Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 02 травня 2022, 14:33
15874
0

Ембарго на нафту. День 66. Німеччина встромила ніж у спину путіна

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 30 квітня

| Оновлено 02 травня 2022, 14:33
15874
0
Ембарго на нафту. День 66. Німеччина встромила ніж у спину путіна
Getty Images/Global Images Ukraine

66-й день війни. 30 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 30 квітня

23:59. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

23:30. Джонсон підтвердив Зеленському, що Британія допоможе Україні перемогти путіни.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон 30 квітня провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

Прем'єр Британії зазначив, що Лондон продовжуватиме надавати військову та гуманітарну допомогу Києву. Джонсон запевнив, що Великобританія хоче досягти того, щоб плани путіна провалилися. Крім того, Джонсон та Зеленський обговорили евакуацію мирних громадян та поранених із Маріуполя.

Зеленський: «Говорив з Борисом Джонсоном про оборонну підтримку та інші необхідні зусилля для припинення війни». У Великій Британії обіцяють не припиняти підтримку України до її перемоги у війні з росією.

22:55. Оприлюднено супутникові знімки зруйнованого окупантами заводу Азовсталь

Супутники Maxar Technologies зафіксували повну руйнацію сталеливарного заводу «Азовсталь» у Маріуполі, де ховаються українські захисники.

На знімках зафіксовано повну руйнацію сталеливарного заводу Азовсталь у Маріуполі. Зокрема, помітні дірки від снарядів у дахах. Майже всі приміщення перетворилися на руїни, а житлові будинки на схід від заводу зруйновані.

22:20. Кулеба: Україна запропонувала Китаю стати одним із гарантів безпеки

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна запропонувала Китаю виступити одним із гарантів безпеки для припинення війни з росією:

«Раніше ми вважали Будапештський меморандум важливою нормою безпеки для України, але, на жаль, він не приніс реальної безпеки Україні. Наразі Україна вивчає можливість отримати гарантії безпеки від постійних членів Ради Безпеки ООН та інших великих держав, зокрема Китаю. Наша пропозиція, щоб Китай був одним із гарантів безпеки України, є ознакою нашої поваги та довіри».

Він висловив сподівання, що Китай закликатиме росію до припинення вогню з точки зору того, що ескалації необхідно уникати:

«Це буде важливим заходом для підтримання миру та запобігання подальшим гуманітарним катастрофам. Усі сторони, включаючи Росію, побачили, що війна проти України – це неправильно. Всі проблеми та занепокоєння слід вирішувати шляхом переговорів, а не насильницьким застосуванням сили. Сподіваємося, що Китай і надалі займатиме позитивну позицію щодо Росії, спонукаючи її припинити агресію, зняти блокаду міжнародної торгівлі та поважати територіальну цілісність своїх сусідів».

21:30. Азов: з Азовсталі евакуювали 20 цивільних людей

Заступник командира полку Азов Святослав Паламар (Калина) повідомив, що українські бійці дістали з-під завалів на Азовсталі 20 цивільних та передали для евакуації на підконтрольну Україні територію:

«Цілої ночі по території заводу працювала ствольна ворожа артилерія, яка спричинила нові завали і руйнування. Режим тиші, який мав розпочатися о 06:00, розпочався лише об 11:00, і так, це правда, станом на зараз обидві сторони дотримуються режиму тиші.

З 06:00 ми чекали на приїзд евакуаційної колони, яка приїхала лише о 18:25. Станом на 19:40 ми передали в домовлене місце 20 цивільних, яких вдалося звільнити з-під завалів. Це жінки та діти, ми сподіваємось, що люди поїдуть у домовленому напрямку, а саме Запоріжжя.

Наразі проводиться спеціальна рятувальна операція силами полку Азов, де ми з-під завалів тросами дістаємо цивільних людей. Ми сподіваємося, що процес буде продовжено. І нам удасться евакуювати всіх цивільних.

Щодо поранених. Це люди, які потребують необхідної медичної допомоги, але нам невідомо, чому їх не забирають, і про них зовсім не йдеться про їхню евакуацію на підконтрольну Україні територію. Наголошую, що ми просимо прогарантувати виїзд не лише цивільних, а й поранених наших військовослужбовців, яким потрібна медична допомога».

