Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 03 квітня 2022, 10:18
33274
1

У Бєлгороді паніка. День 38. Мешканці мордору відчули, що таке війна

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 2 квітня

| Оновлено 03 квітня 2022, 10:18
33274
1
У Бєлгороді паніка. День 38. Мешканці мордору відчули, що таке війна
Getty Images/Global Images Ukraine

38-й день війни. 2 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 2 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:30. Україна у січні отримала від США інформацію, ключову для захисту Києва

У середині січня розвідка США передала вищому керівництву України детальні плани рф щодо наступу на Київ, що могло відіграти ключову роль для успішного стримування наступу на столицю в критично важливі перші дні війни, пише The Wall Street Journal (УП).

Під час таємного візиту до Києва в середині січня керівник розвідки Вільям Бернс зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським та ознайомив його з новою інформацією про плани рф, отриману США.

Тоді американська розвідка вже знала про наміри росіян наступати з території Білорусі через зону відчуження найкоротшим шляхом і, зокрема, захопити аеропорт у Гостомелі та використати його як ключовий плацдарм для атаки на Київ.

У статті йдеться про взаємодію між лідерами західних урядів в останній місяць перед повномасштабною війною. За інформацією журналістів, далеко не всі західні союзники вірили розвідданим США про те, що путін справді планує вторгнення.

23:10. Окупанти зруйнували Кременчуцький нафтопереробний завод

Російські окупанти атакували Кременчук, зокрема масовано обстріляли Кременчуцький НПЗ та навколишні склади паливно-мастильних матеріалів.

Начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін: «На жаль, інфраструктуру підприємства знищено. Завод не працює. Наші рятувальники продовжують героїчно гасити пожежу».

Постраждали кілька людей, які отримали опіки, але їх життю нічого не загрожує. Екологічної катастрофи немає, і ДСНС контролює ситуацію.

Прошу жителів Полтавщини не вишиковуватись у черзі за бензином та не створювати штучний дефіцит. В Україні – війна, ситуація є дуже складною, але повністю контрольованою».

22:40. Арахамія: Якщо українці на референдумі підтримають курс на НАТО, будуть ще одні переговори

Голова переговорної групи з росіянами Давид Арахамія розповів, що у разі підтримки українцями на референдумі збереження перспективи членства України в НАТО, з росіянами проводитимуть нові переговори:

«Якщо буде підписано такий договір (про гарантії безпеки), і розумітимемо, що Україна є максимально захищеною, наступним завданням буде внесення змін до Конституції України щодо позаблокового, нейтрального статусу.

І, звичайно, щоб це зробити, ми хочемо провести референдум – тобто це вирішуватиме український народ, а не українські політики. Це дуже важливо для нас, і ми спочатку на цьому наполягали. І російська сторона спочатку дуже активно протидіяла цій нормі, але згодом вони погодилися також, що це єдиний вихід із цієї ситуації.

Якщо народ не обере такий шлях, тоді це означатиме, що договір не матиме остаточної юридичної сили. І тоді ми повернемося до нових переговорів і тоді вирішуватимемо це якимось іншим шляхом. Відповідно до законодавства, проведення всеукраїнського референдуму неможливе за військового та надзвичайного стану.

Для українських переговорників обов'язково отримати згоду ядерних держав про надання гарантій безпеки для України, а саме США, Великої Британії, Франції та Китаю. Окремо Україна сподівається на участь Туреччини. Українські дипломати зараз ведуть переговори з Китаєм, але цей трек найменш розвинений.

У робочих групах та у повному складі делегації через онлайн-зв'язок завершують оформлення важливих компромісів для затвердження та обговорення главами держав на особистій зустрічі».

22:00. Міноборони: усю Київську область звільнили від окупантів

Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що всю Київську область звільнили від російських окупантів: «Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область – звільнені від загарбників».

На звільнених територіях Київської області військова адміністрація запровадила комендантську годину до 6 ранку 5 квітня.
Українські спецназівці розпочали операцію із зачистки територій.

21:20. Віталій Кличко: «Помремо, але на коліна не станемо»

21:10. Азов сподівається на деблокаду Маріуполя і кличе рятувальників розбирати завали

Заступник командира полку Азов Святослав Паламар закликав деблокувати Маріуполь та рятувати людей з-під завалів.

