Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 22 квітня 2022, 18:18
30632
1

Кінець рашизма близький. День 57: путін здохне і захлинеться у калюжі сечі

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 21 квітня

| Оновлено 22 квітня 2022, 18:18
30632
1
Кінець рашизма близький. День 57: путін здохне і захлинеться у калюжі сечі
Twitter

57-й день війни. 21 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 21 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

22:30. Шольцу загрожує відставка. Він відмовився постачати Україні важку зброю

Канцлеру Німеччини Олафу Шольцу може загрожувати відставка через відмову постачати Україні важке озброєння. Невдоволення рішенням канцлера наростає всередині коаліції, але опозиція вже наступного тижня може фактично запустити процедуру оголошення недовіри Шольцу.

Як пише Spiegel, саме нерішучість Шольца у військовій допомозі для України може призвести до його відставки. Наступного тижня лідери опозиційного блоку Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) мають намір внести проект резолюції щодо постачання важкого озброєння Україні, якщо цього не зробить канцлер.

За даними видання, резолюція від ХДС цілком здатна зібрати більшість голосів, адже у самій коаліції ідея постачання важких озброєнь Києву має широку підтримку.

Раніше німецьке видання Bild повідомило, що на вимогу Шольца Міністерство оборони Німеччини виключило все важке озброєння, яке могло б поставити на запит України.

21:45. ФОТО. путін обіср*вся. Поза х*йла викликала шквал гумору в соцмережах

Під час останньої появи на публіці х*йло путін виглядав дивно і спирався на стіл. Мабуть, намагався приховати сильний біль.

У соцмережах висміяли лідера країни-терориста новими жарти та мемами.

20:30. По залізничній інфраструктурі Дніпропетровської області завдали 3 ракетні удари

За попередньою інформацією, постраждалих немає. 

Голова ОВА Валентин Резніченко: «У нас три ракетні удари по залізничній інфраструктурі у Новомосковському районі. Всі живі. Вщент розтрощене  залізничне полотно  і контактна мережа.  Поки не зрозуміло, чи зможемо відновити рух». 

19:00. Маріуполь: окупанти бомблять і обстрілюють Азовсталь

У Маріуполі російські окупанти проводять бомбардування та обстріл території заводу Азовсталь, де знаходяться цивільні, а також влаштували стрілянину в іншому районі міста.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: «Маріуполь зараз. Прямо зараз відбувається бомбардування та обстріл території Азовсталі.

Водночас відбуваються бої в районі трамвайного депо, що знаходиться на значній відстані від території Азовсталі. Це просто для розуміння зелених коридорів для Азовсталі та перемоги путіна над Маріуполем.

Очевидно, росіяни запланували знищення всіх, хто ховається на Азовсталі. Врятувати людей можна, лише якщо втрутиться іноземні партнери та нададуть гарантії безпеки для евакуації».

18:50. Зеленський відреагував на слова Шойгу про захоплення Маріуполя

Президент Володимир Зеленський відреагував на заяву російського міністра про нібито взяття Маріуполя. За словами президента, йому невідомо, що розповідає російський чиновник, але на Азовсталі заблоковані українські бійці, які все ще тримають там оборону. Зеленський під час спілкування зі ЗМІ за підсумками візиту прем'єрів Іспанії та Данії сказав:

«Мені невідомо, що повідомив росіян міністр оборони рф. Я знаю, що більшість Маріуполя вони давно захопили. Ми з вами це чудово знаємо. Є частина нашого міста, де знаходяться наші військові, що залишилися, і поки вони там залишаються. Ситуація складна. Ситуація погана. Відучора вона практично не змінилася.

Заблоковано кілька тисяч людей: наших військових, а також цивільних поряд із ними. Це переважно жінки та діти, а також близько 120 тисяч, за нашими розрахунками, заблоковані загалом у Маріуполі мирних жителів.

Українська сторона постійно працює над організацією гуманітарних коридорів, проте росіяни почали блокувати цей процес. Була пропозиція обміну бодай поранених на поранених. На Азовсталі близько 400 поранених українських військових».

18:35. Байден: США заблокують свої порти російським суднам

Сполучені Штати заборонять російським суднам заходити в американські порти аналогічно до рішення ЄС.

Президент США Джо Байден заявив у ході брифінгу в четвер: «США заборонить пов'язані з рф суду за аналогічним кроком в ЄС. Це означає, що жоден корабль під російським прапором або у власності російських громадян чи компаній не зможе пришвартуватися в американських портах чи узбережжі».

