Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 20 лютого 2024, 17:10
8614
3

Орки крадуть зерно. День 64. Активи російських олігархів підуть для України

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 28 квітня

| Оновлено 20 лютого 2024, 17:10
8614
3
Орки крадуть зерно. День 64. Активи російських олігархів підуть для України
Telegram

64-й день війни. 28 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 28 квітня

23:59. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

23:00. У Палаті представників розпочали розгляд закону про ленд-ліз для України

Палата представників проголосувала постанову про початок розгляду закону про ленд-ліз та захист демократії в Україні.

Наразі триває обговорення параметрів закону і пізніше у четвер має відбутися голосування.

Сенат США 7 квітня одноголосно ухвалив законопроект щодо відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президенту Джо Байдену більш ефективно надсилати зброю та інші постачання в Україну на фоні вторгнення рф.

22:40. У Києві машина з Олегом Ляшком зіткнулася з автомобілем СБУ

У Києві на перехресті вулиць Електриків та Набережно-Рибальської сталася ДТП за участю автомобіля, де був колишній депутат Олег Ляшко та машини, де знаходилися співробітники Служби безпеки (УП).

Ляшко стверджує, що автомобілі правоохоронців порушили ПДР і рушили на червоне світло з увімкненими проблисковими маячками. Після аварії він почав сваритися з водієм та пасажиром Lexus на службових номерах.

Пізніше на ДТП відреагували у СБУ. Факт аварії підтвердили, проте закликали колишнього політика не перетворювати ДТП на шоу. СБУ: «Автомобіль, за кермом якого був військовослужбовець СБУ, потрапив у ДТП за участю колишнього народного депутата. У разі доказу провини та при прийнятті відповідного судового рішення водій обов'язково понесе відповідальність, передбачену законом.

СБУ проведе внутрішню перевірку дій свого працівника для ухвалення дисциплінарних рішень. При цьому звертаємо особливу увагу на неприпустимість дій екс-народного депутата, який намагався спровокувати військовослужбовців».

У СБУ також повідомили, що на місце події було викликано представників патрульної поліції для фіксації всіх обставин аварії. За інформацією УП, у ДТП з Ляшком потрапив Сергій Дука – заступник начальника ГУ Д (раніше ГУ К). Дука був на місці пасажира службового автомобіля.

Олег Ляшко: «Наш добровольчий підрозділ повертався із відрядження з Чорнобиля. У Києві на перехресті вулиці Набережно-Рибальської та Електриків бики на двох броньованих авто грубо порушили правила дорожнього руху – поїхали на червоне світло з увімкненими проблисковими маячками, внаслідок чого влаштували ДТП. У нашому авто було четверо людей, двоє постраждалих».

Ляшко заявляє, що ПДР порушила ще одна машина на службових номерах Mercedes, але вона втекла з місця події. На відео, опублікованому колишнім нардепом, на ньому помітна кобура із пістолетом. На лобовому склі автомобіля Lexus було прикріплено документи із символікою СБУ та КМДА. Зазвичай чорні автомобільні номери використовують на автомобілях ЗСУ, ДПСУ, ДСНС, МВС, Нацгвардії тощо.

22:15. Фастів у Київській області теж атакували ракетами

У Фастівській громаді Київської області російські ракети влучили у інфраструктурні об'єкти.

Прес-секретар ДСНС у Київській області Вікторія Рубан: «У Київській області було влучання по інфраструктурних об'єктах. Наразі там працюють рятувальники». За даними УП, окупанти здійснили три удари по одному з транспортних вузлів області.

Пізніше голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк повідомив, що ударів було завдано по території Фастівської громади: «По території Фастівської громади російські загарбники завдали ракетного удару. Усі служби вже працюють на місці».