20:45. Данія передасть Україні БТР Piranha III, важкі міномети та снаряди до них

Данія передасть Збройним силам України колісні бронетранспортери Piranha III. Про це повідомляє данське видання OLFI, яке спеціалізується на оборонній тематиці (УП). За даними видання, Україна отримає 25 бронетранспортерів у версії 8х8.

Piranha – сімейство колісних БТР, розроблених швейцарською компанією MOWAG. Це одна з наймасовіших платформ бронетехніки у світі. В даний час армія Данії переозброюється на БТР Piranha V.

Також повідомляється, що Данія передасть Україні 50 гусеничних бронетранспортерів M113 та важкі міномети М10 разом із тисячами мінометних снарядів для них.

Бронетранспортер типу М113 використовувався датською армією з 1964 року, але кілька разів модернізувався. За даними сайту Збройних сил Данії, машини мають, крім іншого, потужніші двигуни, нове обладнання та потужнішу броню.

20:30. По аеропорту Одеса ударила з окупованого Криму. Жертв нема

Ракетний удар по Одещині росія завдала за допомогою берегового ракетного комплексу Бастіон з території тимчасово окупованого Криму, на щастя, постраждалих немає.

Глава Одеської ОВА Максим Марченко: У результаті нинішнього ракетного удару російських військ злітно-посадкова смуга аеропорту Одеса отримала руйнування.

Також Марченко повідомив, що на Одещині проводяться протидиверсійні заходи з метою забезпечення максимальної безпеки мешканців області на період тривалої комендантської години.

20:05. Подоляк: на переговорах із росіянами не обговорюється скасування санкцій

Член української переговорної групи Михайло Подоляк заперечив, що на переговорах із росіянами обговорюється скасування санкцій, запроваджених проти рф:

«По-перше, дещо дивує схильність міністра Лаврова коментувати те, у чому не береш участь і чого не бачиш зсередини процесу.

По-друге, денацифікацію та статус російської мови російська армія вже обговорила з українцями у Бучі, Гостомелі, Харкові, Волновасі та, звичайно ж, у Маріуполі. Усі відповідні висновки назавжди вписані в історію кров'ю безневинних українських громадян.

По-третє, і точно в рамках переговорного процесу зовсім не обговорюються проблематика глобальних міжнародних санкцій щодо Росії. Оскільки досі не усунуто причин для їх впровадження з боку світової спільноти, а саме окупація частини території України та віроломне порушення нашої територіальної цілісності та суверенітету.

Тому доводиться ще раз настійно рекомендувати представникам рф відмовитися від коментарів, які не є достовірними і хоч якось відповідають реальному ходу переговорного процесу».

Подоляк додав, що Україна навіть теоретично не може обговорювати скасування санкцій з росіянами та домовлятися про будь-які режими, бо це залежить від міжнародних партнерів.

19:30. Генштаб: ЗСУ відбили 4 населені пункти в Харківській області

Внаслідок настання у Харківській області Збройні сили України відновили контроль над 4 населеними пунктами: Верхня Роганка, Російська Лозова, Слобідське та Прилісне.

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України та наступальні дії у Східній операційній зоні. На Слобожанському напрямку угруповання військ противника продовжує завдавати авіаційних ударів та артилерійських обстрілів по місту Харкову.

Внаслідок настання підрозділів Сил оборони України в Харківській області було відновлено контроль над населеними пунктами Верхня Роганка, Російська Лозова, Слобідське та Прилісне.

18:30. росія вдарила ракетами по Одесі: пошкоджено аеропорт

російські війська завдали ракетного удару по Одещині, пошкоджено злітно-посадкову смугу аеропорту.

Повідомлення оперативного командування Південь: В результаті ракетної атаки по Одещині пошкоджено злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту. Її подальше використання неможливе.

Глава ОВА повідомив, що ракетний удар росія завдала за допомогою берегового ракетного комплексу Бастіон з території тимчасово окупованого Криму, на щастя постраждалих немає.

