Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 14 квітня 2022, 05:43
17648
1

СБУ піймала Медведчука. День 49. Пацюк намагався втекти з України

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 13 квітня

| Оновлено 14 квітня 2022, 05:43
17648
1
СБУ піймала Медведчука. День 49. Пацюк намагався втекти з України
СБУ

49-й день війни. 13 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 13 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:30. Арестович – про крейсер Москва: «Це той корабель, який послали нах*й»

Радник глави Офісу президента України Олексій Арестович розповів про пожежу на борту російського ракетного крейсера Москва, який зараз знаходиться в Чорному морі:

«510 людей на борту. Не можемо збагнути, що сталося. Чи то два матроси покурили не в тому місці. Чи то порушили вкотре якісь заходи безпеки. Як Бєлгороду не щастило, так Москві не пощастило. Хочу сказати, що це той корабель, який послали нах*й [українські прикордонники із острова Зміїний]», – сказав Арестович.

Нагадаємо, начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко заявив, що по крейсеру Москва ударили українськими крилатими ракетами Нептун.

Радник голови МВС України Антон Геращенко стверджує, що крейсер «найближчого року буде небоєздатним».

23:00. ОФІЦІЙНО. Крейсер Москва отримав дуже серйозні пошкодження

Глава Одеської ОВА Максим Марченко офіційно підтвердив, що українські прикордонники підбили ракетний крейсер Москва:

«Підтвердили, що ракетний крейсер Москва сьогодні пішов саме туди, куди його послали наші прикордонники на острові Зміїний!

Ракети Нептун які стоять на сторожі Чорного моря, завдали російському кораблю дуже серйозних пошкоджень. Слава Україні!»

22:30. Він більше не стрілятиме! Ракетами Нептун підбитий крейсер Москва

Різні ЗМІ повідомляють, що ЗСУ двома ракетами Нептун підбили російський крейсер Москва!

Військовий журналіст Sеrg Marco повідомив хороші новини: горить корабель, з якого орки запускали ракети по мирних містах України. Навіть якщо крейсер не потоне, у найближчий рік він буде недієздатним.

Зазначимо, що крейсер Москва – це саме той корабель, який отримав від захисників острова Зміїного команду «йди нах*й».

 

22:15. Піонтковський: генерал ФСБ у катівні здав Суркова, і той тепер під домашнім арештом

22:00. Байден виділяє від США ще $800 млн на зброю для України

США надають новий пакет безпеки допомоги Україні обсягом 800 млн доларів. Про це заявив президент США Джо Байден після спілкування із президентом України Володимиром Зеленським (УП):

«Я щойно говорив із президентом Зеленським і розповів йому, що адміністрація надає додаткові 800 млн доларів допомоги у вигляді зброї, боєприпасів та іншої допомоги для України. Українські військові дуже ефективно використовують уже надану зброю, і з огляду на те, що росія готується посилити наступ на Донбасі, США продовжать надавати Україні озброєння для самозахисту.

Новий пакет допомоги буде включати багато ефективних систем озброєння, які ми вже надавали, і нові – пристосовані до ширшого наступу Росії, який ми очікуємо на сході України. Це нове озброєння включає артилерійські системи, боєприпаси та бронетранспортери. Я також схвалив трансфер додаткових гелікоптерів. До того ж, ми продовжимо сприяти передачі вагомого озброєння від союзників та партнерів у всьому світі.

Стабільне постачання зброї від західних союзників відіграло критично важливу роль у тому, щоб Україна могла успішно чинити опір російському вторгненню. Це допомогло забезпечити, щоб путін програв із початковим військовим задумом – підкорити та контролювати Україну. Ми не можемо зменшити зусилля зараз. Я запевнив президента Зеленського, що американський народ продовжить підтримувати хоробрий український народ у боротьбі за свободу».

21:50. Армія рф загрожує завдати ракетних ударів по Києву

Військове керівництво рф загрожує ракетними ударами по Києву, якщо українці не перестануть проводити диверсії на території росії.

Спікер міністерства оборони рф Ігор Конашенков: «Бачимо спроби диверсій та завдання ударів українськими військами по об'єктах на території рф.

Якщо такі випадки будуть продовжуватися, то збройні сили рф завдадуть ударів по центрах прийняття рішень, у тому числі в Києві, від чого російська армія раніше утримувалася».

21:30. Охоронець Медведчука розповів, як той втікав з-під арешту та переховувався у Києві

Особистий охоронець Віктора Медведчука надав співробітникам Служби безпеки України свідчення про те, що ФСБ РФ намагалася нелегально переправити проросійського політика до Москви.

Спецслужба опублікувала відео, на якому громадянин, який представляється як Андрій Валерійович Таран, розповідає подробиці втечі Медведчука з-під домашнього арешту та до спроби втечі з України.

