Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 03 травня 2022, 06:44
11536
1

Паніка у бункері путіна. День 68. Під Ізюмом мало не підсмажили герасимова

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 2 травня

| Оновлено 03 травня 2022, 06:44
11536
1
Паніка у бункері путіна. День 68. Під Ізюмом мало не підсмажили герасимова
Facebook

68-й день війни. 2 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 2 травня

23:59. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

22:15. Німеччина може підтримати негайну заборону ЄС на російську нафту

У Німеччині заявили, що готові підтримати негайне ембарго Європейського Союзу на російську нафту, що може дозволити Європі ввести таку заборону протягом кількох днів (УП, Reuters).

Канцлер Олаф Шольц, який був більш обережним, ніж інші західні лідери в підтримці України, зазнає зростаючого тиску, щоб зайняти жорсткішу позицію, у тому числі з боку правлячої коаліції:

«Німеччина не проти заборони нафти щодо Росії. Звичайно, це важкий тягар, але ми були б готові це зробити», – заявив журналістам міністр економіки Роберт Хабек із Зелених перед переговорами зі своїми колегами з ЄС у Брюсселі.

«З вугіллям та нафтою тепер можна відмовитися від російського імпорту. Не виключено, що ціни на пальне можуть зрости», – заявив міністр фінансів Крістіан Лінднер, який представляє Вільних демократів.

Німеччина вже скоротила частку російської нафти у своєму імпорті до 12% замість 35% до того, як росія вторглася в Україну, але раніше заявляла, що їй будуть потрібні місяці для поетапної відмови від російської нафти, щоб зменшити економічну дію.

21:50. США доставили в Україну понад 70 гаубиць та навчили понад 200 артилеристів

В Україну прибуло понад 70 гаубиць M777, що становить близько 80% від загальної кількості з 90 гармат, які США зобов'язалися надати, повідомив високопоставлений представник Міністерства оборони США (УП, CNN).

За словами представника Пентагону, понад 200 українських артилеристів наразі пройшли навчання використанню гаубиць M777, у тому числі група з 50 українців, які мають завершити навчання.

«Понад 170 українських військових пройшли підготовку більш ніж в одному місці на M777, і ще 50 з чимось людей мають закінчити навчання сьогодні, тому, коли вони випускаються сьогодні – насправді, вони, можливо, вже закінчили навчання сьогодні – це буде більше 200 українських артилеристів».

Він додав, що ще понад 50 українців прибудуть на один із полігонів за межами України пізніше цього тижня, щоб розпочати навчання поводження з гаубицями M777.

M777 howitzer – британська польова причіпна гаубиця калібру 155 міліметрів. M777 має цифрову систему керування вогнем, аналогічну системам керування вогнем у самохідних артилерійських установках. Максимальна далекобійність звичайними снарядами – 24,7 км. Гаубиця M777 може вести вогонь високоточними снарядами M982 Excalibur із максимальною дальністю 40 км.

За словами чиновника, 1 травня група з 20 українських військових розпочала тижневий курс навчання роботі з безпілотними літальними апаратами Phoenix Ghost. Він також сказав, що за останні 24 години до європейського регіону прибуло 13 рейсів американської допомоги для забезпечення безпеки України, а протягом наступних 24 годин до регіону прибудуть ще 11 рейсів із США. За словами чиновника, також було 23 доставки повітрям з 5 інших країн.

21:20. Генштаб ЗСУ: Окупанти наступають біля Ізюма, Рубіжного та Попасної

російські війська проводять наступальні дії на Слобожанському, Донецькому та Південнобузькому напрямках.

Генштаб ЗСУ: «Найбільша активність загарбників спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямах.

На Запорізькому, Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог проводить перегрупування військ, посилює артилерійські підрозділи та підрозділи протиповітряної оборони. Намагається налагодити систему матеріально-технічного забезпечення угруповання військ у цих напрямах».