18:00. Новий обмін полоненими: додому повертаються 14 українців, у тому числі одна вагітна військова

Українська влада зуміла врятувати з російського полону 14 українців, зокрема військовослужбовця на 5 місяців вагітності.

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук: Повертаємо додому 14 наших людей: 7 військових та 7 цивільних. Для мене цей обмін особливий: одна із військових жінок на п'ятому місяці вагітності. Нехай Бог береже!

Цей обмін полоненими став восьмим за рахунком, який офіційно проводився військово-політичним керівництвом України та рф.

17:20. Російські війська готуються посилити тиск на сході України

Росія продовжує перегруповувати та посилювати свої війська в Україні, противник готується посилити атакуючі дії на сході.

Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник під час брифінгу в об'єднаному медіацентрі "Україна - Укрінформ" 30 квітня

Противник проводить наступальну операцію у Східній операційній зоні. Основна мета противника залишається незмінною – це оточення угруповання Сил оборони України, встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської, а також Херсонської областей, забезпечення стійкості сухопутного коридору з окупованою територією АР Крим.

Мотузяник зазначив, що російські війська поступово підвищують інтенсивність ведення наступу на сході України одночасно з усіх напрямків. Найбільша активність спостерігається на Слобожанському та Донецькому. Крім того, відзначено ознаки підготовки агресора до ще більшої активізації бойових дій. Про це вказують окремі попередні дії противника.

Наприклад, у Балаклійській центральній клінічній районній лікарні звільняються ліжко-місця та облаштований додатковий польовий шпиталь. А в російському місті Ростов-на-Дону на території військового клінічного шпиталю розгорнуто додаткові холодильні установки для зберігання тіл загиблих військовослужбовців.

17:00. ВСУ уточнили: міст із вагонами на Донеччині підірвали окупанти

Штаб ООС спростував попередню інформацію, що залізничний міст Лиман-Райгородок через Сіверський Донець підірвали українські бійці.

30 квітня в штабі ООС уточнили щодо того, чи міст був зруйнований – попередня неточність з тим, хто зруйнував міст, виникла через помилку прес-офіцера. Згідно з уточненою інформацією, міст був зруйнований внаслідок ворожого авіанальоту. На мосту стояли порожні товарні вагони, які блокували проїзд.

29 квітня повідомлялися, що українські бійці завдали удару по залізничному мосту Лиман–Райгородок через Сіверський Донець.

16:20. Російські спецслужби через криміналітет готували заколот в Одесі

Спецслужби росії, використовуючи свої зв'язки в криміналітеті, готували провокації та заколоти в Одесі, насамперед до роковин трагічних подій 2 травня.

Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції: За інформацією, що є у співробітників департаменту, спецслужби РФ через підконтрольних представників криміналітету мали намір дестабілізувати ситуацію в регіоні шляхом підбурювання до масових заворушень, організації масових протестів і заколотів, які могли б призвести до підриву державності .

За задумами ворога вони мали впливати і діяти через своїх довірених осіб, які осіли на Одещині. Фінальною датою реалізації злочинних планів мала стати річниця трагічних подій – 2 травня.

Під час обшуків за місцем базування злочинців правоохоронці вилучили велику кількість вогнепальної зброї, забороненої символіки радянського режиму, гранати, набої, інструкції поведінки для диверсантів та рекламні брошури.

На відео оперативників видно, що у багатьох брошурах є згадки щодо загибелі людей у ​​центрі Одеси 2 травня. Також у мішку поліцейські виявили набір муляжів радянських бойових орденів та військових нагород. Слідчі поліції спільно зі співробітниками Державного бюро розслідувань відпрацьовують інформацію і проводять операцію з виявлення інших причетних осіб до диверсійної операції російських спецслужб.

15:05. У Новій Каховці окупанти встановили пам'ятник Леніну

В окупованій росіянами Новій Каховці на Херсонщині на центральній площі військові рф встановлюють пам'ятник революціонеру Владіміру Леніну.