18:20. Байден оголосив новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн.

Президент США Джо Байден оголосив про виділення нового пакету військової допомоги Україні на 800 млн доларів:

«Сьогодні я оголошую нові 800 млн. доларів допомоги, щоб збільшити здатність українців боротися на Сході, в регіоні Донбасу. Цей пакет включає важку артилерію, дюжини гаубиць і 144 тисяч боєприпасів до цих гаубиць».

Пакет допомоги також включає більше тактичних дронів. Це вже третій пакет військової допомоги Україні на $800 млн, які США виділили з початку російського вторгнення.

Байден додав, що в останні два місяці США спрямовували збройну допомогу Україні в рекордні терміни: «Тепер росія розпочала і перефокусувала свою кампанію, щоб захопити нову територію на сході України, і зараз ми перебуваємо у критичному вікні часу, коли вони створять основу для наступного етапу цієї війни».

17:50. Російський гелікоптер збили на Запоріжжі

Підрозділ ППО Нацгвардії у Запорізькій області із розрахунку ПЗРК знищив ворожий гелікоптер К-52 Алігатор.

Нацгвардія: «Підрозділ ППО Нацгвардії в Запорізькій області з розрахунку ПЗРК знищило ворожий вертоліт К-52 Алігатор. Це одна з нових одиниць російської бойової авіації, яка перебуває на озброєнні у ворога.

Вертоліт оснащений протитанковим ракетним комплексом, гарматною установкою з лазерною системою наведення, авіабомбами та іншою зброєю».

17:10. Десантники приземлили штурмовик Су-25 та безпілотник ворога

Підрозділи протиповітряної оборони Десантно-штурмових військ збили штурмовик Су-25 та БПЛА Орлан-10 [на фото] російських окупантів.

Прес-центр командування ДШВ: 21 квітня підрозділами протиповітряної оборони військових частин Десантно-штурмових військ Збройних Сил України було збито засоби повітряного нападу противника – штурмовик Су-25 та багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс Орлан-10.

Вказано, що повітряні об'єкти російських окупантів було збито з переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger та Starstreak. Напрямок, де це сталося, не розкривається.

16:45. Холодноярці збили Іглою російський бомбардувальник біля Ізюму

Бійці 93-ї окремої механізованої бригади Холодний Яр збили російський літак на Ізюмському напрямку Харківської області (УП).

У бригаді Української правди уточнили, що ворожий літак було збито з переносного зенітно-ракетного комплексу Ігла. Підбитий винищувач СУ-34 упав на окуповану територію.

16:20. Другий обмін за тиждень: 19 українців врятовано з російського полону

Українська влада провела другий обмін полоненими за один тиждень і врятувала з полону 19 українців, у тому числі поранених.

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук: «Відбувся черговий обмін полоненими. Цього разу серед звільнених поранені, і це дуже важливо. Адже тепер вони матимуть змогу отримати повноцінне лікування та пройти курс реабілітації.

Дякую Президенту Зеленському за постійну особисту залученість у процес обміну полоненими».

Серед 19 звільнених із полону українців, 10 є військовослужбовцями Збройних сил України, у тому числі двоє офіцерів. Інші 9 – цивільні.

16:00. Верховна Рада позбавила Медведчука посади та продовжила воєнний стан

Верховна Рада 21 квітня позбавила затриманого на спробі втечі нардепа Віктора Медведчука посади у комітеті, а також продовжила воєнний стан ще на місяць.

Рада відкликала Медведчука з посади члена Комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим, міста Севастополя, національних меншин та міжнаціональних відносин.

Парламент також продовжив дію воєнного стану в Україні з 05:30 25 квітня ще на 30 діб.

15:30. Вибиті вікна в 4 вагонах поїзда Запоріжжя – Львів

Внаслідок обстрілу Запоріжжя росіянами, вибуховою хвилею та уламками вибиті вікна в 4 вагонах поїзда Запоріжжя – Львів.

Постраждалих нема, поїзд прямує далі, повідомляє Укрзалізниця.

15:20. Ворог завдав ракетних ударів по Запоріжжю

Російські окупанти завдали ракетних ударів по місту Запоріжжя 21 квітня, постраждалих немає.

Запорізька обласна військова адміністрація: «Зберігайте спокій! Близько 30 хвилин тому в Запоріжжі зафіксовано 2 прильоти. Постраждалих немає».

Зазначається, що противник шляхом ракетних ударів намагався зашкодити інфраструктурі міста. Міська влада закликала мешканців нічого не фотографувати та не поширювати фото- та відеоматеріали. Подробиці обіцяють надати пізніше.