20:45. На згадку про 02.05. Орки завдали ракетного удару по Одесі, вбивши підлітка

Орки з рф завдали ракетного удару по Одесі, в результаті якого є загиблі та поранені

Глава Одеської ОВА Максим Марченко сказав: «Ворог завдав ракетного удару по одному з об'єктів інфраструктури Одеси. На жаль, є загиблі та поранені. Ми цього так не залишимо».

Одеська міськрада з посиланням на оперативне командування Південь повідомила, що постраждав релігійний об'єкт: «На Одещині завдано чергового ракетного удару. Є потрапляння в об'єкти міської інфраструктури Одеси, зокрема, пошкоджено одну з релігійних споруд».

Нардеп Олексій Гончаренко: «Внаслідок ракетної атаки, за попередніми даними, загинув 13-річний підліток і важко поранено 17-річну дівчину. Також є ще загиблі. Виродки. Кожен буде відповідати, суки».

Ракетний удар по Одесі зніс дах церкви УПЦ Московського патріархату, повідомив секретар РНБО Олексій Данилов у ефірі телемарафону.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року, рівно 8 років тому, прихильники Євромайдану на Куликовому полі в Одесі розгромили табір проросійських активістів.

19:50. ГУР: росія готується оголосити мобілізацію 9 травня

За даними української розвідки, росія готується оголосити відкриту мобілізацію 9 травня.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в інтерв'ю НВ сказав: «Вже зараз росія перейшла до прихованої мобілізації та найближчим часом готується оголосити про відкриту мобілізацію».

На запитання, чи планує Росія оголосити мобілізацію на 9 травня, Буданов відповів: «Так, вони готуються».

«Зараз Росрезерв почав звіряти, що насправді є у них у наявності та підраховувати, що вони можуть видати за мобілізаційними даними. Це абсолютно необхідний крок перед початком справжньої мобілізації».

На питання, чи є планом Кремля здобути перемогу на Донбасі до 9 травня, глава ГУР сказав: «Це їхня мета, але не буде цього, не встигають. Ніяким чином вони не встигають».

19:10. Зеленський: Українці не готові віддати частину території росії

Президент Володимир Зеленський вважає, що українці не готові відмовитись від частини території України на користь росії, особливо після смерті тисяч військових та громадянських українців (ΕRΤ):

«Люди не готові. Ніхто з нас не готовий. Насильницькі зміни кордонів, саме так це відбувається, а інакше кордони в Україні не змінюються. Ми готові поновити нашу територіальну цілісність.

Інакше, якщо ми будемо готові віддати частину Росії, це каже, що всі ці люди загинули так. За що вони тоді загинули? І потім росія на цьому не зупиниться, ви мусите це знати. Адже вона не зупинилася на Криму.

Дати їм невеликий відпочинок перед тим, як вони почнуть нову агресію через 2–3 роки? Ми не готові на це піти».

18:30. Зеленський заявив, що Україна не обговорює з росією зняття санкцій

Президент Володимир Зеленський спростував слова міністра закордонних справ рф Сергея Лаврова про те, що на переговорах обговорюється зняття санкцій із росії.

Зеленський в інтерв'ю грецькому громадському мовнику ERT сказав: «Мені ця інформація невідома, про яку сказав міністр закордонних справ рф. Точно в тих чи інших домовленостях, яких ще не сталося, про які говорили групи, представники української та російської делегацій, питання зняття санкцій не порушувалося і не може бути порушене».

Президент наголосив, що санкції на росію були накладені спочатку за незаконну анексію українського Криму, згодом за окупацію частини Донбасу, та, нарешті, за повномасштабну агресію проти України, розпочату 24 лютого.

«Санкції потужні накладалися саме за це – за вбивства, за окупацію та за незаконне вторгнення. Поки що війна не закінчилася, поки ми не повернули наші території. Поки що, на жаль, росія знаходиться там, де вона – на нашій землі, і продовжує свій тиск. Нічого з цього не скінчилося. Я здивований у принципі, що порушується питання про зняття санкцій».

