Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 04 травня 2022, 15:43
13519
0

Мирного договору з рф не буде. День 69. Можна лише прийняти їх капітуляцію

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 3 травня

| Оновлено 04 травня 2022, 15:43
13519
0
Мирного договору з рф не буде. День 69. Можна лише прийняти їх капітуляцію
Getty Images/Global Images Ukraine

69-й день війни. 3 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 3 травня

23:59. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «рф має повернутися до кордонів до 24 лютого та віддати Крим»

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю The Wall Street Journal заявив, що росія має повернутися до кордонів до 24 лютого та віддати Крим. Також президент заявив, що сумнівається в успіху мирних переговорів із росією.

Вечірнє звернення Володимира Зеленського за підсумками 69-го дня війни:

«Маємо, нарешті, перший результат нашої евакуаційної операції з Азовсталі в Маріуполі, яку ми організовували дуже довго. Сьогодні до Запоріжжя прибуло 156 осіб. Безумовно, ми продовжимо робити все, щоб дістати з Маріуполя та Азовсталі всіх наших людей. Це складно, але нам потрібні всі, хто там лишається: і цивільні, і військові.

Зараз російські війська не дотримуються домовленостей. Вони продовжують масовані удари по Азовсталі. Вони намагаються штурмувати комплекс.

Різні українські міста знову стали мішенями для російських ракет – Львів, Вінниця, Одеса, Київська, Дніпропетровська та Харківська області. Що їм дає удар по Закарпаттю? Вони намагаються зганяти своє безсилля, бо Україна їм не під силу».

22:15. рашисти вперше обстріляли Закарпатську область

росія завдала ракетного удару по гірському району Закарпатської області.

Глава Закарпатської ОВА Віктор Микита: «Приліт ракети в об'єкт у гірському районі Закарпаття. На місці працюють служби, уточнюємо інформацію про пошкодження та можливі жертви».

Глава ОВА попросив мешканців не знімати відео та фото на місці події. Раніше за весь час війни не повідомлялося про ракетні удари по Закарпатській області.

21:50. Над Вінницькою областю збили російські ракети

Над Вінницькою областю українська ППО у вівторок увечері, 3 травня, збила ворожі ракети.

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов: «Два хлопки, які чули вінничани, – це спрацювало наше ППО. Уламки збитих ракет шукають».

21:30. росіяни обстріляли Кіровоградську область

Росіяни завдали ракетного удару по Долинській громаді Кіровоградської області.

Голова Долинської міської територіальної громади Євген Звездовський: «У нас приліт ракети на території громади! Закликаю жителів не панікувати і не публікувати фото наслідків удару».

3 травня ввечері майже по всій території України було оголошено повітряну тривогу.

21:00. Орки завдали ракетних ударів по Львову

Росія обстріляла Львів крилатими ракетами, пошкоджено 3 електропідстанції, є перебої з подачею води.

Містяни у Львові чули вибухи, зараз відомо про щонайменше 5 вибухів. У частині міста розпочалися перебої з електропостачанням.

Мер Львова Андрій Садовий: «Оперативно щодо Львова. Пошкоджено 3 електропідстанції. Дві насосні станції без струму. Відновлюємо водопостачання через альтернативні джерела електроенергії».

20:10. Військові показали нові удари Байрактарів по Зміїному

Українські ударні безпілотники Байрактар завдали чергових ударів по російських позиціях на острові Зміїний.

Оперативне командування Південь опублікувало відео, на якому видно знищення складу із боєприпасами, які почали вибухати. Також було завдано удару по командному пункту.

Раніше українські військові 2 травня знищили два російські катери біля Зміїного.

19:40. Гендиректор: Бункери Азовсталі здатні витримати пряме влучення ядерної бомби

Керівництво заводу Азовсталь запевнило, що 5 бомбосховищ на території заводу в Маріуполі здатні витримати пряме влучення ядерного боєзаряду.

Гендиректор ПАТ Металургійний комбінат Азовсталь Енвер Цкітішвілі (BBC):

«У 2014 році, коли Маріуполь потрапив під прямий обстріл важкої артилерії, і особливо постраждав східний район – ми почали замислюватися над тим, що ми робитимемо, і якщо ескалація піде далі до міста. Ми почали відновлювати бомбосховища, що залишилися з часів Радянського Союзу. І звернули увагу, що їх було 36 штук, і одночасно могли бути 12006 людей у ​​цих бомбосховищах.

І ми задумалися: ми розуміємо, що на сьогоднішній день на комбінаті працювало 1847 людей. І зрозуміли, що ми можемо з міста покликати людей, які прийдуть і спасатимуться.

Ми відкрили архіви, що у 1977 році, коли реконструювали конверторний цех, частину доменного цеху, коксохімічне виробництво – ми побачили, що на комбінаті було відкрито та реконструйовано бомбосховища. Було 5 дуже потужних бомбосховищ, які витримували згідно з нормами радянського законодавства – на той період часу, архітектурного – порядку влучення одного прямого ядерного удару. Вони могли витримати та врятувати людей.

І ми тоді почали проводити тренування. Ми всі ці роки (з 2014 по лютий 2022 року) щодня тренувалися, як люди спускатимуться в бомбосховища, виходитимуть звідти, хто куди йде і як це виглядатиме. Після 2014 року ми не вірили розповідям про те, що все буде добре, і це все якось минеться. Ми розуміли, що ескалація можлива, і до неї треба готуватися.

