Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 20 лютого 2024, 17:10
9314
3

Кому зерно? День 53 На світ чекає голод, якщо рф не розблокує порти України

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 17 квітня

| Оновлено 20 лютого 2024, 17:10
9314
3
Кому зерно? День 53 На світ чекає голод, якщо рф не розблокує порти України
Getty Images/Global Images Ukraine

53-й день війни. 17 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 17 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:30. Буданов: серед російського генералітету немає згоди щодо наступу

Голова Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що серед російського генералітету немає згоди щодо наступальних операцій, бо бояться загинути на полі бою (УП):

«Насправді, росіяни готуються до вирішальної для них битви (на Донеччині). Вони дуже поспішають, тому що вони дуже обмежені в часі. Скажімо так, вони дуже хочуть встигнути отримати хоч якусь тактичну перевагу та справжні тактичні досягнення, які зможуть показати як певною мірою «виграш» Росії в цій «спецоперації». Вони поспішають до Великодня (24 квітня).

Але я вам скажу так – нічого в них не вийде, нікуди вони не встигнуть, і Україна буде відстояна. Можливі певні тактичні перемоги (російських окупантів). У нас деякі поселення переходять з рук до рук по два-три рази на добу.

У російського генералітету немає єдності виключно з однієї причини - на даному етапі, точно підтверджено про знищення 8 генералів рф, і цей фактор дійсно лякає дуже багатьох з них. Російські генерали також побоюються зазнати репресій у разі невдач.

Максимальна концентрація військових засобів окупантів концентрується на околицях міста Ізюм Харківської області. Українська розвідка не має даних про зменшення угруповання російських окупантів у Маріуполі. Чисельність підрозділів росіян залишаються незмінними.

Не підтверджую інформацію, що розповсюджується російськими пропагандистськими ресурсами та міністерством оборони рф, нібито в небі над Одесою 16 квітня системи ППО росіян збили український транспортний літак із західним озброєнням. Українська розвідка має дані, що у росіян вичерпуються запаси високоточних ракет. Водночас через санкції окупанти не мають можливості налагодити виробництво таких ракет».

23:15. На сході ЗСУ збили 2 гелікоптери та безпілотник, знищили 10 танків

На Донецькому та Луганському напрямках українські військові в неділю, 17 квітня, відбили 12 атак ворога, знищили 10 танків, 5 артилерійських систем, 15 одиниць броньованої та 5 одиниць автомобільної техніки Росії, а також збили 2 гелікоптери.

Операція об'єднаних сил: «Зокрема, українські захисники знищили 10 танків, 5 артилерійських систем, 15 одиниць броньованої та 5 одиниць автомобільної техніки супротивника.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили два гелікоптери Мі-24, один безпілотний літальний апарат типу «Орлан-10».

Протягом поточного тижня військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил відбили 58 ворожих атак, знищили 37 танків, 24 артилерійські системи, 61 одиницю броньованої та 51 одиницю автомобільної техніки, 5 гелікоптери, 17 безпілотних літальних апаратів та 2 крилаті ракети.

22:55. Багато із відірваними кінцівками. Мати матроса розповіла про удар по Москві

Мати одного з матросів рф, який, за її словами, був серед членів екіпажу крейсера Москва, розповіла, що на борту корабля загинуло близько 40 людей, дуже багато поранених із відірваними кінцівками.

У ЗМІ повідомляють, що поговорили з матір'ю матроса Чорноморського флоту, який був покликаний на службу до початку війни в Україні. Проте там відзначають, що факт знаходження матроса на борту Москви в момент вибуху неможливо підтвердити в умовах війни. Матрос рф вижив і зв'язався з матір'ю 15 квітня, наступного дня після загибелі крейсера.

Мати матроса: «Син сказав, що крейсер був підбитий із суші, з українського боку. Просто так пожежа б не сталася. Є загиблі, є поранені, зниклі безвісти. Син мені зателефонував, коли їм дали телефони.