За словами чоловіка, з 2000 року він перебував на службі у Держохороні, де й познайомився з Медведчуком та здійснював його особисту охорону. Після звільнення з управління держохорони продовжив службу в особистій охороні політика та пропрацював приблизно 20 років:

«23 лютого 2022 року о першій ночі я здійснив під керівництвом Мартинова Андрія Юрійовича (співзасновник оханої фірми Медведчука «Шторм») два виїзди навколо нашого об'єкту по вулиці Медвінській для присиплення пильності співробітників поліції, які були закріплені за нашим об'єктом.

Втретє ми виїхали вже з об'єкту на вул. Медвінській утрьох: Мартинов, я та Медведчук. Спустившись униз по вулиці Монтажників, ми пересіли в іншу машину, де чекала незнайома мені людина на ім'я Богдан. Після прибуття на нову адресу по вул. Яслинська 11в, він нас залишив, повернувся через 20–30 хвилин, привезши з собою кухаря.

До моїх обов'язків входила охорона будинку, і самого Медведчука. Тут мені була розповідана легенда, що цей будинок орендує сімейна пара з Італії на ім'я Сандро та Світлана. У спілкуванні із дружиною Оксаною Марченко Медведчук згадував, що ФСБ РФ усе зроблять та допоможуть. Як випливає зі свідоцтв Таран, весь час Медведчук перебував у Києві, до моменту, коли була спроба остаточної втечі.

Медведчук сказав, що за ним мають приїхати військові. Через якийсь час приїхав чоловік у чорному одязі із жовтим пакетом. Вони піднялися нагору, за 10 хвилин вийшли, Меведчук був в українській військовій формі, балаклаві та кепці. Я чув, що Медведчук розповідав дружині, що його втеча готує ФСБ, швидше за все, через Придністров'я, бо Білорусь та Росія вже закриті. Медведчука чекало 2 машини, політик сів в одну з них і попрощався словами: дякую, чекайте на подальші вказівки».

21:05. Баканов розповів, що чекає на Медведчука

Голова СБУ Іван Баканов заявив, що надалі на кума путіна Віктора Медведчука чекає запобіжний захід у вигляді арешту і справедливий вирок:

«Далі дії дуже прості насправді. Медведчука чекає суд – підтвердження запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. А в майбутньому я сподіваюся, що на Медведчука чекає справедливий вирок, зокрема у вугільній, трубній справі, де він фігурує. Йдеться про фінансування терористичної організації ЛНР та виведення стратегічного трубопроводу з власності держави.

Під час затримання Медведчука отримали додаткові дані про людей, які допомагали йому при обранні запобіжного заходу. Затримання Медведчука дає чіткий сигнал кожному зраднику України, що він не уникне покарання».

20:40. ФСБ хотіла вивезти Медведчука до Придністров'я, навіть підготували двійників

Кума російського президента путіна Віктора Медведчука намагалася вивезти до Придністров'я російська Федеральна служба безпеки, щоб заплутати навіть пускали помилкові плітки, що він уже за кордоном.

Голова СБУ Іван Баканов: «Це справді була складна та небезпечна для багатьох її учасників операція, яка тривала близько місяця у військових умовах.

Українській спецслужбі протистояв не тільки Медведчук, а й потужніший ворог – Федеральна служба безпеки Росії, яка прагнула вивезти кума путіна за кордон. При цьому російські спецслужби залучили лідерів злочинного світу нашої держави і, на жаль, представників наших правоохоронних органів.

Російські спецслужби організували власну операцію з переправки Медведчука у Придністров'я, а згодом – до Москви. ФСБ намагалася максимально замаскувати свої плани: вкидала дезінформацію, спеціально робила фейкові сливи, намагалася організувати липові маршрути для евакуації політика та пустити СБУ хибним слідом, навіть підготувала псевдо-Медведчуків для відведення уваги.

Насправді Медведчука під виглядом військового ЗСУ нібито у супроводі колег хотіли довезти до українського кордону. Там – на човні переправити у т.зв. Придністровську Молдавську Республіку, де на нього вже чекала евакуаційна група спецназівців ФСБ. Вони й мали доставити Медведчука до Москви.

Контррозвідка СБУ прорахувала десятки версій, чітко визначила цей маршрут та з'ясувала місце прибуття евакуаційної групи ФСБ. Це дозволило оперативникам та слідчим СБУ затримати Медведчука на заваді – під час його виїзду з Київської області. Його супроводжували українські правоохоронці, які також відповідатимуть за свої дії».

20:20. Генштаб ЗСУ: на сході та півдні України війська рф готові до наступальних дій

Війська росії знаходяться в готовності до наступальних дій у Донецькому та Таврійському напрямах.

Зведення Генерального штабу ЗСУ. На Донецькому та Таврійському напрямах, за наявною інформацією, противник перебуває у готовності до наступальних дій. Продовжує зосереджувати основні зусилля на захопленні окремих кварталів міста Маріуполя та завдавати авіаційних ударів.