22:00. В ООН готові евакуювати цивільних з Маріуполя

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш сказав, що керівництво України та росії погодилося на організацію евакуації цивільного населення з Маріуполя міжнародними організаціями, зокрема ООН та Міжнародним комітетом Червоного Хреста:

«Під час мого візиту до Москви президент путін загалом дав згоду на залучення ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста для евакуації громадян з Азовсталі. Сьогодні у нас із паном Зеленським була можливість обговорити це питання. Поки ми з вами говоримо, точаться інтенсивні дискусії з приводу перетворення цієї пропозиції на реальність.

Ефективні гуманітарні коридори, локальне припинення бойових дій, безпечні маршрути для цивільних та постачання. Сьогодні жителі Маріуполя перебувають у відчаї і потребують саме такого кроку. Маріуполь – це криза у кризі. Тисячі цивільних потребують життєво важливої ​​допомоги, багато людей похилого віку, хворих і людей з обмеженою мобільністю. Їм потрібен рятувальний маршрут, щоб залишити це пекло».

Водночас Зеленський наголосив, що, незважаючи на ймовірну готовність путіна сприяти організації евакуаційного маршруту для цивільного населення з Маріуполя, російські окупанти продовжували вести нищівні обстріли заводу Азовсталь, де ховаються мирні маріупольці.

Президент додав, що бомбардування російських військ тривало навіть тоді, коли секретар Гутерреш проводив переговори з путіним у Москві 26 квітня. Зеленський висловив сподівання, що завдяки сприянню ООН вдасться вивести цивільне населення з Маріуполя у живих. Він попросив Гутерреша допомогти повернути додому українців, незаконно депортованих на територію росії.

21:30. Орки атакували центр Києва: влучили у житловий сектор, є постраждалі

У Шевченківському районі Києва в центрі міста після 20:00 ракети орків влучила в об'єкт і житловий будинок поряд.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив про влучення в Шевченківському районі: «Ввечері ворог обстріляв Київ. Два влучання у Шевченківському районі. Усі служби на місці. Сталося попадання на нижні поверхи житлового будинку. Госпіталізовано трьох постраждалих. Рятувальники обстежують розташовані поруч будинки, виводять людей».

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив про 6 постраждалих внаслідок влучання ракети у житловий будинок.

Прес-секретар ДСНС повідомила, що сталося влучання в об'єкт та житловий сектор: Два влучення. Один об'єкт, один житловий сектор біля об'єкту. Влучання було у перші поверхи, а на верхніх є люди»

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що ракетні удари по центру столиці відбулися під час офіційного візиту генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша:

«Ще позавчора Антоніу Гуттереш сидів за довгим столом у Кремлі, а сьогодні за кілометр від нього лунають вибухи. Листівка із Москви? Нагадайте, чому росія досі займає крісло в Раді безпеки ООН?»

20:50. У центрі Києва пролунали вибухи

У центрі Києві прогриміли два сильні вибухи. Вибухи пролунали в одному з центральних районів.

Інших подробиць наразі немає. Повітряна тривога у столиці триває.

20:30. Окупанти планують створення Південної Русі на території України

У Кремлі розглядають сценарій організації квазіутворення під назвою Південна Русь на захоплених російською армією українських територіях (Радіо Свобода)

У перехопленому документі під назвою Маніфест Південноруського народного Собору, який мають у своєму розпорядженні Схеми, йдеться про плани заснування нової держави у відповідь нібито на терор і тоталітарне нав'язування ідеології нацизму та бандерівщини.

Журналісти проаналізували цей документ та встановили причетних до розробки такого сценарію серед керівництва правлячої в росії партії єдина росія. Маніфест створено 16 квітня. У квітні його пересилали між собою у владних колах рф.

Документ починається з пояснень, що держава Україна після повалення законно обраного президента у 2014 році нібито втратила легітимність у межах УРСР. «У відповідь на терор та тоталітарне нав'язування ідеології нацизму та бандерівщини з боку колишньої Держави України ми, в особі Південноруського народного Собору беремо владу в свої руки та засновуємо нову державу Південна Русь», – говориться в маніфесті.

У документі зазначається, що так звана Південна Русь є спадкоємицею Києво-Новгородської Русі, Запорізької Січі, так званої Новоросії часів Єкатерини Великої та УРСР.