У них залишилися документи та (їх особисті) телефони на крейсері. Він мені дзвонить і плаче від того, що побачив. Це було страшно. Зрозуміло, що не усі вижили. Намагалися самотужки загасити пожежу після того, як у крейсер влучили ракетами Нептун.

Вони давали підписку про нерозголошення перед тим, як потрапили на крейсер. Загинуло близько сорока людей. Кілька людей пропали безвісти. І багато поранених. Поранені здебільшого з відірваними кінцівками, бо були такі вибухи – і те, що здетонувало, і те, що влучили ракети.

Загалом, коли мені 15-го числа вже син зателефонував, він плакав. Він каже: Мамочко, я ніколи не думав, що в мирний, в принципі, час я потраплю в таке місиво. Я навіть не буду тобі говорити у подробицях, що я бачив. Це настільки страшно.

Це жахливо. І в ЗМІ, зрозуміло, що не кажуть усіх подробиць. Чому? Тому що Міністерство оборони не хоче визнавати поразки з боку України. Не хоче визнавати, що такий крейсер зазнав аварії».

22:30. Дмитро КУЛЕБА: «Маріуполя більше не існує»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що після семитижневої облоги російськими військами ситуація в Маріуполі жахлива, і міста на березі Азовського моря більше не існує:

«Ситуація в Маріуполі жахлива у військовому відношенні. Міста більше не існує.

Залишки української армії та велика група цивільних фактично оточені російськими військами. Українці продовжують свою боротьбу, але, судячи з того, як поводиться російська армія в Маріуполі, вони вирішили за будь-яку ціну зрівняти місто із землею».

Кулеба додав, що ситуація в окупованому Маріуполі може стати червоною лінією в переговорах з рф:

«Після звірств у Бучі стало особливо складно продовжувати спілкування з російською стороною. Але, як сказав президент, Маріуполь може бути червоною лінією».

22:00. Обстріл Харкова: 5 загиблих, 20 потерпілих

Внаслідок обстрілу Харкова в неділю 5 людей загинули та 20 – постраждали.

Голова Харківської ОВА Олег Синегубов: «Сьогодні серед білого дня знову були обстріли з РСЗВ та артилерії центральної частини міста, житлового району Салтівка.

На жаль, є постраждалі – 20 людей, загинули – 5 осіб. Пошкоджено багатоквартирні будинки та іншу цивільну інфраструктуру».

21:40. Харківщина: ЗСУ відтісняють ворога, звільнено два населені пункти

Українські військові звільнили два населені пункти на Харківщині та просунулися ще у двох.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: «У Харківській області наші захисники проводять кілька успішних операцій, відтісняючи окупантів подалі від обласного центру.

Внаслідок контрнаступу ЗСУ звільнили Базаліївку, Леб'яже, частину Кутузівки. У районі села Мала Рогань наші підрозділи просунулися далі на схід».

Збройні Сили також продовжують ефективно стримувати окупантів за іншими напрямками від Харкова:

«Днями реактивним вогнем 81-ша окрема аеромобільна бригада під Харковом знищила 5 російських танків, 10 броньованих одиниць техніки. Близько сотні окупантів не зможуть атакувати, ніколи».

21:20. Одеса: військова адміністрація застерігає, що пляжі міста ніхто не розмінував

Голова Одеської військової адміністрації Максим Марченко застеріг, що інформація про часткове розмінування саперами пляжів міста є неправдивою:

«У деяких Telegram-каналах з'явилася новина про те, що нібито сьогодні Державна служба з надзвичайних ситуацій почала частково розмінувати одеські пляжі.

Ця інформація не відповідає дійсності і є фейковою. Ще раз наголошую: у жодному разі не пересувайтеся по пляжах та області».

Марченко розповів, що він послав цистерни з питною водою та бригаду з буріння свердловин до Миколаївської області. За його словами, через постійні обстріли російськими окупантами в Миколаївській області пошкоджено водопостачання.

21:00. Україна заповнила опитувальник, необхідний для руху до ЄС

Опитувальник, необхідний для набуття Україною статусу кандидата до Євросоюзу, вже повністю заповнений.

