Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 06 квітня 2022, 03:37
9967
0

Геноцид українського народу. День 41. Європа готує ембарго та блокаду рф

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 5 квітня

| Оновлено 06 квітня 2022, 03:37
9967
0
Геноцид українського народу. День 41. Європа готує ембарго та блокаду рф
Getty Images/Global Images Ukraine

41-й день війни. 5 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 5 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:20. Бєлгородська область: військові рф почали рити окопи

У Росії глава Щебекинського округу Білгородської області Владімір Жданов пояснив, чому в регіоні почали рити окопи:

Жданов записав відеозвернення в одязі, маркованому буквою Z, у ньому він спробував заспокоїти росіян, які живуть у цьому регіоні. Судячи із заяви, громадяни переживають, що на цій території можуть розпочатися бойові дії.

Також він назвав себе людиною військовою, яка розпорядилася рити окопи, щоб перестрахуватися: «Дорогі друзі, читаю ваші повідомлення та коментарі: багато хто стурбований проведеними земляними роботами в окрузі. Роботи проводяться на наше прохання: краще вкотре перестрахуватися, а додаткові заходи безпеки не будуть зайвими. Переживати не варто, нашій безпеці нічого не загрожує».

22:55. Із місцевих ніхто не здав. Племінник Арестовича провів 39 днів у окупації

Військовий експерт Олексій Арестович повідомив про долю свого племінника під час війни:

«Мій племінник-лікар відмовився залишати хворих, залишився з ними – з прізвищем Арестович – і 39 діб пробув у окупації.

Щойно вийшов на зв'язок. Прізвище жодного разу не спитали. З хворих та місцевих ніхто не здав».

22:15. Миколаїв: 12 людей загинули, десятки поранено внаслідок обстрілу 4 квітня

Внаслідок обстрілу російськими військами Миколаєва у понеділок, 4 квітня, 12 людей загинули та 41 поранено, зокрема четверо дітей.

Офіс генпрокурора: «За даними слідства, 4 квітня 2022 року російські окупанти обстріляли громадянське населення в місті Миколаєві. Від вибухів ворожих снарядів пошкоджено житлові будинки та автотранспорт городян, а також об'єкти цивільної інфраструктури, серед яких лікарні».

Вдень 4 квітня російські окупанти обстріляли Миколаїв касетними снарядами.

22:00. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

21:50. Названо імена депутатів ОПЗЖ, які коректували вогонь по Маріуполю

Маріупольська міськрада опублікувала прізвища депутатів від ОПЗЖ, які фактично стали коригувальниками вогню для російських окупантів, які обстрілювали критичну громадянську інфраструктуру:
 
«Отримали переконливі свідчення про злочини колабораціоністів з ОПЗЖ в Маріуполі. Вони не просто підтримали окупантів, а виступали інформаторами ворожої армії та фактично корегували обстріли критичної цивільної інфраструктури.

Виявилося, що саме зрадники-депутати з ОПЗЖ допомогли росіянам швидко паралізувати місто та створити гуманітарну катастрофу. Зараз посібники геноциду в Маріуполі активно сприяють створенню окупаційної адміністрації. Всі матеріали щодо колаборантів вже передано до СБУ.

Але вважаємо, що вся країна повинна знати прізвища покидьків, які допомогали вбивати маріупольців: Іващенко Костянтин Володимирович, Хаджинов Дмитро Михайлович, Хармишев Євген Олександрович, Сотнікова Наталя Анатоліївна, Карпенко Олена Василівна».

21:35. Олексій АРЕСТОВИЧ: «Херсон росіяни вже підготували до здачі»

Радник керівника Офісу Президента України Олексій Арестович прокоментував військову ситуацію в Херсонській та Миколаївській областях, де українські війська прагнуть вигнати окупанта:

«На Херсонщині російські війська давно стали в оборону. Вони утримують дуже невелике угруповання на правому березі, яке «підгризають» наші війська. Проблема в тому, що там перерізана іригаційними каналами місцевість, через яку важко наступати.

Сам Херсон росіяни вже підготували до здачі. Про це мало хто знає, але вони серйозно розглядають варіант, щоб покинути Херсон повністю, серед своїх військових планів. Це не означає, що Херсон, до речі, буде звільнено завтра».

Крім того, Арестович зазначив, що у Миколаївській області вже зовсім немає ворожих військ – вони відтіснені на територію Херсонської області.

21:10. Українські прикордонники вийшли на держкордон на Чернігівщині

Підрозділи Державної прикордонної служби вийшли на державний кордон України у Чернігівській області.

Оперативне командування Північ повідомило: «Підрозділи ДПС ОУВ Сіверськ вийшли на державний кордон України у Чернігівській області та забезпечують охорону державного кордону Дніпровське, Горськ, Неданчичі».