20:00. ЗСУ звільнили селище на Харківщині та стримали наступ рф

Українські військові відновили контроль над населеним пунктом Кутузівка ​​Харківської області, а також дотримали наступу супротивника на низці напрямків.

Зведення Генштабу ЗСУ: Ворожі підрозділи зробили спробу наступу на позиції Сил оборони України на напрямках Бражківки та Довгенького (Харківська область). Успіху не мали, зазнали втрат і відійшли. Також окупанти безуспішно намагалися взяти під контроль основні об'єкти Великої Камишевахи.

Силами оборони України відновлено контроль над населеним пунктом Кутузівка ​​Харківської області».

19:30. Байден проситиме Конгрес про $33 млрд на підтримку України

Президент США Джо Байден попросить у Конгресу 33 млрд доларів на підтримку України, а також нові юридичні інструменти для посилення санкцій та вилучення активів російських олігархів (Reuters).

Великий запит на фінансування включає понад 20 млрд доларів на зброю, боєприпаси та іншу військову допомогу, а також 8,5 млрд доларів прямої економічної допомоги уряду та 3 млрд доларів на гуманітарну та продовольчу допомогу.

Байден також шукає можливості конфіскації майна, пов'язаного з російською клептократією, дозволить уряду використати отримані кошти для підтримки України та ще більше посилить відповідні правоохоронні інструменти.

Новий запит подає всю суму, яку американські чиновники очікують отримати до вересня до кінця фінансового року. Військова допомога США Україні перевищила 3 ​​млрд доларів з того часу, як Росія почала війну 24 лютого.

18:50. Україна провела черговий обмін полоненими: врятували 45 українців

Українська влада провела черговий обмін полоненими з російськими окупантами, витягнувши з полону 45 українців, у тому числі 5 поранених військових Збройних сил України.

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук: «Сьогодні звільнили з полону росіян 45 наших людей. 13 офіцерів та 20 солдатів (з яких 5 поранено). Також повертаємо додому 12 наших цивільних».

18:05. У хатньої робітниці Медведчука вилучили півмільйона доларів

У хатньої робітниці затриманого в Україні кума путіна Віктора Медведчука під час обшуку вилучили майже півмільйона доларів та 87 тисяч євро.

Генпрокурор Ірина Венедиктова: «У ході розслідування кримінального провадження за ч.4 ст.110-2 ККУ (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення держвлади, зміни меж території чи держкордону) у домашньої робітниці провели санкціонований судом обшук та вилучили 467 тисяч доларів США та 87 тисяч євро».

Віктор Медведчук, який втік з-під домашнього арешту перед початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, затриманий і перебуває під вартою.

17:20. росіяни розбомбили шпиталь на території Азовсталі, є загиблі

російські окупанти вночі 28 квітня завдавали ударів по військовому польовому шпиталю на території заводу Азовсталь у Маріуполі – є загиблі та поранені.

Полк Азов: «Всю ніч на військовий польовий шпиталь, що знаходиться на території заводу Азовсталь у Маріуполі, де знаходяться поранені захисники, росіяни масово скидали багатотонні авіабомби, здатні пробити будь-які бетонні захисні споруди. Потім, вже зруйнувавши помешкання, продовжували нещадно обстрілювати руїни з корабельної артилерії. Серед поранених військовослужбовців є загиблі, наново поранені та контужені.

За словами захисників, через ворожу атаку частина приміщення обвалилася – зокрема там, де була операційна. В Азові нагадали, що Женевська конвенція гарантує захист стаціонарних та пересувних медичних закладів – на них не повинно бути нападів. Також захистом мають користуватися поранені та хворі, незалежно від того, цивільні вони чи військові.

Азовці також оприлюднили відео, зняте відразу після обстрілу. На кадрах видно, як відкопують загиблих під завалами військових, які лежали у шпиталі з тяжкими пораненнями, та надають першу допомогу постраждалим. Азов закликав міжнародні організації із захисту прав людини відреагувати на те, що росія продовжує намагатися знищити навіть тих захисників Маріуполя, які вже не можуть тримати зброю в руках.