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква: «Як президент і обіцяв Урсулі фон дер Ляйєн, коли вона відвідувала 8 квітня Україну, що протягом тижня Україна заповнить опитувальник, який пані Урсула привезла з собою. Сьогодні минув тиждень, і можемо констатувати, що той документ, який привезла Урсула, з українського боку заповнено.

Тож далі буде м'яч на боці Європейської комісії. Вона готуватиме відповідну рекомендацію, чи виконує Україна копенгагенські критерії членства. Без такої рекомендації ніхто в ЄС не прийме. Ми очікуємо, що на основі цієї інформації, яку ми надали Європейській комісії, така рекомендація буде позитивною, а далі – м'яч на стороні держав-членів ЄС.

Україна очікує надання їй статусу країни-кандидата на членство у ЄС на засіданні Європейської ради у червні. А далі мають розпочатися переговори щодо вступу України до ЄС. І коли ми такі переговори проведемо, можна вже казати про повноцінне членство України в ЄС».

20:20. Зеленський вважає, що Байден особисто приїде до України

Президент Володимир Зеленський очікує на візит президента США Джо Байдена до України, можливо до Києва (CNN).

Журналіст поставив питання про можливість візиту президента США до України: «Чи бажаєте ви, щоб президент Байден приїхав сюди?» «Так», – одразу відповів президент України.

19:40. Зведення Генштабу: Ворог штурмує та бомбардує Маріуполь, частково блокує Харків

Російські окупаційні війська активізувалися на Донецькому та Таврійському напрямах, штурмують порт Маріуполя, не залишає ворог та ідеї про референдум про фейкову «Херсонську республіку».

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої держави. Російські окупанти не припиняють завдавати ракетно-бомбових ударів по об'єктах промислової та цивільної інфраструктури України.

19:00. ШЕВЧЕНКО: «Це великий удар по українському футболу. Але я вірю у перемогу»

Екс-наставник збірної України Андрій Шевченко в інтерв'ю Дмитру Гордону відповів на запитання щодо впливу війни на український футбол:

«Насамперед зараз не момент взагалі обговорювати це. Найголовніше для нас – все зробити для того, щоб наші військові захищали нашу країну. Сьогодні вся увага та всі кошти мають бути спрямовані лише на захист нашої країни.

Так, це великий удар по українському футболу, інфраструктурі нашої країни. Багато людей загинуло. Наразі говорити про футбол дуже важко. Я не бачу серйозних аргументів, щоби навіть це обговорювати.

Важливий момент – що дозволили нашим спортсменам поїхати. Я так розумію, збірна України збиратиметься, має важливий матч у червні, і вона повинна до цього підготуватися. І спробувати на футбольному полі здобути путівку на ЧС. У хлопців буде можливість це зробити, вони мають величезне бажання це зробити. Вони чудово розуміють, що вони будуть грати для всієї країни.

І ця гра є важливою для всіх нас. Незалежно від результату ми пишатимемося нашими хлопцями, які вийдуть на футбольне поле в такий тяжкий момент і спробують зробити все, щоб здобути цю путівку. І я вважаю за правильне, що у нас є атлети-олімпійці, які представляють нашу країну. Важливо не забувати про це. Вони повинні тренуватися, брати участь у змаганнях, навіть незважаючи на те, що таке важке становище. Країна має жити та намагатися розвиватися.

Зрада Тимощука? Я навіть обговорювати його не буду.

Звичайно, я вірю у перемогу. В нас немає іншого шляху. Це наша земля, це наш дім. Ми захищаємо свою землю. Ми не маємо іншого шляху, ми обов'язково переможемо. Я дуже хочу, щоб настав день нашої перемоги».

18:30. У рф видалили пророчий мультик: Нептун знайшов есмінець фашистів з буквою Z

У росії Союзмультфільм видалив зі свого YouTube-каналу мультфільм Скарби затонулих кораблів 1973 року, в якому підводний човен Нептун знаходить фашистський есмінець із буквою Z.