14:50. У рф горить один з головних дослідницьких інститутів міноборони

У Твері запалала головна будівля 2-го центрального науково-дослідного інституту міністерства оборони рф.

НДІ у Твері – центр з розробки теорії озброєння протиповітряної та повітряно-космічної оборони країни, що розробляє навігаційні прилади, системи управління, наведення та орієнтації апаратів наземного, повітряного та космічного базування.

Пізніше ЗМІ повідомили про 7 загиблих та близько 30 постраждалих під час пожежі. Дах оборонного НДІ, що горить, обвалився.

14:00. росіяни втретє заявили про захоплення Рубіжного, це фейк

Міноборони Росії знову повідомило про звільнення Рубіжного, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Глава адміністрації також наголосив, що це фейк:

«Абсурдні слова: 56-й день спецоперації збройних сил росії ознаменувався звільненням Рубіжного в ЛНР, – повідомили в мінубивстві росії.

Генштаб зазначив, що на 56-й день ворог намагався закріпитися у західній та північно-західній частинах Рубіжного, проте зазнав поразки. Це вже третє подібне визволення окупантами Рубіжного, з російських брехливих зведень.

Вперше це село перейшло під контроль загарбників 1 березня. Потім 18 березня російська пропаганда знову прозвітувала про звільнення Рубіжного і навіть його зачистку від ЗСУ. Проте 20 березня ми цю інформацію заперечили. Вчора (20 квітня) іноземні журналісти відвідали Південний район Рубіжного та також переконалися у брехні росії».

13:20. Данілов: захисники у Попасній знищили загін лівійців та сирійців

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що на Луганщині збройні сили України знищили загін лівійців та сирійців:

«У нас є сьогодні фотографії саме цих людей, які були знищені у місті Попасна Луганської області. Важко сказати, які вони вояки. Ми маємо інші кліматичні умови. І війна, мабуть, інша. Думаю, що вони не зовсім очікували на те, що тут побачили. Загін був повністю знищений, у ньому було близько 20–25 осіб.

Водночас, зараз складно оцінити, скільки російських найманців з інших країн блукає територією Донецької, Луганської областей, які були частково окуповані з 2014 року. Припускаю, що навряд чи йдеться про тисячі – скоріше про 300–500 людей, оскільки вони фізично більше завезти не можуть, бо там теж йде війна, бойові дії».

12:40. Розвідка Британії: росія поспішає здобути якісь перемоги до 9 травня

Прагнення Кремля продемонструвати будь-які перемоги до святкування 9 травня може впливати на їхнє оперативне рішення на полі бою в наступні тижні (УП). Про це йдеться у огляді британської розвідки про війну в Україні.

За їхніми оцінками, росія явно хоче досягти значних успіхів до 9 травня, і це може впливати на те, наскільки швидко та наполегливо вони проводитимуть військові операції найближчим часом.

Зараз російські сили наступають у напрямку Краматорська, місто постійно зазнає ракетних ударів, зазначає розвідка. Також на сході спостерігається висока активність військ рф у повітрі – щоб підтримувати наступ наземних сил і придушувати та знищувати українські засоби протиповітряного захисту.

У попередньому огляді повідомляли, що активність рф в небі над північною частиною України, швидше за все, залишиться низькою, враховуючи відхід наземних сил з цього напрямку. Проте зберігається загроза ракетних ударів по важливих об'єктах по всій території України – зокрема, щоб зривати ланцюжки поставок підкріплень та зброї на схід.

Також зазначалося, що опір оточеного Маріуполя відіграє важливу роль, тому що захисники міста відтягують на себе сили, які могла б задіяти росія в інших напрямках.

12:00. Україна вимагає коридор з Азовсталі для громадянських і поранених

Влада України вимагає від окупантів гуманітарного коридору з маріупольського комбінату Азовсталь, щоб евакуювати цивільних та поранених військових.

Голова Мінреінтеграції Ірина Верещук: «Вимагаємо від росіян терміновий гуманітарний коридор із маріупольського комбінату Азовсталь! Там знаходяться близько 1000 цивільних та 500 поранених військових. Їх усіх треба витягнути із Азовсталі сьогодні!

Закликаю світових лідерів та міжнародну спільноту сфокусувати зараз свої зусилля саме на Азовсталі».