Населені пункти Неданчичі та Дніпровське розташовані у Чернігівській області біля кордону з Білоруссю, Горськ – біля кордону з Росією.

4 квітня на Чернігівщині знову підняли українські прапори над прикордонними загонами Дніпровське, з якого почалося вторгнення в Чернігівській області, Добрянка та Грем'яч, а також над управлінням загону ДПСУ у Чернігові.

20:50. Мер Бучі: Через тиждень повертатимемося до нормального життя

Мер Бучі Анатолій Федорук вважає, що місто зможе почати повертатися до нормального життя за тиждень.

«Коли жителям Бучі можна буде повертатись додому? Вже після 7 квітня фахівці, лікарі, комунальники, які забезпечували життєдіяльність міста та наших селищ, можуть повертатися.

Сподіваюся, що через тиждень ми матимемо можливість потихеньку повертатися до нормального життя. В умовах, які вже є. Працюємо над відновленням водопостачання та газопостачання.

Поки не рекомендує повертатися до міста мешканцям, але наполегливо просимо повернутися фахівців, які забезпечують життєдіяльність громади. У Бучі нині перебувають близько 3700 громадянських жителів.

Практично всі мережі харчування, що заходили на Бучу, Ірпінь, Ворзель, були зруйновані агресором. Ми працюємо у місті, щоб обстежити внутрішні мережі. І констатуємо факт, що відсотків на 60 мережа внутрішня вціліла, і є надія, як тільки дадуть магістральне харчування, ми зможемо дати світло для територіального суспільства, для міста.

Можу запевнити і вас, і власників приміщень, що Національна поліція, батальйон територіальної оборони, як бучанський, так і територіальний, забезпечують постійне патрулювання та максимально працюють на те, щоб запобігти мародерству. Ті, хто пережив окупацію, не дозволять собі ходити по чужим оселям».

20:30. Ігор Терехов: Харків добре підготовлений до оборони

Мер Харкова Ігор Терехов запевняє, що місто добре озброєне та підготовлене до оборони, а також просить мешканців не панікувати:

«Харків 24 лютого та Харків 5 квітня – це два різні міста з погляду обороноздатності. Харків – добре озброєне та добре підготовлене до оборони місто.

Наш ворог готувався за три дні взяти всю Україну. За цей час російські окупаційні війська відступили від Києва, Житомира, Сум та Чернігова. Наші війська звільнили багато населених пунктів країни.

Ворожі окупанти хочуть посіяти між нами паніку та деморалізувати. Ми, харків'яни, не дамо їм такої можливості».

20:10. Генштаб: В Ізюмі окупанти обстрілюють мирних, щоб звинуватити у цьому ЗСУ

Російські війська здійснюють перегрупування, але в території рф відбувається прихована мобілізація. Водночас, в Україні армія противника продовжує чинити військові злочини.

19:50. Вони рвали сережки із вух. Зеленський розповів про жахи Бучі на Радбезі ООН

Президент України Володимир Зеленський виступив на засіданні Радбезу ООН, зібраному з приводу звірств російської орди в Бучі.

Основне з виступу Зеленського:

У Бучі немає жодного злочину, які б вони не вчинили. Вони вбивали цілі сім'ї – дорослих та дітей, намагалися спалити людей. Декого застрелили на вулицях, декого вбивали в будинках, на них наїжджали танки, поки вони були в авто, жінок гвалтували та вбивали на очах дітей. Світ бачив, що відбувалося в Бучі, світ побачить, що вони зробили в інших містах і регіонах країни.

Ви знаєте, що скаже рф на такі події. Після того, як вони збили Боїнг над Донбасом, що вони говорили в Сирії – вони посилаються на різні версії, навіть заявляють, що це все постановочні кадри.

Російське керівництво веде себе як колонізатор у давнину – вони мають намір перетворити українців на мовчазних рабів, грабують села, крадуть продовольство, виривають золоті сережки з вух, користуються вето в Радбезі. Ми не повинні дозволити, щоб це залишилося безкарним.

Агресор спровокував продовольчу кризу, яка може призвести до голоду в Африці та Азії, та політичний хаос у країнах, які стикаються з тим, що зникає їхня система безпеки.

Якщо ситуація продовжиться, то країни покладатимуться лише на силу зброї, щоб забезпечувати свою безпеку, ООН можна просто закривати. Пані та Господа, ви готові закрити ООН? Якщо ні, треба діяти негайно. Потрібно провести реформу, щоб право на вето не було правом на смерть.