У мультиплікаційній картині виявили чимало фатальних збігів. Радянський мультфільм розповідає про трьох дітей, які на підводному човні під назвою Нептун натрапили на дні на фашистський есмінець.

У пошуках корабля із золотом вони знайшли затонулий корабель, на кораблі якого був напис Z 29.

  • Один із дітей: Все ясно – фашистський есмінець.
  • Другий: Звідки знаєш?
  • Перший: Читай. Фашистські есмінці позначалися літерою Z.

Після цього за дітьми починає гнатися торпеда, але згодом її перемагають та здають на металобрухт.

Союзмультфільм у паніці вже почав видаляти цей мультфільм із Інтернету.

Нагадаємо, російський крейсер Москва, флагман Чорноморського флоту Росії, затонув через влучання двох українських ракет Нептун.

17:20. Йде підготовка до повторної спроби рф взяти Київ

Київська міська військова адміністрація готується до всіх можливих сценаріїв росіян, включаючи повторну спробу захопити Київ.

Голова Київської міської військової адміністрації Микола Жирнов (Вечірній Київ): «Хоча ворог і зазнав втрат, рф має великі ресурси – як людські, так і технічні. Ми розуміємо: щоб підготуватися, противнику потрібен час. Але ми також розуміємо, що від своєї мети заволодіти як столицею, так і усією Україною він не відмовився.

Зараз ворог поповнює свої втрати, накопичує ресурси та ремонтує техніку, готує її до застосування. Розуміючи це, ми готуємось до всіх можливих сценаріїв і навіть до найгірших – до повторної спроби взяти Київ.

Хоча ми розуміємо, що Київ як політичний та економічний центр має жити, і певна частина жителів має повернутися, але ми просимо сьогодні насамперед жінок, дітей, людей похилого віку, у яких є де проживати за межами міста – не повертатися, адже існує небезпека як авіаційних і ракетних ударів, і дій ДРГ противника. Та й загалом противник не відмовився від мети захопити столицю.

Основна умова для безпечного повернення до Києва – закінчення війни. Інакше навіть зниження інтенсивності бойових дій також несе небезпеки, про які я говорив вище».

16:30. Луганщина: росіяни вдарили в центр Золотого та вбили двох мирних жителів, ще 4 поранені

Росіяни відкрили вогонь центром міста Золоте в Луганській області; зараз відомо про двох загиблих та чотирьох поранених.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Це умисне вбивство людей. Окрім житлових будинків поряд нічого немає. Росіяни цілеспрямовано били по населенню.

В одній із багатоповерхівок зруйновано два поверхи – снаряди пройшли навиліт. Є щонайменше двоє загиблих містян, ще четверо – поранені з різним ступенем тяжкості».

15:45. Росіяни обстріляли центр Харкова, не менше 5 загиблих

Російські війська обстріляли Харків, внаслідок чого загинуло 5 людей, інформує Суспільне з посиланням на Департамент охорони здоров'я ОВА.

Після обіду 17 квітня повідомлялося про обстріл центру Харкова. Окрім 5 загиблих ще 13 поранено станом на 15:00. На місці працюють рятувальники.

14:00. У Харкові блискавично демонтували погруддя маршалу Жукову

Погруддя радянському маршалу Георгію Жукову в Харкові було демонтовано вранці 17 квітня (УП, Суспільне).

Глава Адміністрації Немишлянського району Тетяна Топчій: «Все сталося миттєво, близько 11:00. Під'їхали дві машини із військовими. Зняли погруддя, вивезли все кудись. Зараз все тихо, ми розуміємось.

У прес-службі Харківської міської ради, яка не один рік поспіль виступала проти демонтажу пам'ятника та декомунізації проспекту, інформацію журналістам поки що не надали. Фото постаменту без Жукова опубліковано у Telegram. На ньому з'явилися напис Слава Україні та національний герб.

Пізніше один із лідерів спецпідрозділу Kraken Костянтин Немічев повідомив, що погруддя Жукову демонтували саме вони. На відео, опублікованому Немичевим, видно, як за допомогою трактора та вантажівки демонтують бюст, вивозять його з місця та викидають на смітник.