«Щохвилинно захисники Маріуполя перебувають на межі життя та смерті. У повній блокаді продовжують героїчну боротьбу за Україну та своїх громадян, воюючи за кожен метр рідної землі.

Я хочу побажати українцям бути такими ж справжніми, такими ж відчайдушними, такими ж хоробрими, як наші хлопці. Тільки за вчора було знищено 2 БМП. А сьогодні – один танк та ворожа піхота.

Ми сподіваємось на деблокаду. Знаємо, що політики та військові роблять усе можливе для цього. Віримо, що Україна має рішення виходу з цієї ситуації.

В історії нашої країни є факти перемог, факти перемоги та героїчного чину наших військових. Тому треба перемагати, бо ми на це здатні. Я закликаю всіх українців до боротьби за нашу територію, наших дітей, наше майбутнє. Я закликаю зробити все можливе, щоб до Маріуполя приїхали рятувальники зі спецтехнікою, щоб розбирати завали».

20:50. Харківщина: в окупованій Балаклії росіяни влучили у лікарню

У тимчасово окупованій Балаклії в Харківській області російські снаряди влучили у районну лікарню, пацієнти та персонал потребують негайної евакуації.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: «російські окупанти влучили у районну лікарню Балаклії. Будівля частково пошкоджена. Пацієнти та персонал потребують негайної евакуації, це близько 70 пацієнтів та медичний персонал. Робимо все, щоб це зробити та врятувати людей.

Балаклія – тимчасово окупована територія Харківської області, де міський голова пішов на співпрацю з окупантами. Обстріл мирного населення росією – це спроба окупантів звинуватити Збройні Сили України у нападі на цивільних, це чергова цинічна брехня російської пропаганди та військова провокація».

20:30. Полтавщина: росіяни обстріляли Миргород, в області збили дві ракети

Російські війська обстріляли об'єкти інфраструктури у Миргороді Полтавської області. Перед цим над Полтавщиною ЗСУ збили ще дві ворожі ракети.

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін: «Три прильоти за інфраструктурою в Миргороді. Наслідки від ворожих ударів з'ясовуються. Попередньо – постраждалих немає.

Під час повітряної тривоги у суботу вдень Збройні сили України збили дві ракети над Полтавською областю. Звуки вибухів, які можна було чути протягом кількох останніх годин у Полтаві, – це навчання ЗСУ.

Були нічні обстріли Полтавської області. Після 1-ї години було обстріляно Полтаву, наші об'єкти інфраструктури отримали удар від 4 ракет. Наразі всі наслідки цієї атаки вже ліквідовані, жодна людина не постраждала».

20:10. Через підрив дамби з берегів вийшла річка в Донецькій області

Через підрив дамби у Харківській області річка Сіверський Донець виходить із берегів.

Дамбу на Оскольському водосховищі було зруйновано днями. Вода розлилася у південному напрямку і вже дійшла до Студенку та Святогірська.

Депутат Святогірської міської ради Віталій Мороз опублікував фото наслідків розливу Сіверського Дінця навпроти Святогірської Лаври.

19:50. Нарада у Зеленського. На місяць війни Україна витрачає 10 млрд доларів

На місяць військових дій Україна витрачає приблизно 10 млрд доларів. Дані опубліковані на сайті Президента України за підсумками наради Володимира Зеленського з економічними блоками Офісу президента та Кабінету Міністрів:

«За підрахунками Міністерства фінансів, на місяць військових дій Українська держава витрачає близько 10 млрд доларів США. Учасники наради обговорили стан української економіки на другому місяці опору нашої держави військовому вторгненню Росії, а також розглянули прогнози її розвитку у найближчій перспективі.

Серед іншого, обговорили джерела фінансування видатків, зокрема власні податкові надходження та допомогу міжнародних партнерів України. У цьому контексті торкнулися перспективи переходу на спрощену систему оподаткування, запланованого на квітень.

Учасники зустрічі також обговорили проведення посівної кампанії, зокрема забезпечення аграріїв пальним. Було розглянуто шляхи диверсифікації імпорту пального та захисту енергетичної інфраструктури України від бомбардувань російською армією».