11:20. шойгу набрехав путіну про взяття Маріуполя

Міністр оборони рф сергей шойгу наплів президенту країни-агресора владіміру путіну про звільнення Маріуполя, але потім додав, що в місті залишаються більше двох тисяч українських захисників.

шойгу відрапортував, що на момент оточення столиці націоналістичного Азова, як він назвав Маріуполь, чисельність угруповання ЗСУ, іноземних найманців становила близько 8100 осіб, а зараз понад 2 тисячі людей надійно заблоковані на території Азовсталі. шойгу також, як і весь минулий місяць, повторив, що на завершення операції по Азовсталі потрібно 3-4 дні.

Міністр запропонував путіну штурмувати Азовсталь. Тому ця ідея нібито не сподобалася, і він вирішив, що не треба лізти до катакомб, треба заблокувати промислову зону в Азовсталі так, щоб муха не пролетіла. путін назвав завершення бойової роботи щодо Маріуполя успіхом і привітав шойгу. Також рос. ЗМІ розповсюдили відео, яке може бути й монтажем, з огляду на досвід росії в цьому.

10:30. У четвер із Маріуполя та Херсона спробують евакуювати людей

У четвер, 21 квітня, евакуація українців проходитиме з Маріуполя та Херсона.

Голова Мінреінтеграції Ірина Верещук: «Продовжуємо евакуацію жінок (з Маріуполя), дітей та людей похилого віку. Посадка до автобусів на бульварі Шевченка на кільці біля торгового центру Порт-Сіті о 14:00. Ситуація з безпеки складна. Можливі зміни. Прошу слідкувати за офіційними повідомленнями».

Також спробують пробити гуманітарний коридор із Херсона. Йдеться про три населені пункти: смт Високопілля, село Нововознесенське та село Миролюбівка. Крапки збору:

смт Високопілля – вул. Визволителів, 112 (біля селищної ради)
с. Нововознесенське – вул. Шкільна, 28Б (біля селищної ради)
с. Миролюбівка – вул. Шевченка, 82 (біля школи)
20 квітня з Маріуполя гуманітарним коридором змогли виїхати чотири евакуаційні автобуси.

09:20. Литва передала Україні важкі міномети

Литва передала Україні важкі міномети, аби допомогти у боротьбі із російською агресією.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив: «Ми передали Україні важкі міномети. Цифр я не називатиму, але передали ми багато чого».

Загальна вартість усієї переданої військової допомоги сягає вже десятків мільйонів євро, а вартість заміщення може бути у 5–10 разів вищою. Серед переданої Україні зброї – ПЗРК, протитанкова зброя, гранати, боєприпаси, кулемети.

Як повідомлялося, також Литва розпочала навчання першої групи українських військових користування протитанковими засобами. Минулого тижня країна передала Україні телекомунікаційне обладнання для відновлення українського мовлення у регіонах, що постраждали в результаті війни.

07:30. Зведення штабу: окупанти планують примусову мобілізацію на Херсонщині

На Херсонщині російські загарбники планують організувати примусову мобілізацію населення на війну з Україною.

Генштаб ЗСУ: Противник намагається продовжувати наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей. Ворог продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по об'єктах військової та цивільної інфраструктури по всій території України.

07:05. Росія відмовилася від великоднього перемир'я

росія відповіла відмовою на пропозицію генерального секретаря ООН Антоніо Гуттеріша про запровадження в Україні 4-денної великодньої гуманітарної паузи.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у Twitter: «Позиція московського фюрера була озвучена вже за кілька годин на Радбезі».

Представник рф заявив, що «дуже неправдиво і нещиро звучать у цих умовах заклики до миру та припинення вогню». За його словами, перемир'я є «прагненням дати київським націоналістам та радикалам перепочинок для того, щоб вони могли перегрупуватися».

Також він заявив, що це дозволить українській стороні «влаштувати нові нелюдські провокації та запустити нові фейки про дії російських солдатів».

06:20. США: Завдяки приходу запчастин Україна збільшила свої ВПС на 20 літаків

Передача Україні запчастин для військових літаків дозволила Україні збільшити свої військово-повітряні сили на 20 літаків (УП, CNN).

Високопосадовець США у сфері оборони США не став уточнювати, яка країна надала запчастини для літаків, але додав – США та інші країни працювали для того, щоб передати їм (Україні) запчастини, необхідні для того, щоб підняти їх літаки у повітря.

Потік запчастин дозволив Україні розширити свій парк оперативних військових літаків, незважаючи на вторгнення росії, що триває: «Зараз у них більше літаків, ніж три тижні тому», – додав чиновник.