Віце-прем'єр Михайло Федоров у Telegram: Поки Україна перша у світі запускає електронні паспорти, орки відновлюють пам'ятник Леніну у тимчасово окупованій Новій Каховці. Тримайтеся, дорогі, коли ці дикуни заберуться з території нашої країни – буде ленінопад 2.0.

14:30. росіяни імітують підтримку кримськими татарами війни проти України

Так звана фсбв окупованому Криму зганяє кримських татар на з'їзд, щоб створити картину їхньої підтримки війни проти України.

Нардеп та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров:

«У Криму 30 квітня під контролем фсб рф місцева окупаційна влада скликає певний з'їзд представників, на якому, через відсутність помітної кількості кримськотатарських колаборантів, зобов'яжуть бути присутніми студентів Кримського інженерно-педагогічного університету, а також працівників бюджетних організацій, у тому числі вчителів.

Єдиною метою, заради якої фсб рф організує вказаний з'їзд, є імітація підтримки кримськими татарами політики путіна та спеціальної військової операції проти України».

Тим часом путінські ЗМІ вже пишуть, що кримські татари нібито готові брати участь у російській спецоперації в Україні як добровольці. І нібито кримські татари «підтримують курс путіна і готові захищати суверенітет росії разом із усім багатонаціональним народом».

13:45. Ворог обстрілює Донецьку область із різної зброї

На Донеччині за добу окупанти вбили чотирьох мирних жителів, серед них – дитина.

Минулої доби росіяни обстріляли 12 населених пунктів: Маріуполь, Лиман, Авдіївка, Сіверськ, Миколаївка, Велика Новосілка, Привілля, Соловйове, Райгородок, Новоселівка, Шандриголово, Времівка.

Внаслідок російських ударів руйнування отримали щонайменше 36 цивільних об'єктів – житлові будинки, лікарня, школа, промисловий цех, залізнична інфраструктура.

Ворог обстрілював мирне населення з авіації, реактивних систем залпового вогню Град, танків, важкої артилерії. Поранено 8 цивільних осіб, у тому числі дітей. Поліцейські відкрили кримінальні провадження за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

Громадянам рекомендують дотримуватися комендантської години, не виїжджати самостійно неперевіреними маршрутами – ворог розстрілює цивільні авто.

12:20. Подоляк: путін ігнорує пропозиції щодо порятунку людей з Маріуполя.

Світ готовий допомогти врятувати людей у ​​Маріуполі від російських бомбардувань, але російська сторона відкидає усі пропозиції.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк: «Президент, голова Офісу президента постійно звертаються до світових лідерів, щоб вони допомогли нам переконати російську сторону у необхідності гуманітарного коридору з Маріуполя.

Деякі політичні лідери своїми особистими каналами звертаються до путіна, доводять, що з гуманістичних міркувань потрібно це зробити. Але, на жаль, із російської сторони немає жодної реакції. росіяни демонструють абсолютну закритість, неготовність розмовляти та йти хоч на якісь поступки з погляду гуманістичної складової. Для них символічно знищити Маріуполь та Азов.

Там щодня йдуть атаки з максимальним використанням усієї важкої артилерії, авіації для знищення Азовсталі. росіяни розуміють, що там діти, цивільні, але продовжують бомбардувати.

Проте і керівництво України, і світові лідери не залишають спроби домовитися про порятунок людей у ​​Маріуполі. У світі досить сміливих людей, зокрема політичних лідерів, які готові виконати посередницьку місію у Маріуполі. Тобто ми їдемо туди – і десятки світових лідерів готові стояти поряд із нами, щоб ми забрали людей. Світ хоче допомогти вирішити цю велику гуманітарну катастрофу».

11:50. Окупанти вже втратили тисячу танків на війні

Збройні сили знищили вже 1008 танків та 2445 броньованих машин російських окупаційних військ за час війни.

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 30.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 23200 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1008 (+22) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2445 (+27) од.,
  • артилерійських систем – 436 (+1) од.,
  • РСЗВ - 151 (+0) од.
  • засоби ППО – 77 (+4) од.,
  • літаків – 190 (+1) од.,
  • вертольотів – 155 (+0) од.,
  • автомобільної техніки - 1701 (+6) од.,
  • кораблі/катери – 8 (+0) од.,
  • цистерн із ПММ – 76 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 232 (+4).
  • Спеціальна техніка – 32 (+1).
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Ізюмському напрямку.

11:10. Біля Гуляйполя запеклі бої, на Донеччині – спроби прориву

Російська армія випустила ракети по Дніпропетровській області, біля Гуляйполя в Запорізькій області – запеклі бої, на Донеччині росіяни атакують ракетами, літаками та артилерією, Луганська, Харківська та Херсонська області страждають від обстрілів.

На Дніпропетровщині ніч пройшла спокійно, але вранці стався приліт ракети в село Синельниківського району. Попередньо – без загиблих та постраждалих. Детальна інформація та дані про наслідки з'ясовуються.

10:40. Українські військові знищили понад 30 одиниць російської техніки на Харківщині

На Ізюмському напрямку нацгвардійці спільно з артилеристами ЗСУ завдали удару по місцю знаходження російських військ, знищивши більше 30 одиниць техніки армії рф.

«Група бійців спеціального призначення Національної гвардії, проводячи розвідку на одному з Ізюмських напрямків, виявила багато одиниць техніки, пункт управління та місце проживання особового складу противника.

Розвіддані оперативно надійшли бійцям ЗСУ, які відпрацювали за ними важким та прицільним вогнем артилерії. Щоб ворог засмажився ще якісніше, гвардійці коректували вогнем».

Після цього Збройні сили відпрацювали за російськими позиціями важким та прицільним вогнем артилерії, а гвардійці здійснювали коригування вогню. За словами нагвардійців, було знищено понад 30 одиниць техніки, з яких понад половину танків, а також БТР, БМД та МТЛБ.

10:10. Одеса отримала нові комплекси протиповітряної оборони

Представник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук: «Наші сили ППО отримали нові комплекси боротьби з ворогом. Контрдиверсійна операція продовжується: про її результати незабаром повідомимо. Одеса готується до затяжної комендантської години».

23 квітня російські війська завдали ракетного удару по Одесі, 2 повітряні цілі збила протиповітряна оборона. Рішенням місцевої влади тривала комендантська година в Одесі розпочнеться о 22:00 1 травня та завершиться 05:00 3 травня.

09:45. Британська розвідка: росія сподівається усунути те, що стримує її прогрес в Україні

росія планує виправити те, що стримує її військовий наступ в Україні, вважають британські розвідники.

Огляд Міністерства оборони Великобританії: «росія сподівається подолати проблеми, які раніше стримували її вторгнення, географічно зосередивши бойову міць, скоротивши лінії поставок та спростивши командування та управління. За даними британської розвідки, росія все ще стоїть перед значними проблемами».

рф була змушена об'єднати та передислокувати виснажені та розрізнені підрозділи з невдалим наступом на північному сході України. Чимало з цих підрозділів, ймовірно, мають ослаблений моральний дух:

«Недоліки російської тактичної координації залишаються. Відсутність навичок на рівні підрозділів і непостійна повітряна підтримка не дозволили росії повністю використовувати свою бойову масу, незважаючи на локальні поліпшення», – вважають британські розвідники.

При цьому на карті, згідно з даними британської розвідки на 29 квітня, за попередню добу ще шматочок території Луганської області став зі спірного позначатися як захоплений російською армією.

09:00. лавров каже, що рф обговорює з Україною денацифікацію та зняття санкцій

Міністр закордонних справ рф Сергей лавров заявив, що на порядку денному переговорів між Україною та росією серед іншого є скасування санкцій проти рф:

«Наразі російська та українська делегації фактично у щоденному режимі з відеоконференцзв'язку обговорюють проект можливого договору. У цьому документі мають бути зафіксовані такі елементи постконфліктного стану справ, як постійний нейтралітет, без'ядерний, позаблоковий та демілітаризований статус України, а також гарантії її безпеки. На порядку денному переговорів також є питання денацифікації, визнання нових геополітичних реалій, скасування санкцій, статусу російської мови та інші».

лавров також додав, що наслідком переговорів може стати «створення інституту держав-гарантів, серед яких насамперед постійні члени Ради Безпеки ООН, включаючи Росію та Китай». росія, за його словами, виступає за продовження переговорів.

07:30. Ніж у спину путіна! Німеччина підтримає ембарго на російську нафту

Німеччина готова припинити купувати російську нафту, відкриваючи шлях для запровадження заборони Європейського Союзу на імпорт сирої нафти з Росії (The Wall Street Journal, УП). Раніше Берлін був одним із головних противників запровадження санкцій ЄС з торгівлі нафтою та газом з москвою.

Проте представники Німеччини в інститутах ЄС зняли заперечення країни проти повного ембарго на російську нафту за умови, що Берліну дадуть достатньо часу для забезпечення альтернативних постачань, заявили два чиновники.

Зміна позиції Німеччини збільшує ймовірність того, що країни ЄС домовляться про поетапне ембарго на російську нафту, причому рішення можливе наступного тижня, кажуть дипломати та офіційні особи.

Однак залишається питання про те, як швидко ЄС припинить закупівлю російської нафти і чи він вживатиме таких заходів, як граничні ціни або тарифи. США наполягають на тому, щоб європейські союзники уникали кроків, які можуть спричинити затяжне зростання цін на нафту.

Німеччина та деякі інші країни останнім часом зробили практичні кроки, щоби замінити росію іншими постачальниками. За словами дипломатів, деякі держави-члени, включаючи Угорщину, Італію, Австрію та Грецію, як і раніше, обережно ставляться до економічних наслідків нафтового ембарго. Щоб ембарго почало діяти, його мають схвалити всі 27 урядів.

06:45. Ранкове зведення Генштабу ЗС України

Генштаб ЗСУ: Росіяни переміщують підрозділи з території Білгородської області до Ізюму. Йдеться про підрозділи зі складу Східного військового округу.

06:00. Стало відомо, коли країни Євросоюзу запровадять нафтове ембарго для рф

Країни Євросоюзу наступного тижня можуть схвалити поступове нафтове ембарго та санкції проти найбільшого російського банку, Сбербанку, який досі уникав санкцій, інформує New York Times.

Зазначається, що після тривалих погоджень інтенсивні переговори триватимуть протягом вихідних, перш ніж Європейська комісія внесе остаточну пропозицію щодо шостого санкційного пакету ЄС. Посли ЄС зустрінуться в середу, 4 травня, і очікують на остаточне схвалення до кінця тижня.

Нафтове ембарго стане найбільшим та важливим новим кроком у санкційному пакеті. Він також включатиме санкції проти найбільшого російського банку Сбербанку, якому досі вдавалося уникнути обмежень, а також додаткові санкції проти російських громадян.

05:30. США вимагає в Індонезії, щоб на саміті G20 не було шляху

Білий дім приватно передав Індонезії, що росію не можна допускати до саміту G20, хоча президент Індонезії оголосив, що президент путін прийняв запрошення (CNN, УП).

Спікер Білого дому Джен Псакі: «Президент США публічно висловив своє неприйняття щодо участі путіна в G20. Білий дім розуміє, що Індонезія запросила путіна взяти участь у заході».

У заяві, що підтверджує ухвалення росією запрошення, президент Індонезії Джоко Відодо сказав: «Індонезія хоче об'єднати G20. Не допускайте розколу. Світ і стабільність є ключем до відновлення та розвитку світової економіки».

Індонезія також запросила Україну взяти участь у саміті як гостя. Цей крок, за словами Джен Псакі, вітають США, але вона сказала, що поки рано говорити, як виглядатиме саміт:

«Попереду ще 6 місяців. Тому ми не знаємо, ми не можемо передбачити зараз, як це буде виглядати. Ми публічно і в приватному порядку висловили свою думку, що не вважаємо, що росіяни повинні бути частиною цього процесу.

Немає жодних ознак того, що росія готова до серйозної дипломатії. З цього моменту може багато статися, але ми, безумовно, не бачимо на сьогоднішній день вказівок на план росії конструктивно брати участь у дипломатичних переговорах».