Мінімальна товщина між поверхнею землі та стелею підземних тунелів становить 8 метрів. Це комунікаційні тунелі, які є переходами між різними бункерами, але самі бомбосховища знаходяться глибше. Співробітники заводу напередодні вторгнення рф в Україну створили великі запаси питної води та продовольства в бункерах, що дозволяє тривале проживання в них. Переконаний, що це допомогло захисникам Маріуполя та громадянським утриматись під прямими бомбардуваннями російських окупантів.

Нині у підземних бомбосховищах заводу досі перебувають близько 300 цивільних осіб, серед них 30-40 – діти. Крім того, більшість людей мають тяжкі поранення, їм потрібна кваліфікована медична допомога.

фсб рф намагалося допитувати співробітників меткомбінату, яких насильно депортували на територію, підконтрольну росіянам. Російські окупанти хотіли дізнатися у працівників заводу, де проходять комунікації бункерів і як влаштовані входи та виходи до бомбосховища. Проте, за словами Цкітішвілі, працівники вдавали, що мали посади на таких щаблях, які не передбачали наявність перепустки на режимні об'єкти».

19:10. Глава Луганської ОВА: Ситуація почне змінюватися за два тижні

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай прогнозує, що через два тижні ситуація на фронті почне змінюватися на кращий для України бік:

«Почне все змінюватись десь за два тижні. І кількість боїв, звісно, ​​збільшиться. Але й ті рішення, які ухвалив Захід, про допомогу нам, реалізуються до двох тижнів. І за два тижні ми вже побачимо, в принципі, зміни.

У Луганську лікарня забита повністю розірваними бойовиками та їхніми трупами. Деякі з них навіть не можуть упізнати. Далі буде для них гірше».

18:40. Будапешт назвав фейком слова Данилова про те, що путін попередив Угорщину про війну

Угорщина назвала фейковими новинами твердження секретаря РНБО Олексія Данилова про те, що путін попередив Будапешт про намір вторгнутися в Україну.

Прес-секретар угорського прем'єра Золтан Ковач написав у Твіттері: «Відповідь на фейкові новини: 3 квітня угорці вирішили, що Угорщина не постачатиме зброю в Україну. Хоча ми розуміємо, що Україна не вітає наше рішення, поширення фейкових новин і брехня не змінить нашої позиції».

Угорщина проголосувала за всі пакети санкцій ЄС, накладені на росію після вторгнення, але виступала проти санкцій, спрямованих на імпорт енергоносіїв. Але останніми днями Будапешт, ймовірно, пом'якшив свою позицію, і очікується, що ЄС незабаром оголосить нафтове ембарго. Будапешт також заявив, що готовий виконати вимоги москви щодо оплати в рублях за експорт газу.

18:10. Понад 150 маріупольців з Азовсталі прибули до Запоріжжя

156 цивільних осіб, евакуйованих 1 травня з території заводу Азовсталь у Маріуполі, прибули до Запоріжжя (УП).

Координатор ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані: «З полегшенням підтверджую, що операцію з безпечного проходу з Маріуполя успішно завершено. Думаю про всіх, хто залишився в оточенні в місті. Ми робитимемо все можливе, щоб їм допомогти».

Лубрані розповіла, що їхала в автобусах разом із маріупольцями, яких вдалося успішно вивезти з Маріуполя 1 травня. Люди розповіли їй деталі перебування у бункерах Азовсталі, які порівняли з пеклом.

У Запоріжжя прибуло 156 людей на 5 евакуаційних автобусах. Евакуйовані маріупольці розповіли журналістам, що 2 травня на автобуси чекали перевірки окупантів у Мангуші поблизу Маріуполя. Близько 8 ранку 3 травня колона рушила у напрямку Запоріжжя.

У Запоріжжі їх зустрічали волонтери, співробітники міжнародних організацій, зокрема ООН та віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук. Евакуйованим надали питну воду та належне харчування.

17:50. Верховна Рада остаточно заборонила діяльність проросійських партій

Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій України.

Законопроект 7172-1 про заборону діяльності проросійських партій було прийнято на засіданні у вівторок у цілом. За це проголосували 330 депутатів.

Глава партії Слуга народу Олена Шуляк пояснила, що прийнятим законом передбачається заборона партій, якщо їх програмні цілі чи дії спрямовані на:

  • виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом подання збройної агресії рф проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;
  • глорифікацію, виправдання дій та бездіяльності осіб, які чинили або вчиняють збройну агресію проти України, представників збройних формувань рф, інших незаконних збройних формувань, банд, груп найманців, створених та/або підлеглих, та/або керованих та/або фінансованих рф, а також представників окупаційної адміністрації рф, у тому числі шляхом їх визначення як повстанці, ополченці, ввічливі люди.

17:20. Російські авіабомби вбили двох жінок на Азовсталі, потужний штурм заводу продовжується

Внаслідок масованих авіабомбардувань території заводу Азовсталь російськими окупантами близько 10 людей було поранено, загинули дві жінки, потужний штурм заводу триває.

На відео, оприлюдненому 3 травня захисниками комбінату, чоловік розповідає про наслідки російських бомбардувань та повідомляє, що з-під завалів вдалося дістати тіла двох жінок. Азовці обіцяють допомогти з розкопками, адже під завалами можуть бути ще люди: «Закликаємо до термінового запровадження режиму припинення вогню та продовження евакуації громадян на безпечні території, контрольовані Україною».

