Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 07 травня 2022, 03:25
18971
5

Азов – це сталь! День 62. У Росії розпочалися денафтозація та депутінізація

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 26 квітня

| Оновлено 07 травня 2022, 03:25
18971
5
Азов – це сталь! День 62. У Росії розпочалися денафтозація та депутінізація
Getty Images/Global Images Ukraine

62-й день війни. 26 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 26 квітня

23:59. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

Володимир Зеленський: «Жодна інша держава світу після 1986 року не створила таких масштабних загроз для ядерної безпеки, які створила росія своєю агресією проти України. Сподіваємося на повну підтримку з боку МАГАТЕ і всієї міжнародної спільноти. Ніхто не має права перетворювати атомну енергетику на зброю, а також шантажувати світ ядерною зброєю.

Після всього, що російські військові зробили в Чорнобильській зоні та на Запорізькій АЕС, ніхто у світі не може почуватися безпечно, знаючи, яка кількість атомних об'єктів, ядерної зброї та відповідних технологій є в російської держави. 
Якщо в Росії забули, що таке Чорнобиль, то це означає, що потрібен глобальний контроль над російськими атомними обʼєктами та ядерними технологіями.

Маємо спільно захистити Україну та весь світ від ядерної загрози в умовах розв’язаної Росією війни, а також повного нехтування вимогами радіаційної безпеки з боку окупантів. Обговорили це та інші питання з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі. Дякую за важливу зустріч».

23:45. росія зупиняє постачання газу і до Болгарії

російський газпром проінформував болгарську газову компанію Bulgargaz про припинення постачання газу з 27 квітня.

Міністерство енергетики Болгарії заявило, що вживаються заходи щодо забезпечення альтернативних поставок газу та необхідності обмежувати споживання газу в країні немає: «Болгарська сторона повністю виконала свої зобов'язання та здійснила всі платежі, які вимагаються за цим договором, своєчасно, суворо та відповідно до його пунктів».

Проте, після аналізу було встановлено, що новий двоетапний порядок оплати, запропонований росією [оплата через спецрахунки в росбанках], не відповідає чинному контракту та створює значні ризики для Болгарії, – резюмували в міністерстві.

23:30. Генсек ООН: путін згоден на участь ООН та Червоного Хреста в евакуації з Азовсталі

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш повідомив, що домовився з путіним про евакуацію мирних жителів із заводу Азовсталь у Маріуполі за участю ООН і МКЧХ:

«Президент путін дав принципову згоду на участь ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста в евакуації мирних жителів із заводу Азовсталь у Маріуполі. Подальші обговорення будуть проведені з управлінням ООН з координації гуманітарних питань та міноборони росії».

Водночас, у повідомленні не уточнили, йдеться про евакуацію на підконтрольну Україні територію чи депортацію до Росії або ж у сепаратистські ДНР та ЛНР.

Генсек ООН заявив путіну, що ситуація із створенням гуманітарних коридорів не вирішується. путін відповів генсеку, що нібито гумкоридори працюють. Можливо, президент рф мав на увазі депортацію українців на територію росії.

23:15. путін відмовився давати гарантії безпеки Україні без рішень щодо Криму та Донбасу

владімір путін на зустрічі з генсеком ООН Антоніу Гуттерішем заявив, що росія не може підписати гарантії безпеки Україні, не вирішивши територіальне питання Криму та Донбасу:

«На переговорах у Стамбулі нам вдалося досягти досить серйозного прориву, тому що вимоги міжнародної безпеки України наші українські колеги не стали пов'язувати з таким поняттям, як міжнародно визнані кордони України, винісши за дужки Крим, Севастополь та визнані Росією республіки Донбасу з певними застереженнями».

За словами президента країни-агресора, після досягнення цих домовленостей росія зіткнулася із ситуацією навколо Бучі Київської області (де військовими РФ було вбито сотні мирних жителів), до якої нібито «російська армія не має жодного стосунку». путін поскаржився, що після звірств у Бучі позиція переговорників з України щодо подальшого врегулювання кардинально змінилася:

«Вони (представники України) відійшли від своїх колишніх намірів винести за дужки питання гарантії безпеки території Криму, Севастополя та республік Донбасу. Вони просто відмовилися від цього. І у своєму проекті угоди з цього приводу, нам представленому, просто вказали у двох статтях, що ці питання мають вирішуватися на зустрічі глав держав.

Для нас зрозуміло, що якщо ми віднесемо ці питання на рівень глав держав, не вирішивши їх попередньо хоча б у рамках проекту угоди, ніколи вирішені і не будуть. У цьому випадку підписуватися під гарантіями безпеки, не вирішивши питання територіального характеру щодо Криму, Севастополя та республік Донбасу, ми просто не можемо».

22:50. Кулеба: Україна перейшла в принципово нову фазу – переведення ЗСУ на зброю НАТО

Збройні сили України розпочинають перехід на зброю НАТО, про що нещодавно ще не йшлося.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив: «Ми перейшли у абсолютно нову фазу, про яку навіть два місяці тому ніхто не замислювався. Ми перейшли до принципово нової фази, про яку навіть ніхто не мріяв – переведення Збройних сил України на натовську зброю, на натовський стандарт. І це вже трапляється».

Міністр також розповів, що президент Володимир Зеленський зміг переконати Джо Байдена в тому, що настав час це зробити: «І до нас поїхали спочатку гаубиці, але це тільки початок, до нас поїде набагато більше. Це – історичний момент», – додав Кулеба.

22:30. путін заперечує бойові дії і наплів маячню про Маріуполь: ситуація складна, але проста

Путін на зустрічі з генсеком ООН Антоніу Гутеррешом спростував факт бойових дій у Маріуполі. Також він назвав ситуацію у місті складною та трагічною, але простою:

«По Маріуполю. Там ситуація складна і, можливо, трагічна, але вона проста насправді. Я розмовляв із президентом Ердоганом. Він каже, що там продовжуються бойові дії, але там немає бойових дій, вони закінчені. Чув від української сторони про те, що на Азовсталі є громадянські, але тоді українські військові мають їх випустити».

Генсек ООН заявив путіну, що ситуація із створенням гуманітарних коридорів не вирішується. Путін відповів генсеку, що нібито гумкоридори працюють. Можливо, президент рф мав на увазі депортацію українців на територію росії.

21:55. росія припинила постачання газу до Польщі

За неофіційною інформацією, росія припинила постачання газу до Польщі, ймовірна причина – відмова платити за нього в рублях (УП, Polsat News і RMF24). У зв'язку із припиненням постачання газу у міністерстві клімату та навколишнього середовища Польщі відбувається зустріч команди кризового управління.

«Польща має необхідні запаси газу та джерела постачання, які захищають нашу безпеку – ми були фактично незалежними від росії протягом багатьох років. Наші сховища заповнені на 76 відсотків. Нестачі газу в польських будинках не буде», – написала міністр клімату та навколишнього середовища Анна Москва у Twitter.

Причиною припинення постачання газу може стати питання розрахунків, оскільки кілька тижнів тому путін підписав указ, який зобов'язує іноземних підрядників Газпрому з 1 квітня розраховуватися за російський газ у рублях. Країни ЄС, зокрема Польща, не погодилися на це. Як зазначає RMF24, поки що неясно, які причини стоять за припиненням поставок: технічні чи політичні.

За даними порталу Onet, минулої п'ятниці в Польщі закінчився термін розрахунків за газ у російській валюті. Польський оператор PGNiG не раз повідомляв, що не платитиме в рублях, оскільки контракти цього не дозволяють. Після інформації про зупинення постачання газу на голландській біржі TTF, ціни на сировину зросли більш ніж на 10 відсотків. Минулого тижня Газпром не зарезервував потужність польської ділянки газопроводу Ямал-Європа.

21:30. Німеччина дозволила постачання Україні зенітних САУ Gepard

Міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт дозволила збройовій компанії Krauss-Maffei Wegmann продавати Києву зенітні самохідні установки Gepard. Про це вона заявила на конференції із підтримки України на авіабазі Рамштайн (УП, Spiegel).

Після довгих вагань Німеччина хоче вперше підтримати Україну важким озброєнням у війні проти Росії. Ламбрехт оголосила про передачу зенітних САУ та навчання українських солдатів на території Німеччини.

Таким чином, група Krauss-Maffei Wegmann отримує зелене світло на продаж Gepard із колишніх запасів Бундесверу. Також вони можуть застосовуватися у боротьбі із наземними цілями.

Gepard – це саме те, що зараз потрібно Україні для захисту повітряного простору із землі», – сказала Ламбрехт на базі ВПС США в Рамштайні, де близько 40 країн обговорили допомогу Україні. Міністр оборони США Ллойд Остін після зустрічі заявив, що Німеччина надасть 50 одиниць Gepard.

21:00. У центрі Києва насилу знесли радянський монумент дружби народів

У центрі Києва було демонтовано монумент під Аркою дружби народів, встановлений у 1981 році як символ возз'єднання України та Росії.

Мер Києва Віталій Кличко: «Не без праці, але радянську скульптуру двох робітників (символ возз'єднання України та росії) надвечір таки демонтували. Не обійшлося і без символізму – спочатку відпала голова у російського робітника, коли скульптуру намагалися підняти.

Потім намагалися спиляти постамент, на якому було встановлено фігури. Теж виявилося непросто. Але фахівці знайшли вихід – спилили основу самого пам'ятника. Буквально, викорінили та зняли скульптуру!

Так і українці мають вирвати та вигнати ворога та російського окупанта з нашої землі. Я як міський голова на наступну сесію Київської міської ради подаю проект рішення про перейменування цієї арки на Арку свободи українського народу».

20:45. Путін за довгим столом сказав генсеку ООН, що розраховує на домовленості з Україною

Президент рф владімір путін за довгим столом переговорів заявив генсеку ООН Антоніу Гутеррешу, що розраховує на домовленості з Україною на дипломатичному треку.

путін: «росія розраховує, що вдасться досягти домовленостей з Україною на дипломатичному треку. Ми ведемо переговори та не відмовляємося від них. Крім того, на переговорах у Стамбулі нам вдалося досягти серйозного прориву».