19:35. Перша із ЄС. Литва повністю відмовилася від російського газу

Литва з початку квітня повністю припинила імпорт газу із Росії. Таким чином, Литва стане першою країною ЄС, яка наважилася на такий крок. Міністр енергетики Дайніус Крейвіс назвав це поворотною точкою в енергонезалежності Литви.

Також це рішення прокоментував президент Литви Гітанас Науседа: «Починаючи з цього місяця, у Литві більше не буде російського газу. Багато років тому моя країна ухвалила рішення, які нині дають нам змогу без болю розірвати енергетичні зв'язки з агресором. Якщо ми змогли – решта Європи також зможе».

19:20. Павлоград атакували ракетами, пошкоджені залізничні колії, є поранений

Внаслідок ракетного обстрілу Павлоградського району Дніпропетровської області пошкоджено колії та вибухнули вагони, одна людина поранена.

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: «Ворожні удари по Павлоградському району. Одна ракета влучила у залізницю. Сильно пошкоджені шляхи та контактні мережі. Вибухнули вагони. Рух поїздів зупинено. Рятувальники гасять пожежу. Попередньо загиблих немає. Друга ракета влучила у відкриту територію. Займання. Одна людина поранена».

18:50. Росіяни перебили газопровід на Луганщині, майже вся область без газу

Під Сєвєродонецьком росіяни перебили газопровід діаметром 500 мм, майже всю область без газу, повідомили у Луганській ОДА.

Голова ОДА Сергій Гайдай: «Місце аварії знаходиться в зоні активних бойових дій. Поки що у ремонтників немає можливості туди дістатися. Якийсь час після влучення палав газ, але нам вдалося своєчасно перекрити всі засувки.

Загрози населенню та навколишньому середовищу немає. Втім, без газу залишилися Сєвєродонецьк та прилеглі населені пункти – приблизно 60 тисяч абонентів. Загалом, без газопостачання 36 населених пунктів (131944 абоненти), з них 30 повністю та 6 частково».

18:30. Карта бойових дій від британської розвідки

Міністерство оборони Великобританії опублікувало карту захоплених територій України та тих, за які йдуть бої з росіянами.

Карта грунтується на даних британської розвідки станом на 2 квітня. Червоним позначені захоплені території, штрихуванням – ті, за які триває боротьба.

18:00. Окупанти обстріляли парк у центрі Харкова, є поранений

Декілька російських ракет вибухнули на території Центрального парку культури та відпочинку Горького в Харкові вранці 2 квітня.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: «Вранці знову продовжилися обстріли. Росіяни вже не вперше обстріляли із Градів парк імені М. Горького. Це одне із найулюбленіших місць відпочинку харків'ян. На жаль, є один постраждалий, чоловіка госпіталізували та надають медичну допомогу».

Харківська міська рада: «При обстрілі в парку працювали люди. 57-річний озеленювач отримав поранення та був доставлений до лікарні. Найбільших руйнувань зазнали атракціони Галеон Барбадос та Індія. Також через обстріл було зламано старовинні дерева, пошкоджено сцену в Ретро-парку, деякі кафе та паркові дивани».

17:40. Італія готова виступити гарантом нейтралітету України

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо заявив, що Італія готова виступити гарантом нейтралітету України (УП):

«Італія працює в режимі нон-стоп, щоб покласти край цьому конфлікту за допомогою санкцій і ніколи не відмовляючись від дипломатичного каналу.

Продовження переговорів між сторонами та гуманітарне перемир'я є пріоритетами. Ми відзначаємо прогрес, досягнутий у Туреччині після зустрічі між двома делегаціями. Уряд Італії готовий зробити свій внесок у мирний процес і виступити гарантом нейтралітету України».

17:20. ВІДЕО. Майстерна утилізація. Як рашистську БМП-3 розірвало на шматки

Розвідники ЗСУ показали ефектне відео знищення чергового російського БМП-3.

Ювелірного удару було завдано 130-м розвідувальним батальйоном ЗСУ. Судячи з відео, бійці били по ворогу у міській забудові з висотки. Очевидно, використали ракетний комплекс.

Коли керована ракета досягла мети, пролунав потужний вибух. Уламки бойової бронемашини вс рф ударною хвилею розкидало на сотні метрів навколо.

16:50. Окупанти завдали удару по Павлограду

Окупанти завдали удару по Павлограду, повідомив міський голова Анатолій Вершин.