17:40. Україна отримала грант у півмільярда євро від США, Норвегії та Австрії

Україна отримала 495 млн євро грантових коштів з цільового фонду Світового банку, що не вимагають повернення, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Відомство уточнило, що кошти було надано у рамках перших змін до Угоди про грант Цільового фонду донорів. Відповідно до цього до Державного бюджету надійшли кошти від США (близько 463 млн євро), Норвегії (близько 20,5 млн євро) та Австрії (близько 10 млн євро).

Виручені гроші Україна направить на забезпечення першочергових соціальних, гуманітарних видатків, видатків на охорону здоров'я, підтримки внутрішньопереміщених осіб. Крім того, додали в Мінфіні, наразі готується залучення чергової грантової підтримки від США у розмірі 500 млн доларів.

17:00. Крістіна Квін: Посольство США може повернутися до Києва до кінця травня

До кінця травня посольство США може повернутися до Києва, якщо дозволить ситуація з безпекою, повідомила Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін на брифінгу у Львові (Радіо Свобода).

За словами Квін, поки що працівники посольства щодня їздитимуть із Польщі до Львова і тут працюватимуть. Через декілька тижнів вже залишаться у Львові, після чого і вирішуватиметься питання з поверненням до Києва:

«Набагато краще перебувати на місці, щоб координувати допомогу. Моє головне завдання – це безпека співробітників, і ми прислухатимемося, чи безпечно повертатися до Києва. Ми сподіваємося, як тільки ситуація з безпекою дозволить це зробити, то буде довгострокове перебування».

За її словами, посольство США під час тимчасового перебування в Польщі займалося питаннями гуманітарної допомоги для України, дипломати розповідали світові про героїзм українців у війні з росією.

«Сьогодні зрозуміло, що Путін припустився величезної помилки, почавши нічим не зрозумілу, не спровоковану війну в Україні. Він досягнув повністю протилежного ефекту. Внаслідок своїх дій продемонстрував міць та сміливість України. Він хотів розділити союзників та партнерів, але об'єднав союзників проти його жахливих злочинів», – сказала Квін і запевнила, що США робитимуть все, щоб допомагати Україні боротися та збільшувати допомогу.

16:10. Орки знищили відому гімназію на Луганщині, що витримала дві світові війни

Після обстрілу російських військ одна з найкращих освітніх установ Луганщини, Лисичанська гімназія, згоріла вщент.

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай: «1 травня внаслідок прицільного обстрілу по гімназії почалася пожежа. За кілька годин вогонь повністю знищив більш ніж сторічну пам'ятку архітектури.

Її збудували наприкінці XIX століття, гімназія входить до ансамблю Бельгійської архітектурної спадщини Лисичанська. Входила до топ-100 найкращих шкіл країни. Витримала дві світові війни та бій за місто 2014-го. Гімназія не раз потрапляла до рейтингу найкращих навчальних закладів України».

15:20. ЄС може звільнити Угорщину та Словаччину від нафтового ембарго для рф

Європейська комісія може зробити виняток та звільнити Угорщину та Словаччину від ембарго на купівлю російської нафти (Reuters, УП).

Очікується, що у вівторок Європейська комісія завершить роботу над наступним шостим пакетом санкцій ЄС проти росії за її дії в Україні, який включатиме заборону на купівлю російської нафти.

Угорщина, яка дуже залежить від російської нафти, неодноразово заявляла, що не підтримає санкцій у сфері енергетики. Словаччина також є однією із найбільш залежних від російського викопного палива серед країн ЄС.

За словами одного з чиновників, щоб зберегти єдність блоку з 27 країн, Єврокомісія може запропонувати Словаччині та Угорщині виняток або тривалий перехідний період. За словами офіційних осіб, нафтове ембарго, швидше за все, буде введено поетапно і, ймовірно, набуде чинності лише на початку наступного року.