04:25. Зеленський: у Росії достатньо артилерії та авіації, щоб зруйнувати вщент весь Донбас

Президент України Володимир Зеленський розповів, що у росії достатньо артилерії та авіації, щоб зруйнувати повністю Донбас:

«На Донбасі окупанти роблять все, щоб знищити будь-яке життя на цій території. Постійні жорстокі бомбардування, постійні російські удари по інфраструктурі та житлових районах свідчать, що росія хоче зробити цю територію безлюдною.

Тому захист нашої землі, захист наших людей – це боротьба за життя. Для Лисичанська, Сєверодонецька, Попасної, Краматорська, Слов'янська, Мар'їнки та всіх інших міст та громад Донбасу, які російські війська хочуть перетворити на руїни, у цій війні вирішується все.

Тільки якщо Україна встоїть, вони житимуть. Якщо ж російським загарбникам вдасться реалізувати їхні плани хоча б частково, то в них вистачить артилерії та авіації, щоби зруйнувати до каміння весь Донбас. Як вони це зробили з Маріуполем.

Українські захисники б'ють окупантів у всіх напрямках, де вони намагаються наступати. У Харківській області жорстка ситуація, але наші військові та розвідники мають важливі тактичні успіхи.

Маріуполь зараз перетворився на російський концтабір серед руїн. Місто, яке було одним з найрозвиненіших у регіоні, – просто російський концтабір серед руїн. І порядки окупантів у тій частині Маріуполя, яку вони, на жаль, поки що контролюють, несуттєво відрізняються від того, що робили нацисти на захопленій території сходу Європи.

Але російським військовим вдається бути навіть цинічнішими, ніж нацистам 80 років тому. Тодішні загарбники хоча б не розповідали, що маріупольці та захисники міста самі себе обстрілювали та вбивали».

03:40. ППО знищує повітряні цілі: штурмовик та 9 безпілотників

У п'ятницю, 29 квітня, Збройні сили України ліквідували 10 повітряних цілей ворога.

Один штурмовик Су-25 та одразу 9 безпілотників Орлан-10 окупантів 29 квітня знищила протиповітряна оборона Сухопутних військ та Повітряних Сил.

При цьому використано різні засоби ураження, включаючи переносні зенітні ракетні комплекси іноземного виробництва.

02:30. США розпочали вчити українських військових працювати з іноземним озброєнням

США розпочали додатково вчити українських військових працювати на радіолокаційних системах та бронетехніці, які нещодавно були виділені у рамках оборонної допомоги, сказав представник Пентагону Джон Кірбі.

Навчання відбуваються на військовій базі у Німеччині. Як зазначається, основну частину навчань проводить Нацгвардія Флориди, яка має великий досвід взаємодії з українськими військовими. Українські сили пройшли вже початкову артилерійську підготовку в інших місцях.

Окрім Німеччини, у Європі є ще щонайменше дві локації, де відбувається підготовка військових ЗСУ для використання іноземного озброєння.

01:40. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Приниження ООН ракетами залишилося без потужної відповіді»

Президент України Володимир Зеленський подякував конгресменам США та Джо Байдену за запровадження програми ленд-лізу:

«Я вдячний США, президенту Байдену та Конгресу за аналог знаменитої програми ленд-лізу, яка дуже допоможе у боротьбі з росією, з російськими окупантами. Це дуже допомогло у боротьбі з нацистами під час Другої Світової війни.

Я впевнений, що тепер ленд-ліз допоможе Україні та всьому вільному світу перемогти ідейних спадкоємців нацистів, які розв'язали проти нас війну на нашій землі. Ленд-ліз та інші програми підтримки України є конкретним доказом того, що свобода ще здатна захистити себе від тиранії».

Продовжується розбір завалів у Києві, куди під час візиту Генсека ООН вдарили російські ракети. Прикро, але таке жорстоке приниження ООН з боку росії залишилося без потужної відповіді».

01:00. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 66-го дня війни, 30 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»
Футбол | 19 квітня 2024, 08:45 5
Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»

Екс-форвард «Челсі» виступив на захист українця

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 52
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.