16:50. Поблизу Мелітополя підірвано міст, яким росіяни везли зброю та паливо

В Якимівці Мелітопольського району Запорізької області підірвали залізничний міст, яким російські військові доставляють зброю та паливо з окупованого Криму, пише місцеве ЗМІ.

Близько 8-ї ранку 28 квітня в Якимівці прогримів потужний вибух, який був чутний не тільки в навколишніх селах, а й у Мелітополі. За наявною інформацією, було підірвано залізничний міст, яким окупанти доставляють зброю та паливо для військової техніки з окупованого Криму.

За словами місцевих жителів, у росіян почалася паніка: вони оточили міст і почали перевіряти всі машини, що проїжджали. Крім того, окупанти проводять обшуки у будинках місцевих жителів села Володимирівка та шукають диверсантів.

Водночас росіяни заспокоюють якимівців, стверджуючи, що самі влаштували вибух, розмінуючи рейки. Того, хто зробив закладку, шукають. Цей міст – єдине залізничне сполучення з окупованим Кримом. Якимівка знаходиться в окупації, як і Генічеськ, Мелітополь та Бердянськ.

16:15. Орки вдарили по житлових кварталах Нью-Йорка на Донеччині, 3 загиблих

Російські некеровані авіаракети потрапили до промислового підприємства та житлових кварталів Нью-Йорка Донецької області, троє загинули.

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко: «Три загиблі, троє поранених. Усі – цивільні. Такими є попередні наслідки ранкового авіаудару, який росіяни завдали по Нью-Йорку.

Пошкоджено не менше 9 приватних будинків, але точну кількість руйнувань ще потрібно визначити. Знову і знову росіяни б'ють по цивільним – вони ведуть війну на винищення українського мирного населення».

15:45. Через міст у Затоці, який обстрілювали росіяни, відновили рух

Швидкий фірмовий поїзд сполученням Ізмаїл – Одеса «Південна Пальміра» відновив своє курсування з 28 квітня.

Міський голова Ізмаїла Андрій Абрамченко (Ізмаїл Сіті): швидкий фірмовий поїзд Південна Пальміра повідомленням Ізмаїл – Одеса через пошкодження на мосту в районі Затоки тимчасово не курсував. Але з 28 квітня він знову перевозить пасажирів. Інформацію підтвердили в Одеській залізниці.

Абрамченко: «Потяг Південна Пальміра сьогодні йде за раніше чинним розкладом: відправлення з Одеси буде сьогодні о 23:28, відповідно, завтра відправка до Одеси з Ізмаїлу о 07:00».

15:20. Подоляк: Україна захищатиметься ударами по базах рф, світ визнає наше право

Україна захищатиметься від російської військової агресії будь-яким способом, у тому числі ударами по складах та базах рф.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що світ визнає таке право за нашою державою, яка вже 64-й день тримає оборону, даючи відсіч російським загарбникам. Зокрема, він послався на слова держсекретаря США Ентоні Блінкена.

«Україна має сама вирішувати, чи завдавати ударів по російських військових об'єктах, заявив Блінкен. росія напала на Україну та вбиває мирних громадян. Україна захищатиме себе будь-яким способом, зокрема ударами по складах та базах російських убивць. Світ це право визнає».

14:40. Бундестаг підтримав прискорене постачання важкого озброєння Україні

Німецький Бундестаг проголосував за документ, який закликає уряд розширити та прискорити надання Україні важкого озброєння (УП, Bild).

Прийнятий документ під назвою «Захист миру та свободи в Європі – всебічна підтримка України» є загальною пропозицією опозиційного блоку ХДС/ХСС та коаліційних партій. За проголосували 586 депутатів, 100 проголосували проти, 7 утрималися.

Депутати закликали федеральний уряд «продовжити і, при можливості, прискорити постачання в Україну необхідної техніки, а також розширити постачання за рахунок важкого озброєння та складних систем». Надання озброєння Україні має відбуватися так, щоби не послабити обороноздатність самої Німеччини, заявили парламентарі.

Депутати підтримали вжиті до цього кроки уряду, включаючи санкції проти росії, допомогу в розслідуванні військових злочинів та реструктуризацію інфраструктури Німеччини, щоб вона більше не залежала від постачання енергоресурсів з росії.

«Німецький Бундестаг рішуче засуджує жорстоку агресивну війну росії проти України. При цьому росія грубо порушує міжнародне та гуманітарне право та намагається назавжди зруйнувати європейський мирний порядок», – говориться в документі.

14:10 Лукашенко вважає, що у союзну державу рф та рб захочуть й інші країни

Самопроголошений президент білорусі александр лукашенко впевнений, що його країна та росія, які будують союзну державу, можуть залучити й інші країни:

«Завдяки вам ми маємо таку співпрацю і намагаємось побудувати єдину союзну державу на нових засадах, щоб ніхто не був у образі, щоб розвивалися суверенні, незалежні держави – рб та рф.

До такого союзу, певен, підключатимуться й інші республіки колишнього Радянського Союзу».

13:45. Маріуполь: за ніч орки завдали 50 авіаударів, скидали фосфорні бомби

Полк Азов заявив, що за минулу ніч російські окупанти завдали по Маріуполю близько 50 авіаударів і скинули велику кількість фосфорних бомб, і закликав владу вжити рішучих заходів для деблокади міста або евакуації жителів і захисників.

Звернення заступника командира полку Азов капітана Святослава Паламара: «Ця ніч – це просто колосальна кількість фосфорних бомб, 50 авіаударів, ракет, арти та всього, що може використати варвар проти людства».

Військові підрахували, що за 64 дні війни Росія тільки в Маріуполі втратила техніки на 162 млн доларів, на боєкомплекти та вильоти літаків окупанти витратили 288 млн доларів.

Загалом, за словами Паламара, втрати росії тільки в одному українському місті склали понад 1,111 млрд доларів. Ці гроші окупанти могли б витратити на будівництво шкіл чи лікарень, на забезпечення гідної старості для своїх пенсіонерів, але вибрали витратити їх на знищення Маріуполя.

«Я закликаю військово-політичне керівництво до рішучих дій з розблокування чи евакуації всіх, хто сподівається і вірити в Батьківщину. Сьогодні я скажу не Маріуполь – це Україна, а Україна – Маріуполь», – підсумував Паламар.

13:20. Окупанти обстріляли Слов'янський курорт у Донецькій області

Загарбники обстріляли Слов'янський курорт, обстрілявши корпуси лікарні – прокуратура відкрила справу за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Офіс генпрокурора: За даними слідства, 26 квітня збройні сили Росії здійснили авіаобстріл Слов'янська, внаслідок якого значні руйнування отримали будівлю ДП СКРЦ Слов'янський курорт, ПрАТ Укрпрофоздоровниця, а саме – корпуси лікарні.

На місці обстрілу працюють слідчі та вибухотехніки.

12:50. Втрати росії у війні зростають: за добу загинуло 400 загарбників

З початку повномасштабного вторгнення в Україну росія втратила вбитими 22800 військових, минулої доби загинули 4 сотні окупантів.

Дані Генштабу ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 28.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 22800 (+400) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 970 (+31) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2389 (+47) од.,
  • артилерійських систем – 431 (+10) од.,
  • РСЗВ – 151 (+2) од.,
  • засоби ППО – 72 (+1) од.,
  • літаків – 187 (+2) од.,
  • вертольотів – 155 (+0) од.,
  • автомобільної техніки – 1688 (+22) од.,
  • кораблі /катери – 8 (+0) од.,
  • цистерн із ПММ – 76 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 215 (+8),
  • спеціальна техніка – 31 (+0).
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Запорізькому та Ізюмському напрямках.

12:20. Генсек ООН приїхав до Бородянки

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який прибув із візитом в Україну, відвідав Бородянку.

Про це повідомив у Twitter Офіс ООН з координації гуманітарних питань в Україні:

«Я представляю свою сім'ю в одному з цих будинків, тепер зруйнованих та чорних. Я бачу, як мої онуки в паніці тікають. У 21-му столітті війна не може бути прийнятною», – зазначив Гутерреш під час візиту до Бородянки.

12:00. Орки вдарили ракетами по Запоріжжю: серед трьох постраждалих – дитина

Орки завдали ракетного удару по Запоріжжю, попередньо постраждали троє людей, пошкоджено два будинки в приватному секторі.

Запорізька обласна військова адміністрація: «Запоріжжя, ранок, приліт ворожої ракети. Попередня інформація: пошкоджено два будинки у приватному секторі. Удар був нанесений рашистською авіацією, застосували ракети Х-55 класу повітря-земля».

Поки що відомо про трьох постраждалих, один з них – дитина.

11:30. Луганщина: 4 загиблих та 4 поранених, руйнування у Лисичанську та Попасній

За добу на Луганщині загинуло 4 людини, поранено ще 4, 10 будинків зруйновано в Попасній, 13 будинків – у Лисичанську.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: «29 разів російська армія завдавала ударів по мирних будинках луганчан. Застосовані авіація, системи залпового вогню, ствольна артилерія, мінометна зброя.

По 10 разів ворог обстрілював Попасну та Лисичанськ, чотири але дуже тривалі рази – Горську громаду. Вранці стало відомо ще про 10 зруйнованих будинків у Попасній.

У Горському в середу вранці загинув 58-річний місцевий житель, який вийшов у двір біля свого будинку і не встиг сховатися від вогню росіян, у Сєвєродонецьку – 85-річна жінка, у Новодружеську та Лисичанську – двоє людей. Ще чотири особи отримали поранення різного ступеня тяжкості»

10:50. ПАРЄ підтримала створення міжнародного трибуналу через агресію росії

Парламентська асамблея Ради Європи висловила повну підтримку всім зусиллям щодо розслідування міжнародних злочинів рф в Україні та виступила за створення міжнародного трибуналу (УП).

Асамблея, звідки виключили рф, ухвалила резолюцію на основі доповіді німецького депутата Франка Швабе, голови групи соціалістів у ПАРЄ.

ПАРЄ заявила, що стурбована зростаючою кількістю свідчень звірств, здійснених російськими збройними силами, і висловила повну підтримку всім зусиллям, спрямованим на розслідування порушень росією міжнародних норм у галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також інших міжнародних злочинів, включаючи військові злочини. злочини проти людяності та геноциду та відповідальність агресора.

Як уточнила глава делегації Верховної Ради в Асамблеї Марія Мезенцева, цим документом ПАРЄ звертається до членів Ради Європи із закликом негайно створити спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для розслідування та переслідування злочину агресії, вчиненого політичним та військовим керівництвом рф та надання необхідних фінансів.

Також у резолюції є рекомендація Комітету міністрів Ради Європи призначити спецпредставника щодо наслідків агресії росії щодо України.

10:00. У парламенті Канади визнали геноцидом злочини рф в Україні

Палата громад парламенту Канади визнала злочини рф в Україні геноцидом (Укрінформ, Reuters)

Прийнята постанова: «З огляду на значну кількість явних показань систематичних та численних військових злочинів та злочинів проти людяності, скоєних проти українців збройними силами рф за вказівкою президента владіміра путіна та членів російського парламенту. Палата громад Канади визнає, що рф здійснює геноцид проти народу України.

У заяві Палати громад Канади зазначено, що військові злочини з боку рф включають масові звірства, систематичні випадки умисного вбивства українських цивільних, осквернення трупів, примусову депортацію українських дітей, тортури, фізичне та психологічне травмування, зґвалтування».

Постанову внесла депутат Гізер Макферсон.

09:20. Херсонщина: росіяни з травня збираються переводити регіон на рублі

З 1 травня окупанти збираються запроваджувати на Херсонщині російські рублі.

Самопроголошений заступник голови військово-цивільної адміністрації Херсонщини Кирило Стремоусов заявляє, що перехідний період займе до 4 місяців: ходитимуть і рубль, і гривня, а потім буде повний перехід на рубль.

Раніше росіяни планували запровадити на Херсонщині рублі з квітня.

08:30. У Конгресі США схвалили закон про спрямування російських активів на користь України

Палата представників США ухвалила символічний законопроект, який закликає президента Джо Байдена продати заморожені предмети розкоші російських підсанкційних олігархів, а кошти направити на допомогу Україні (УП, NYT).

Як повідомляється, законопроект передбачає положення, відповідно до яких кошти, які були або будуть конфісковані у іноземних осіб, на які накладено американські санкції, мають спрямовуватися на відновлення України та надання гуманітарної допомоги її населенню, а також інші види допомоги, включно з військовою допомогою.

NYT пише, що цей законопроект не має обов'язкової сили, але його ухвалення відображає бажання обох партій на Капітолійському пагорбі, щоб президент зайняв більш агресивну позицію. Це сталося наступного дня після того, як генеральний прокурор Меррік Гарланд заявив у Сенаті, що адміністрація звернеться до Конгресу з проханням про розширення повноважень щодо конфіскації та ліквідації російської власності.

Сенатор Чак Шумер, демократ від Нью-Йорка та лідер більшості, консультується з адміністрацією Джо Байдена з цього питання і хотів би включити становище, яке дає президенту право розпродувати захоплені російські активи до закону про надання додаткової допомоги Україні. Зазначається, що цей крок практично безпрецедентний і призведе до значного розширення президентських повноважень щодо санкцій.

Для набуття чинності законопроектом має бути прийнятий Сенатом і підписаний Байденом.

07:00. Офіційне мародерство: рф буде красти зерно з окупованої України

У російському Красноярському краї вирішили поповнити власний фонд сільськогосподарської продукції за рахунок незаконного постачання з окупованих територій України.

Прес-служба законодавчих зборів Красноярського краю: «Депутати на засіданні майже одноголосно підтримали рішення про ввезення зерна з Херсонської області, яку частково взяли під контроль вс рф.

Оскільки в краї функціонує лише одне підприємство з виробництва огірків, а нестача інших овочів та зернових культур внаслідок запровадження іноземних санкцій відчувається гостро не лише у Красноярському краї, а й на федеральному рівні повсюдно, експропріація надлишків минулорічного та нинішнього врожаю фермерів Херсонського регіону стане одним із інструментів надання допомоги малим формам господарювання, споживчим кооперативам».

Представник країни-окупанта глава місцевого російського комітету Владислав Зирянов заявив, що такий досвід зможуть успішно впровадити надалі колеги з інших регіонів росії:

«Незважаючи на те, що логістика передбачає морські та наземні перевезення великої протяжності, такий підхід буде економічно обгрунтованим, враховуючи відхід з російського ринку багатьох постачальників насіння, добрив, а також значні витрати на тепло та електрику для вирощування власних овочів та фруктів.

Після досягнення всіх цілей військової операції Росії в Україні, збільшити обсяги поставок для внутрішнього російського споживача можна буде також за рахунок переміщення продовольства з інших південних регіонів, взятих під контроль».

06:30. Зведення Гештабу ЗС України

На 64-й день війни російська армія нарощує темпи наступу в Україні, найактивніше діє на Слобожанському та Донецькому напрямках, перекидає додаткові сили під Ізюм, прагне оточити захисників України на сході, готується форсувати Сіверський Донець.

05:10. Зенітні ракетні війська ЗСУ знищили 8 повітряних цілей рф

За добу 27 квітня підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил та Сухопутних військ вразили 8 повітряних цілей.

Прес-центр командування Повітряних сил: У небі України у вівторок ворог втратив: 1 літак (імовірно Су-34), 1 крилату ракету, 6 БПЛА ОТР.

Авіація Повітряних сил продовжує виконання спеціальних завдань у повітряному просторі України. Здійснює перевезення, патрулювання повітряного простору, прикриття наземних військ та завдання повітряних ударів по окупантах.

04:50. На півдні України ЗСУ знищили півсотні рашистів та 14 одиниць техніки

Оперативне командування Південь опублікувало оперативну інформацію про російське вторгнення на півдні України:

«Протягом доби у Херсонській та Миколаївській областях ворог намагався покращити тактичне становище у бік Миколаєва, але успіху не мав. Нашими підрозділами за підтримки артилерії відбито атаку ворога біля Новогригорівки та два – поблизу Олександрівки. Ефективним веденням бойових дій нашими підрозділами зірвано ворожу підготовку до атаки у напрямку Миколаївки. У районі Нововоронцовки підрозділи ППО підбили черговий безпілотник Орлан-10.

Загальні втрати ворога за добу склали 49 рашистів та 14 одиниць техніки, з яких 6 броньованої, 3 автомобільної, 3 одиниці ракетно-артилерійського та протиповітряного озброєння, а також техніка тилу. У районі Молодецького та Великої Олександрівки подвійним попаданням знищено ворожі склади боєприпасів».

04:30. Подоляк прогнозує посилення демілітаризації прикордонних районів рф

Радник голови ОП Михайло Подоляк вважає, що інтенсивність демілітаризації в прикордонних з Україною районах зростатиме найближчими тижнями.

«Інтенсивність війни дуже велика. Безумовно, така інтенсивність конфлікту точно відображатиметься на прикордонних районах рф.

Там стрімко зростатимуть панічні настрої, там з'являтимуться конфліктні ситуації, там будуть вибухати склади, і це тільки й тільки заглиблюватиметься. І інтенсивність демілітаризації рф, особливо в прикордонних районах, на мою думку, наступні тижні буде тільки значно зростати.

І це викликатиме, нарешті, у росіян питання: «А що ж ми робимо в Україні? Чому ми там два місяці вбиваємо людей так масово і яку ціну ми готові за це заплатити? І ці склади, ці ПММ, ці бази палива – це буде наслідок, це будуть боргові виплати, які росія починає платити за війну».

03:55. Окупований Херсон: у місті прогриміли вибухи, росТВ відключилося

Ввечері в середу в окупованому росіянами Херсоні городяни чули серію вибухів, після чого почалася пожежа.

Пізно увечері 27 квітня у Херсоні прогриміли вибухи, їх було так багато, що містяни не змогли їх підрахувати. Після серії вибухів почалася пожежа.

Пропагандисти рф, які перебувають у Херсоні разом із російськими окупантами, заявили: ВСУ випустили по Херсону три Точки-У. При цьому російські ЗМІ написали, що вибух стався поряд із херсонським телецентром. Після цього у місті перестало працювати російське телебачення.

02:30. Росіяни обстрілюють Сумську область: понад 50 прильотів за півгодини

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький повідомив, що окупанти обстріляли територію Есманської громади:

«Есманська громада. росія знову провокаційно обстрілює наші території з мінометів. Понад півсотні прильотів за останні півгодини. Втрати уточнюються».

01:00. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 64-го дня війни, 28 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Селезньов і Мілевський відвідали українських захисників на Донбасі
Футбол | 17 квітня 2024, 23:23 0
ВІДЕО. Селезньов і Мілевський відвідали українських захисників на Донбасі

Ексгравці збірної України відвідали позиції 79 ОДШБр

Маурісіо ПОЧЕТТІНО – про поразку від Арсенала: «Чи мені соромно? Ні»
Футбол | 24 квітня 2024, 10:10 3
Маурісіо ПОЧЕТТІНО – про поразку від Арсенала: «Чи мені соромно? Ні»

Головний тренер «Челсі» прокоментував поразку від «Арсенала»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
⬆️
Твари позорные!
Грабят наше зерно и сельхозтехнику, расстреливают пленных и это у них борьба с украинским национализмом...
Давно у них пожаров не было.
Hottabych
Орков просто давит жаба что на Украине все есть, вот и они грабят нас.