20:00. путін спробує стягнути на Донбас сили, вп'ятеро більше за українські

росія намагається зібрати сили, які перевершуватимуть за чисельністю українські війська на сході України вп'ятеро (The Times).

Українське військове джерело повідомило, що російські війська перекидаються з усього регіону на Донбас. Деякі західні джерела очікують, що наступ розпочнеться до кінця тижня.

Супутникові знімки та звіти показують, що росія нарощує війська та техніку як мінімум у трьох місцях на кордоні з Україною, у Бєлгородській, Воронезькій областях та навколо південного міста Матвєєв Курган.

Також російські війська посилюють свої операції в районі Ізюму на південний схід від Харкова. Очікується, що ці сили спробують просунутися далі на південь, щоби захопити Слов'янськ, а звідти вони можуть просунутися на південний схід, щоб оточити українських військових.

19:50. В офшорній зоні Джерсі заблокували активи Абрамовича на 7 млрд доларів

Понад 7 мільярдів доларів, що належать Роману Абрамовичу, було заморожено владою в офшорній зоні острова Джерсі (Bloomberg).

Відповідну ухвалу видав Королівський суд Джерсі. Крім того, правоохоронці провели обшук у приміщенні, яке може бути пов'язане з олігархом.

Минулого місяця Європейський Союз та Британія наклали на Абрамовича санкції на фоні обмеження фінансової свободи наближених до путіна російських олігархів. Водночас, Абрамовичу вдалося вберегтися від санкцій США. Одна з версій – його роль у переговорах між росією та Україною.

Західні санкції проти Абрамовича заморозили його активи та поставили під питання майбутнє футбольного клубу Челсі.

Як частина Нормандських островів Джерсі має власний уряд, але належить юрисдикції Британії. Джерсі довгий час вважається податковою гаванню для олігархів, і внесений українським урядом до переліку офшорних зон.

19:05. Президенти Польщі та країн Балтії відвідали Бородянку

Президент Польщі Анджей Дуда та президенти Естонії Алар Каріс, Литви Гітанас Науседа та Латвії Егілс Левітс відвідали Бородянку в Київській області, яка сильно постраждала внаслідок російського вторгнення.

Фото президентського візиту опублікувала канцелярія президента Польщі. Із президентами чотирьох країн Бородянку відвідав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Наша мета – підтримати президента Зеленського та захисників України у вирішальний для цієї країни момент», – заявили у канцелярії польського президента.

Поїздку чотирьох президентів організувала Польща, яка разом із Україною забезпечувала її логістику та безпеку. Президенти Литви, Латвії, Естонії та Польщі прибули до Києва у середу.

У вівторок Дуда зустрічався у Варшаві з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, візит якого до Києва також планувався. Але Київ дав зрозуміти, що на німецького президента в Україні не чекають.

18:30. ЄС погодив третій транш військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро

Рада Європейського Союзу затвердила виділення третього траншу у розмірі 500 млн євро з Європейського фонду миру (EPF) на постачання озброєння Україні.

ЄС додасть 500 млн євро до ресурсів, які вже були мобілізовані в рамках EPF для України, тим самим потроївши початковий бюджет до 1,5 млрд євро.

Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики: «З цими новими додатковими 500 млн. євро ЄС виділив загалом 1,5 млрд євро на підтримку постачання військової техніки для Збройних сил України державами-членами ЄС.

Наступні тижні будуть вирішальними. Оскільки росія готується до наступу на сході України, дуже важливо, щоб ми продовжували і нарощували нашу військову підтримку Україні, щоб захистити її територію та населення та запобігти подальшим стражданням».

Виділені кошти покриватимуть як постачання озброєння, так і постачання ЗСУ державами-членами ЄС засобів індивідуального захисту, аптечок та палива, а також військового обладнання, призначеного для доставки смертоносної сили в оборонних цілях.

«Європейський фонд миру, створений у 2021 році, є надзвичайним фондом у розмірі 5,69 мільярда євро, який дозволяє ЄС швидко фінансувати військові операції та зберігати мир, запобігати конфліктам та зміцнювати міжнародну безпеку», – зазначають у ЄС.

18:00. Україні треба важке озброєння! Зеленський звернувся до світу за допомогою

Президент України Володимир Зеленський озвучив перелік важкого озброєння, яке необхідне ЗСУ, щоб зупинити росію:

«Щоб продовжувати героїчно захищати світ від російської агресії, Україні потрібний конкретний перелік зброї. Звертаюся до громадян усього світу з проханням допомогти донести вашим урядам, адміністраціям президентів, керівникам ваших країн реальні потреби України, які допоможуть зупинити війну».

  • Зеленський: «Дайте Україні зброю зараз, щоб разом перемогти це зло!»