Заступник командира полку Азов Святослав Паламар (Калина) повідомив, що штурм заводу триває, захисники роблять все можливе, щоб його відбити.

«Станом цієї хвилини йде потужний штурм території заводу Азовсталь. За підтримки бронетехніки, танків зі спробами висадки десанту за допомогою катерів та великої кількості піхоти. Ми зробимо все можливе, щоб відбити цей штурм, але закликаємо вжити негайних заходів щодо евакуації цивільних».

17:00. ГУР: В армії росії подейкують, що війна запланована до вересня

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляє, що у російській армії поширюється інформація, що бойові дії в Україні можуть тривати до вересня цього року.

ГУР Міноборони України: «Серед військових армії окупанта поширюється інформація, що термін так званої спеціальної військової операції визначено до вересня 2022 року».

Тим часом, за даними українських розвідників, рф готується панувати на окупованих українських землях. Так, рф  розглядає можливість включення захоплених територій півдня України до складу тимчасово окупованого Криму та подальшої інтеграції їх у російський економічний простір.

Про розробку відповідного плану з терміном щонайменше до 2030 року оголосив 1 травня радник голови Криму з інформаційної політики Олег Крючков. 1 травня у Генічеську новий голова міськради Андрій Клочко організував урочисте підняття прапора росії. Щоправда, містяни проігнорували це свято від росіян.

Ряд приватних підприємств Ростовської області рф отримали замовлення виготовлення печаток і штампів для окупаційних адміністрацій Маріуполя. До закладів, які отримають нові атрибути, входять навчальні заклади, лікарні, поліція, РАГСи та адміністративні установи – хоча більшість із них зруйновані російськими військами.

На замовлених штампах та печатках міститься напис: росія, республіка донбас, Маріуполь, військово-цивільна адміністрація. росіяни анонсували, що у червні подібні штампи та печатки будуть вироблятися і для окупованого Херсона. На сьогоднішній день у Маріуполі окупанти проводять велике прибирання, шукають та знищують тіла вбитих. У місті з 15 квітня працює три мобільні крематорії.

16:35. Володимир Зеленський вперше за час війни звернувся до Верховної Ради

Президент України Володимир Зеленський вперше з початку війни звернувся до депутатів Верховної Ради та закликав їх бути єдиними, не витрачати час на другорядні закони та пам'ятати, що вони парламентарії найбільшої країни:

«За ці майже 10 тижнів я звертався до парламентів різних держав світу, але не звертався до вас. Це не неповага, а навпаки – це велика довіра до вас. Ви тут, ви знаєте, що відбувається у нашій державі, і ви чудово знаєте, що робити.

Ви народні депутати найбільшої держави у світі сучасному. Ви – народні депутати України. Ключові слова: народ та Україна! Порядок денний ВР – очевидний. Ключове слово: порядок. Немає часу на спам, на сварки та на піар. Вас і так усі знають. Сьогодні важливим є мудрий раціоналізм і здоровий націоналізм.

Депутати є частиною великого українського війська, й їхній фронт – законодавче поле, на якому вони мають працювати для народу, держави та перемоги 24 на 7. Сьогодні у нас з вами одна партія – Україна, одна фракція – Україна, одна монобільшість – Україна. Єдина. Сильна. Незалежна. Все, що їй не допомагає чи шкодить, має залишитися у минулому.

Так само, як і надії когось, кого тут немає, десь там пересидіти. Сьогодні відсутність депутата у ВР виправдовують лише 2 причини: його робота за кордоном або в регіонах заради інтересів нашої держави, або його смерть – також заради інтересів держави. Інші їй не потрібні. Інші йдуть за російським кораблем.

Закликаю не витрачати час на зайві другорядні проекти рішень. Закони повинні бути своєчасними, як ленд-ліз, точними як наша Стугна і Байрактар, приносити користь, як Нептун, і славу приносити, як наше військо».

16:10. Борис Джонсон у Верховній Раді оголосив про новий пакет військової допомоги

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у своєму виступі перед Верховною Радою висловив віру у перемогу України над росією та оголосив про новий пакет військової підтримки (УП):

«Найближчими тижнями ми надішлемо вам Brimstone, це протикорабельні ракетні системи, а також броньовані машини, щоб евакуювати людей із захоплених територій та ділянок під загрозою. Ми говоримо про новий пакет підтримки на 300 млн фунтів стерлінгів.

У пакет також увійдуть радари, щоб визначати, де знаходиться націлена на ваші міста артилерія, і дрони, щоб посилити вашу піхоту та ваші наступальні сили. Ми прагнемо зміцнити Україну настільки, щоб ніхто ніколи не наважився зазіхати на неї. Впевнений, що Україна переможе у війні, а історії про її перемогу переказуватимуть із покоління до покоління.

Про це розповідатимуть онукам та правнукам, що українці навчили цілий світ, що брутальна сила агресора не може нічого зробити для народу, який обрав свободу. Вони скажуть, що українці своєю завзятістю, своєю жертвою довели, що гармати та танки не можуть придушити націю, яка бореться за свою незалежність, тому я вірю та знаю, що Україна переможе.

Ви довели, що справедлива стара приказка: не розмір собаки важливий, а розмір битви, куди прийшла битися собака. Не знаю, чи є така ідіома українською, але я думаю, що ви зрозуміли. Треба визнати, що Захід надто повільно реагував на анексію Криму та напад на Донбас 2014 року, і більше немає права на повторення цієї помилки».

15:45. У Маріуполі ворог штурмує Азовсталь

Російські загарбники розпочали штурм заводу Азовсталь, який захищають українські Сили оборони у заблокованому Маріуполі.

Заступник командира полку Азов Святослав Паламар в інтерв'ю УП: «Всю ніч нас бомбили авіабомбами, загинули дві цивільні жінки, а зараз відбувається штурм Азовсталі. Окупанти просто зараз намагаються прорватися на територію заводу. Перед штурмом російська авіація бомбила комбінат.

Захисники Маріуполя також передали УП дослівно: «Ми знаємо, що президентові повідомляють про ситуацію в Маріуполі, і він тримає руку на пульсі. Тому ми чекаємо на нього різких дій, оскільки ситуація дуже складна».

Після часткової евакуації цивільних із території Азовсталі російські оккупанти 2 травня обстрілювали територію заводу Азовсталь, де ховаються цивільні та українські захисники. Виникла сильна пожежа, яку було видно з усіх районів міста.

15:20. Орки за день вбили щонайменше 9 людей в Донецькій області

Щонайменше 9 людей убили російські загарбники 3 травня на Донеччині.

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко: «Російська авіація вранці бомбардує Авдіївку – під ударом житловий масив у центральній частині міста. Вчора вночі окупанти на цьому напрямі застосували Гради.

Наслідки обстрілів і бомбардувань ще належить встановити, але вже зараз відомо про щонайменше 3 загиблі та 2 поранені, 8 пошкоджені будинки.

Внаслідок ранкового обстрілу Вугледара загинули троє людей, які йшли за питною водою. Ще троє громадянських загинули внаслідок обстрілу Лимана. Також під ворожим вогнем сьогодні Очеретинська громада. Інформацію про жертви та руйнування уточнюємо».

15:00. Царьова засудили до 12 років в'язниці, але йому світить і довічне

Шевченківський райсуд Києва оголосив вирок колишньому народному депутату та колишньому кандидату в президенти України Олегу Царьову (Судовий репортер).

Суд визнав Олега Царьова винним за ч. 2 ст. 110 та ч. 3 ст. 109 КК України, тобто у публічних закликах до умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією, а також у публічних закликах до насильницької зміни та повалення конституційного ладу з використанням засобів масової інформації.

Йдеться про висловлювання Царьова під час президентської виборчої кампанії у квітні-травні 2014 року. Зокрема, в ефірі Громадського телебачення, Росія 24 та російського 1 каналу.

Царьов критикував події Майдану та називав нову владу нелегітимною, наполягав на необхідності надання російській мові статусу державної, а також пропагував ідею децентралізації влади аж до створення Федеративної республіки Новоросія, куди, на його думку, мали увійти Донецька, Луганська, Харківська, Херсонська, Одеська, Запорізька, Миколаївська та Дніпропетровська області.

Серед доказів – показання двох колишніх держохоронців, які супроводжували Царьова під час перевиборчої кампанії 2014 року, а також відеозаписи програм за участю політика та їх розшифрування та лінгвістичні експертизи. Суд звернувся до президента Володимира Зеленського з поданням про позбавлення Царьова ордена За заслуги ІІІ ступеня. Цей орден він одержав у 2011 році від президента Віктора Януковича.

У березні 2022 року Царьов прибув до Київської області разом із російською армією, а також закликав Юрія та Олександра Вілкулів здати Кривий Ріг російським окупантам. Після цього Олегу Царьову висунули ще одну підозру в зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України та колабораційну діяльність.

За даними слідства, народний депутат IV-VII скликань Верховної Ради України неодноразово публікував заклики до зміни меж території та державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України. За такі дії в період воєнного стану Царьову може загрожувати довічне позбавлення волі.

14:45. Повітряні сили збили 2 російські БПЛА, які шпигунили на чорноморському узбережжі

Зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗСУ знищили 2 ворожих безпілотників Форпост та Орлан-10, які шпигунили на півдні України.

Прес-центр повітряного командування Південь: «З метою уточнення становища підрозділів Сил оборони України ворог продовжує повітряну розвідку чорноморського узбережжя із застосуванням БПЛА, а наші підрозділи – прицільно їх знищують.

Так вранці 3 травня воїнами зенітного ракетного підрозділу повітряного командування Південно-Повітряних сил Збройних Сил України знищено в Одеській та Миколаївській областях російських безпілотників Форпост і Орлан-10 відповідно».

14:20. Уряд Німеччини вирішив надати Україні гаубиці Panzerhaubitzen 2000

Федеральний уряд Німеччини все-таки вирішив поставити в Україну 7 гаубиць Panzerhaubitzen 2000 зі складів Бундесверу (Die Welt).

Політичне рішення канцелярії та міністерства оборони було ухвалено всупереч раді керівних військових у Бундесвері. Вони раніше зазначали, що тільки близько 40 з 119 Panzerhaubitzen 2000, що знаходяться на озброєнні Бундесверу, боєздатні і незамінні для потреб Німеччини.

Використання для України зброї, що має складну цифрову систему управління вогнем, також було піддано сумніву німецькими військовими. Проте уряд проігнорував ці занепокоєння, хоча тривалий час висловлював побоювання, що передача важкої зброї Україні може послабити Бундесвер.

Panzerhaubitzen 2000 – це важкі артилерійські установки, які здатні стріляти на відстань до 40 км. Нідерланди раніше пообіцяли Києву постачання 5 таких гаубиць. Навчання української армії системі озброєння повністю проходитиме у Німеччині.

13:50. мід рф звинуватив Ізраїль у підтримці українських неонацистів

Міністерство закордонних справ росії звинуватило уряд Ізраїлю у підтримці неонацистського режиму України:

«Звернули увагу на антиісторичні заяви глави МЗС Ізраїлю Яїра Лапіда, які багато в чому пояснюють курс нинішнього уряду Ізраїлю на підтримку неонацистського режиму в Києві».

Глава мід окупантів сергей лавров заявив, що у Адольфа Гітлера була єврейська кров, а найзатятіші антисеміти, як правило, євреї. Ізраїль обурився такими заявами.

13:30. Орки обстріляли селище в Запорізькій області, двоє загиблих

Двоє людей загинули внаслідок обстрілу російськими окупантами селища Залізничне Гуляйпільського району у Запорізькій області.

Прес-секретар Запорізької обласної військової адміністрації полковник Іван Ареф'єв:

«3 травня окупанти здійснили артобстріл селища Залізничне Гуляйпільського району. Російські загарбники зруйнували місцеву шкільну установу. Ракетним обстрілом пошкоджено будівлю, дах та вікна. Крім того, постраждали 12 будинків».

12:40. Посол України: канцлер Шольц зображає із себе скривджену ковбасу

Посол України в Німеччині Андрій Мельник розкритикував відмову канцлера Олафа Шольца від візиту до Києва (УП, Bild):

«Прикидатися скривдженою ліверною ковбасою [німецький фразеологізм, який означає прикидатися невинно скривдженим] звучить не дуже по-державному. Йдеться про жорстоку винищувальну війну з часів нападу нацистів на Україну, це не дитячий садок».

У вівторок Олаф Шольц та його уряд збираються на дводенну закриту зустріч, щоб обговорити війну в Україні та її наслідки. Шольц раніше визнав, що не хоче їхати до Києва, допоки там не побуває президент Франк-Вальтер Штайнмаєр. У середині квітня візит Штайнмайєра зірвався, оскільки українська сторона відмовилася його приймати через багаторічні тісні відносини з росією.

12:00. Генштаб: ЗСУ знищили вже понад 24 тисячі російських окупантів

Втрати російської армії у повномасштабній війні проти України перевищили 24 тисяч солдатів.

Дані Генштабу: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 24200 (+400) осіб ліквідовано
  • танків ‒ 1062 (+14) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2567 (+48) од.,
  • артилерійських систем – 475 (+16) од.,
  • РСЗВ – 162 (+10) од.,
  • засобів ППО – 80 (+0) од.,
  • літаків – 194 (+0) од.,
  • вертольотів – 155 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1843 (+19) од.,
  • кораблі/катери – 10 (+2) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 291 (+20).
  • спеціальна техніка – 38(+0).
  • крилаті ракети – 84 (+0).

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Ізюмському напрямку.

11:20. Папа Франциск хоче поїхати до Москви до путіна, а в Київ не планує

Папа Римський Франциск заявив, що готовий зустрітися з путіним у Москві, а от сенсу їхати до Києва поки що не бачить (УП, Corriere della Sera):

«У перший день війни я дзвонив президентові України Зеленському. путіну ж я не дзвонив. Я чув його у грудні на свій день народження, але цього разу ні, я не дзвонив. Я хотів зробити чіткий жест і для цього пішов до російського посла. Я попросив їх пояснити, я сказав: Будь ласка, зупиніться. Потім я попросив кардинала Пароліна після 20 днів війни передати Путіну повідомлення, що я готовий поїхати до Москви», – сказав Папа Римський.

Як зізнався Франциск, він все ще чекає на відповідь путіна і побоюється, що він не хоче зустрічі цього разу. Папа також сказав, що поки що не планує візит до України.

«До Києва я поки що не поїду. Я послав кардинала Майкла Черні та кардинала Конрада Краєвського, які вирушили туди вчетверте. Але я відчуваю, що мені не треба їхати. Спочатку я повинен поїхати до Москви, спочатку я маю зустрітися з Путіним. Але я також священик, що я можу зробити? Я роблю те, що можу», – сказав Папа Римський.

Франциск заявив про стурбованість тим, що Путін не збирається зупинятися. За його словами, він намагається зрозуміти джерела поведінки Путіна та мотиви, що штовхають його на таку жорстоку війну. За словами Папи, «можливо, гавкіт НАТО під дверима Росії» спонукав Путіна погано відреагувати і розв'язати війну.

Папа також розповів, що 40 хвилин розмовляв із російським патріархом Кирилом. «Перші 20 хвилин він зачитував мені всі виправдання війни. Я послухав і сказав: нічого цього не розумію. Брате, ми не чиновники, ми не можемо використовувати мову політики, але в нас є мова Ісуса», – сказав Франциск.