Удар стався по залізниці. Пошкоджено шляхопровід, рухомий склад.

Також вибухом пошкодило кілька будинків. Постраждалих та жертв немає.

16:10. Орки-мародери організували у Білорусі базар для торгівлі награбованим

В місті Наровля (Білорусь) окупанти облаштували спеціалізований базар, де продають награбоване в Україні майно. Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України. 
 
Повідомляється, що в «асортименті» мародерського базару: пральні та посудомийні машини, холодильники, дорогоцінні прикраси, автомобілі, велосипеди, мотоцикли, посуд, килими, витвори мистецтва, дитячі іграшки, косметика – все, що росіяни здобули шляхом мародерства та грабунку мирного населення в Україні.
 
Також окупанти намагаються обміняти викрадену валюту – долари та євро. Але через внутрішні обмеження з обігу валюти, білоруси неохоче погоджуються на обмінні операції та пропонують окупантам звертатися в місцеві банки. Росіяни відмовляються, пояснюючи це забороною командування.
 
В місті Мозир (Білорусь) скупчуються російські військові КАМАЗи, з яких солдати вивантажують пакунки з речами, здобутими шляхом мародерства. Награбоване відправляється до рф російською службою експрес-доставки СДЕК.

15:30. Брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича

  • На Київщині 2 наші танки знищили 10 танків противника.
  • Противник намагається вводити з Курської області свої війська, але це не посилення, а спроби втримати хоч щось.
  • Головна інтрига – схід України. Фронт тримається. Ще будуть важкі бої за південь, схід України, Маріуполь.
  • У тих районах, де немає супротивника – повертайтеся до нормального життя, виходьте на роботу.

14:40. На Чорнобильській АЕС підняли синьо-жовтий прапор і заспівали гімн України!

2 квітня об 11:00 над Чорнобильською АЕС урочисто підняли прапор України та заспівали гімн.

Енергоатом: «Весь колектив ЧАЕС, який героїчно працював у важких умовах окупації з 24 лютого та забезпечував ядерну та радіаційну безпеку на станції та прилеглих об’єктах, зібрався на церемонії.

Нехай майорить український прапор та не торкнеться його більше рука окупанта!»

14:10. Генштаб: Росія хоче захопити Херсонську, Донецьку та Луганську області повністю

Російські війська намагаються вийти на адміністративні кордони Херсонської області на півдні України та Донецької та Луганської областей на сході, утримуючи межі на захоплених територіях Київської та Чернігівської областей, аби відтягнути частину сил української армії.

Генеральний штаб ЗСУ: За наявною інформацією, ворог має плани щодо оточення угруповання Об'єднаних сил та виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

13:30. На війні загинув український фотожурналіст Макс Левін

Відомого фотожурналіста Макса Левіна, який працював на війні для hromadske, знайшли мертвим (Лівий берег, hromadske). Поліція знайшла Левіна 1 квітня після тривалих пошуків у районі села Гута Межигірська Київської області. Він загинув від уламкового поранення в голову.

Левіну було 40 років. Стати фотографом він мріяв із 15, у шкільні роки відвідував фотокружок. Здобув освіту інженера комп'ютерних систем, після чого пішов у професію мрії.

Працював у штаті або на фрілансі для різних видань та агенцій: від журналу Пенсія до української агенції УНІАН та міжнародних Associated Press, Reuters. 10 років віддав виданню Lb.ua. У 2020 році перейшов у hromadське як відеограф.

Працював у гарячих точках: під час Революції гідності та на війні з 2014 року. Зокрема, був у Іловайському котлі, звідки виходив разом із українськими добровольцями.

Указом Петра Порошенка у 2015 році нагороджений орденом За заслуги ІІІІ ступеня. Був одружений, мав чотирьох синів. Левін був співзасновником журналістського проекту AFTERILOVAISK та соціального проекту Батьківський клуб.

Зв'язок із Левіним обірвався 13 березня. На власному авто він поїхав фотографувати бойові дії. За словами друга, залишив машину біля села Гута Межигірська, що у Вишгородському районі Києва, і пішов у бік села Мощун. З телефону журналіста надійшло повідомлення об 11:23, після чого він більше не виходив на зв'язок і не з'являвся в мережі.