Україні терміново потрібна важка артилерія, важка бронетехніка, системи протиповітряної оборони та літаки:

  • артилерійські установки (калібр 155 мм) та боєприпаси
  • артилерійські снаряди (калібр 152 мм), якнайбільше
  • реактивні системи залпового вогню: Град, Смерч, Торнадо, американський M142 HIMARS
  • БТР (бронетранспортери, бойові машини піхоти тощо)
  • танки (Т-72, ​​американські чи німецькі аналоги)
  • системи ППО (С-300, Бук або подібні сучасні західні системи протиповітряної оборони)
  • бойова авіація

Зеленський закликав увесь світ об'єднатися та допомогти Україні у боротьбі з цією жорстокою агресією:

«росія не планує зупинятися на Україні. Пропагандистська машина путіна відкрито заявляє, що Європа є наступною логічною метою після України. Тому або Захід допоможе Україні зупинити шляхи зараз, або путін продовжить розширювати свою російську імперію, вбиваючи при цьому тисячі жінок та дітей. Він уже зробив це у Маріуполі, Харкові, Бучі та інших містах України».

16:55. У кремлі зреклися Медведчука. Нібито це не громадянин росії

У кремлі заявили, що кум путіна віктор медведчук – не громадянин Росії і вони не знають, чи хоче він участі росії у вирішенні його долі.

Прес-секретар путіна дмітрій пєсков сказав:

«Що стосується обміну, про який із таким жаром, запалом, задоволенням заговорили різні діячі у Києві. медведчук не є громадянином росії. Він не має жодного відношення до спеціальної воєнної операції. Він є іноземним політичним діячем.

Ми взагалі не знаємо, чи хоче він сам якоїсь участі росії у вирішенні цієї пасквільної щодо нього ситуації.

кремль, безперечно, стежитиме за долею Медведчука, до чого закликає і європейських політиків, які так дбають про свободу слова, говорять про неможливість переслідування людини з політичних мотивів».

У кремлі подякували медведчуку за вирішення гуманітарних питань. Вуса пєскова заявили, що медведчук, мовляв, завжди виступав за мир і проти війни, ухвалив непросте рішення залишитися в Україні та брати участь у судилищі проти себе.

Більше того, нібито «ніякої військової операції в Україні не було б, якби в Києві враховували ідеї медведчука про нормалізацію стосунків із росією», – озвучив нове виправдання війні прес-секретар путіна.

15:45. Окупанти обстрілюють Харків. Людей просять залишатися в укритті весь день

Департамент цивільного захисту Харківської області просить мешканців протягом усього дня перебувати в укриттях та не виходити на вулицю через безперервний обстріл росіян (Суспільне Харків)

З ранку у Харкові продовжуються обстріли житлових районів на Північній Салтівці, 602-й мікрорайон, селища Жуковського. Також російські військові обстрілюють район ХТЗ – там виникла масштабна пожежа, місцеві жителі повідомляють про стовп чорного диму.

У Департаменті цивільного захисту області просять мешканців протягом усього дня перебувати у укриттях та не виходити на вулицю навіть за відсутності повітряної тривоги.

15:20. Британія розширила санкції проти рф: у списку Медведчук та головний акціонер Лукойлу

Британія внесла до списку санкцій ще 206 російських фізичних та юридичних осіб, у тому числі санкції введено стосовно затриманого напередодні кума путіна Віктора Медведчука. Санкції зосереджено на структурах, що підтримували окуповані райони Донецької та Луганської областей (УП).

Глава МЗС Британії Ліз Трасс заявила: «Після жахливого ракетного обстрілу мирних жителів на сході України ми сьогодні накладаємо санкції на тих, хто підтримує незаконні відокремлені регіони і причетний до звірств проти українського народу.

Ми продовжимо націлюватися на всіх, хто допомагає і підтримує війну путіна. З завтрашнього дня ми забороняємо імпорт російського чавуну та сталі, а також експорт квантових технологій та передових матеріалів, яких так потребує путін. Ми не спочиватимемо, наша місія – зупинити військову машину путіна на ходу».

Серед тих, чиї активи підлягають заморозку, Віктор Медведчук, затриманий напередодні в Україні, а також російський нафтовий магнат та головний акціонер Лукойлу Вагіт Алекперов, чий статок торік оцінювався у 25 млрд доларів.

15:05. У Києві розчарований позицією Макрона щодо геноциду та словами про братерський народ

Міністерство закордонних справ України розчаровано, що президент Франції Еммануель Макрон не наважився назвати злочини росії в Україні геноцидом, а також пояснило, чому пропаганда рф про братерьский народ недоречна.

Прес-секретар МЗС Олег Ніколенко: «Небажання президента Франції Еммануеля Макрона визнати геноцид українців після всіх відвертих заяв російського керівництва та злочинних дій російських військових розчаровує.