10:30. Папа Римський: Орбан сказав, що росія планує закінчити війну до 9 травня

Папа Римський Франциск розповів про розмову з прем'єр-міністром Угорщини, в якій той нібито розповів про плани росіян закінчити війну в Україні до 9 травня (УП Corriere della Sera):

«Орбан, коли я з ним зустрівся, сказав мені, що росіяни мають план, що все закінчиться 9 травня. Сподіваюся, що це так. Тому що зараз це не просто Донбас, це Крим, Одеса, це забирає в України чорноморський порт, от і все. Я песимістично налаштований, але ми повинні зробити все можливе, щоб зупинити війну», – заявив Папа Римський.

Папа також сказав, що готовий зустрітися з путіним у москві, а от сенсу їхати до Києва поки що не бачить.

До інтерв'ю 85-річний Франциск не згадував публічно росію чи путіна з початку війни 24 лютого. Але він використав такі слова, як невиправдана агресія та вторгнення, а також жалкував про звірства проти цивільних осіб.

09:40. Британська розвідка: армія росії значно ослабла внаслідок вторгнення в Україну

Внаслідок вторгнення в Україну російська армія зараз набагато слабша, як матеріально, так і концептуально. Про це йдеться у свіжому розвідувальному огляді Міноборони Британії.

Як зазначається, за період з 2005 по 2018 рік оборонний бюджет росії збільшився приблизно вдвічі за рахунок інвестицій у кілька високоякісних повітряних, наземних та морських засобів. З 2008 року це було основою масштабної програми військової модернізації.

«Однак модернізація її фізичного обладнання не дозволила росії домінувати в Україні. Невдачі як у стратегічному плануванні, так і в оперативному виконанні не дозволили їй перетворити чисельну міць на вирішальну перевагу», – наголошує британська розвідка.

«Російська армія зараз значно слабша, як матеріально, так і концептуально, внаслідок її вторгнення в Україну. Відновлення буде утруднено через санкції. Це вплине на здатність росії розгортати звичайну військову силу», – говориться в огляді.

08:30. ЄС може затвердити шостий пакет санкцій проти рф 10 травня

Європейський союз сподівається затвердити шість пакет санкцій проти Росії на наступному засіданні Ради ЄС із закордонних справ. Про це заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель (УП, Reuters).

Жозеп Боррель сказав на прес-конференції в Панама-Сіті, де перебуває з офіційним візитом, що блок сподівається обмежити експорт енергоносіїв росії в рамках своїх зусиль щодо покарання москви через вторгнення в Україну.

Очікується, що Європейська комісія цього тижня запропонує пакет санкцій ЄС, включно з потенційним ембарго на купівлю російської нафти – захід, який позбавить Москву великого потоку доходів.

Боррель, який очолює засідання Ради із закордонних справ, сказав, що сподівається, що ЄС зможе вжити заходів, щоб суттєво обмежити цей імпорт, але визнав, що поки що немає згоди всіх членів: «Але я впевнений, що принаймні щодо імпорту нафти , ця домовленість буде можлива до наступного засідання Ради».

Засідання Ради ЄС заплановане на 10 травня та 16 травня пізніше цього місяця. Як повідомлялося, Словаччина наполягатиме на звільненні від ембарго на покупку російської нафти, якщо вона стане об'єктом нових санкцій ЄС проти росії. Раніше ЗМІ повідомляли, що Європейська комісія може зробити виняток та звільнити Угорщину та Словаччину від ембарго на купівлю російської нафти.

07:00. Данилов: мирного договору з росією не може бути, лише її капітуляція

Секретар РНБО Олексій Данилов вважає, що мирного договору з Росією не буде. За його словами, агресор має капітулювати:

«З росією ми можемо підписати лише її капітуляцію. Жодної мирної угоди з рф бути не може. І не надто вірю в гарантії безпеки від міжнародних партнерів. Вважаю найбільшою гарантією для України міць українського народу.

Україна поки що не планує проводити нову хвилю мобілізації. Наразі мобілізовані проходять навчання. Дивує стан путіна: незрозуміло, що має бути в голові у людини, яка вирішила напасти на Україну.

Вважаю нездійсненними мрії захопити до 9 травня південь України і дійти до Придністров'я. Перемога буде за Україною, а наслідки для окупантів українці ще побачать».

06:40. ЗМІ: 9 травня путін може офіційно оголосити війну Україні

9 травня путін замість так званої спеціальної військової операції може оголосити війну в Україні (CNN, УП)

Як пише видання, 9 травня (у день перемоги) путін, використовуючи пропагандистську цінність цього дня, захоче оголосити хоча б про якесь воєнне досягнення в Україні, або про посилення ескалації бойових дій, або про одне й інше разом.

Чиновники розглядають сценарій, за яким путін офіційно оголошує війну Україні 9 травня. Раніше міністр оборони Великобританії Бен Воллес припускав, що Путін може оголосити війну 1 травня. За іншими припущеннями 9 травня росія може використовувати для оголошення анексії так званих ДНР та ЛНР, повного контролю над Маріуполем та посилення наступу на Одесу.

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер заявив, що США мають достовірні повідомлення розвідки про те, що росія спробує анексувати Луганськ і Донецьк десь у середині травня. Є також ознаки того, що росія може планувати проголосити народну республіку в Херсоні.