Загалом ЄС залежить від росії на 26% імпорту нафти, але цей показник варіюється залежно від країни. За даними Міжнародного енергетичного агентства, Словаччина та Угорщина, розташовані на південному маршруті нафтопроводу Дружба, отримали 96% та 58% імпорту сирої нафти та нафтопродуктів з росії минулого року.

Німеччина, найбільший покупець російської нафти в ЄС, останніми днями заявила, що підтримує нафтове ембарго, хоча спочатку опиралася зі страху перед економічними втратами. Як повідомлялося, Європейський Союз має намір запропонувати заборону на російську нафту до кінця року, а до цього поступово запроваджувати обмеження на імпорт.

14:10. Кулеба про слова Лаврова щодо Зеленського: Образливо для єврейського народу

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter заявив, що заяви міністра закордонних справ рф сергея лаврова образливі й для президента України Володимира Зеленського, і для Ізраїлю і всього єврейського народу.

Кулеба: «Міністр лавров не зміг приховати антисемітизм російських еліт, що глибоко укорінився. Його погані коментарі образливі для президента Зеленського, України, Ізраїлю та єврейського народу».

Міністр додав, що у ширшому розумінні слова лаврова демонструють, що сучасна росія сповнена ненависті до інших народів.

13:40. лавров порівняв Зеленського з Гітлером, бо той теж мав єврейську кров

Глава мзс окупантів сергей лавров заявив, що у Адольфа Гітлера була єврейська кров, а найзатятіші антисеміти, як правило, євреї. Ізраїль обурений такими заявами.

сергей лавров: «Він (Зеленський) висуває аргумент: яка у них може бути нацифікація, якщо він єврей. Можу помилитися, але Гітлер теж мав єврейську кров. Це абсолютно нічого не означає. Мудрий єврейський народ каже, що найзапекліші антисеміти, як правило, євреї. У сім'ї не без виродку, як у нас кажуть».

За словами лаврова, десь публікуються матеріали, які підтверджують, що «американці та канадці відіграли провідну роль у підготовці ультрарадикальних, відверто неонацистських підрозділів в Україні».

Міністр закордонних справ Ізраїлю Яїр Лапід: «Висловлювання лаврова – це обурлива та непробачна заява, а також жахлива історична помилка. Євреї не вбивали себе під час Голокосту. Найнижчий рівень расизму щодо євреїв – це звинувачувати самих євреїв у антисемітизмі».

13:20. NYT: Начальник генштабу рф був у Ізюмі, але встиг поїхати до обстрілу

У США підтверджують, що начальник генерального штабу рф валерій герасимов приїжджав до Ізюму, щоб спробувати змінити хід російського наступу на сході України. Про це із посиланням на двох неназваних американських чиновників пише The New York Times. Україна дізналася про візит герасимова і завдала удару по одній із позицій, де він перебував, але пізно – той уже встиг виїхати.

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович стверджує, що внаслідок ударів по цьому району загинуло щонайменше 200 російських окупантів, включаючи 30 старших офіцерів – від майора до полковника:

«Майже 200 убитих внаслідок трьох ударів по штабах, які сталися за 5 днів. Серед них щонайменше 30 старших офіцерів, на одному пункті управління знищено командувача. Один із елітних російських спецназівців, який охороняв когось дуже високопоставленого, безпосередньо постраждав».

Одним із загиблих, ймовірно, був генерал-майор андрей симонов, пише NYT.

Американські джерела видання не мають інформації про обстріл російських штабів, але підтверджують приїзд герасимова. Присутність такого високопосадовця на передовій – незвичайна подія.

«Наше робоче припущення полягає в тому, що він був там, тому що вони визнають, що не вирішили всіх своїх проблем», – сказав один із співрозмовників видання.

12:50. Орки втретє вдарили ракетами по мосту у Затоці

російські війська втретє за останній тиждень здійснили ракетний обстріл одного й того ж мосту на Одещині.

Представник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук: «Ворог здійснив ракетний обстріл мосту через Дністровський лиман. Інформація уточнюється».