Наразі головне перетворити систему ООН. Я пропоную провести конференцію у Києві та обговорити, як реформувати систему безпеки у світі, як підкріпити міжнародне право. На конференції ми поговоримо як гарантувати межі та недоторканність держав, як підкріпити міжнародне право.

Але якщо ви не знаєте, як прийняти рішення, у вас є 2 шляхи – або усунути росію як джерело війни, щоб росія не блокувала рішення, пов'язані з її власною агресією, і тоді ми зробимо все, щоб встановився світ. Другий варіант - самоусуньтесь. Якщо крім розмов ви ні на що не здатні, іншого варіанту не залишається. Україні потрібен мир, Європі потрібен мир, всьому світу потрібен мир».

19:25. ВІДЕО Десантники збили зі Стугни російський ударний гелікоптер під Харковом

Офіційне видання Міноборони повідомило про збитий українськими десантниками російський ударний гелікоптер Ка-52.

Опубліковано відео від українського десантника Юрія Кочевенка. Вертоліт збили птуристи 95 ОДШБ із протитанкового ракетного комплексу Стугна.

Командування Десантно-штурмових військ уточнило, що КА-52 гелікоптер Алігатор був знищений 5 квітня на Харківщині:

«Слід зазначити, що це вже другий випадок, коли житомирські десантники за допомогою протитанкових засобів знищують ворожі повітряні цілі».

19:00. СБУ: рф готує масштабну провокацію в Маріуполі, щоб звинуватити Україну

Масштабну провокацію в Маріуполі готує рф, щоб звинуватити в ній Україну.

Окупанти планують зібрати в одному місці тіла маріупольців, убитих самими ж російськими, і представити їх як масових жертв українських військ, повідомляє Служба безпеки України.

СБУ: «Звірства рашистів у Бучі стали шоком для всього світу. Армія «визволителів» наочно показала, що насправді є «руZZкий мір» – вбиті діти із зав'язаними руками, зґвалтовані жінки, понівечені тіла чоловіків. Безжальне концентроване зло цинічно прикриває свої дії дурними байками про нацистів.

Тому головне завдання російської пропаганди сьогодні – максимально переключити увагу аудиторії – як міжнародної, і внутрішньої. Для цього вже розроблено сценарії нових фейків, а російські пропагандисти готують відповідний грунт. Зокрема, в інформаційне поле активно «вкидають» брехню про нібито злочини українських захисників Маріуполя.

За наявними даними, окупанти готують масштабну фальсифікацію: планують зібрати в одному місці тіла маріупольців, убитих самими ж російськими, і представити їх як масових жертв українських військ.

Для цього останнім часом поширюються брехливі тези, що нібито українці використовують мирних жителів як живий щит. Хоча це відверта маячня. Насправді, саме російські війська знищують маріупольців – ще на початку березня в місті вже були змушені ховати вбитих у братських могилах.

Тому плани окупантів зняти з себе відповідальність за ці вбивства – чергове підтвердження того, що ми воюємо зі справжньою ордою, яка вже настільки заплямувала себе злочинами, що її дешевим фейкам ніхто не повірить. Зате ми зробимо все, щоб кожен окупант відповів за скоєні звірства».

18:25. Перехоплення СБУ: орки отримують команди розстрілювати цивільних

Згідно із перехопленням СБУ в районі Маріуполя, орки отримують команди розстрілювати цивільних.

«Та валіть їх усіх нах*й! Є цивільні – у розтрату всіх, бл*дь! – ось такі команди одержують загарбники від своїх командирів.

Також русня шокована тим, що їх беруть у кільце 150 тисяч українських солдатів.

17:35. Їх фінал буде за гратами. Зеленський згадав про Скабєєву та Мудозвона

Президент України Володимир Зеленський згадав про рашистських пропагандонів на ім'я Скабєєва та Вечірній Мудодзвон:

«Фінал їх життя буде за гратами, у кращому разі».

17:25. Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю українським журналістам

17:00. Євросоюз прокинувся. Стали відомі подробиці нових санкцій до рашкостану

Стали відомі подробиці нових санкцій Євросоюзу, які накладаються на росію через військове вторгнення в Україну.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила подробиці:

  • Заборона імпорту російського вугілля, втрати рф становитимуть 4 млрд євро на рік.
  • Повна заборона транзакцій чотирьох ключових російських банків, включаючи ВТБ.
  • Заборона російським судам заходити до портів ЄС.
  • Заборона на роботу в ЄС транспортним компаніям з росії та білорусі.
  • Заборона експорту до росії напівпровідників та продукції машинобудування, зокрема транспортного, на 10 млрд євро.
  • Окремі заборони на імпорт із росії на 5,5 млрд євро.
  • ЄС продовжить працювати над санкціями проти російської нафти.

