, щоб врятувати всіх мирних жителів та військових. У ці хвилини йде наступний етап порятунку людей з Азовсталі.

Голова ООН Антоніу Гуттереш: «Успішно евакуювали близько 500 людей із заводу Азовсталь, Маріуполя та прилеглих районів. Я сподіваюся, що подальша координація з Москвою та Києвом призведе до нових гуманітарних пауз, щоб забезпечити безпечний прохід цивільним особам».

08:30. Окупанти вдарили по Дніпропетровщині ракетою та з Градів

Російські загарбники вночі обстріляли населені пункти у Криворізькому та Синельниківському районах Дніпропетровської області, обійшлося без постраждалих.

Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко: «Ніч була неспокійною. Окупанти обстріляли Криворізький та Синельниківський райони.

Зокрема, росіяни стріляли з Градів по Зеленодольській та Широківській громадах. Влучили у два села. Постраждалих немає».

Також був приліт ракети в Покровській громаді. Вона влучила у поле, людей не зачепило.

07:30. Джерело: у кремлі ухвалили рішення провести мобілізацію 450 тисяч осіб

За даними російських інсайдерів, путін передав своєму прес-секретарю пескову рекомендації більш скрупульозно та обдумано підбирати слова, відповідаючи на питання про спецоперацію та про можливу мобілізацію, тобто не нести пургу.

Питання про те, щоб офіційно оголосити війну та мобілізацію, на сьогоднішній день перебувають у стадії активного обговорення та песков, на думку путіна, багато на себе взяв, назвавши інформацію про плани мобілізації нісенітницею і стверджуючи, що таких планів немає.

Зараз путін обговорює плани можливої ​​мобілізації. Зважаючи на все, з самим фактом необхідності мобілізації він визначився. І вже йде обговорення, в якій формі і в які терміни її провести. Під час наради президента з керівництвом військового блоку обговорили проведення мобілізації в три етапи до кінця року, із загальним викликом до 450 тисяч осіб [Генерал СЗР].

06:45. Генштаб: Росіяни продовжують штурмувати Азовсталь

У Маріуполі росіяни продовжують блокувати підрозділи Сил оборони в районі Азовсталі, а в окремих районах вони відновили штурм за підтримки авіації, щоб взяти під контроль завод.

05:30. Пентагон: Більшість військ рф відійшли від Маріуполя

За оцінкою Пентагону, більшість російських сил відійшли від Маріуполя і рушили на північ від міста.

Представник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу (Укрінформ): «Наше знання диспозиції російських сил, знаєте, не ідеальне. Загалом ми оцінили б, що більшість російських сил, сухопутних військ, які були направлені до Маріуполя, відійшли та рушили на північ від Маріуполя. Невелика кількість, приблизно еквівалентна парі батальйонних груп, поки що знаходиться в Маріуполі та на його околицях».

Зазначається, що в основному росіяни завдають авіаударів по Маріуполі та його околицях і зокрема по Азовсталі, де знаходяться українські захисники та цивільні.

04:20. Розвідка США допомогла Україні потопити Москву

США надали Україні розвіддані, які допомогли вразити російський крейсер Москва, флагман Чорноморського флоту Росії, повідомили високопоставлені американські чиновники в NYT.

NYT пише, що відразу після удару представники адміністрації Джо Байдена скрупульозно мовчали, відмовляючись підтвердити навіть факт завдання удару по Москві. Але останніми днями американські офіційні особи підтвердили, що дані з джерел американської розвідки надані Україні за кілька годин до запуску ракет Нептун.

Офіційні особи відмовилися уточнити яку інформацію передали. Американський чиновник повідомив, що українці питали американців про корабель, що пливе в Чорному морі на південь від Одеси. Штати ідентифікували його як Москву і підтвердили його місцезнаходження. Тому українські сили націлилися на корабель і завдали удару без відома США.

Водночас, за словами одного чиновника, інформація виходить за межі простого повідомлення про місцезнаходження корабля в Чорному морі. Як заявили інші офіційні особи, немає певності, що Україна могла вразити корабель без допомоги США.

03:40. Харківщина: внаслідок ракетного обстрілу загинула людина

Внаслідок російського ракетного обстрілу в Лозовській громаді Харківської області загинула людина.

Лозовський міський голова Сергій Зеленський: «Сьогодні був трагічний день – нашу територіальну громаду обстріляли ракетами. Є одна жертва, загинула людина».

03:10. Засоби українських ППО вразили 15 цілей російських військ

Протиповітряна оборона України 5 травня знешкодила 15 повітряних цілей ворога: 14 БПЛА та літак.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Бойова авіація противника й надалі діє на відстані, не входячи в контрольований Збройними силами України повітряний простір.

5 травня протиповітряною обороною Повітряних сил та Сухопутних військ вражено не менше 15 повітряних цілей: 14 – безпілотників типу Орлан і один літак, попередньо винищувач Су-30СМ».

Літак окупантів збито на Східному напрямку зенітним ракетним підрозділом Повітряних сил.

02:30. Глава ООН: розпочався третій етап евакуації цивільних із Азовсталі

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш на засіданні Радбезу ООН заявив, що на території заводу Азовсталь розпочали третій етап евакуації цивільних осіб:

«Наразі триває третій етап операції з порятунку цивільних із Маріуполя. Але наша політика полягає в тому, що ми не розголошуватимемо інші деталі, доки не завершиться операція, щоб не зірвати її проведення.

В даний час близько 500 цивільних осіб (в рамках двох попередніх етапів) були врятовані та перевезені в безпечні місця після того, як вони жили під постійними артилерійськими обстрілами та страждали від нестачі їжі, питної води та медикаментів».

Гутерреш сказав, що представники ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста проводять складну операцію та координують свої дії з представниками російських окупантів та урядом України. Генсек висловив сподівання, що в майбутньому вдасться досягти режиму припинення вогню для порятунку цивільних бойових дій, що опинилися в епіцентрі, в інших місцях.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 72-го дня війни, 6 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(63)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Снігур розібралася з нейтральною тенісисткою на шляху до півфіналу в Кальві
Теніс | 19 квітня 2024, 14:00 8
Снігур розібралася з нейтральною тенісисткою на шляху до півфіналу в Кальві

Дар'я впевнено обіграла Вікторію Кан

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 22
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.