Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 12 квітня 2022, 08:34
14424
2

Війна чи маневри. День 35. Чи забере рашка війська від Києва та Чернігова?

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 30 березня

| Оновлено 12 квітня 2022, 08:34
14424
2
Війна чи маневри. День 35. Чи забере рашка війська від Києва та Чернігова?
Getty Images/Global Images Ukraine

35-й день війни. 30 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 30 березня

23:59. Вечірнє зведення Президента України Володимира Зеленського

22:00. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

20:30. АРАХАМІЯ: «До підписання договору рф має вивести війська на лінію 23.02»

До підписання договору рф має вивести війська за лінію станом на 23 лютого 2022 року. Тобто рф має повністю вивести свої війська з України, коли переговірники вийдуть на умовне підписання мирного договору. Або коли його можна буде вже серйозно обговорювати.

Глава української делегації на переговорах Давид Арахамія наголосив, що на переговорах з російською делегацією вона підтвердила, що буде рухатися в рамках Віденської конвенції. Згідно з цим документом, якщо договір підписано під тиском, то він є нікчемним. 

Він також підкреслив, що це міжнародний запобіжник, щоб забезпечити робоче підписання мирного договору. Арахамія уточнив, що мова йде про відведення військ на лінії станом на 23 лютого 2022 року.

19:50. У рашці заявили, що Україні доведеться просити у росії дозволу на навчання

Голова російської делегації, скандально відомий владімір медінський вважає, що Україна в Стамбулі заявила про готовність виконати принципові вимоги. При цьому він нічого не сказав про відведення військ і дав зрозуміти, що Кремль не піде на компроміси щодо Криму та Донбасу.

Помічник президента Росії, екс-міністр культури рф владімір медінський прокоментував переговори з українською делегацією в Стамбулі так:

«Україна на папері висловила готовність відмовитися від прагнення в НАТО і від зброї масового ураження, а також погодитися на те, що на військові навчання в Україні потрібен дозвіл як гаранта безпеки.

Вчора київська влада вперше за всі попередні роки заявила про свою готовність домовлятися з росією. Вони передали нам зафіксовані на папері принципи майбутньої угоди.

Ці принципи передбачають: відмова від вступу до НАТО; фіксація позаблокового статусу України; відмова від ядерної зброї, а також володіння, придбання, розробки інших видів зброї масової поразки, відмова від розміщення іноземних військових баз та військових контингентів; зобов'язання проводити військові навчання за участю іноземних збройних сил лише за погодженням з державами-гарантами, серед яких буде й росія.

19:10. Українські ППО збили три російських винищувачі у Харківській області

Протягом 30 березня зенітно-ракетні комплекси ЗСУ знищили три ворожі винищувачі та безпілотний літальний апарат на Слобожанському напрямку.

Повітряне командування Схід: «Сьогодні розрахунками зенітних ракетних комплексів Повітряних Сил на Слобожанському напрямку вражені одразу три літаки, попередньо винищувачі-бомбардувальники, та один БПЛА».

Станом на 30 березня українські захисники знищили вже 135 літаків, 133 вертольоти та 91 оперативно-тактичний БПЛА російських окупантів.

18:30. Міноборони: росія не відмовилася від спроб захопити Київ та Чернігів

У Міноборони вважають, що росіяни поки не відмовилися від спроб захопити або принаймні оточити Київ та Чернігів, незважаючи на заяви рф про кардинальне скорочення бойових дій у цих напрямках.

Представник Міністерства оборони Олександр Мотузяник: «Станом на сьогодні, за нашою оперативною інформацією, ворог до кінця не відмовився від спроб захопити або принаймні оточити навіть ці міста. Йдеться про столицю та Чернігів.

Генеральний штаб ЗСУ відзначає певне часткове переміщення окремих підрозділів у Київському та Чернігівському напрямах. Водночас масового відведення російських військ із цих районів ми не спостерігаємо».

Представник Міноборони висловив думку, що противник відводить підрозділи, які зазнали найбільших втрат, щоб їх доукомплектувати.