Нагадаємо, українські дипломати неодноразово просили Євросоюз запровадити повне ембарго на імпорт нафти та газу з рф.

16:20. Арестович дав прогноз, коли закінчиться активна фаза війни в Україні

Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович спрогнозував, що активна фаза війни Росії проти України завершиться у середині квітня:

«Далі в армії РФ залишиться два виходи – мирний договір, або вони зупиняються на місці, і розпочинається партизанська війна. Диктувати мирний договір ми.

Якщо почнеться партизанщина, то ми вб'ємо всіх до кінця, якщо вони не підуть на мирну угоду. Але ж і наших багато загине. Тому у нас два варіанти: добиваємо їх повністю ціною жертв або мирної угоди. Подивимося, що буде».

16:00. Отримає $500 тисяч? Тимурчик втік з гелікоптером рф та полетів до України

Схоже, з'явився перший російський військовий, який вирішив здати гелікоптер Україні та заробити 500 тисяч доларів!

Один з пілотів групи гелікоптерів рф втік та полетів у бік України. З радіоперехоплення переговорів від 4 квітня 2022 року:

«Тимурчик, бл*ть, скажи нам, будь ласка, російською мовою, де зараз знаходишся, скажи чесно? Ви залишилися там чи ні?»

З переговорів виходить, що в районі 20 години вечора з військового аеродрому «Зябровка» (Гомельська область, Білорусь) пішли на зліт 6 гелікоптерів рф, які взяли курс на військовий аеродром «Шаталово» (Смоленська область, рф).

А далі з'ясувалося, що один з гелікоптерів з реєстраційним номером RF-04812 відхилився від курсу в Росії і пішов на південь / південний схід, у бік перетину кордонів Білорусь – рф – Україна.

Вертольоти, що залишилися, почали повертатися. Вони протягом години намагалися знайти і наздогнати борт, але так і не знайшли. Тепер військовий отримає новий паспорт та величезні кошти. Залишок життя зможе провести у адекватній європейській країні.

15:20. Зеленський: Відкат росіян до кордонів 24 лютого буде перемогою

Президент Володимир Зеленський вважає, що на сьогодні перемогою України відстоятиме свої території, які Київ контролював до 24 лютого, а великою перемогою забезпечити суверенітет та територіальну цілісність України.

Зеленський в інтерв'ю українським ЗМІ: «Перш за все – не втратити наш суверенітет [буде перемогою у війні]. Друге – я дуже хочу, щоб ми не втратили сотні тисяч людей. Третє: ніяких не може бути розмов про те, що ми дамо можливість Крим назвати чиєюсь територією – це лише українська територія, там може бути питання відтермінування цього, це може бути таке компромісне рішення. І Донбас – це Україна.

Про території, які вони [росіяни] зараз тимчасово окупували, ми зараз просто не говоримо. Навіть не обговорюється статус тих територій, які були повністю під нашим контролем до 24 лютого. Хоча ультимативні умови ми чули із самого початку. Тому війна за Донбас – той самий Сталінград, який може бути чи буде, він буде саме за це.

Те, що росія визнала ОРДЛО чимось, я вважаю, що ми маємо знайти вихід із цієї ситуації. Для нас збереження статусу цих територій як українців дуже важливе. Це одна з важливих речей, але це буде найважча історія.

Відкат росіян до кордонів на момент 23 лютого – це буде перемога України у війні на сьогодні. Я так вважаю. Де ми, хто ми, що ми за країна, що ми втратили, що можемо втратити і що ми зберегли. Відобразити повномасштабну війну, яка розпочалася 24 лютого, – це перемога, я так вважаю».

14:45. Дмитро Кулеба: введіть матір усіх санкцій, щоб не допустити нових Буч

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав зупинити імпорт енергоносіїв із росії, щоб не допустити появи нових Буч в інших українських містах:

«Щоб не допустити нових Буч, введіть матір усіх санкцій: припиніть купувати нафту, газ та вугілля у росії. Припиніть фінансувати путінську військову машину. російська економіка – та її війна – зупиняться за лічені місяці. Декілька місяців затягування поясів коштують тисячі врятованих життів».

Серед країн Євросоюзу немає єдності щодо запровадження ембарго на російський газ.

14:20. Спростовано інформацію про взяття в полон українських морпіхів у Маріуполі

російська сторона заявляє про полон бійців із 503-го батальйону морпіхів, проте вони офіційно спростували цю заяву.

Низка російських телеграм-каналів опублікувала відео нібито з полоненими українськими бійцями. Заявлялося, що у полон здалося понад 200 бійців 503 окремого батальйону морської піхоти.