12:00. Генштаб ЗСУ: росія втратила понад 23,8 тисяч солдатів і 2,5 тисяч бойових машин

Росія у загарбницькій війні проти України вже втратила близько 23800 своїх солдатів, 1048 танків та 2519 бойових броньованих машин.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.05 орієнтовно склали:

  • особового складу близько 23800 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1048 (+22) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2519 (+48) од.,
  • артилерійських систем – 459 (+8) од.,
  • РСЗВ – 152 (+1) од.,
  • засобів ППО – 80 (+0) од.,
  • літаків – 194 (+2) од.,
  • вертольотів – 155 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1824 (+28) од.,
  • кораблів/катерів – 8 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 271 (+26),
  • спеціальної техніки – 38 (+6),
  • крилатих ракет – 84 (+0).

Повідомляється, що найбільші втрати супротивника минулої доби були на Ізюмському напрямку. У Генштабі зазначили, що, згідно з алгоритмом, знищені вранці 2 травня російські катери потраплять у зведення загальних втрат за 3 травня.

11:40. Радник мера Маріуполя: почалася евакуація

У понеділок, 2 травня, розпочалася евакуація мешканців Маріуполя.

Радник міського голови Петро Андрющенко (Радіо Свобода): «За нашою інформацією, автобуси вирушили з Маріуполя. За попередньою домовленістю, автобуси підберуть людей у ​​селищі Мангуш та Бердянську.

Дозволено також приєднуватися до колони своїм транспортом. Сподіваємося, що тисячі наших маріупольців, які застрягли дорогою з Маріуполя до Запоріжжя (їх не пропускали окупанти), сьогодні ввечері чи завтра вранці потраплять до Запоріжжя».

Андрющенко також підтвердив, що вночі російські військові обстрілювали завод Азовсталь. Вранці обстріли стихли. Радник мера пов'язує припинення обстрілу саме з евакуацією.

11:20. ВІДЕО. Один пуск – Англії немає. Кисельов загрожує Джонсону ядерним ударом

Телеведучий рф Дмітрій Кисельов розповів, якими способами можна знищити Великобританію. За словами московського пропагандиста, для знищення острівної держави достатньо однієї балістичної ракети Сармат.

«Навіщо загрожувати ядерною зброєю безкрайньої росії, сидячи на маленькому острові. Цей острів настільки малий, що лише однієї ракети РС-28 Сармат достатньо, щоб його втопити раз і назавжди», – сказав пропагандист.

Також Кисельов розповів, що Велику Британію можна втопити за допомогою російського підводного апарату, де буде ядерна енергоустановка Посейдон.

 

11:00. Зеленський не думає, що путін збожеволів: вони розуміють, що роблять

Президент України Володимир Зеленський не вважає, що президент рф збожеволів і тому пішов війною на Україну. На його думку, путін свідомо створив інформаційну основу для ненависті до українців у росіян та продовжує насаджувати їм застарілі погляди щодо протистояння росії усьому світу.

Журналіст запитав, чи справді путін думав, що його армію в Україні зустрічатимуть із квітами, чи живе він в ілюзіях чи збожеволів, чи те, й інше одночасно. Зеленський не вважає, що путін та його команда – божевільні.

Зеленський: «Питання в тому, що воно – те, ким його зробили, ким його щодня роблять, ким його роблять багато і багато. Спочатку вони (керівники рф) зробили таке інформаційне поле у ​​своїй державі. Закрите інформаційне поле, без вільної думки та свободи слова, де є лише одна думка – провладна. У цій інформаційній кімнаті вони вже давно.

Вони зробили це для суспільства, самі себе туди затягли і там перебувають. У закритій інформаційній кімнаті вони отримують інформацію, яка подобається або повинна їм подобатися. Тобто, це вже спрацювало і на них самих. І далі вся ця машина працює.