Прес-секретар Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що є серйозні підстави вважати, що росіяни зроблять все можливе, щоб використати 9 травня з метою пропаганди: «Ми бачили, як росіяни дійсно подвоюють свої пропагандистські зусилля, ймовірно, майже напевно, щоб відволіктися від своїх тактичних та стратегічних невдач на полі бою в Україні».

Прайс додав, що є припущення про те, що росія може офіційно оголосити війну 9 травня: «Це було б великою іронією, якби Москва використала можливість дня перемоги для оголошення війни. Це дозволило б росії збільшити кількість призовників, чого вона не може зробити зараз. Таким чином, росіяни показали б світові, що їхні військові зусилля провалюються, що вони заплутуються у військовій кампанії та військових цілях».

06:20. Ранкове зведення Генштабу ВС України

За кілька днів у місті Богучар Воронезької області загарбники зняли зі зберігання та перекинули в Україну 17 танків та 60 БМП-1.

Генштаб ЗСУ: «Противник вживає заходів щодо поповнення значних втрат техніки в підрозділах збройних сил рф, які ведуть бойові дії на території України.

За наявною інформацією, у місті Богучар Воронезької області в період з 27 квітня по 02 травня 2022 року було знято зі зберігання 17 танків та 60 БМП-1. Вони відправлені на тимчасово зайняті російськими військами українські території»

05:50. На півдні України ЗСУ знищили 122 російські загарбники

Захисники південних рубежів України повідомляють про знищених 122 загарбників за минулу добу та зірвану спробу диверсійно-розвідувальної групи захопити наглядову посаду українських військових.

ОК Південь: «Протягом доби ворог, закріпившись на оборонних позиціях, активних дій на Херсонщині та Миколаївщині не вів. Проте Миколаїв та прилеглі райони були обстріляні реактивними системами залпового вогню. Знов ворог готував по об'єктах промисловості. На щастя, без жертв.

На Херсонщині спроба ворожої диверсійно-розвідувальної групи захопити нашу спостережну посаду була придушена мінометним вогнем і зірвано. Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами було точно виконано понад сотню вогневих завдань. Як наслідок, загальні втрати ворога за добу становлять 122 рашисти».

ОК Південь повідомляє, що до підбитих на світанку двох десантно-штурмових катерів додано ще кілька одиниць броньованої та автомобільної техніки та ударний безпілотник-розвідник типу Форпост, який намагався з моря зайти до Одеси.

05:10. У Бєлгороді знову повідомляють про гучні хлопки

У російському Бєлгороді знову лунають вибухи.

Пишуть, що гучний хлопок, схожа на звук вибуху середньої сили, була чутна в центрі Бєлгорода.

Місцеві Telegram-канали навіть повідомляють не про один, а про серію вибухів.

04:40. Борис Джонсон віртуально виступить перед Верховною Радою

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон віртуально виступить перед Верховною Радою, вітаючи боротьбу України проти російської тиранії (The Guardian).

Видання наводить цитати Джонсона з промови перед українським парламентом. Згадуючи рішучість Великої Британії під час Другої світової війни, прем'єр-міністр Британії скаже, що «ми пам'ятаємо наш час найбільшої небезпеки як найкраща година».

За його словами, хоробрість, яку продемонстрували ті, хто намагався захистити свою країну від російських загарбників, означає, що війна також стане відома як найкраща година України: «Ваші діти та онуки скажуть, що українці навчили світ, що груба сила агресора нічого не означає проти духовної сили народу, який хоче бути вільним», – наводить видання слова Джонсона.

Промова перед українськими депутатами є своєрідною відповіддю президенту Володимиру Зеленському, який виступив із історичною промовою у Палаті громад у березні. Джонсон стане першим світовим лідером, який виступає перед Верховною Радою з початку війни росії в Україні.

04:10. ППО України ліквідувала 8 цілей рф за добу, включаючи Форпост за $7 млн.

У понеділок, 2 травня, протиповітряна оборона України знищила 8 ворожих безпілотників, один із яких коштує 7 млн доларів.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Протягом доби 2 травня пілотована авіація окупантів фактично не входила до зони дії українського ППО. Водночас супротивник продовжує завдавати ракетних ударів, нарощує в повітряному просторі України присутність безпілотних літальних апаратів, які дають цілеспрямованість артилерії, здійснюють повітряну розвідку та корекцію вогню.

За добу 2 травня протиповітряною обороною Повітряних сил та Сухопутних військ збито 8 повітряних цілей – один БПЛА Форпост і 7 Орлан-10. Варто зазначити, що Форпост, збитий підрозділом ЗРВ повітряного командування Південь, є дорогим апаратом, який оцінюється у 7 млн доларів».

03:30. Атака ракетами по Одесі. Відео наслідків обстрілу

З'явилося відео наслідків того, як росія 2 травня завдала ракетного удару по Одесі, внаслідок якого загинула дитина.

Глава Одеської ОВА Максим Марченко: «Ворог завдав ракетного удару по одному з об'єктів міської інфраструктури, постраждав також релігійний об'єкт».

Внаслідок ракетного удару загинула одна дитина і ще одна дитина поранена, також пошкоджено будівлю церкви.

Відомо, що 14-річна дитина загинула, ще одну неповнолітню доставлено до лікарні, їй надається медична допомога.

02:50. Шольц: санкції не скасують, доки росія не підпише мир з Україною

Санкції, введені проти росії у відповідь на її вторгнення в Україну, не будуть зняті доти, доки Москва не досягне мирної угоди з Україною. Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що умови миру мають визначатися Україною (УП, Reuters).