12:50. В Енергодарі росіяни розігнали мітинг чергами з мінометів, є поранені

Жителі окупованого міста Енергодар Запорізької області 2 квітня зібралися на мітинг, російські окупанти вдалися до вибухів гранат та обстрілів, є поранені та затримані.

В Енергодарі пролунала серія гучних вибухів. У суботу вранці мешканці міста зібралися на мирний мітинг на підтримку України. Вони співали гімн та розмовляли. За цим спостерігали окупанти. Коли енергодарці почали розходитися, під'їхали автозаки, в які загарбники почали «пакувати» місцевих.

Через кілька хвилин місто здригнулося від звуків вибухів та масованих обстрілів. Налякані енергодарці почали розбігатися у різні боки. Спрацювали сирени автомобілів навіть у віддалених від місця вибуху вулицях.

Вже відомо про чотирьох поранених внаслідок серії вибухів та мінометних черг по мирним мешканцям в районі ДК Сучасник. При цьому повідомляється, що у Енергодарі почали глушити зв'язок. Пропав дротовий Інтернет, телефонні дзвінки також неможливі.

12:30. CIT: ракета, що впала під Бєлгородом, прилетіла з території росії

Журналісти-дослідники Conflict Intelligence Team визначили, що ракета, яку нібито запустили з території України і яка впала під Бєлгородом, насправді випустили з північного сходу, тобто з росії.

CIT: «Нам вдалося геолокувати місце зйомки в момент влучення ракети. Виявилося, що відеореєстратор знімає у південно-східному напрямку, а ракета прилітає ліворуч, тобто зі сходу чи північного сходу, а отже, з території росії.

Розміри вирви змушують припустити, що боєприпас, що залишив її, був крилатою або балістичною ракетою. Нам невідомо про використання українською стороною крилатих ракет у цьому конфлікті, а українська балістична ракета прилетіла б із боку українських позицій, тобто із заходу чи південного заходу.

Крім того, за словами білгородського губернатора Гладкова, ще одне схоже потрапляння мало місце в той же час неподалік Ясних Зор Бєлгородської області. Враховуючи, що Ясні Зорі знаходяться приблизно за напрямом польоту ракети від Нікольського, цілком можливо, що це потрапляння відноситься до того ж інциденту.

Ми не можемо однозначно стверджувати, чи спричинив інцидент збій, який викликав сход ракети з курсу, чи помилка наведення. Враховуючи те, що ця подія майже не висвітлювалася у російських федеральних ЗМІ, навмисна російська провокація із запуском ракети російською територією з метою звинуватити Україну є малоймовірною.

Так чи інакше, на відміну від атаки на нафтобазу (і, можливо, деякі інші об'єкти) ми готові виключити причетність України до цього інциденту».

12:05. Удар по Миколаївській ОДА: відомо про 33 загиблих та 34 постраждалих

Кількість жертв від ракетного удару по Миколаївській обласній державній (військовій) адміністрації зросла до 33 людей.

ДСНС України: Рятувальники продовжують розбирати конструкції та витягувати з-під завалів тіла загиблих у будівлі ОДА, до якої 29 березня потрапила російська ракета.

Станом на 11 ранку 2 квітня відомо про 33 загиблих та 34 постраждалих. Від ДСНС залучено 35 осіб та 9 одиниць техніки.

11:20. Противник втратив уже 143 літаки та 134 вертольоти

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російська армія втратила 17,8 тисяч солдатів і сотню систем залпового вогню.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 17800 осіб,
  • танків ‒ 631 од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 1776 од.,
  • артилерійських систем – 317 од.,
  • РСЗВ – 100 од.,
  • засоби ППО – 54 од.,
  • літаків – 143 од.,
  • вертольотів – 134 од.,
  • автомобільної техніки – 1236 од.,
  • кораблі/катери – 7 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 87.
  • спеціальна техніка – 24.
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:40. Окупанти викрали мера Таврійська

Міського голову Таврійська Херсонської області Миколу Різака викрали російські військові.

Таврійська міська територіальна громада: «З вечора 1 квітня відсутня інформація про місце знаходження міського голови Таврійська Миколи Різака. Він був затриманий російськими військовими. Мета ізоляції та вимоги представників окупаційних військ до голови міста достовірно поки не встановлені».