росіяни ненавидять українців через те, що їм по телевізору кажуть, що є за що ненавидіти, що в Україні є радикальні люди, що українці нібито з когось знущаються і з кимось воюють. Вони навіть не зрозуміли, що вони повірили, що ми з ними воюємо. Вони навіть не вийшли на вулиці і не подивилися, чи їздять ними танки, як у нас вулицями. Ні, там нічого немає: там немає пострілів, у росії немає жодних танків, ніхто їх не підриває і нічого такого не було – вони прийшли на нашу землю.

росіяни не готові навіть подивитися, що на вулицях, подивитися в дзеркало, хто вони, вийти за межі цього інформаційного простору, подивитися правді у вічі, почитати видання будь-якої країни».

10:05. ЗСУ знищили два російські катери біля Зміїного

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний повідомив, що українські військові 2 травня знищили два російські катери біля Зміїного:

«Сьогодні на світанку біля острова Зміїний було знищено два російські катери типу Раптор. Працює Байрактар».

Днями Збройні сили завдали ударів по позиціях ворога на острові Зміїний, потрапили до пункту управління та знищили зенітно-ракетний комплекс Стріла-10.

09:20. Розвідка Британії: рф задіяла в Україні 65% усіх своїх наземних збройних сил

Британська розвідка заявила, що рф задіяла в Україні понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить 65% її наземних збройних сил.

У щоденному огляді Міноборони Британії сказано: «На початку конфлікту росія задіяла понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить приблизно 65 відсотків усієї її наземної бойової сили.

Цілком можливо, що понад чверть цих підрозділів на даний момент стали небоєздатними. Деякі з найелітніших підрозділів Росії, включаючи ВДВ, зазнали найбільшого виснаження. Ймовірно, росії знадобляться роки, щоб відновити ці сили».

Напередодні британська розвідка заявляла, що росія прагне встановити тривалий контроль над Херсоном, щоб підтримувати звідти вторгнення та підвищити безпеку контролю над Кримом.

08:30. Угорщина збирається заблокувати нафтове ембарго проти рф

Угорський міністр Гергель Гуляш заявив, що Будапешт накладе вето на будь-яку європейську пропозицію, яка призведе до обмеження імпорту енергоносіїв із росії:

«Ми чітко дали зрозуміти, що ніколи не підтримаємо розширення санкцій Європейського Союзу проти росії на енергетику».

ЄС має намір запропонувати заборону на російську нафту до кінця року через війну в Україні, а обмеження на імпорт вводитимуться поступово. Угорщина, що значною мірою залежить від російської енергії, була однією з найактивніших у протистоянні розширенню санкцій.

«Оскільки такі рішення потребують одностайності, для Єврокомісії немає сенсу пропонувати санкції щодо природного газу та сирої нафти, які обмежують закупівлю в Угорщині», – сказав Гуляш.

Уряд Орбана домовився з росією дозволити конвертацію їхніх платежів за газ у рублі, що поставило під удар політику санкцій ЄС. росія припинила постачання газу до Польщі та Болгарії, реалізувавши загрозу зупинити потоки, якщо платежі не будуть проводитися в рублях.

07:50. Зведення Генштабу: росіяни перекинули сили з Маріуполя під Попасну

На 68-й день війни в Україні російська армія намагається створити сприятливі умови для наступу на Слов'янськ та Сєверодонецьк, взяти під повний контроль Рубіжне, покращити позиції у Попасній, під яку перекинула батальйонно-тактичну групу Маріупольського спрямування, а на окупованих територіях Луганської та Запорізької області посилює ППО.

06:30. Евакуацію з Маріуполя продовжено і розширено

Евакуація з Маріуполя розпочнеться о 07:00 2 травня біля Порт-Сіті.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: «Змінено час початку евакуації. Посадка в автобуси розпочнеться о 07:00 біля Порт-Сіті. Намагайтеся передати інформацію рідним та близьким».

За підтримки ООН та Червоного Хреста сьогодні погоджено дві додаткові локації для посадки людей до евакуаційної колони, яка виїде з Маріуполя. Це селище Мангуш та Луначарське кільце біля Бердянська.