503-й окремий батальйон морської піхоти спростував інформацію, що їхні бійці здалися в полон: «Друзі, не вірте ординській нечисті! 503 ОБМП нікому не здавався і продовжує давати окупантам тягла там, де це необхідно».

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко вважає, що опубліковане відео – постановне: «Морпіхів із 503 батальйону на відео немає, вони не здавалися в полон. Попередньо відео знято в одному з сіл Мангуського району, де ЗСУ фактично не базувалися. Багато людей на відео – в чистій формі та поголені. Не схоже, щоб вони були після боїв».

Наразі органи з'ясовують, чи є бійці ЗСУ на опублікованому відео. Основна мета такого відео – паніка серед захисників міста та серед цивільних у країні. Тим більше, перед цим вс рф знову поставили ультиматум щодо здавання міста.

13:45. Через обстріл окупантів усіх дорослих тварин приспать в екопарку Харкова

Засновник екопарку Олександр Фельдман повідомив, що через обстріл російських військ екопарк знищено, великих тварин також доведеться приспати, бо немає можливості їх перевезти:

«Екопарку більше немає. Після вчорашнього обстрілу можу сказати, що парк практично знищений. Зруйновано вольєри, зруйновано всю інфраструктуру, дивом залишилися живі тигри та леви. Дуже сильно постраждали їхні клітини, вони будь-якої миті можуть вийти на вулицю.

У важкому стані споруда, де знаходяться ведмеді. Сьогодні приймається рішення, чи у нас час до вечора, чи всіх умертвити, приспати, чи прийняти якийсь момент їхнього перевезення. Жодних шансів, ідей, і жодного місця, щоб їх перенаправити, немає.

Якщо буде знайдено якусь ідею, можливо, когось врятуємо, може, маленьких ягуарів, пантер. Але всіх дорослих тварин, швидше за все, буде знищено».

13:30. Зеленський: Орбану доведеться обрати між Росією та іншим світом

Президент Володимир Зеленський вважає, що прем'єр-міністр Угорщини зараз «заграє» з Росією, однак йому доведеться обрати між рф та іншим світом. Президент вважає, що після перемоги на парламентських виборах Орбану доведеться зробити вибір (УП):

«У цій ситуації йому доведеться обирати між росією та іншим світом. Він може казати, що я вибираю Угорщину. Але Угорщина є частиною іншого світу, вони в ЄС. Ми точно розуміємо, що це європейська держава. Він може продовжувати загравати, йому потрібні дешеві енергоресурси тощо. Довго це не буде.

Ще до виборів намагався побудувати стосунки з Віктором Орбаном та зустрітися з ним, проте Орбан боявся. Він боявся, я впевнений у цьому, хоча він може образитися і сказати, що я нікого не боюся. Він боїться впливу рф на його державу. Я не маю стосунків з угорським лідером.

Після виборів в Угорщині ситуація для України особливо не змінилася, оскільки союзника Україна в офіційному Будапешті не мала раніше. Очікую, що Угорщина продовжує блокувати вступ України до НАТО, але це питання не залежить лише від Будапешта. Щодо вступу України до ЄС – не думаю, що Орбан блокуватиме цей процес. Вважаю, він цього не робитиме. Тому що це є відкрита підтримка росії повністю».

13:00. Зеленський пояснив, навіщо після звірств у Бучі вести переговори з рф

Президент Володимир Зеленський вважає, що навіть після розкриття найжахливіших наслідків окупації українських міст російськими військовими потрібно продовжувати переговори з російською стороною – хоча б для вирішення гуманітарних питань. Зеленського запитали, чи розуміє він, що з кожною новою Бучею українському суспільству буде все складніше прийняти будь-яку угоду з путіним. Президент погодився із цим.

Володимир Зеленський: «Усі ми навіть можливість переговорів – я не про зміст – сприйматимемо як виклик, насамперед свій внутрішній, людський. Коли ти береш себе в руки, а це просто потрібно робити, я вважаю, що я не маю просто іншого вибору – це буде інший виклик, усередині держави. Тому що всі розуміють, що те, що вони зробили, цього нема. Кожна така трагедія битиме тобі по руках із приводу тих чи інших переговорів.

Тут потрібно все одно шукати можливості для таких кроків. Хочеться, щоб ці переговори були з міцнішою позицією, тому треба підтримувати єдність суспільства та мати сильне озброєння. У будь-якому разі, треба обирати кроки».

12:50. Росіяни влучили в цистерну з азотною кислотою на Луганщині

У Рубіжному на Луганщині російські війська влучили у цистерну з азотною кислотою.