09:45. Десантники з ПТРК Корсар знищили 2 російські вертольоти

Воїни-десантники знищили два російські транспортно-бойові вертольоти в Харківській області.

Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України: «За підтвердженими даними, 1 квітня військовослужбовці 95 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ збили два транспортно-бойові вертольоти Мі-8 вс рф.

Гелікоптери були знищені в районі Харківської області розрахунком вітчизняного переносного протитанкового ракетного комплексу Корсар.

Це, по суті, перший випадок, коли з ПТРК успішно знищено повітряну ціль! Після ураження ракетою, некерований повітряний супротивник, звалившись набік, при падінні зіткнувся зі своїм вертольотом, який летів ззаду».

08:00. Орки нанесли ракетні удари по об'єктах інфраструктури та будинках Полтавщини.

У Полтавській області вночі та вранці 2 квітня російські війська вели обстріл.

Глава Полтавської ОВА Дмитро Лунін: «Полтава. Вночі ракетний удар по одному з інфраструктурних об'єктів.

Кременчук. Вранці багато ударів по місту. По інфраструктурним об'єктам та житловим будинкам.

Працюють усі відповідні служби. Інформацію про постраждалих уточнюємо».

07:15. Вперше за часи війни США допоможуть передати Україні танки

США вперше за часи війни допоможуть союзникам передати Україні радянські танки (NYT, УП):

Представник влади США на умовах анонімності сказав: «Рішення США виступити посередником для допомоги у передачі танків прийнято у відповідь на запит президента Володимира Зеленського».

Чиновник сказав, що постачання розпочнеться найближчим часом, але відмовився повідомити, скільки танків буде відправлено або з яких країн вони надійдуть. Танки дозволять Україні завдавати далекобійних артилерійських ударів по російських об'єктах на Донбасі. Прибуття танків може стати ще однією ознакою нової фази війни.

30 березня Міністерство оборони Росії заявило, що її війська виконали основні завдання на київському та чернігівському напрямах і перегрупуються для захоплення Донбасу повністю.

07:00. Ранкове зведення Генштабу ЗС України

Росіяни почали залучати підрозділи російських військ у Придністров'ї – для провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною.

06:45. Ця війна триває вже 8 років. Зеленський прокоментував вибухи у Бєлгороді

Президент України Володимир Зеленський прокоментував вибухи складів із боєприпасами та нафтобази у Бєлгороді. На запитання, чи вибухи в російському прикордонному місті здійснили українські війська, він відповів так:

«Вибачте, я не обговорюю жодного з моїх наказів як головнокомандувача. Є речі, якими я ділюся тільки з військовими ЗСУ і тоді, коли вони розмовляють зі мною.

Для нас важливо, щоб увесь світ знав, що ми є країною, яка перебуває у стані війни. На нас напали. Ось що важливо. Це найбільша трагедія. І сьогодні слухати ці повідомлення про те, що десь десь там вибухає, коли йде війна в Україні – чесно кажучи, непрофесійно про це говорити.

Вони (росіяни) окупували нашу територію. Вони напали на нас. Ця війна триває вже 8 років, тому, щоб не сталося в тій чи іншій ситуації, мені важко коментувати».

06:10. Британська розвідка: від пожеж у Бєлгороді постраждають війська рф

30 березня та 1 квітня у Бєлгороді були зафіксовані на вибухах на складах боєприпасів та нафтобазі. Пожежа у Бєлгороді знищила кілька цистерн з нафтою на місцевих складах.

У розвідданих Британії сказано: «Вірогідна втрата запасів палива та боєприпасів з цих складів створить короткострокове додаткове навантаження на і без того затягнуті логістичні ланцюжки росії. Особливо може постраждати забезпечення російських військ, що оточили Харків (60 км від Бєлгорода)».

Увечері, 30 березня, у Бєлгороді вибухнули склади із боєприпасами. У росії заявили, що причиною інциденту став людський фактор. 1 квітня відбулися вибухи на нафтобазі серед міста. Міноборони росії звинуватило в цьому ЗСУ, однак у Міноборони України відповіли, що за вибухи на території росії відповідальність несе лише російське командування

05:30. Ворог зазнає втрат. На Харківщині найбільш гарячою точкою залишається Ізюм

На Харківщині найгарячішою точкою залишається Ізюм, навколо якого продовжуються бойові дії.

Голова Харківської ОВА Олег Синегубов: «З Харкова відходу ворога немає. Російські загарбники продовжують нелогічні та хаотичні обстріли міста. Найгарячішою точкою в області залишається Ізюм.

Навколо Ізюма зараз ведуться бойові дії, оскільки ворог зрозумів, що битву за Харків уже програв, і тому йде в обхід Ізюма, щоби далі переправитися на Луганську та Донецьку області.

В Ізюмському районі ми евакуювали ще 1500 осіб із населеного пункту Барвінкове. Щоб вони не потрапили у можливий театр активних бойових дій.

Наші збройні сили стоять на своїх позиціях. Якщо брати за добу, там було збито 4 ворожі літаки. І ворог зазнає серйозних втрат».

04:50. Дніпро зазнав масованої ракетної атаки російських орків

У Дніпрі прогриміло кілька вибухів у ніч на 2 квітня, зважаючи на все, через ракетну атаку російських орків.

Місцеві жителі спочатку повідомляли про два або три вибухи. Пізніше стало відомо, що таких вибухів прогриміло щонайменше 10. Офіційно деталі поки що невідомі.

За наявними даними, під ударом військові об'єкти та об'єкти паливної інфраструктури. Системи ППО активно працюють.

Раніше російські війська завдали удару трьома ракетами по населеному пункту в Одеській області.

04:20. Військовий експерт: «Удар по Бєлгороду? В Україні таких гелікоптерів немає»

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що Україна не причетна до вибухів в Бєлгороді та називає подію російською провокацією:

«Це неможливо тому, що ми не можемо наносити удари по суміжній території, бо ми будемо звинувачені в агресії в рф. У нас немає стану війни з Росією на сьогоднішній день. Крім того, Бєлгород – це обласний центр, він покритий системою ППО країни. І долетіти туди, відбомбитись і повернутись – це просто нереально.

Треба подякувати мешканцям Бєлгорода, які одразу ж виклали в мережу відео з гвинтокрилами. «У цих гвинтокрилів відсутня хвостова балка і не має хвостового гвинта, а це каже, що це машини КБ «Камова»: КА-50 або КА-52. В Україні таких гвинтокрилів немає.

Причин для такої провокації росіян є декілька. Одна – вони хочуть оголосити в прикордонних областях надзвичайний стан і розпочати загальну примусову мобілізацію.

Друга версія – можливий саботаж у внутрішньому штабі Росії. Особливо, зважаючи на те, що раніше там склад боєприпасів вибухнув, а зараз згоріло декілька тисяч тон пального. При цьому Бєлгород є основною базою логістики того угрупування, яке вони готують для Донбасу. Можливо, опальні генерали виступають проти цієї військової кампанії. З саботажу можуть починатися військові перевороти».

03:30. Окупанти обстріляли з Градів околицю Кривого Рогу

Російські війська зробили обстріл із реактивних систем залпового вогню околиці Кривого Рогу.

Голова ОВА Кривого Рогу Олександр Вілкул сказав: «Після опівночі 2 квітня росіяни застосували РСЗВ для обстрілу району Інгулець. Обстріляли Градами в'їзд в Інгулець. Горить заправка».

Вночі 2 квітня росіяни завдали масованих ракетних ударів по Одеській області та місту Дніпро.

Водночас, за словами Вілкула, на території Криворізького району та Дніпропетровської області є відносно стабільною ситуація, а росіян витісняють за межі області.

03:05. У Сербії розпочався скандал через продаж зброї Україні

Сербський президент Александар Вучич звинувачується в приховуванні контрактів на продаж зброї української армії.

Скандал виник після оприлюднення у середині березня відео на YouTube-каналі Міністерства оборони України. На цьому відео українські військові обстрілюють позиції російських загарбників із мінометів.

Втім, у Сербії помітили, що снаряди мінометів мають маркування Krušika і рік випуску – 2018. Сербські військові експерти одностайні – йдеться про зброю, випущену в сербському місті Валево.

Продаж цієї зброї Україні вже спричинив скандал у 2019 році. Тоді стало відомо, що на Донбасі знайшли снаряд цього сербського виробника, що не розірвався.