Шольц в інтерв'ю, яке німецькому телебаченню сказав, що путін прорахувався, якщо він очікував, що зможе отримати територію від України, оголосити про припинення бойових дій та побачити, як західні країни скасують санкції:

«Він не продумував усю свою операцію в Україні до кінця. Він не думав, що Україна так опиратиметься. Він не думав, що ми підтримаємо їх, щоб так довго трималися. Ми не знімемо санкції, доки він не домовиться з Україною».

Шольц також заявив, що Німеччина не ухвалить анексію Криму росією: «Це було порушенням міжнародного права. Це залишається правдою», – сказав канцлер. Шольц додав, що не планує відвідувати Київ після того, як заплановану поїздку президента Франка-Вальтера Штайнмайєра було скасовано через заперечення України.

Шольц відкинув критику в тому, що спочатку він занадто вагався з відправкою Україні важких озброєнь, за якою пішла критика з боку пацифістів після того, як Німеччина минулого тижня оголосила про постачання Україні бронемашин Гепард.

«Немає сенсу робити щось тільки тому, що хтось кричить, або не робити щось, тому що хтось кричить», – сказав Шольц, додавши, що захист країни та підтримання миру – його обов'язок як канцлера.

02:25. Данилов: путін попереджав Угорщину про напад на Україну, і та захотіла частину територій собі

Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що Угорщина була заздалегідь попереджена росією про напад на Україну:

«Вплив Угорщини на вступ України до НАТО? Угорщина відкрито заявляла про свою співпрацю з росією. Більше того, вона була попереджена заздалегідь путіним про те, що буде напад на нашу країну.

Вона чомусь вважала, що може забрати частину своєї території. Та країна, яка так поводилася – побачимо, які наслідки будуть після цієї війни для цієї країни».

Раніше Будапешт заявив, що накладе вето на будь-яку європейську пропозицію, яка призведе до обмеження імпорту енергоносіїв із росії.

02:05. Зеленський про слова лаврова про євреїв: Чи залишиться посол Ізраїлю у Москві?

Президент України Володимир Зеленський вважає, що після заяви глави МЗС РФ сергея лаврова про євреїв-антисемітів та єврейську кров Адольфа Гітлера перебування посла Ізраїлю в рф опинилося під питанням:

«Вчора, наприклад, міністр закордонних справ рф відкрито і не соромлячись сказав, що найбільші антисеміти нібито серед самих євреїв і нібито Гітлер мав єврейську кров. Як взагалі можна було сказати напередодні річниці перемоги над нацизмом? Ці слова означають, що вищий дипломат росії перекладає на єврейський народ провину за злочини нацистів. Немає слів.

Звичайно, сьогодні щодо цих слів великий скандал в Ізраїлі. Але ніхто не чує заперечень чи виправдань із Москви. Там мовчать, а отже, згодні з тим, що сказав їхній міністр закордонних справ.

Після російського ракетного удару по Бабиному Яру в Києві, після пошкодженої обстрілами менори на місці масових розстрілів у Дробицькому яру біля Харкова, після загибелі від російських обстрілів звичайних людей, які пережили нацистську окупацію і нацистські концтабори такий антисемітський випад їх міністра Другої світової війни. А може, ніколи й не вчили цих уроків.

Тому питання – чи залишиться посол Ізраїлю в Москві, знаючи таку їх позицію, чи залишаться відносини з росією, як завжди? Зовсім не випадкові слова великого знавця гітлеризму лаврова, а також фільтраційні табори росіян для українців на захоплених територіях та інші злочини окупантів».

01:30. CNN: рф спробує приєднати до своєї території Донбас у середині травня

Розвідка США повідомляє, що росія спробує анексувати Донецьку та Луганську області до середини травня, далі в планах окупантів анексія Херсонської області та створення ХНР.

Посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер: «У США є найвищою мірою заслуговують на довіру розвіддані про те, що росія спробує анексувати окуповані сепаратистами Донецьку та Луганську області десь у середині травня і що є плани створити аналогічну так звану народну республіку в Херсонській області.

У повідомленнях йдеться, що росія планує провести референдум про приєднання десь у середині травня, і що Москва розглядає аналогічний план для Херсона. росія викрадає місцевих чиновників, щоб замінити їх групами, лояльними до Москви, також зникають директори шкіл, журналісти, місцеві активісти, муніципальні чиновники.

Нещодавно також надходили повідомлення про те, що російські сили відключили інтернет та доступ до деяких стільникових телефонів у цих регіонах, щоб перекрити потік надійної інформації. У цих містах рф може спробувати провести фіктивні референдуми, щоб спробувати додати видимість демократичної або виборчої легітимності».

01:00. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 69-го дня війни, 3 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома реакція Анчелотті на гольову помилку Луніна у матчі з Барсою
Футбол | 23 квітня 2024, 07:51 4
Стала відома реакція Анчелотті на гольову помилку Луніна у матчі з Барсою

Карло стурбований грою українського воротаря

Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20
Футбол | 23 квітня 2024, 07:25 24
Оновлено список претендентів на Золотий м'яч 2024. Роналду випав з топ-20

Головним фаворитом все також є Джуд Беллінгем, Ліонель Мессі замикає двадцятку

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.