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай: Не виходьте з укриттів! Якщо Ви у приміщенні - закрийте двері та вікна! Азотна кислота небезпечна при вдиханні, ковтанні та при попаданні на шкіру та слизові оболонки. Слід підготувати вологі маски для обличчя.

Пари кислоти викликають подразнюючу дію на дихальні шляхи. При слабких отруєннях з'являються ознаки бронхіту, легкого бронхіоліту, запаморочення, сонливість; при важких отруєннях – набряк легенів. Для захисту від парів і туману азотної кислоти користуються протигазами.

Перша допомога: при попаданні азотної кислоти в очі необхідно промити їх проточною водою протягом 10–30 хвилин. При попаданні на шкіру - уражену поверхню обмити водою, додаючи до неї питну соду, мило. При проковтуванні азотної кислоти показано промивання шлунка великою кількістю води.

12:10. У порту Маріуполя тоне цивільне судно, обстріляне росіянами

У порту заблокованого російськими військами Маріуполя йде під воду обстріляне ними цивільне судно під прапором Домініканської Республіки.

Державна прикордонна служба України: «Вночі при черговому обстрілі з моря багатостраждального Маріуполя ворог влучив  у цивільне судно під прапором Домініканської Республіки, яке знаходилося біля одного з причалів.

Потраплення викликало пожежу в машинному відділенні, одного члена екіпажу поранено. Капітан на міжнародному каналі морської безпеки подав сигнал SOS і повідомлення: «Увага! Увага! Судно під прапором Домініканської Республіки було жорстоко розгромлено, все розгромлено, місток – розгромлений. Пожежа у машинному. Є поранені».

Через отриману пробоїну судно почало тонути, а пожежа охоплювала все більшу площу. Морські прикордонники оперативно надали допомогу пораненому та евакуювали екіпаж у безпечне місце. На судні продовжується пожежа, воно поступово йде під воду. Порятунок судна під постійним обстрілом ворога неможливий, зазначають у ДПСУ.

11:30. ЗСУ збили 4 крилаті ракети, що летіли у західні області

Військово-морські сили повідомляють, що збили чотири крилаті ракети.

Командування повітряних сил ЗСУ: «Вночі, 5 квітня, пара Су-35 окупантів з території Білорусі завдала удару крилатими ракетами по території України. Ймовірно, що цілями рашистів мають стати об'єкти цивільної інфраструктури у кількох західних областях.

Засобами протиповітряної оборони знищено три крилаті ракети, четверту – було пошкоджено, що не дозволило їй точно влучити в ціль».

Окупанти розвідували результати ударів ракетами двома БПЛА, які ЗСУ також збили. Також 4 квітня в одному з пунктів базування ВМС далеко не новою артилерійською зброєю збили Калібр окупантів.

10:50. Між Грузією та Україною розгоряється конфлікт через можливий транзит для армії Росії.

У Грузії спростували заяви Головного управління розвідки України про те, що росіяни налагоджують канали контрабанди підсанкційних товарів, зокрема запчастин для техніки, через грузинську територію (УП).

Зокрема, за даними ГУР, представники грузинських спецслужб отримали вказівку від політичного керівництва не перешкоджати діяльності контрабандистів.

У розвідці заявили: «Щоб оминути санкції, російські агенти налагоджують канали контрабанди, які проходять, зокрема, територією Грузії. При цьому представники грузинських спецслужб отримали вказівку від політичного керівництва не заважати діяльності контрабандистів. На сьогоднішній день відомо ще про один канал постачання в Росії товарів військового призначення – Східної Азії. Через нього в країну-окупанта постачаються запчастини для техніки, електроніка та оптичні прилади».

Міністерство фінансів Грузії назвало таке звинувачення абсурдним та безпідставним:

«З перших днів запровадження міжнародним співтовариством санкцій щодо рф Грузія здійснює суворий контроль на всіх митно-пропускних пунктах у країні та здійснює моніторинг ввезених та вивезених вантажів з країни. Міністерство фінансів Грузії з усією відповідальністю заявляє, що будь-які види товарів як військового, так і подвійного призначення, а також усі товари, що включені до списку санкцій, підлягають суворому митному контролю з боку влади Грузії».

Речник парламенту Грузії Шалва Папуашвілі назвав заяви української розвідки брехнею: «Простіше кажучи, це брехня! Така дезінформація з боку країни-партнера, особливо в цих умовах, є абсолютно неприйнятною». У Мінфіні Грузії обіцяють і надалі контролювати ввезення та вивіз із країни товарів та обмінюватися відповідною інформацією з країнами партнерами.

09:10. Втрати рф у війні в Україні: мінус одна ППО та три літаки за добу

За останню добу українські військові підбили ще три літаки та один засіб протиповітряної оборони росіян – лише за 40 днів війни ЗСУ знищили 55 засобів ППО, 150 літаків та 134 вертольоти противника.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24 лютого до 5 квітня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 18500 осіб,
  • танків ‒ 676 од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 1858 од.,
  • артилерійських систем – 332 од.,
  • РСЗВ – 107 од.
  • засобів ППО – 55 од.,
  • літаків – 150 од.,
  • вертольотів – 134 од.,
  • автомобільної техніки – 1322 од.,
  • кораблі /катери – 7 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 94.
  • Спеціальна техніка – 25.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

08:00. Конгресмени вимагають від Байдена дати Україні більше ракет та літаків

Три десятки конгресменів США вимагають від президента США Джо Байдена надати Україні більше зброї, зокрема ракети класу земля-повітря, винищувачі та протикорабельні ракети (CNN, УП).

Запит законодавців базується на списку побажань, наданому українськими офіційними особами Капітолійському пагорбу минулого тижня, в якому зазначено 17 сфер, яких Україна потребує додаткової допомоги.

Йдеться про збільшення постачання зенітних ракет Stinger та протитанкових ракет Javelin, запаси яких в Україні закінчуються, а також безпілотників, щоб Україна могла ефективніше воювати з росіянами на Сході. Також зазначається, що додаткові літаки також дозволили б українським силам забезпечити відповідніший захист міських районів, таких як Харків та Маріуполь.

Лист ініціювали представники Демократичної партії Енді Кім із Нью-Джерсі та Джейсон Кроу з Колорадо та член Республіканської партії Пітер Мейєр із Мічигану.

07:20. Зведення Генштабу: війська Росії мають частковий успіх у декількох населених пунктах

На 41-шу добу війни найближчою метою російських військ є захоплення Донецької та Луганської областей, ворог просунувся у напрямку Слов'янська, блокує Харків та відновлює міст в Ізюмі, прагне взяти під контроль Олександрівку в Миколаївській, Маріуполь у Донецькій, Попасну та Рубіжне у Луганській областях.

06:10. Дика стаття у РІА Новини. Зеленський вважає, що вона важлива для трибуналу

Президент Володимир Зеленський заявив, що стаття на сайті російської агенції РІА Новини, в якій обгрунтовується геноцид українців, буде одним із доказів майбутнього трибуналу:

«Того ж дня, 3 квітня, коли світ жахнувся, побачивши тіла вбитих у Бучі, на сайті російської державної агенції РІА Новости було опубліковано статтю з обґрунтуванням геноциду українців. Її назва досить промовиста: «Що росія має зробити з Україною». І це не просто текст. Це один із доказів для майбутнього трибуналу проти російських військових злочинців.

У статті описується чіткий і прорахований порядок знищення всього, що робить українців українцями, і самих наших людей – тих, кого не вдасться зламати і підкорити. Також там сказано, що потрібно провести деукраїнізацію та деєвропеїзацію України.

Сказано, що навіть назву нашої держави треба стерти. Фактично сказано, що загибель максимальної кількості наших людей у ​​війні лише вітається. На сайті державного інформаційного агентства Росії в умовах відкритої державної цензури може бути опубліковано лише те, що відповідає офіційній ідеологічній позиції.

Тобто, я хочу, щоб ви мене зрозуміли: вони навіть не ховаються. Вони відверто говорять про цілі вторгнення на територію України. Якби наша армія не вистояла, якби наш народ не піднявся на захист нашої держави, вони б зробили те, що зробили в Бучі, але на всій території України».

Раніше на сайті пропагандонів РИА Новости вийшла стаття про те, що їм хочеться зробити з Україною. Серед іншого окупанти хочуть перевиховати український народ, влаштувати жорстку цензуру в політиці, культурі та освіті.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що ця стаття є офіційним визнанням рф закликів до масового вбивства українців та підпадає під юрисдикцію міжнародних судів.

05:05. У ЄС 5 квітня обговорять нові санкції проти рф, у т.ч. ембарго на енергоносії

Посли Євросоюзу обговорять розширення санкцій проти росії після викриття нових фактів військових злочинів після визволення Київської області (УП, Financial Times).

Обіцяння посилити обмежувальні заходи проти росії було зроблено після різкого засудження Заходом російських військових злочинів проти неозброєних українських мирних жителів у нещодавно звільнених районах навколо Києва, тоді як москва зміщує фокус війни на схід країни.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок пообіцяла «посилити санкції проти росії та надати ще більшу підтримку обороні України». Її французький колега Жан-Ів Ле Дріан закликав до «найсильнішого міжнародного економічного тиску» на Москву. Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас попросила «швидше запровадити п'ятий раунд жорстких санкцій ЄС».

Існуючі заходи ЄС включають блокування 7 російських банків у глобальній платіжній мережі SWIFT, блокування експорту ключових технологій до росії, у тому числі для оборонного, енергетичного, телекомунікаційного та авіаційного секторів, закриття повітряного простору для російських авіакомпаній та заморожування активів проти сотень російських олігархів та посадовців, у тому числі путіна.

Майбутні заходи, запропоновані деякими країнами-членами, включають більше індивідуальних санкцій, заборону російським кораблям використовувати порти ЄС, більше експортних обмежень та ембарго на постачання енергоносіїв, таких як вугілля, нафта чи газ, чого давно вимагає Україна, але раніше цьому протистояли кілька держав ЄС.

04:40. США: росія переглядає свої військові цілі, готує удар на сході України

росія переглядає свої військові цілі, щоб зосередити наступ на сході та півдні України, а не атакувати більшу частину території України, як це було раніше (Washington Post).

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван з посиланням на дані американської розвідки розповів:

«російські війська відступають із Києва до Білорусі, і цілком можливо, що десятки додаткових російських батальйонних тактичних груп будуть розгорнуті на лінії фронту на сході України.

За нашими оцінками, росія зосередиться на розгромі українських сил у ширших межах Луганської та Донецької областей, що охоплюють значно більшу територію, ніж російські маріонетки вже контролювали до початку нового вторгнення наприкінці лютого.

Тоді росія могла б використати будь-які досягнуті нею тактичні успіхи, щоб приховати свої військові невдачі. Росія, ймовірно, намагатиметься утримати Херсон, щоб контролювати постачання води в окупований Крим.

Київ, Одеса, Харків і Львів залишаються під загрозою, оскільки москва, ймовірно, продовжить завдавати повітряних і ракетних ударів по решті країни, щоб завдати військових та економічних збитків і, відверто кажучи, викликати терор. Мета росії зрештою – максимально послабити Україну».

03:40. Окупанти на Донеччині обстріляли хімзавод

Штаб ООС повідомляє про те, що російські загарбники під час обстрілів влучили у фенольний завод на Донеччині.

Операція об'єднаних сил: Зафіксовано 7 влучень у фенольний завод, під час яких було пошкоджено: 3 колони ректифікації; 3 збірки товарної продукції, міжповерхові перекриття споруди перегонки олії, матеріальні трубопроводи, вагон-цистерна та металеві споруди. Небезпеки для довкілля немає.

03:10. У Пентагоні розповіли про нові поставки для України

Тільки за минулі вихідні в Україну прибула військова допомога від США вартістю $800 млн (УП, CNN)

Спікер Пентагону Джон Кірбі: Ще один пакет безпеки прибуде в Україну протягом наступних 24 годин.

Ми віддаємо пріоритет тим видам можливостей у тих поставках, які, як ми знаємо, найбільше потребують українців: Javelins, Stingers, безпілотні літальні апарати, тому все це є пріоритетним.

Минулої п'ятниці США оголосили про ще один пакет додаткових заходів допомоги на суму $300 млн. Ця техніка надійде не з американських запасів, її доведеться купувати у підрядників.

Кірбі: «Це додатковий інструмент підтримки України. І це не означає дефіцит, який міг би вплинути на готовність США».

02:30. Касетний обстріл Миколаєва: 10 загиблих, багато поранених

Внаслідок обстрілів 4 квітня в Миколаєві загинули 10 мирних жителів, ще 46 людей отримали поранення.

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич: Попередньо, внаслідок обстрілів Миколаєва касетними снарядами у місті 10 загиблих, 46 поранених.

Окрім житлових будинків, російські війська обстріляли: міську лікарню, обласну лікарню, центр профілактичних хвороб, Будинок дитини, 11 дитячих садків, 12 шкіл, 1 ПТУ, 2 філії закладів позашкільної освіти.

Керівник Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що серед загиблих внаслідок обстрілу є дитина. Кількість поранених – 61 особа.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Україна готується до ще більшої жорстокості росіян на східному та південному напрямках.

00:00. Початок 41-го дня війни, 5 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

АНЧЕЛОТТІ: «Пенальті – азартна гра. Довіряв Луніну, який був спокійним»
Футбол | 18 квітня 2024, 02:05 1
АНЧЕЛОТТІ: «Пенальті – азартна гра. Довіряв Луніну, який був спокійним»

Карло коротко прокоментував серію пенальті у матчі «Манчестер Сіті» – «Реал»

Куртуа одним словом охарактеризував Луніна після перемоги Реала над МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 01:50 0
Куртуа одним словом охарактеризував Луніна після перемоги Реала над МанСіті

Тібо опублікував короткий твіт після матчу-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.