Президент Сербії Александар Вучич був змушений виступити із поясненнями. Тоді він пояснив, що Україні було продано одну партію зброї – у 2016 році. Більше того, за словами Вучича, ці снаряди продали польській компанії, потім потрапили в Україну без згоди Сербії.

Як зазначає сербське видання, останнє відео спростовує слова Вучича – воно доводить, що Сербія щонайменше двічі продавала зброю Україні. 3 квітня у Сербії відбудуться одночасно президентські, парламентські та місцеві вибори. Відповідно, цей скандал може вплинути на рейтинги президента Вучича та його партії.

02:40. ДАНІЛОВ: «У Бєлгородській народній республіці почали щось розуміти»

Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що Україна не має відношення до вибухів на нафтобазі Бєлгорода. За його словами, це робота місцевих, які починають дещо розуміти:

«Протиріччя накопичуються. Суспільство в Росії починає дещо розуміти. Наприклад, що сталося у Бєлгородській народній республіці. Вибухи на нафтобазі.

Вони чомусь кажуть, що ми це зробили. Насправді, це зовсім не відповідає дійсності. Ми цього не коментуємо. Вони повинні розуміти, що це можливо на всій території Росії. Ми до них не приходили, ми не йшли до них із війною.

І коли пєсков каже, що це не сприяє переговорам... А чи сприяє переговорам, коли вони вбивають наших дітей, жінок, коли вони здійснюють ці звірства? Це якісь хворі люди.

Знаєте, я не знаю, про що можна з ними домовлятися, якщо під час переговорів вони не дозволяють забрати дітей, зробити евакуаційні коридори для цивільного населення. І брешуть на весь світ, що вони нібито тут нічим не займаються, крім того, що знищують якихось нацистів. Де вони їх тут знайшли, не знаю».

У Міноборони України відповіли, що Україна не несе відповідальності за всі катастрофи або події, що відбуваються на території рф, зокрема щодо пожежі на нафтобазі в Бєлгороді.

02:10. Бойові горобці? Український дипломат у Женеві жорстко відповів рашистам

У Постійному представництві України в Женеві наголосили, що Україна виконує свої зобов'язання щодо Конвенції про заборону біологічної та токсинної зброї та ніколи не розробляла та не збиралася розробляти біологічну зброю.

Про це заявив заступник постійного представника України в Женеві Олександр Капустін на сесії Конференції із роззброєння 31 березня, повідомляє Постійне представництво України в Женеві.

Зазначається, що під час засідання планувалося обговорити модальність подальшої роботи конференції протягом цього року, проте постпред рф у Женеві Геннадій Гатілов порушив звичайний хід обговорення зазначеного питання та виступив з абсурдними звинуваченнями щодо України щодо нібито залучення українських установ медико-біологічного профілю. біологічної зброї.

«Україна сумлінно виконує свої зобов'язання щодо Конвенції про заборону біологічної та токсинової зброї (КБТО), ніколи не розробляла та не збиралася розробляти біологічну зброю та на щорічній основі надає звіти до Групи імплементаційної підтримки КБТО про виконання своїх зобов'язань щодо Конвенції.

Зазначена кампанія дезінформації є черговою спробою рф винайти ще одну штучну причину і дати хоч якесь пояснення та виправдання своєї неспровокованої агресії проти України».

У представництві нагадали, що інсинуації рф щодо нібито участі України у військово-біологічній програмі США двічі розглядалися Радою Безпеки ООН і були однозначно відхилені більшістю її членів.

«Співпраця України зі США та іншими партнерами має виключно мирний характер і спрямована на підвищення здібностей установ медико-біологічного профілю України протидіяти спалахам інфекційних захворювань та надавати належну допомогу громадянам нашої держави», – наголосив Капустін.

01:40. Генштаб: окупантів із Чорнобиля планують перекинути у Бєлгородську область

Російських окупантів, яких виводять із Чорнобиля, планують перекинути у Бєлгородську область Росії.

Генштаб: З району Чорнобиля в населені пункти, розташовані на території Білорусі, виводяться окремі підрозділи 5-ї, 29-ї та 35-ї загальновійськових армій Східного військового округу та 155-ї окремої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту, ймовірно, до Бєлгородської області.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 38-го дня війни, 2 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vadya
У Бєлгороді паніка!Це ми тільки на пів шишечки засунули!