Україна та росія історично близькі з об'єктивних причин, але міф про два братні народи росії та України почав руйнуватися після окупації Криму та агресії на Донбасі у 2014 році. Тоді російські «брати» нібито прийшли захищати російськомовне населення. Але за 8 років убили 14 тисяч українців.

Цей міф остаточно зруйнувався, коли перші російські ракети полетіли на українські міста у лютому. Братський народ не вбиває дітей, не розстрілює цивільних, не гвалтує жінок, не калічить літніх людей і не знищує вдома іншого братнього народу. До звірств проти беззахисних людей не вдаються навіть найзатятіші вороги.

Нині немає ні моральних, ні реальних підстав вести розмови про братні зв'язки російського та українського народів».

14:45. Швеція у червні планує подати заявку на членство в НАТО

Прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон має намір на саміті НАТО у червні подати заявку на вступ своєї країни до Альянсу (УП).

Партія Андерссон, Соціал-демократична партія Швеції, скликала зустріч 24 травня, де, як повідомляють шведські ЗМІ, вона займе остаточну позицію щодо НАТО. Соціал-демократи мають намір також провести вирішальне голосування у шведському парламенті Ріксдазі.

За інформацією Svenska Dagbladet, правління партії, ймовірно, вже визначилося щодо НАТО. За даними видання, мета Магдалени Андерссон – подати заявку на саміті НАТО в Мадриді 29–30 червня.

14:20. Мер Херсона: люди виїжджають, місто стає порожнім

Жителі Херсона виїжджають із окупованого російськими військами міста до анексованого Криму, а також до Миколаєва та Мелітополя.

Мер Херсона Ігор Колихаєв в ефірі телемарафону сказав: «Вони зробили групу в Telegram і виїжджають у трьох напрямках, але на свій страх та ризик.

Збираються в машини по 3–4 особи та їдуть із нашого міста. На це дуже боляче дивитись, бо місто стає порожнім. У Херсоні є проблеми із забезпеченням ліками та бюджетними виплатами на потреби міста».

13:55. У МВС озвучили передумови обміну Медведчука, в рф нервово відреагували

МВС України вважає, що нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука, який є кумом путіну, можна обміняти, але спочатку було б добре засудити його чи хоча б отримати від нього важливу інформацію.

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко:

«Треба обмінювати, якщо є така нагода. Але коли ми говоримо про Медведчука, мені здається, що дуже правильно було б зробити дві речі: щонайменше щоб він дав певні свідчення, тому що у нього є величезний обсяг інформації про те, хто, кому, скільки і за що давав з рф для створення п'ятої колони, створення руху колаборантів.

Ідеально було б, якщо це можливо, звичайно, це повинні розуміти прокурори, провести максимально швидко судовий процес, дати йому (Медведчуку) відповідний термін, отримати свідчення від нього і після цього обміняти. Якщо Медведчук здасть паролі та явки, цього буде більш ніж достатньо, щоб рухатися далі. І я не впевнений, що Медведчук хотів би, щоби його обмінювали».

Представниця мід рф марія захарова в Telegram у відповідь написала: «Ясно? Британська схема: провести швидкий суд, дати термін, а потім вибити свідчення. Працює безвідмовно».

13:30. Ранковий ракетний удар у Донецькій області: поранено 7 людей

Щонайменше 7 людей поранено внаслідок ранкового ракетного удару, завданого російськими окупантами у Донецькій області.

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко: «Удар стався вранці 13 квітня, пошкоджено багатоквартирні будинки.

Знову і знову росіяни підтверджують, що вони не можуть вести чесної конвенційної війни, не здатні протистояти Збройним силам України. Їхня головна тактика тепер – вбивати та тероризувати громадянське населення.

Держава-терорист продовжує обстрілювати міста та села по всій лінії фронту. Сьогодні під ударом вже опинилися Авдіївка та Велика Новосілка. В Авдіївці пошкоджено житловий будинок та об'єкти міської інфраструктури. У Великій Новосілці відомо про попадання до приватного будинку, власниця якого отримала легку контузію».

13:10. З Чернігова розчищають дорогу до Києва, будують проїзди біля зруйнованих мостів

Від Чернігова трасою до Києва розпочали генеральне прибирання, а також будують проїзди біля зруйнованих мостів.

Заступник голови ОП Кирило Тимошенко: «Біля сел Смолін і Киселівка будують тимчасові проїзди поряд із зруйнованими мостами. Там працює по 11 одиниць техніки.

На трасі М-01 Київ – Чернігів розпочато генеральне прибирання. Це критично важливий логістичний маршрут, що сполучає місто зі столицею. Очищено вже 8 км».

12:50. Макрон відмовився назвати дії рф геноцидом і додав, що українці та росіяни – брати

Президент Франції Еммануель Макрон відмовився назвати дії Росії в Україні геноцидом, як це зробив президент США Джо Байден (УП, CNN).

Відповідаючи на запитання, чи буде він, як і президент США Джо Байден, використовувати термін геноцид для опису вбивств українців російськими військовими, Макрон сказав:

«Я буду обережний із такими термінами сьогодні, бо ці два народи [росіяни та українці] — брати. Я хочу продовжувати намагатися наскільки можу зупинити цю війну і відновити світ. Я не впевнений, що ескалація риторики слугує цій справі.

Те, що ми можемо з упевненістю сказати, це те, що ситуація є неприйнятною і що це військові злочини. Ми переживаємо військові злочини, безпрецедентні на нашій землі – нашій європейській землі.

Відзначу співпрацю Франції з Україною щодо розслідування військових злочинів. росія в односторонньому порядку розпочала надзвичайно жорстоку війну, було встановлено, що російська армія скоїла військові злочини, і тепер ми маємо знайти відповідальних».

12:20. Харківщина: від обстрілів Росії загинули 7 людей, у лікарні померла поранена дворічна дитина

За добу російські війська завдали понад 50 ударів по Харківщині: 22 особи постраждали, 7 загинули; у лікарні померла дитина, яка отримала поранення кілька днів тому.

Глава Харківської ОВА Олег Синєгубов: «Росіяни продовжують тероризувати мирне населення. Минулої доби окупаційні війська завдали приблизно 53 удари з артилерії та РСЗВ. На жаль, за добу по області внаслідок обстрілів окупантів постраждали 22 мирні жителі, з них 3 дітей. Загинули 7 людей.

Дворічний хлопчик, який отримав поранення від обстрілу кілька днів тому, помер у лікарні. Ми нічого не пробачимо! Ворог діє жалюгідними методами, тероризуючи цивільних.

Ще раз хочу повідомити: приводів для евакуації у Харкові немає. Повірте, наші ЗСУ щодня знищують багато техніки та живої сили росіян, вірте нашим захисникам та зберігайте спокій! Збройні сили України утримують позиції, оборону Харкова та області, зміцнюючи свою військову присутність, резерви та озброєння».

11:35. Маріуполь: Арестович підтвердив прорив оточення морпіхами 36-ї ОБрМП

Радник глави офісу президента Олексій Арестович підтвердив, що підрозділи 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Бєлінського прорвалися на з'єднання з полком Азов.

Про результати спецоперації з виходу з оточення ворога та об'єднання з полком Азов спочатку розповів один з офіцерів 36-ї бригади. За його словами, незважаючи на велику складність, спецоперацію було проведено успішно.

Радник глави Офісу президента України підтвердив, що у Маріуполі підрозділи 36-ї бригади морської піхоти внаслідок складного та дуже ризикованого маневру прорвалися на з'єднання з полком Азов, який професійно забезпечив цей прорив. Даних про можливі втрати Арестович не вказав:

«Азов  отримав суттєве підкріплення. 36-та бригада уникла розгрому частинами та набула додаткових серйозних можливостей, фактично отримала другий шанс. Захисники міста наразі спільно серйозно зміцнили свій район оборони. Загалом система оборони міста (Маріуполя) приросла та зміцнилася».

10:00. Генштаб: Росіяни вже втратили 158 літаків та 143 вертольоти на війні

Російські окупаційні війська втратили вже майже 20 тисяч воїнів та по півтори сотні літаків та вертольотів.

Звіт Генштабу. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 13.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 19800 осіб,
  • танків ‒ 739 од.
  • бойових броньованих машин ‒ 1964 од.,
  • артилерійських систем – 358 од.,
  • РСЗВ – 115 од.
  • засоби ППО – 64 од.,
  • літаків – 158 од.,
  • вертольотів – 143 од.,
  • автомобільної техніки – 1429 од.,
  • кораблі/катери – 7 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 132.
  • Спеціальна техніка – 25.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

09:10. США постачатимуть артилерію України

Сполучені Штати Америки з союзниками працюють над поставками Україні артилерії, також Пентагон розглядає можливість надання Україні техніки та захисних костюмів у новому пакеті допомоги.

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі озвучила прогноз США, що росія спробує оточити та розбити українські сили на сході України і продовжить завдавати повітряних та ракетних ударів по решті країни, щоб максимально послабити Україну:

«Ми також очікуємо, що цей етап конфлікту може затягнутися надовго. І ми не повинні мати ілюзій, що росія скоректує свою жорстоку тактику. Тому США продовжать надавати Україні допомогу в сфері безпеки.

По суті, ми розглядаємо та аналізуємо запити українського керівництва. Минулого тижня вони мали телефонну розмову з нашим головою Об'єднаного комітету начальників штабів і нашим радником з національної безпеки – двогодинну розмову, під час якої вони переглянули пункти з цього списку.