Також до евакуаційної колони можна буде приєднатися на власному транспорті (наприкінці колони).

05:10. WP: Західна зброя, що надійшла в Україну, змінить хід війни

Артилерія із Заходу, що наповнила Україну, змінить хід війни з росією і змусить як рф, так і Україну діяти спритніше, щоб уникнути серйозних жертв (WP, УП).

Міністр оборони США Ллойд Остін сказав, що далекобійна артилерія виявиться вирішальною на наступному етапі війни.

Високопоставлений представник Міністерства оборони зазначив, що оскільки Захід продовжує посилати в Україну так багато артилерії, це може стати чимось на зразок перестрілки. За оцінкою Пентагону, росія не така ефективна, як їй хотілося б, у використанні далекобійної артилерії.

Очікується, що адміністрація Байдена, яка разом із Канадою навчає невелику кількість українських військовослужбовців поводженню з десятками 155-мм гаубиць, які обидві країни зобов'язалися надати, схвалить передачу ще більшої кількості артилерії Україні найближчими днями.

Як повідомляється, США вже пообіцяли надати близько 190 тисяч артилерійських снарядів плюс 90 гаубиць. Станом на четвер, більше половини прибуло до України, як повідомило джерело WP.

Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, новий запит Конгресу США на суму 33 млрд доларів на додаткову допомогу Україні включає фінансування далекобійної артилерії більш важкого калібру.

Крім того, Франція пообіцяла самохідні гаубиці Цезар, які стріляють тими ж 155 мм снарядами. Інші союзники, такі як Британія та Швеція, також можуть надіслати артилерію.

04:00. У Бєлгородській області чути два сильні розриви

У Бєлгородській області росії заявляють про два сильні розриви, які були чутні в області.

Губернатор Бєлгородської області Вячеслав Гладков повідомив, що пошкоджень і руйнувань немає, також немає і постраждалих, а в соцмережах вже з'явилися кадри спалахів в небі.

03:10. Російський літак порушив повітряний простір Данії та Швеції

Данія і Швеція викликають послів рф після того, як російський літак порушив їх повітряний простір.

Міністр закордонних справ Данії Йєппе Кофод: «Російського посла завтра викликають до міністерства закордонних справ. Ще одне порушення росією повітряного простору Данії. Це абсолютно неприйнятно і вкрай тривожно у ситуації».

МЗС Швеції також повідомило, що посла росії викличуть у Стокгольм.

29 квітня російський літак увійшов у повітряний простір Данії на схід від датського балтійського острова Борнхольм, а потім увійшов у повітряний простір Швеції на південь від провінції Блекінге. Йдеться про військовий гвинтовий літак типу Ан-30.

02:30. Начальник генштабу вс рф Валерій Герасимов поранений під Ізюмом

Начальник генерального штабу збройних сил рф Валерій Герасимов був поранений на території України.

За даними російських інсайдерів, Герасимов отримав осколкове поранення верхньої третини правої гомілки без перелому кістки. Уламок витягнутий, небезпеки для життя немає.

Радник голови МВС Антон Геращенко: «Годину тому щось дуже сильно бахнуло в Ізюмі в районі 2-ї армії окупантів. Там, де знаходиться ставка начальника генерального штабу рф герасимова, який особисто приїхав керувати наступом на Слов'янськ. Підтверджено велику кількість 200-х серед найвищого офіцерського складу.

Деталі: наш інсайдер в Росії повідомляє, що валерій герасимов поранений на території України. Він отримав осколкове поранення правої гомілки без перелому кістки».

01:00. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 68-го дня війни, 2 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Йожеф САБО: «Мудрик своєю грою за Челсі зробив антирекламу нашим гравцям»
Футбол | 25 квітня 2024, 15:58 16
Йожеф САБО: «Мудрик своєю грою за Челсі зробив антирекламу нашим гравцям»

Колишній тренер збірної України оцінив рівень деяких українських футболістів

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
32may
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил