Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 09 квітня 2022, 06:41
18024
0

Перелом у війні. День 44. США запускає ленд-ліз для України

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 8 квітня

| Оновлено 09 квітня 2022, 06:41
18024
0
Перелом у війні. День 44. США запускає ленд-ліз для України
Getty Images/Global Images Ukraine

44-й день війни. 8 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 8 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Зеленський: «Як і масові вбивства у Бучі, як і багато інших військових злочинів росії, ракетний удар по Краматорську має стати одним із звинувачень на трибуналі, який обов'язково відбудеться.

Вдячний пані президенту Єврокомісії за фінансову підтримку – мільярд євро на зброю. Плюс сьогодні ми домовилися ще про 500 мільйонів євро на оборонні потреби.

Говорили також із представниками Євросоюзу про подальші кроки для того, щоб примусити росію до миру. Зауважив, що наявних санкцій замало. Потрібно ще посилити тиск на росію. Потрібно запровадити повне енергетичне ембарго на нафту, газ».

23:00. Арестович: Після війни росія знову нападе на Україну – це 99%

22:20. Буча: вбивства та звірства армії Росії фіксують слідчі

Зусилля працівників слідчих підрозділів та криміналістів зараз спрямовані на документування злочинів російської армії у місцях активних бойових дій у Київській області, зокрема у Бучі, зокрема щодо мирного населення.

Нацполіція: Фіксуються страшні наслідки обстрілів населених пунктів та звірства російських військових щодо мирних громадян – тортур місцевих жителів на окупованих територіях, згвалтування та тортури над жінками та дітьми.

Пріоритетним завданням для силовиків є встановлення всіх убитих осіб, місць одиночних та масових поховань, ексгумації тіл для проведення необхідних досліджень та видачі рідним для поховання. У місті Буча з деяких вбитих було поховано у братській могилі.

Усі зібрані слідчими та криміналістами матеріали стануть підставою для притягнення військових злочинців до найсуворішої відповідальності в українських та міжнародних судах. Попередньо у Бучі налічується вже понад 300 загиблих. Правоохоронці фіксують кожен злочин, який вчинили окупанти проти українців.

21:45. ЄС виділить Україні ще 500 млн євро на зброю

Європейський союз додатково надасть Україні ще 500 мільйонів євро на покупку озброєння для боротьби із російським вторгненням (УП).

Про це заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель на прес-конференції у Києві після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським: «Ми вже виділили 1 мільярд євро. За кілька днів ми зможемо виділити ще 500 млн євро».

Володимир Зеленський: «Хочу подякувати за ту фінансову підтримку, яка має на меті купівлю зброї. Як президент ліберальної держави я не хотів би говорити про зброю, але зараз доводиться».

Раніше президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що підтримує пропозицію поповнити Європейський фонд миру ще на 500 млн євро.

21:15. Два білоруські офіцери підірвалися на російській міні на Гомельщині

Два офіцери Управління КДБ Білорусі у Гомельській області загинули, підірвавшись на протитанковій міні (Наша Ніва).

Джерело: «Російське формування розбило табір у лісі у Гомельській області, в районі Поліського екологічного заповідника. Все робили за військовою наукою: окопалися, замінували підходи з кількох сторін, стали табором. Вони не знали, де вони. Могли гадати, що в Україні. Через якийсь час отримали наказ рухатись на південь. Кинули позиції, навіть забули кілька коробок із боєприпасами.

На сліди табору натрапив лісник при обході, помітив коробки з боєприпасами і повідомив, куди треба. В результаті лісники забрали двох офіцерів Гомельського управління КДБ показувати місце знахідки, і ті підірвалися, ймовірно, наїхавши на протитанкову міну, яку росіяни залишили на під'їзді до табору. Чи постраждали при цьому лісники, невідомо, а два КДБісти загинули.

У Мозирі спостерігали похоронну процесію, яка вийшла із двору районного відділу КДБ. Співрозмовники журналістів розповідали про загадковий підрив співробітника на міні, але не знали деталей. За інформацією видання, один із загиблих — це 35-річний підполковник КДБ Андрій Реуцький. Офіційної інформації про подію у державних ЗМІ не було.

20:30. Євросоюз передав до Києва опитувальник для отримання статусу кандидата

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС. Церемонія пройшла після її переговорів із Зеленським у Києві (УП):

Урсула фон дер Ляйєн: «Цей опитувальник – це основа для дискусії, яка має привести до висновку Єврокомісії (щодо готовності України до отримання статуту кандидата). Йдеться про прискорену процедуру, оскільки відносини України та ЄС настільки розвинені, що Брюссель не потребує відповідей. Ми знаємо багато одне про одного. Тому заповнення триватиме не роки, як завжди, а тижні».

Володимир Зеленський запевнив, що Україна впорається ще швидше: «Ми будемо готові з відповідями за тиждень». Урсула фон дер Ляєн не стала прогнозувати, коли ЄС може ухвалити політичне рішення про надання статусу кандидата.

20:05. По Одесі завдали ракетного удару, постраждалих немає

Російські військові завдали ракетного удару по Одесі у п'ятницю. Постраждалих нема.

Керівник Одеської ОВА Максим Марченко: «Сьогодні ворог завдав ракетного удару неподалік Одеси. На щастя, потерпілих нема».

Раніше, у четвер вночі, військові рф завдали удару з берегового ракетного комплексу Бастіон по селищу Красносілка Одеської області. Є загиблі та поранені, пошкоджені об'єкти інфраструктури.

19:30. У Макарові на Київщині виявили 132 особи, яких розстріляли росіяни

У Макарові на Київщині виявили 132 розстріляні тіла, селище зруйноване на 40%.

Селищний голова Макарова Вадим Токар: «Станом на вчорашній день ми підняли 132 цивільних мешканців, які були розстріляні російськими орками.

Макаров зруйнований на 40%, багато будинків вже не підлягають відновленню. Загиблих знаходили у масових похованнях. Також були поодинокі знахідки тіл. До війни у ​​селищі мешкало 15 тисяч людей, а під час активної фази оборони залишилося менше тисячі».

19:00. Зведення Генштабу ЗС України

18:45. Президент Єврокомісії та прем'єр Словаччини відвідали Бучу

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн, Високий представник ЄС Жозеп Боррель та прем'єр Словаччини Едуард Хегер відвідали Бучу, де було вбито сотні мирних жителів.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль: «Відвідали Бучу. Показав президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн, Високому представнику ЄС Жозепу Боррелю та прем'єру Словаччини Едуарду Хегеру звірства, вчинені російськими військовими над громадянськими українцями.

Ми ніколи не вибачимо ворогам цих злочинів. Спільно працюємо з нашими європейськими партнерами, щоб якнайшвидше зупинити агресора».

18:00. В Одесі повідомляють про вибухи

Читачі масово пишуть, що бачили, як летять ракети та кудись прилетіло. Можливо, спрацювала система ППО. Дані уточнюються.

17:10. Кількість загиблих у Краматорську збільшилася до 50 осіб

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко: «Кількість загиблих у Краматорську збільшилася до 50 осіб, із них п'ятеро – діти.

З 98 поранених, які були доставлені до медзакладів, – 16 дітей, 46 жінок та 36 чоловіків. З них 12 померли у лікарні. 38 людей загинули просто на вокзалі».

16:55. лавров хоче, щоб білорусь була серед країн-гарантів безпеки України

Міністр закордонних справ рф сергей лавров наполягає, що білорусь має бути в переліку країн, які нададуть гарантії безпеки для України:

«Ми запропонували, щоб серед таких країн-гарантів обов'язково була рб. І зараз усі ці питання, включаючи повний перелік країн-гарантів, узгоджуються. Ми виступаємо за те, щоб рб була серед них».

Міністр рф пояснив, що українська сторона нібито прагне бачити серед країн-гарантів усі країни, які мають кордони з нею. Він додав, що зараз переговори продовжуються, але перебіг обговорень не простий. лавров вживав російську шовіністичну назву Білорусія замість Білорусі.

16:15. Чернігів: за час блокади міста російськими військами загинуло близько 700 людей

Мер Чернігова Владислав Атрошенко повідомив, що за час битви за Чернігів у місті загинули близько 700 людей:

«За час війни у ​​Чернігові загинули приблизно 700 людей – це сукупно і військових, і цивільних. Серед загиблих 70 тіл – непізнані. Імена інших відомі».

Офіційно вважають 40 людей зниклими безвісти, але фактично їх можна вважати загиблими, оскільки їх бачили біля будівель та автомобілів, знищених російськими окупантами.

Атрошенко вважає, що у місті залишилося близько 80–95 тисяч людей. До війни населення обласного центру налічувало від 285 до 290 тисяч людей.

15:40. Словаччина надала Україні систему ППО С-300

Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер повідомив про надання Україні системи ППО С-300, яка була на озброєнні його країни:

«Я хотів би підтвердити, що Словаччина надала Україні систему протиповітряної оборони С-300. Український народ мужньо захищає свою суверенну державу і нас також. Наш обов'язок – допомагати, а не стояти осторонь і не залишати поза увагою втрати людських життів під час агресії росії».

Минулого місяця Словаччина заздалегідь погодилася надати Україні одну систему С-300 для захисту від російських авіаударів. Умовою Братислави було одержання заміни від держав НАТО, щоб захистити свій повітряний простір.

Німеччина та Нідерланди погодилися поставити до Словаччини систему ППО Patriot, і наприкінці березня повідомлялося, що система, розташована на авіабазі Сляч, вже захищає центральну Словаччину.

15:15. У Росії розбився військовий літак МіГ-31

Російський винищувач МіГ-31 зазнав аварії в Ленінградській області РФ.

Літак упав у безлюдному місці, руйнувань на землі немає. Повідомляється, що екіпаж катапультувався.

За попередньою інформацією причиною події могла стати технічна несправність.

14:40. На вокзалі Краматорська було 4 тисячі осіб, більшість – жінки та діти

На момент ракетного удару ворога по залізничному вокзалу в Краматорську 8 квітня там було 4 тисячі цивільних людей.

Прес-служба Офісу генпрокурора: «В той момент проводилася евакуація населення і на вокзалі перебували майже 4000 цивільних осіб, серед яких більшість – жінки та діти. За попередніми даними, десятки людей загинули та отримали поранення. Повна інформація про жертв ворожої атаки та пошкоджену інфраструктуру встановлюється».

На місці події працюють правоохоронці та рятувальники. За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни.

14:20. Росіяни обстріляли криголам Капітан Білоусов з цивільними

Вночі на 7 квітня російські окупаційні війська в Маріупольському торговому порту було обстріляно криголам Капітан Бtлоусов, на якому знаходився цивільний екіпаж, повідомляє полк Азов.

Зазначається, що внаслідок обстрілу одна цивільна людина загинула, ще декілька поранено.

14:00. Удар по евакуації у Краматорську: серед загиблих є діти

Серед загиблих внаслідок російського удару по залізничній станції у Краматорську є діти.

Національна поліція: «Вже відомо про загиблих, серед яких є діти. Також є поранені. Допомога надається всім, хто її потребує. За кожен злочин, за кожне відібране життя, Росія відповість перед законом».

За цим фактом відкрито кримінальне провадження про порушення законів та звичаїв війни. За даними Служби безпеки України, відомо про 39 загиблих, серед яких 4 дітей.

13:30. Зеленський про удар по Краматорську: Якщо зло не покарати, воно не зупиниться

Президент Володимир Зеленський відреагував на ракетний удар росіянами у залізничний вокзал у Краматорську, внаслідок чого щонайменше 30 людей загинули:

«Окупанти вдарили Точкою-У по залізничному вокзалу Краматорська, де знаходилися тисячі мирних українців, чекаючи евакуації. Близько 30 загиблих, близько 100 людей зазнали поранень різного ступеня важкості.

Поліція та рятувальники на місці. Російські нелюди не залишають своїх методів. Не в змозі та сміливості протистояти нам на полі бою, вони цинічно знищують громадянське населення. Це зло, яке не має межі. І якщо воно не буде покарано, то ніколи не зупиниться».

12:50. З якими бл***ми доводиться воювати! Арестович висловився про Краматорськ

Радник голови Офісу Президента Олексій Арестович висловився про події у Краматорську:

«російські війська вдарили ракетою типу Іскандер по залізничному вокзалу Краматорська. За попередньою інформацією, понад 30 людей загинули та понад 100 людей отримали поранення.

Потрібно розуміти, що таким ударам передує ретельна дорозвідка цілі, як мінімум БПЛА, навідники на землі – надто дорога ракета і надто складно та ризиковано організувати подібні удари.

Вони чудово бачили, що били по цивільних, ранній ранок, що на вокзалі в цей час були тисячі людей, які намагалися евакуюватися, сім'ї, діти, люди похилого віку.

З якими бл***ми таки нам доводиться воювати».

12:00. Жах у Краматорську. Ракети прилетіли у вокзал: 30 загиблих, 100 поранених

Орки з рашки атакували балістичними ракетами Іскандер залізничний вокзал у Краматорську, внаслідок чого загинули не менше 30 людей та понад 100 отримали поранення.

Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко:

«Касетним Іскандером – по залізничному вокзалу Краматорська вдарили російські фашисти. Поліція та рятувальники, які працюють на місці, повідомляють про десятки загиблих та поранених людей.

Під час ракетного удару на вокзалі знаходилися тисячі людей, оскільки відбувається евакуація мешканців Донбасу до безпечніших областей України, російські окупанти добре знали, куди ціляться і чого хочуть: вони хочуть посіяти паніку та страх, хочуть взяти в заручники якнайбільше мирних людей».

За даними Укрзалізниці, на вокзал Краматорська прилетіло 2 ракети, внаслідок чого понад 30 людей загинули та понад 100 отримали поранення.

11:30. Лукашенко придумав свій список недружніх країн, України в ньому немає

Самопроголошений президент білорусі александр лукашенко та його уряд затвердили список держав, які здійснюють «недружні дії щодо республіки».

Список датується 6 квітня, а 8 квітня опубліковано на Національному інтернет-порталі. До чорного списку увійшли 12 країн та весь Європейський союз. Але Україну не назвали недружньою.

Недружні країни для Білорусі: Австралія, країни ЄС, Канада, Ліхтенштейн, Норвегія, Нова Зеландія, Албанія, Ісландія, Північна Македонія, Великобританія, США, Чорногорія, Швейцарія.

11:00. Втрати росіян у війні вже досягли 19 тисяч убитих солдатів

З початку повномасштабної війни проти України російська армія втратила 19 тисяч солдатів, 333 артилерійські системи та 7 сотень танків.

Дані Генштабу. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 08.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 19000 осіб,
  • танків ‒ 700 од.
  • бойових броньованих машин ‒ 1891 од.,
  • артилерійських систем – 333 од.,
  • РСЗВ – 108 од.,
  • засоби ППО – 55 од.,
  • літаків – 150 од.,
  • вертольотів – 135 од.,
  • автомобільної техніки – 1361 од.,
  • кораблі/катери – 7 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 112.
  • спеціальна техніка – 25.
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:30. Глава Пентагону: путін, ймовірно, відмовився від мети захопити Київ

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що путін, ймовірно, відмовився від спроби захопити Київ, оскільки росія перемістила свою увагу на схід і південь України (УП, Defence News).

«путін думав, що він справді може швидко захопити Україну, дуже швидко захопити столицю, але він помилявся. Я думаю, що путін, певно, відмовився від своїх зусиль захопити столицю і тепер зосереджений на півдні та сході країни. Пентагон зосереджується на тому, щоб продовжувати озброювати українські сили, коли війна набирає наступної фази».

Напередодні генсек НАТО заявив, що путін не відмовився від свого плану контролю над Україною і переміщає основні сили на схід для захоплення Донбасу. На думку чиновників у США та інших країнах Заходу, путін не обов'язково відмовився від захоплення Києва, незважаючи на відведення військ на цьому напрямі.

09:00. Шольц затягує з постачанням німецьких танків Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, незважаючи на тиск з боку інших посадовців, відкладає остаточне рішення щодо того, чи надавати Україні високоякісні танки для війни проти росії (Politico, УП).

План, запропонований віце-канцлером та міністром економіки Робертом Габеком та міністром закордонних справ Анналеною Бербок, передбачає постачання близько 100 танків.

Рішення з цього питання спочатку очікувалося цього тижня. Але зараз усе перебуває у підвішеному стані, оскільки канцлер соціал-демократів – на розчарування його партнерів щодо урядової коаліції – стверджує, що Німеччині слід спочатку досягти спільної позиції із західними союзниками з цього питання, перш ніж постачати таке важке військове обладнання.

«Я вважаю, що це саме те питання, де було б серйозною помилкою для Німеччини взяти особливу роль і особливий шлях», – сказав Шольц, наполягаючи на тому, що Німеччина не повинна діяти в поставках танків швидше за союзників.

Міністри закордонних справ країн НАТО обговорювали військову підтримку України в середу та четвер, але не представили жодної конкретики щодо постачання танків. Раніше німецькі чиновники виключали доставку складнішої західної військової техніки, наприклад танки, до Києва, стверджуючи, що на навчання українських солдатів користуватися нею знадобляться тижні або місяці.

Але оскільки з'явилося розуміння, що війна, ймовірно, триватиме довше, чиновники кажуть, що почали розглядати питання постачання, яке Україна могла б використати на пізнішому етапі.

08:00. Генштаб: У білорусі шукають добровольців для нових підрозділів ПВК

У білорусі відбирають добровольців для комплектування нових підрозділів приватної військової компанії.

Генштаб ЗСУ: Війська білорусі готуються на полігонах по всій території країни. До чотирьох БТГ залучено для виконання завдань щодо посилення охорони українсько-білоруського кордону. Досі існує можливість ракетних та авіаційних ударів з білорусі по об'єктах в Україні. Триває російський штурм з більшості напрямків.

07:40. Австралія передала Україні 20 бушмайстрів

Австралія передала Україні 20 бронетранспортерів "Бушмайстер" на 38 млн доларів, повідомив посол України в Австралії Василь Мірошниченко у Facebook:

«На запрошення міністра оборони Пітера Даттона та у присутності генерал-майора Скотта Вінтера, керівника сухопутних військ, став свідком передачі техніки Україні. Австралія передає 20 бушмайстрів ціною $38 млн. Історичний момент».

07:05. Із Сумщини вигнали всі російські війська

Територія Сумської області повністю вільна від росіян, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Зазначається, що вибухи – це працюючі рятувальники та вибухотехніки, які знешкоджують залишені російськими військовими боєприпаси. Уточнюється, що територія області не є безпечною, оскільки дуже багато замінованих та необстежених ділянок.

Живицький радить не з'їжджати на узбіччя, не користуватися лісовими дорогами та не підходити до знищеної техніки чи місць стоянок росіян.

06:30. Пентагон: США схвалили передачу Україні тисячі Stinger та Javelin та дронів Switchblade

США схвалили передачу Україні тисячі комплексів Stinger та Javelin, безпілотників Switchblade та 50 млн набоїв (Міноборони США, CNN, УП)

Це повідомлення з'явилося після того, як США затвердили ще 100 млн. доларів на озброєння для України. Заява Пентагону не означає, що вся зброя вже прибула в Україну. Йдеться про те, що США відправляли у минулому та пообіцяли відправити у майбутньому. До списку зброї для України входять:

  • Понад 1400 зенітних комплексів Stinger
  • Понад 5000 протитанкових систем Javelin
  • Понад 7000 інших протитанкових систем
  • Сотні тактичних безпілотних літальних апаратів Switchblade
  • Понад 50 млн патронів
  • 45 тисяч комплектів бронежилетів та касок
  • Ракетні системи з лазерним наведенням
  • Безпілотні повітряні системи Puma
  • Прилади нічного бачення, тепловізійні системи та оптика
  • Супутникове зйомка.

Загальна допомога США в Україні склала приблизно 1,7 млрд. доларів з 24 лютого.

05:45. Міноборони: Україні потрібно дати нову зброю, яку використовує НАТО, а не радянську

Україні потрібна сучасна зброя, яку використовують країни НАТО замість радянської, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Раніше Україна просила зброю радянських зразків, адже вона може одразу йти в бій, і українські військові можуть її використати. Це швидко посилить оборону у критичний період. Але потрібної радянської зброї небагато, часто вона в ненормальному стані і для неї недостатньо боєприпасів.

У той же час техніки, виготовленої за стандартами НАТО, достатньо і вона має боєприпаси – зокрема артилерія калібру 155-мм використовується в різних країнах. Не буде дефіциту снарядів як для радянських систем. Як повідомляється, це буде не короткострокове, а системне рішення. Передати цю зброю зможе багато країн у різний спосіб, деякі вже знімають потрібні системи з бойових чергувань, замінюючи їх сучаснішими, а комусь просто потрібен дозвіл країни-виробника.

Якщо Україна отримає нову зброю, це буде потужний сигнал росії та підвищить взаємосумісність української армії з арміями країн Європи. Рєзніков запевнив, що українські військові дуже швидко опанують нову зброю. Зазначається, що Україні необхідні: системи ППО, бойові літаки, далекобійна зброя (мова про Long-Range Artillery Missile complexes, РСЗВ та важка артилерія), протикорабельні ракети, щоб знищити ворожий флот та деблокувати порти на Чорному морі, танки та бронетехніка, розвідувальні ударні безпілотники.

04:30. Одеська область: ракетний удар пошкодив об'єкти інфраструктури

Внаслідок ракетного удару російських військ уражені об'єкти інфраструктури на Одещині.

Одеська міська рада: «Інформація від Оперативного командування Південь. Внаслідок ракетного удару з моря вражені об'єкти інфраструктури на Одещині. Подробиці уточнюються».

У міськраді нагадали про неприпустимість публікацій фото та відео, розголошення обставин та геолокації.

03:50. CNN: Росіяни погрожували дипломатам в ООН, щоб ті не голосували проти Росії

Джерела американського телеканалу CNN розповіли, що російські дипломати розіслали записку із погрозами делегаціям країн-членів ООН, щоб вони не призупиняли участь рф у діяльності Ради ООН з прав людини.

Дослівно зміст записки: «Зауважимо, що не лише підтримка такої ініціативи, а й рівновіддалена позиція при голосуванні (утримання чи неучасть у голосуванні) розцінюватиметься як недружній крок».

росія погрожувала делегаціям, що за підтримку резолюції щодо призупинення участі росії у діяльності Ради ООН з прав людини для цих країн настануть наслідки.

03:00. ЄС затвердив нові санкції проти Росії: вугільне ембарго та транспортна блокада

Євросоюзу вдалося на другий день затвердити 5-й пакет санкцій проти росії після свідчень про звірства росіян у Бучі, що містить, зокрема, вугільне ембарго. Пакет міститиме нові персональні санкції проти російських олігархів, пропагандистів, військового та апарату безпеки РФ та ключових осіб із промислового та технологічного сектору (УП).

Євросоюз погодився заблокувати активи низки російських банків, запровадити ембарго на постачання зброї в Росії і заборонити експорт низки товарів у країну-агресор. Останній оцінюється в 10 млрд євро і включатиме, зокрема, високотехнологічні товари.

Щодо вугільного ембарго, як і очікувалося, країни погодилися запровадити його, але дата поки що невідома. Як повідомлялося, ЄС планували відстрочити початок його дії на серпень. Ембарго торкнеться низки та інших товарів та сировини на суму 5,5 млрд євро щорічно. Як раніше зазначалося, до списку увійшла російська деревина.

ЄС не забув і про порти: російським суднам заборонять заходити до портів країн-членів Євросоюзу, а операторам дорожнього транспорту тепер не можна буде працювати на території блоку. Після публікації в офіційному Віснику ЄС у п'ятницю, 8 квітня, заборони набудуть чинності.

02:30. Ленд-ліз для України. США відроджує програму постачання зброї

Американський Сенат одноголосно підтримав Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні, раніше запропонований групою сенаторів-демократів та республіканців [NV].

Тепер його ще має підтримати Палата представників США, що ймовірно, оскільки в обох палатах американського Конгресу є тверда двопартійна підтримка оборонних зусиль України у війні проти рф. Раніше американські парламентарі неодноразово висловлювали навіть жорсткішу позицію щодо Кремля та необхідності допомогти Україні, ніж Білий дім. Після цього закон передадуть на підпис Джо Байдену.

Закон про ленд-ліз для України потрібен для того, щоб спростити будь-які необхідні поставки зі США (включаючи озброєння). Наразі, відповідно до Закону про контроль за експортом зброї, американський президент може приймати рішення про надання в оренду оборонних коштів партнерам та союзникам Вашингтона, якщо це відповідає інтересам національної безпеки США. Проте бюрократичні бар'єри та інші обмеження можуть зробити такі кроки неприпустимо запізнілими з огляду на інтенсивність тієї війни, яку Росія запровадить проти України.

Програма ленд-лізу розширює повноваження та можливості Адміністрації президента США для таких кроків. Вона передбачає спрощені процедури кредитування, постачання та транспортування зброї, але тільки в Україну та країни Східної Європи. Відродження ленд-лізу може стати найважливішим кроком у боротьбі росією та путіним.

Сенатор від Демократичної партії Джин Шахін, одна з ініціаторів закону, так пояснила його необхідність: «У міру того як розгортається війна в Україні, максимально швидка доставка військової допомоги має вирішальне значення для здатності України захищатися від нічим не спровокованих атак путіна. кремль робить жахливі напади на цивільну інфраструктуру по всій країні, завдає ударів по безневинним чоловікам, жінкам та дітям. Оскільки світ став свідком найсерйознішої загрози безпеці Європі та нашій глобальній стабільності з часів Другої світової війни, цей закон, спрямований на прискорення процесу постачання військової техніки на передову, є якомога актуальнішим».

Шахін також підкреслила, що цінує двопартійну підтримку закону в Сенаті, і закликала Палату представників США «негайно наслідувати» приклад сенаторів і теж проголосувати за документ. «Оскільки ця криза швидко загострюється, а путін тисне на Україну, на рахунку кожна хвилина».

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 44-го дня війни, 8 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС
Хокей | 24 квітня 2024, 20:03 3
9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС

У такій грі перевірити свій рівень точно не вдалося

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 19
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.