12:30. У Новій Каховці була перестрілка між ОРДЛО та Росгвардією

16 квітня в окупованій Новій Каховці на Херсонщині сталася перестрілка між російськими військами, повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім:

«Вчора у Новій Каховці пристойна перестрілка була між ОРДЛО та російськими військовими, Росгвардією, точно не знаю.

Навіть не знаю, за кого вболівати у цій ситуації. Наче ОРДЛО і наші були колись. Ось така історія».

12:10. Про евакуацію не домовились. Київ просить спецкоридор для вивезення поранених із Маріуполя

Українській владі не вдалося домовитися з російськими військовими про припинення вогню для евакуації на 17 квітня, водночас вони просять гумкоридорів для евакуації з Маріуполя мирних жителів та поранених військовослужбовців

Віце-прем'єр, міністр реінтеграції Ірина Верещук: «На сьогоднішній ранок, 17 квітня, нам не вдалося домовитися з окупантами про припинення вогню на маршрутах евакуації. Тому, на жаль, сьогодні ми не відчиняємо гуманітарні коридори. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб гуманітарні коридори знову запрацювали якнайшвидше.

Про Маріуполь. Ще раз вимагаємо відкриття гуманітарного коридору для евакуації з Маріуполя цивільних осіб, особливо жінок та дітей. Також через відповідні міжнародні структури ми вимагаємо від окупантів відкриття спеціального коридору для евакуації з Маріуполя поранених військових».

11:50. Ворог ударив по Броварах: можливі перебої з водою та світлом

Ракетним ударам ворога зазнали деякі інфраструктурні об'єкти в Броварській громаді Київської області, можливі перебої з водою та світлом.

Міський голова Броварів Ігор Сапожко: «Сьогодні з самого ранку було потрапляння до низки інфраструктурних об'єктів у нашій громаді. Прошу зберігати спокій, можливі перебої з електроенергією та водопостачанням.

Усі комунальні служби працюють у посиленому режимі. Війна триває: знімати видосики і викладати їх у мережу – не потрібно. Прохання – зберігати спокій».

11:30. У Києві та області скорочується комендантська година

Голова столиці Віталій Кличко: «З 17 квітня комендантська година починатиметься годину пізніше, а закінчуватиметься на годину раніше. І триватиме з 22:00 до 5:00 ранку».

Мер закликав дотримуватись правил комендантської години і не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

На території Гостомельської громади Київської області триває посилена комендантська година до 06:00 20 квітня.

10:20. Росіяни втратили 2 тисячі бойових машин і півтори сотні безпілотників

Російські війська за час війни втратили 2002 бойових броньованих машин та 148 БПЛА оперативно-тактичного рівня.

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 20300 осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 773 од.
  • бойових броньованих машин – 2002 од.,
  • артилерійських систем – 376 од.,
  • РСЗВ - 127 од.,
  • засоби ППО - 66 од.,
  • літаків – 165 од.,
  • вертольотів – 146 од.,
  • автомобільної техніки - 1471 од.,
  • кораблі/катери - 8 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 148.
  • Спеціальна техніка – 27.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

09:30. Розвідка Британії: кінцева мета Росії в Україні не змінилася

Оперативний фокус російського вторгнення змістився на схід України, однак кінцева мета Росії залишається незмінною. Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії (УП).

Російські сили продовжують перекидати бойову та допоміжну техніку з Білорусі на схід України. Сюди входять локації неподалік Харкова та Сєверодонецька, зазначають у британській розвідці. Російська артилерія продовжує завдавати ударів по українським позиціям на сході країни, де Росія планує відновити свою наступальну діяльність.

У той же час, хоча оперативний фокус Росії змістився на схід України, кінцева мета Росії залишається незмінною. «Вона прагне змусити Україну відмовитися від своєї євроатлантичної орієнтації та затвердити власне регіональне домінування», - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, США переконують союзників надати Україні більше артилерії та боєприпасів, очікую

08:40. Російські окупанти вбили вже 202 дитини в Україні

Понад 563 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації, 202 дитини загинули та понад 361 поранено.

Офіс генпрокурора: Ці цифри не остаточні, оскільки йде робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 117, Київській – 106, Харківській – 89, Чернігівській – 54, Херсонській – 41, Миколаївській – 40, Луганській – 36, Запорізькій – 23, столиці – 16, Сумській – 16, Житомирській – 15.

Під час фіксації кримінальних правопорушень, скоєних військовими російської армії на території Бучанського району Київської області, правоохоронці виявили тіло 14-річного хлопчика. 15 квітня внаслідок обстрілу села Гаврилівка Новоолександрівського району на Херсонщині загинув 15-річний підліток. 16 квітня в Ізюмському районі Харківської області окупанти обстріляли автомобіль, яким намагалася евакуюватись сім'я з Ізюма. 15-річна дівчинка отримала поранення.

Через бомбування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 1018 навчальних закладів, з них 95 зруйновано повністю.

07:55. Обстріли на Луганщині: у Сєверодонецьку загорілися 4 багатоповерхівки

Вночі в Сєвєродонецьку в Луганській області внаслідок обстрілів загорілися 4 багатоповерхівки, в Новодружеську знищено будинок.

Начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Там уже й руйнувати майже нічого – більшу частину житлового фонду ворог знищив за останні півтора місяці. Проте обстріли нашого наймолодшого в області міста не вщухають.

У ніч із 16 на 17 квітня після влучення снарядів зайнялися три багатоповерхівки на одній вулиці. Ще одна – неподалік. Рятувальники виїхали на об'єкти одразу, щойно росіяни припинили вогонь. Зафіксовано численні загоряння квартир. Інформація про жертв уточнюються.

Увечері ще один будинок ворог знищив у Новодружеську. Власника пожежники встигли евакуювати. Крім того, 17 квітня вранці російська армія вдарила по Кремінній з артилерії.

06:55. Зведення Генштабу: Ворог готує десантну морську операцію у Маріуполі

Генштаб Збройних Сил України повідомляє, що, ймовірно, загарбники готуються до проведення десантної морської операції в Маріуполі.

Генштаб ЗСУ: Продовжується переміщення російських підрозділів на територію України з Курської, Брянської та Воронезької областей. Підрозділи збройних сил рф, що знаходяться на українській території, мають значні проблеми із забезпеченням. Водночас змогли нагромадити значні запаси боєприпасів.

У підрозділах окупантів, що перебувають у лінії безпосереднього зіткнення, зростає невдоволення особового складу, морально-психологічний стан залишається низькому рівні. Російські військовослужбовці постійно скаржаться на відсутність ротації, техніку, яка постійно виходить з ладу, якість палива, що поставляється, і харчування.

05:20. CNN: Вантажі нової військової допомоги США почали надходити в Україну

Представник Білого дому заявив, що в Україну почали надходити вантажі з новітнього пакету допомоги адміністрації президента Штатів Джо Байдена (CNN)

Цього тижня Байден схвалив додатковий пакет військової допомоги Україні на суму 800 млн доларів. США вперше погодилися надати Києву таку потужну військову техніку, зокрема 11 вертольотів Мі-17; 18 155-мм гаубиць та ще 300 дронів Switchblade. За словами американського чиновника, ця допомога вже почала надходити.

У п'ятницю, 15 квітня, високопосадовець із оборони повідомив, що очікується, що перший рейс озброєння та обладнання прибуде до регіону протягом наступних 24 годин, і його заберуть на кордоні українці та доставлять до країни.

04:30. росіяни знову вимагають від захисників Маріуполя здатися в полон

рсійські окупанти вкотре пропонують українським захисникам Маріуполя, які зараз тримають оборону на металургійному комбінаті Азовсталь, скласти зброю та здатися в полон.

Міноборони рф: «З огляду на катастрофічне становище, що склалося на металургійному комбінаті Азовсталь, а також керуючись суто гуманними принципами, Збройні сили росії пропонують бойовикам націоналістичних батальйонів та іноземним найманцям з 06:00 17 квітня 2022 року. Всім, хто склав зброю, гарантується збереження життя».

Окупанти пропонують о 5-й ранку встановити зв'язок між сторонами для обміну інформацією. З 05:30 росіяни нібито оголосять режим повної тиші і гарантують його неухильне дотримання. Початок дії режиму тиші з 06:00 обома сторонами, за задумом рф, позначається підняттям прапорів: з російського боку – червоних, з українського боку – білих по всьому периметру Азовсталі.

03:20. ЗСУ на Донбасі знищили понад 50 одиниць ворожої техніки та збили 2 крилатих ракети

Військовослужбовці угрупуванням Об'єднаних сил минулої доби відбили 10 атак ворога та знищили ворожу техніку.

Штаб ООС: Українські захисники знищили 15 танків, 3 артилерійські системи, 24 одиниці броньованої та 10 одиниць автомобільної техніки противника.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 4 безпілотні літальні апарати типу Орлан-10 і 2 крилатих ракети.

02:30. ООН: на світ чекає голод, якщо рф не розблокує порти України

ООН попередила, що закриття портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, що призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності у світі (УП, New York Times).

Зазначається, що сховища України переповнені зерном, яке у звичайний рік допомагає нагодувати 400 млн людей у ​​всьому світі. Однак, ланцюжок поставок було порушено війною, і порти не можуть нормально працювати поблизу центру зони бойових дій.

Виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі вважає, що проблема глобальних постачань продовольства полягає в тому, щоб тримати відкритими південні порти: Одеса, Чорноморськ, Південний та Миколаїв на узбережжі Чорного моря, що знаходяться в руках України, але яким загрожує напад з боку росії.

Бізлі повідомив, що говорив телефоном і письмово виклав свої побоювання, але Кремль не відповів на жодне з побоювань ООН. За його словами, операційні витрати на продовольчу програму ООН зросли на 71 млн доларів на місяць: «Це означає, що ми годуватимемо на 4–5 млн людей на рік менше лише через збільшення витрат».

Тривожнішою загрозою є довгостроковий виклик глобальним ринкам продовольства. За його словами, українські фермери все ще можуть зібрати врожай, який допоможе нагодувати голодуючих у світі, якщо війна припиниться зараз, але не в тому випадку, якщо південні порти та чорноморські морські шляхи залишаться закритими.

Бізлі закликає лідерів країн Великої сімки та уряди інших країн повернути у виробництво сільськогосподарські угіддя, що не використовуються, щоб компенсувати можливу втрату українських запасів продовольства, але попередив, що брак продовольства на світовому ринку і подальший різкий стрибок цін на продовольство означав би катастрофу для бідних країн.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 53-го дня війни, 17 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

АНЧЕЛОТТІ: «Пенальті – азартна гра. Довіряв Луніну, який був спокійним»
Футбол | 18 квітня 2024, 02:05 2
АНЧЕЛОТТІ: «Пенальті – азартна гра. Довіряв Луніну, який був спокійним»

Карло коротко прокоментував серію пенальті у матчі «Манчестер Сіті» – «Реал»

Куртуа оцінив перфоманс Луніна у матчі Ліги чемпіонів з Манчестер Сіті
Футбол | 18 квітня 2024, 11:48 5
Куртуа оцінив перфоманс Луніна у матчі Ліги чемпіонів з Манчестер Сіті

Бельгійський воротар прокоментував виступ Андрія

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
PFCLviv
Можете їсти нафту і газ !
DIiMax2
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Pychnenko
Никогда не думал, что такой засовеченый мультик окажется таким показательным в этом, отдаленном году. Это все, что путинская пропаганда достигла своими изуверскими стараниями. Стали похожи на фашистов, а мечтали возродить любимый совок. Не понимая, что это, по сути дела, одно и то же: те же яйца только в профиль.