20:10. У рф готовлять ракетні удари по Придністров'ю, щоб звинуватити Україну

Армія рф готує ракетні удари по Придністров'ю з жертвами серед мирного населення, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

ГУР МОУ: «росія готує ракетний удар по ПМР з жертвами серед мирного населення. Жителі невизнаної Придністровської молдавської республіки отримують смс від імені нібито Збройних сил та спецслужб України. У них міститься попередження про ракетний та артилерійський удар по території ПМР».

19:40. Зведення Генштабу: у Придністров'ї війська рф переведені на повну бойову готовність

У невизнаному Придністров'ї підрозділи оперативної групи російських військ приведені у повну бойову готовність.

Зведення Генштабу ЗСУ: «На території Придністровського регіону Республіки Молдова підрозділи оперативної групи російських військ приведені в бойову готовність «Повна», силові структури переведені на посилений режим несення служби».

19:00. Десантники знищили російський гелікоптер Алігатор

На Харківщині воїни десантники знищили російський гелікоптер Ка-52.

Прес-центр Генштабу ЗСУ: «Ще один російський гелікоптер Ка-52 знищили воїни Десантно-штурмових військ Збройних сил України в Харківській області».

Командування ДШВ: «Ворожній гелікоптер був збитий з ПЗРК Stinger військовослужбовцем підрозділу протиповітряної оборони 95 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ».

За військовою номенклатурою бойовий вертоліт Ка-52 Алігатор вважається командирською машиною. Випускається з 2008 року, має на озброєнні гарматну установку з лазерною системою наведення, протитанковий ракетний комплекс, авіабомби та іншу зброю. Вартість Ка-52 – близько $16 млн.

18:25. У росії погрожують атакувати Київ у разі ударів України по об'єктах в рф

У міноборони росії загрожують ударами по центрах прийняття рішень у Києві, якщо Україна атакуватиме об'єкти на території рф.

Міноборони росії назвали провокацією заяву заступника міністра оборони Великобританії Джеймса Хіппі про право України завдавати ударів по об'єктах на російській території, таких як запаси палива та склади боєприпасів.

При цьому Хіппі зазначив, що використання українськими військами наданих Лондоном озброєнь для ударів по об'єктах у росії не обов'язково буде проблемою.

Міноборони рф: «Пряме провокування Лондоном київського режиму на подібні дії, у разі спроби їх реалізації, негайно призведуть до нашої пропорційної відповіді.

Як ми попереджали, російські збройні сили знаходяться в цілодобовій готовності до завдання ударів у відповідь високоточною зброєю великої дальності по центрах прийняття відповідних рішень у Києві».

Радники з числа підданих однієї із західних країн, що знаходяться в українських центрах прийняття рішень у Києві, не обов'язково будуть проблемою при прийнятті росією рішень на дії у відповідь».

18:00. ВСУ збили ракету Іглою над Дніпропетровщиною

Збройні сили України збили російську ракету над Дніпропетровщиною.

Глава ОВА Валентин Резніченко: «Наші збили ворожу ракету з ПЗРК Ігла. Уламки впали у полі».

Стало відомо, що від ракети ніхто не постраждав.

17:30. Херсон: окупанти призначили своїх голову ОДА та типу мера

У захопленій міській раді Херсона окупанти та колаборанти провели нараду, на якій призначили так званого голову Херсонської ОДА Володимира Сальдо та нібито голову Херсонської міської адміністрації Олександра Кобеца.

Глава Херсонської ОВА Геннадій Лагута: «Я переконаний, що ці колаборанти та їхні спільники після нашої перемоги будуть відповідати. Ці призначення є незаконними».

65-річний Володимир Сальдо був мером Херсона з 2002 до 2012 року (три каденції), нардепом від Партії регіонів у Верховній Раді 7 скликання. З початку повномасштабної війни підтримав російську окупацію Херсона.

Олександр Кобець – викладач професійно-морського ліцею Херсонської державної морської академії, у 2020 році балотувався до Херсонської міськради від партії Голос, був водієм мера Херсона Ігоря Колихаєва.

25 квітня військові рф захопили будинок Херсонської міської ради і стали там господарювати. Із будівлі зняли прапор України. Меру та співробітникам міськради дали можливість виїхати додому.

17:10. білорусь проводить спільне з росіянами тренування військово-повітряних сил і ППО

Військово-повітряні сили та війська ППО білорусі з 26 по 29 квітня проводять спільне штабне тренування із залученням російських військових посадових осіб.

Міноборони рб: З 26 по 29 квітня у ВПС та військах ППО республіки білорусь пройде спільне штабне тренування із залученням посадових осіб об'єднання ВПС та ППО Західного військового округу збройних сил рф

У ході заходу оперативної підготовки відпрацьовуються питання взаємодії органів управління авіацією та ППО при плануванні дій та постановці завдань підлеглим військовим частинам та підрозділам, зазначено у повідомленні.

Режим путіна використовує територію білорусі як майданчик для завдання ракетних ударів по мирних українських містах.

16:45. Понад 40 країн на базі Рамштайн в Німеччині обговорюють підтримку України

На авіабазі ВПС США Рамштайн в Німеччині проходить стратегічна зустріч Консультативної групи з оборони України за участю понад 40 країн, відтак і тих, які не є членами НАТО. На зустрічі присутній міністр оборони України Олексій Рєзніков (УП).

У промові на початку міністр оборони США Ллойд Остін назвав цю зустріч історичною, зазначивши, що її мета – допомогти Україні перемогти у війні, розпочатій вторгненням росії, та підготувати оборонні потужності України до майбутніх викликів. Він розповів, що після візиту до Києва переконався у невідкладності оборонних потреб України, наголосивши, що у багатьох столицях поділяють цю думку.

Остін у своїй промові відзначив мужній опір України російському вторгненню вже 62 дні. Він наголосив, що в той час як росія веде війну через особисті амбіції путіна, Україна – за потребою, захищаючи свій суверенітет та демократію: «Але ставки виходять далеко за межі України і навіть Європи. російське вторгнення безпідставне, безвідповідальне і протиправне, це атака проти світового порядку, заснованого на правилах і виклик для вільних людей по всьому світу. Країни-однодумці об'єднані у підтримці України у цій боротьбі проти імперської російської агресії»

Остін зазначив, що з початку повномасштабної війни США та союзники, близько 30 країн, разом ми зібрали для України військову допомогу більш ніж на 5 млрд доларів, з яких 3,7 млрд надали США: «Поїздка до Києва посилила моє захоплення тим, як українська армія застосовує цю зброю. Україна явно вірить, що може перемогти і так само кожен у цьому залі. Україні потрібна наша допомога, щоб перемогти, і вона потребуватиме нашої допомоги, коли війна закінчиться», – зазначив глава Пентагону.

16:10. По Азовсталі вночі здійснили десятки авіаударів, постраждали цивільні

За ніч на 26 квітня по Азовсталі було скоєно 35 авіаударів, постраждали цивільні.

Полк Азов: всю ніч Азовсталь, в якому знаходяться захисники Маріуполя, де в підвалах ховаються від обстрілу цивільні, накривали вогнем.

Тільки за минулу ніч було здійснено 35 авіаударів, у ході яких сталося загоряння одного з цехів. Але найважливіше – від них постраждали цивільні, які зараз перебувають під завалами.

Військовослужбовці полку Азов повідомляють, що надають першу медичну допомогу та дістають цивільних з-під завалів.

15:40. У центрі Києва почали зносити радянський монумент дружби народів

У центрі Києва демонтують монумент під Аркою дружби народів, який стоїть із 1982 року.

26 квітня почали демонтувати бронзову скульптуру двох робітників, встановлену «на відзнаку возз'єднання України з Росією».

Другу скульптурну композицію із червоного граніту розберуть пізніше. Саму ж арку планують перейменувати та підсвітити кольором українського прапора.

Арка дружби народів – скульптурна композиція у Києві, встановлена ​​в рамках святкування 1500-річчя Києва та 60-річчя створення СРСР

15:00. Ракетний удар по Одеській області. Пошкоджено міст через лиман у Затоці

Орки з рф завдали ракетного удару по Одеській області, пошкоджено міст через Дністровський лиман у Затоці.

ЗМІ повідомили, що міст із Білгород-Дністровського району у бік Одеси закритий через пошкодження. Йдеться про міст у районі Затоки. Рух цією трасою перекрито. Автомобілі прямують через Паланку.

Також з'явилася інформація про влучання російської ракети до приватного сектору одного з населених пунктів Одеської області. Даних про жертв і постраждалих поки що немає. Пізніше офіційно повідомили, що по Одеській області завдано ракетного удару:

«Є ураження мосту через Дністровський лиман. Обставини та інформація щодо постраждалих уточнюються. З міркувань безпеки рух мостом перекрито. Просимо водіїв наперед обрати альтернативні маршрути руху».

Розвідний автомобільно-залізничний міст у Затоці з'єднує дві частини Будацької коси. Як повідомив голова Укрзалізниці Олександр Камишин, о 12:36 внаслідок ракетного обстрілу пошкоджено залізничний міст через Дністровський лиман на Одещині, але серед залізничників потерпілих немає.

14:20. Ердоган та путін обговорили війну в Україні

Прес-секретар кремля дмітрій песков заявив, що путін обговорив Україну з турецьким колегою Реджепом Ердоганом. Повідомляється, що путін провів розмову з Ердоганом, обговорювалась ситуація в Україні.

Як повідомили в Управлінні зв'язків Адміністрації президента Туреччини, Ердоган у бесіді з путіним заявив, що збереження позитивного настрою на мир між росією та Україною, що намітився в ході переговорів у Стамбулі, відповідає інтересам усіх сторін.

Турецький лідер підкреслив значущість припинення вогню, дієвості гуманітарних коридорів та безпечної евакуації із зон бойових дій. Ердоган зазначив, що процеси, які несуть у собі загрозу шкоди інтересам усіх сторін, мають бути зупинені.

Також повідомляється, що у кремлі уважно спостерігають за розвитком ситуації у Придністров'ї, а останні новини звідти у них викликають стурбованість. Проте путін не планує поки що говорити з президентом Молдови Майєю Санду.

13:55. Санду скликала Раду безпеки Молдови через ситуацію у Придністров'ї

Президент Молдови Майя Санду 26 квітня скликала засідання Вищої ради безпеки щодо інцидентів у Придністров'ї, повідомила прес-служба адміністрації президента Молдови.

Засідання відбудеться о 13:00, потім о 15:00 Санду проведе брифінг для преси. 25 квітня вдень сталися вибухи в будівлі міністерства держбезпеки в Тирасполі, а наступного дня було підірвано вежу телетранслятора.

Служба інформації та безпеки Молдови після серії вибухів у Придністров'ї заявила, що уважно стежить за ситуацією в країні, і закликала громадян не довіряти повідомленням із незрозумілих джерел. Напередодні СІБ скликала термінове засідання після перших повідомлень про вибухи.

Після повідомлень про вибухи в невизнаному Придністров'ї на виїзд на підконтрольну уряду Молдови територію утворилися автомобільні черги.

13:30. Через обстріл з території росії в Сумській області посилюють режимні обмеження

Через обстріл з території росії на Сумщині заборонили наближатися до кордону на відстань 1 км і ближче, а також перебувати поза населеними пунктами прикордонної зони вночі (УП).

Спікер Державної прикордонної служби України Андрій Демченко: «Додаткові тимчасові режимні обмеження запроваджено керівником органу охорони державного кордону в Сумській області з урахуванням обстановки в регіоні та з метою посилення контролю за дотриманням прикордонного режиму.

Зокрема, заборонено будь-яке пересування цивільних осіб у смузі місцевості вздовж державного кордону шириною 1 км, а також пересування осіб та транспортних засобів та проведення всіх видів робіт поза населеними пунктами у нічний час.

У межах 20-кілометрової відстані від кордону забороняються будь-які польоти літальних апаратів, рибальство, проведення різного роду відпочинку на водоймах та перебування осіб у лісових масивах».

У зв'язку з військовою агресією рф проти України до закінчення військового стану додаткові обмеження запроваджено в межах Охтирського, Сумського, Конотопського та Шосткинського контрольованих прикордонних районів Сумської області.

12:40. Удар по Запоріжжю: дві ракети влучили у підприємство, є жертви

По інфраструктурі Запоріжжя вдарили три російські ракети, дві влучили в підприємство, зараз відомо про одного загиблого та ще одного пораненого.

Запорізька обласна військова адміністрація: «Поки що відомо, що вранці на територію одного з підприємств міста потрапили дві рашистські керовані ракети. Третя ракета вибухнула в повітрі. Пошкодження та руйнування отримали інфраструктурні об'єкти підприємства. На місці працюють усі відповідні служби».

За попередньою інформацією відомо про одного загиблого та одного пораненого. Наразі йде ліквідація наслідків події, тому кількість постраждалих може бути уточнена.

Армія рф вранці 26 квітня завдала ракетного удару по Запорізькій області. О 06:50 міська влада зафіксувала «прильоти».

12:00. Росія денацифікувала вже більше 22 тисяч своїх військових

З початку війни російські війська вже втратили 22100 чоловік.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 22100 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 918 (+34) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2308 (+50) од.,
  • артилерійських систем – 416 (+5) од.,
  • РСЗВ – 149 (+0) од.,
  • засоби ППО – 69 (+0) од.,
  • літаків – 184 (+3) од.,
  • вертольотів – 154 (+0) од.,
  • автомобільної техніки – 1643 (+77) од.,
  • кораблі /катери – 8 (+0) од.,
  • цистерн із ПММ – 76 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 205 (+4).
  • Спеціальна техніка – 31 (+3).
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4 (+0).

11:10. Уряд Німеччини планує дозволити постачання Україні зенітних САУ Gepard

Федеральний уряд Німеччини хоче дозволити постачання в Україну зенітних самохідних установок Gepard.

За інформацією видання Spiegel, міністр оборони Крістін Ламбрехт оголосить у вівторок, 26 квітня, на конференції по Україні на авіабазі Рамштайн, що Німеччина хоче дозволити постачання зенітних САУ Gepard. Це німецька зенітна самохідна установка на базі танка Leopard.

Крім того, Ламбрехт повідомить про навчання українських військових на САУ Panzerhaubitze 2000, які Нідерланди хочуть поставити українській армії. Цими двома оголошеннями Ламбрехт хоче спробувати пом'якшити різку критику Німеччини щодо постачання зброї Україні.

Постачання систем Gepard Україні обговорювалися тривалий час. Компанія KraussMaffei Wegmann (KMW) ще в лютому оголосила, що має ще близько 50 одиниць зброї, яку можна доставити в Україну після нетривалого ремонту. Відповідна пропозиція була зроблена федеральному уряду. Глава KMW Ральф Кетцель сказав, що системи озброєння можуть бути введені в дію відносно швидко.

Міністр оборони США Ллойд Остін, майже всі його колеги з ЄС, міністр оборони України та генсек НАТО Єнс Столтенберг зберуться на зустрічі на американській базі Рамштайн у Німеччині.

10:30. У Придністров'ї нові вибухи: зруйновані антени, що транслювали радіо рф

Так зване МВС Придністров'я повідомило, що рано-вранці 26 квітня в селищі Маяк Григоріопольського району прогриміли два вибухи: перший о 6:40, другий о 7:05.

МВС Придністров'я зазначає, що до місця пригоди негайно були направлені так звані правоохоронці та аварійні служби Придністров'я. Міліціонери оточили територію радіотелецентру Маяк, сапери Міноборони розпочали обстеження всіх об'єктів ПРТЦ.

За даними на 9 ранку відомо, що з ладу виведено дві найпотужніші антени: одна – мегаватна, друга – напівмегаватна. Обидві ретранслювали радіо рф. Ніхто зі співробітників ПРТЦ та місцевих жителів не постраждав.

У столиці невизнаної Придністровської Молдавської республіки (ПМР) 25 квітня близько 17:45 пролунала серія вибухів. Українські розвідники повідомляють, що у невизнаному Придністров'ї ще кілька днів тому почали готуватися до вибухів, які організовують ФСБ, щоб виправдати війну з Україною або залучити ПМР до ​​бойових дій.

09:40. Запорізька область: росіяни намагаються наступати, пошкодили будинки та вагон

Армія рф веде наступальні бойові дії у напрямку Трудолюбівки Оріхівського району Запорізької області, у місті Пологи пошкоджено 8 будинків, у місті Молочанськ на залізничній станції пошкоджено пасажирський вагон.

Запорізька обласна військова адміністрація: «На Запорізькому напрямку противник веде наступальні бойові дії у напрямку населеного пункту Трудолюбівка. Ситуація залишається контрольованою.

У місті Пологи внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено 8 житлових будинків та горів очерет. У Василівці внаслідок російських ударів горіло підсобне приміщення автозаправної станції.

У місті Молочанськ Пологівського району на залізничній станції через військові дії з вогнем пошкоджено залізничний пасажирський вагон. Росіяни своїм обстрілом спровокували пожежу на території приватних домоволодінь в Оріхові.

У районі села Комишеваха група розмінування ДСНС знищила залишки ракетних снарядів Ураган, а в Таврійському Пологівському районі знешкоджено 12 залишків Урагану та 152-мм артилерійський снаряд».

08:30. Розвідка Британії: росія може напасти на Запоріжжя з півдня, ЗСУ готуються

Російські сили, мабуть, намагаються оточити добре укріплені українські позиції на сході України. Про це йдеться у опублікованому розвідувальному огляді Міноборони Британії (УП).

Повідомляється, що місто Кремінна впало, повідомляється про важкі бої на південь від Ізюму, коли російські війська намагаються просунутися до міст Слов'янська і Краматорська з півночі і сходу. Українські сили готують оборону у Запоріжжі до можливого нападу росії з півдня, додали у відомстві.

Напередодні повідомлялося, що росія досягла незначних успіхів у деяких областях з тих пір, як зосередила свою увагу на повній окупації Донбасу, але без достатніх засобів тилового та бойового забезпечення росія ще не досягла значного прориву.

07:50. Орки вдарили ракетами по Запоріжжю

Армія рф вранці 26 квітня завдала ракетного удару по Запоріжжю, наслідки з'ясовують.

Запорізька обласна військова адміністрація: «Запоріжжя. Вранці о 06:50 зафіксовано прильоти. Обставини з'ясовуються. Подробиці пізніше».

Секретар Запорізької міськради Анатолій Куртей закликав мешканців перебувати в укриттях до відбою тривоги, а також не розповсюджувати фото- та відеоматеріали у соцмережах.

07:00. Генштаб: У Херсонській області ЗСУ знищили 70 окупантів і склад з боєприпасами

У районі Великої Олександрівки Херсонської області українські військові знищили склад із боєприпасами та вбили 70 росіян (точна кількість загиблих уточнюється).

Генштаб ЗСУ: Також підрозділи окупантів зазнали втрат в особовому складі в районі населених пунктів Новодмитрівка та Білоусове.

На Донецькому та Таврійському напрямах росіяни переміщують пункти управління ближче до лінії бойового зіткнення. Противник надає вогневий вплив за позиціями наших військ з мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення.

06:00. Сьогодні  річниця аварії на Чорнобильській АЕС (1986)

Виповнюється 36 років від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції – найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття за масштабами збитків та наслідків.

26 квітня 1986 року о 01:23 на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблоку частково обрушилася, у різних приміщеннях та на даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони розплавилися, суміш із розплавленого металу, піску, бетону та фрагментів палива розтеклася по підреакторним приміщенням.

Внаслідок аварії стався викид у довкілля радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду-131 (період піврозпаду – 8 днів), цезію-134 (період піврозпаду – 2 роки), цезію – 137 (період піврозпаду – 30 років) ), стронцію – 90 (період напіврозпаду – 28 років).

Було радіоактивно забруднено 140 тис. кв. км території СРСР, де проживало близько 7 млн людей. Найбільше забруднення зазнали території України, росії та білорусі.

05:45. Денефтезація: у Брянську цілу добу не можуть ліквідувати пожежу на нафтобазі

05:30. Британія скасувала всі мита на експорт із України

Британія скасувала всі мита та обмеження на український експорт згідно з угодою про вільну торгівлю, яка мала повноцінно запрацювати для України з 2023 року, повідомила прес-служба британського уряду (УП).

Так, тепер скасовано всі тарифи та квоти, що охоплюються торговельною угодою між Британією та Україною, тобто насамперед аграрну та промислову продукцію. Такий крок «надасть Україні економічну підтримку у скрутний час», – переконані в уряді Сполученого Королівства.

Зазначається, що таке рішення було ухвалено у відповідь на пряме звернення українського уряду щодо лібералізації тарифів.

«Зняття мит на ключові українські експортні товари, включаючи ячмінь, мед, консервовані помідори та птицю, допоможе українському бізнесу та виробникам, коли вони цього більше потребують», – повідомив Департамент міжнародної торгівлі Британії.

Крім того, Британія оголосила про заборону експорту товарів та технологій, які росія може використати для придушення героїчного народу України. Серед таких товарів – обладнання для перехоплення та моніторингу. «Це закриє якісь існуючі лазівки для того, щоб росія не купувала ці товари у Британії», – додали у відомстві.

05:10. ЗСУ знищили 10 ворожих цілей у небі України, Бук-М1 підбив винищувач рф

За добу понеділка Збройні сили України вразили 10 повітряних цілей російських окупантів, серед них – 3 винищувачі.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «25 квітня російські окупанти активізували свої агресивні дії, випустили по Україні чимало крилатих ракет, насамперед по об'єктах інфраструктури, вузлових залізничних станціях. На Східному та Південному напрямах рашисти здійснили кілька авіанальотів і, вже традиційно, втратили три літаки».

Усього за добу 25 квітня вражено 10 повітряних цілей:

  • 3 літаки (Су-34, Су-35, Су-30)
  • 3 крилатих ракети
  • 4 БпЛА ОТР (напевно, Орлан-10)

04:20. В уряді Грузії закликали Україну забути про образи

Міністр оборони Грузії Джуаншер Бурчуладзе закликав українську владу повернути посла і не вимагати введення санкцій проти Росії (Ехо Кавказу, УП). За словами міністра, Грузія робить максимум можливого, «щоб показати уряду України та українському суспільству».

Таким чином Бурчуладзе відреагував на недавню заяву президента Володимира Зеленського про те, що він не розуміє керівництво Грузії, яке відмовляється вводити економічні санкції проти росії. В уряді Грузії запевняють, що Грузія знаходиться на першому місці за обсягом надання Україні гуманітарної допомоги.

«Не менш важливо, яке ставлення у грузинському суспільстві до українців, і українці це не приховують. Напевно, на мою думку, немає альтернативної країни, де так ставляться до українських громадян, як у нас. Відкликання посла, звичайно ж, було помилкою. Чим швидше ми забудемо ті образи, які є, тим швидше розвиватимуться наші країни і настане мир», – стверджує Бурчуладзе.

Він також зазначив, що «формулювання, що Грузія не приєднується до санкцій, є неправильним». Він наголосив, що Грузія приєдналася до всіх критичних санкцій – ООН, Ради Європи та інших. У свою чергу, на його думку, «безгрлуздо приєднуватися до тих санкцій, які не вплинуть на агресора, а лише пригнічуватиме населення Грузії».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський дав зрозуміти, що посол України не повернеться до Тбілісі без радикальної зміни в діях грузинської влади, яка зараз, на його думку, не демонструє дружнього ставлення до України.

04:00. ЗСУ відбили ворожі атаки на півдні України. Знищено 48 російських солдатів

Збройні сили України 25 квітня завдали російській армії чергових болючих ударів. Минулої доби на півдні України ЗСУ зупинили дві спроби наступу противника в Херсонській області і завдали ворогові втрати в живій силі та техніці.

Оперативне командування Південь: «Дві атаки супротивника в Херсонській області нашими підрозділами відбиті зі знищенням танка та БМП, решта сил під нашим вогнем відступила на попередні позиції».

Минулої доби втрати військ рф на півдні України склали: 2 танки, 3 броньовані машини, 6 одиниць інженерної техніки, 2 одиниці автомобільної техніки, 48 окупантів.

25 квітня у Херсонській та Миколаївській областях ворог, не здобувши успіху у просуванні у напрямку Миколаєва, посилив артилерійсько-мінометні обстріли населених пунктів та позицій ЗСУ.

03:40. Лавров натякнув, що війна закінчиться підписанням договору, але є умова

Міністр закордонних справ рф Сергей Лавров заявив, що російсько-українська війна закінчиться підписанням договору, але все залежатиме від ходу бойових дій:

«Як у будь-якій ситуації, коли застосовуються збройні сили, звичайно ж, все закінчиться договором, але параметри цього договору визначатимуться тією стадією воєнних дій, на якій цей договір стане реальністю.

росія дуже позитивно сприйняла пропозиції України, озвучені їй під час очного раунду переговорів у Стамбулі 29 березня. За його словами, ці пропозиції враховували низку питань, до яких упереджено ставиться російська влада – зокрема позаблоковий статус України».

Проте пізніше, за словами Лаврова, нібито в переговорний процес втрутилися США та Великобританія та почали роз'яснювати українцям, як слід змінити пропозиції. росія нібито направила офіційну відповідь на пропозиції України, передані російській делегації до Стамбула 29 березня, але не отримала відповіді. російський міністр стверджує, що після зустрічі у Стамбулі українська делегація, мовляв, змінювала формулювання своїх пропозицій:

«У стамбульському документі було сказано, що в Україні не буде жодних військових баз іноземних і не проводитимуться навчання за участю іноземних збройних сил, окрім як за згодою всіх країн-гарантів цього договору, включаючиросію – було написано прямо. У тому варіанті, який вони нам дали після нашої позитивної реакції, значилося: жодних навчань, крім згоди більшості країн-гарантів. Різниця є? Про це й мова. Отак вони вчинили й щодо низки інших пропозицій, які вони внесли до Стамбула».

03:20. Ядерна війна: Лавров заявив, що ризик реальний

Міністр закордонних справ рф Сергей Лавров 25 квітня заявив про реальність ризику ядерної війни:

«Коли дійсно ризики (застосування ядерної зброї) вельми істотні, дуже не хотілося б, щоб ці ризики штучно роздмухувалися, а бажаючих таких чимало. Небезпека серйозна, вона реальна, її не можна недооцінювати».

Лавров дав інтерв'ю російському Першому каналу, головними темами були Україна, НАТО та США.

02:50. Дмитро КУЛЕБА: «ООН має добитися евакуації з Маріуполя»

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сподівається, що генсек Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш організує евакуаційний коридор для захисників та цивільних Маріуполя. Глава МЗС висловив стурбованість за маршрутом поїздки генсека ООН до Європи. Гутерріш зібрався спочатку відвідати Москву, а потім – Київ.

На думку Кулеби, генеральний секретар «має зосередитись, перш за все, на одному питанні: евакуації Маріуполя». На заводі «Азовсталь» нині перебувають близько 1000 мирних жителів та 500 поранених українських бійців.

«Це справді те, на що здатна ООН. І якщо він продемонструє політичну волю, характер та принциповість, то це, сподіваюся, дозволить просунутися вперед», – сказав Кулеба.

01:50. Генштаб ЗСУ прокоментував чутки про розмінування перешийка з Криму перед війною

У Генеральному штабі Збройних сил України відреагували на чутки, що нібито перед вторгненням російських військ українське командування розмінувало проїзд біля Чонгар на адмінкордоні з окупованим Кримом.

Генеральний штаб Збройних сил України: «Щодо чуток про нібито незамінування Чонгара, повідомляємо. Міст був замінований, але нам протистояли сили противника, що перевищують у 15 разів. Усі висновки про правомірність прийнятих рішень у ході бойових дій буде зроблено встановленим законом способом після їх завершення».

У Генштабі запевнили, що посіпаки російських окупантів опиняться за гратами. У соцмережах розповсюджують інформацію, що російські війська у перші дні повномасштабного вторгнення успішно окупували Херсонську область, бо з українського боку розмінували адміністративний кордон із Кримом.

Мер Херсона Ігор Колихаєв непрямо підтвердив факт розмінування перешийка напередодні вторгнення (УП).

01:00. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 62-го дня війни, 26 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Виграй футболку Зінченка з підписом за донат
Війна | 24 квітня 2024, 13:42 1
Виграй футболку Зінченка з підписом за донат

Всі кошти підуть на FPV-дрони в підрозділ, де служить журналіст Sport.ua Михайло Шаповалов

Журналіст: «Якщо Евертон вилетить, то інший клуб АПЛ захоче Миколенка»
Футбол | 24 квітня 2024, 12:47 9
Журналіст: «Якщо Евертон вилетить, то інший клуб АПЛ захоче Миколенка»

Енді Брассел оцінив виступи українських легіонерів в цьому сезоні АПЛ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
⬆️
рашистские твари начали утро с тройного удара в 7 часов по Хортице...
сдохните, суки!
Pychnenko
Кто прилепил свой предательско-ватный минус к моему комментарию? Сколько же все-таки гадов из-за поребрика здесь ошивается?
Pychnenko
Хитрожопая лошадь Л. пытается посорить Украину с США и В.Британией, якобы, обещая подписать какую-то подтирочную бумагу для Кремля? Это уже давно не новый трюк этой погани. Разве что зеленый клоун заточен на то, чтоб сдать Украину Путлеру и потребовался привод это сделать под этим соусом? Вполне вероятный сценарий развития событий. Только вот надо будет много зачищать еще кроме телепространства, чтоб это все прошло на ура. Уж слишком много крови эта кремлевская терроричтическая банда пролила в Украине.