Раніше, 19 квітня, у Пентагоні повідомили, що Україна отримала з інших країн допомогу, яка дозволила збільшити кількість військових літаків на озброєнні ЗСУ.

04:30. Арестович: російська армія не може нікуди просунутися

04:00. Данилов: Великий наступ рф на сході ще не почався

Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що великий наступ російської армії на східному фронті ще не розпочався, однак він буде, і це лише питання часу (Радіо НВ):

«19 квітня вранці почалися бої по всій лінії фронту на території Донецької, Луганської та Харківської областей, але вони скоріш пробні. Але це була їхня спроба перевірити на міцність наші Збройні сили. Спроба була невдалою. Тому вони продовжуватимуть ці спроби. Коли розпочнеться так званий великий наступ – це лише питання часу.

Я хотів би відзначити – якщо хтось каже, що це буде остання та вирішальна битва (саме на Донбасі), я б не був таким оптимістичним, попереду може бути багато різних речей, це не буде останній бій.

росія ще може підтягувати нові ресурси та резерви у великих кількостях протягом двох-чотирьох тижнів. Ми в жодному разі не повинні применшувати міцність нашого ворога: велика країна, людей багато, розуму – не зовсім. Вони ще там є. Крім того, останнім часом ми помітили, що з'являються лівійці та сирійці на фронті – так звані найманці. Тому говорити, коли людські ресурси в них закінчаться, досить складно».

03:10. Харків: після обстрілу на Салтівці горять багатоповерхівки

У Харкові після обстрілів на Салтівці спалахнули пожежі щонайменше у двох багатоповерхівках (Суспільне Харків):

«Після обстрілів Харкова ввечері 20 квітня на Салтівці спалахнули пожежі не менш як дві багатоповерхівки, також горять припарковані машини у дворах. Харків'яни повідомляють про вибухи у місті».

20 квітня внаслідок російських обстрілів на Нових Будинках у Харкові було щонайменше два влучання в житло. Один із снарядів пробив дах та перекриття п'ятиповерхівки, зруйновано стіни не менше чотирьох квартир, поранених немає.

02:40. Гайдай: 80% Луганської області зараз під контролем окупантів

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що в області 80% території перебуває під контролем російських окупантів:

«Після того, як наші війська відійшли від Кремінної, кількість окупованих територій становить 80%. Лінія оборони тримається від Рубіжного до Попасної. Всі зусилля ворог кинув саме на штурм Рубіжного, Попасного та Золотого, але нічого в нього не виходить. Усі атаки нічого їм не дають. У Рубіжному та Попасній ситуація без змін. Окупанти контролюють лише частини міст, углиб прорватися не можуть.

Якщо Великодне перемир'я буде у неділю, 24 квітня, то в Луганській області використовують його на максимум як для евакуації, так і для завезення допомоги. На тимчасово окупованих територіях окупанти продовжують тероризувати місцеве населення та встановлювати свої порядки.

Щодо відновлення газопостачання, електрики, постачання водою, то в деяких населених пунктах це можливо лише після війни. В області, за словами Гайдая, досі багато людей – 70 тисяч».

02:10. Чичваркін: путін здохне і захлинеться в калюжі сечі

01:30. Зеленський: росія має бути визнана державою-спонсором тероризму

Президент Володимир Зеленський вважає, що весь цивілізований світ має офіційно визнати росію державою-спонсором тероризму:

«Працюємо над тим, щоб усі державні чиновники росії, які підтримують цю ганебну війну, отримали логічну відповідь від демократичного світу. росія має бути визнана державою-спонсором тероризму, а російські збройні сили мають бути визнані терористичною організацією.

20 квітня було опубліковано план посилення санкцій проти рф. Цей план розробила група українських та міжнародних експертів. Коли буде імплементовано всі ключові напрямки, зазначені в цьому плані, росія втратить можливість фінансувати військову машину».

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 57-го дня війни, 21 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сергій РЕБРОВ – про матч з Ісландією, Циганкова, Зінченка і війну
Футбол | 25 березня 2024, 19:31 13
Сергій РЕБРОВ – про матч з Ісландією, Циганкова, Зінченка і війну

Тренер оцінив вирішальний поєдинок за вихід на чемпіонат Європи

Мінус Пегула. Відомі всі півфіналістки престижного турніру в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 07:20 4
Мінус Пегула. Відомі всі півфіналістки престижного турніру в Маямі

У боротьбі за титул у Флориді залишилася одна американка

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SebastianTrueman
На жаль, не все так просто...