Ми виділили 1,7 млрд доларів – ми працюємо над тим, щоби надати українцям артилерійські системи, які вони нещодавно запросили у переговорах між нашими урядами».

08:30. Ворог обстріляв станцію у центрі України. Змінено графік для 17 поїздів

Ворожі війська вночі обстріляли залізничну станцію в центральній частині України, через це було змінено графік для 17 пасажирських поїздів.

Керівник Укрзалізниці Олександр Камишин: «Сьогодні вночі російські війська обстріляли залізничну станцію в центральній Україні. З міркувань безпеки ми змінили маршрут та графік для 17 пасажирських поїздів.

Це призвело до затримки поїздів, найдовша з яких становила 7 годин 23 хв. Ніхто з наших пасажирів та залізничників не постраждав унаслідок обстрілу».

08:00. Генштаб ЗСУ: росія готується збільшити потік військ в Україну

Генштаб ЗСУ повідомляє, що росія оголосила у Криму та прикордонних зонах жовтий рівень терористичної загрози для того, щоб організувати переміщення військової техніки, озброєння та особового складу на територію України.

Генштаб ЗСУ: Ворог не перестає завдавати ракетно-бомбових ударів по об'єктах цивільної інфраструктури в Харківській та Запорізькій областях. Активно веде повітряну розвідку.

06:45. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Хай роблять ХНР у себе в Хакасії, а не в нашому Херсоні»

Президент України Володимир Зеленський заявив, що росіяни можуть робити ХНР десь у себе в Хакасії, а не в українському Херсоні:

«Хай там що, потрібно протистояти окупантам. Складно, знаю. Потрібно боротися. Протестувати. Захищати нашу національну державність. І обов'язково – карати колаборантів.

Хай роблять ХНР десь у себе, у Хакасії, а не в нашому рідному українському Херсоні. Від сили нашого спротиву в усіх його формах прямо залежить майбутнє України. Майбутнє всіх нас. Кожного нашого міста, кожного нашого села».

06:20. США вскоре объявят о новом пакете военной помощи Украине на $750 млн

Вже 13 квітня адміністрація президента Джо Байдена планує оголосити про додаткову військову допомогу Україні на суму $750 млн.

Білий дім ще не ухвалив остаточного рішення про те, яку зброю буде поставлено Україні в цьому пакеті.

Попередній пакет військової допомоги США було оголошено в середині березня. Його сума становила $800 млн. Як зазначає Reuters, це військове обладнання вже доставлене до України.

Минулого тижня Сенат одноголосно ухвалив важливий законопроект щодо відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президенту Джо Байдену більш ефективно відправляти зброю та інші постачання в Україну на фоні вторгнення росії.

Програма ленд-лізу, створена під час Другої світової війни, вважалася переломною під час війни, оскільки дозволила США швидко поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод.

05:50. Теракт у Нью-Йорку. Бойовик стріляв у пасажирів метро

12 квітня сталася стрілянина у метро Нью-Йорка. Бойовик стріляв по пасажирах, його розшукує поліція. Інцидент стався на станції метро Брукліна в годину пік, коли тисячі пасажирів прямували на Манхеттен.

За даними поліції, підозрюваний був одягнений у жилет для будівельників, а на його обличчі був протигаз. Крім цього, в метро було виявлено 4 пристрої, схожі на вибухівку.

Очевидці стрілянини в метро Нью-Йорка опублікували кадри з місця події. На відео помітно кілька людей, що лежать на закривавленій підлозі станції. На підлозі помітно розкидані речі пасажирів, їхні рюкзаки та гаманці.

Поліція працює на станціях метро, ​​де може перебувати підозрюваний у стрільбі. За словами свідків, це був чорношкірий чоловік на зріст не вище 170 см.

За останніми даними, 10 людей травмовано через стрілянину, ще 19 отримали пошкодження у процесі евакуації.

05:00. Це геноцид! Байден вперше так висловився про дії путіна в Україні

Президент США Джо Байден заявив, що бюджети американців не повинні залежати від того, чи вчиняє диктатор геноцид в іншій країні:

«Ваш сімейний бюджет, ваша здатність заправляти свій бак, все це не повинно залежати від того, чи диктатор оголосить війну і чи здійснює геноцид за півсвіту звідси.

Щоб допомогти впоратися з цим подорожчанням від путіна, я санкціонував випуск одного мільйона барелів на день зі стратегічного нафтового запасу».

Раніше Байден не називав те, що відбувається в Україні, геноцидом. Його помічники та радники досі заявляли, що не бачать, щоб рівень систематичного позбавлення життя українського народу піднявся до рівня геноциду.

Нагадаємо, Президент США Джо Байден деякий час тому називав путіна військовим злочинцем, а потім – кривавим диктатором і чистим головорізом.

04:10. Україна не змінювала позиції на переговорах з рф, але є одна відмінність

Глава переговорної групи Давид Арахамія пояснив, що Україна не змінювала своєї позиції на переговорах. Він повідомив, що переговори щодо угоди про гарантії безпеки для України продовжуються в онлайн-режимі:

«Українська сторона дотримується Стамбульського комюніке і не змінювала своєї позиції, незважаючи на заяви міністра закордонних справ рф.

Єдина відмінність полягає в тому, що ми не беремо до уваги всі додаткові питання, які не були включені до Стамбульського комюніке. Можливо, це викликало неправильну інтерпретацію поточного стану переговорного процесу».

Раніше глава мзс рф Сергій Лавров заявив, що не бачить причин не продовжувати переговори з Україною, хоча нібито Україна часто змінює свою позицію.

03:00. ВІДЕО. Зеленський пропонує обміняти Медведчука на бійців, які взяті у полон

Президент України Володимир Зеленський у своєму новому відеозверненні до українського народу запропонував обміняти затриманого Віктора Медведчука на українців, які потрапили до російського полону:

«Дуже символічно, що саме у день космонавтики затримано пана Медведчука. Він ховався 48 днів, а ось нарешті вирішив спробувати втекти за межі нашої держави. Що ж, для цього космонавта у поганому значенні слова спрацювало знамените «поїхали».

Вважаю особливо цинічним з його боку використати військовий камуфляж. Намагався так замаскуватися. Ось такий воїн, такий патріот. Що ж, якщо Медведчук сам вибрав собі військову форму, то він підпадає під правила воєнного часу. Пропоную рф обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців та дівчат, які зараз перебувають у полоні. Тому важливо, щоб наші правоохоронні органи та військові розглянули таку можливість».

02:05. Йому слід сховатися в українській в'язниці. Подоляк оцінив шанси Медведчука

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк оцінив шанси на виживання у Віктора Медведчука, який був затриманий СБУ:

«Медведчуку сьогодні, щоб вижити, треба сховатися в українській в'язниці. З гарантованим багаторічним тюремним строком.

У рф його обов'язково ліквідують як людину, яка регулярно брехала про настрої в Україні, крала гроші та в підсумку стала одним з ініціаторів війни».

Раніше офіційні ресурси президента України Володимира Зеленського повідомили про затримання Віктора Медведчука завдяки спецоперації, проведеній СБУ.

Таким чином, голову проросійської партії ОПЗЖ було затримано СБУ. Він проходить обвинуваченим у справі про держзраду. В кінці лютого кум путіна втік з-під домашнього арешту та був оголошений у розшук.

01:00. Його піймали під час втечі. У СБУ розповіли подробиці затримання Медведчука

Служба безпеки України затримала кума путіна Віктора Медведчука. Прес-служба Офісу президента: «Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці!» За інформацією кількох джерел, Медведчук збирався втекти, і його піймали в дорозі.

Деталі про затримання розповіли в СБУ:

«Ти можеш бути проросійським політиком і роками працювати на державу-агресора. Ти можеш ховатися від правосуддя останнім часом. Можеш навіть одягнути українську військову форму для маскування. Але чи допоможе тобі це втекти від покарання? Аж ніяк! Кайдани чекають на тебе. І на таких же зрадників України, як ти! 

Проросійські запроданці та агенти спецслужб рф, запам’ятайте – у ваших злочинів немає жодного строку давності. Та схованок, де б ми вас не знайшли!»

Голова СБУ Іван Баканов зазначив:

«Дякую усім співробітникам СБУ, зокрема  контррозвідникам і слідчим, які, виконуючи доручення Президента України Володимира Зеленського, довели свій професіоналізм і провели цю блискавичну та небезпечну багаторівневу спецоперацію із затримання поки що народного депутата Медведчука.

Жоден зрадник не уникне покарання і буде відповідати за Законом України. За всією строгістю, за всі злочини сьогодення, до яких призвели його особисті дії в тому числі».

00:15. ФОТО. Зеленський повідомив про затримання Медведчука

Офіційні ресурси президента України Володимира Зеленського повідомили про затримання Віктора Медведчука:

«Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Деталі згодом. Слава Україні!»

Таким чином, голову проросійської партії ОПЗЖ Віктора Медведчука було затримано СБУ. Він проходить обвинуваченим у справі про держзраду.

В кінці лютого кум путіна втік з-під домашнього арешту та був оголошений у розшук.

 

00:00. Початок 49-го дня війни, 13 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика
Футбол | 24 квітня 2024, 14:37 6
Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика

Форвард «Жирони» може продовжити кар'єру в «Наполі»

ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова
Футбол | 22 квітня 2024, 09:27 3
ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова

Колишній тренер «Шахтаря» відзначився благородним вчинком

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALKOSruLKA
а толку, зараз "поміняють"... Тому він і знайшовся швидше за все, за жінкою і кумом скучив....