18:05. Зеленський закликав Норвегію надати Україні протикорабельну зброю та систему NASAM

Президент України Володимир Зеленський у зверненні до парламенту Норвегії заявив, що Україні потрібна протикорабельна зброя та протиповітряні системи, засоби ураження бронетехніки та артилерійські системи для відображення російської агресії.

Зеленський висловив подяку Норвегії за вже надану підтримку Україні, зокрема, за допомогу зі зброєю:

«Ви зробили історичні кроки, надавши нам те, що нам було необхідно у боротьбі за свободу та проти тиранії. Але війна продовжується. Росія перекидає нові сили на нашу землю, щоби продовжити знищувати нас, знищувати українців. Ми маємо робити більше, щоб припинити війну.

Перше та головне: це зброя. Свобода має бути озброєною не гірше за тиранію. Я буду дуже конкретним: ми втрачаємо людей, міста, вони руйнуються. Тому я хочу назвати чітко, що нам потрібне. Зокрема протикорабельна зброя, ракети Гарпун, а також протиповітряні системи NASAMS.

Україні потрібні засоби враження бронетехніки та артилерійські системи. Вся зброя, якою ви можете допомогти нам, буде використана тільки для захисту нашої свободи та вашої свободи, безпеки».

17:00. Вбитих давили танками. В Ірпені загинули до 300 цивільних

Мер Ірпеня Олександр Маркушин повідомив, що в Ірпені, за попередніми даними, загинули до 300 цивільних та до 50 військових.

«Люди, які їм не подобалися (росіянам) – їх просто розстрілювали. Я розповім, може комусь не сподобається, але це правда. Танками вони українців, яких було вбито, розчавлювали, просто закатували в асфальт. На це було страшно дивитись.

На жаль, 16 хлопців із нашої тероборони загинули, 29 у лікарні. Щодо ЗСУ, то до 50 людей загинуло і близько 100 поранених. Немає точної кількості загиблих мирних мешканців. Коли були потужні бої, людей ховали прямо у дворах та парках. Цивільних загинуло до 300 осіб.

Мені розповіли жителі, які вийшли з підвалів, що їх не лише роздягали там, а й є факти «знущання з жінок». Окупанти відділяли чоловіків від жінок, щоб потім обміняти на полонених».

15:55. Німеччина готова стати гарантом безпеки України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив президенту України Володимиру Зеленському, що його країна «загалом» готова виступити гарантом безпеки України (Reuters)

Спікер уряду Німеччини Штеффен Гебестрейт: «Шольц продемонстрував загальну готовність щодо ролі гаранта безпеки в телефонній розмові із Зеленським. Не хочу спекулювати про те, чи буде роль гаранта безпеки також включати військовий компонент».

14:30. Окупанти накопичують сили у районі Чорнобильської АЕС

Генштаб оприлюднив оперативну інформацію станом на 12:00 30 березня з приводу російського вторгнення, в якій повідомляється, що окупанти накопичують окупаційні війська в районі Чорнобильської АЕС.

14:10. Число жертв обстрілу ОДА у Миколаєві зросло до 15 осіб

Число жертв ворожого обстрілу обласної держадміністрації у Миколаєві 29 березня зросло до 15 людей.

Головне управління ДСНС України в Миколаївській області: Станом на 13:00 30 березня з-під завалів будівлі Миколаївської облдержадміністрації рятувальники дістали тіла 14 загиблих людей, ще одна людина померла в реанімаційному відділенні лікарні.

Пошуково-рятувальні роботи продовжуються. Залучено 63 рятувальники, 12 одиниць техніки ДСНС, також працює 2 крани, 2 навантажувачі, екскаватор, 2 самоскиди.

13:20. Внаслідок обстрілу Ніжина загинула одна людина та постраждало ще 6

Внаслідок російського обстрілу Ніжина 29 березня одна людина загинула, ще шість мирних жителів отримали поранення, у тому числі одна дитина.

Міський голова Ніжина Олександр Кодола:

«Після вчорашніх обстрілів міста постраждало 6 мирних громадян, з них 1 дитина, одна людина на жаль померла. Пошкоджено 10 приватних будинків, 3 зруйновані, також пошкодження автомобілів та гаражів.

У місті діє комендантська година з 20:00 години 29 березня по 05:00 години 31 березня. Заборонено перебування людей на вулицях та інших громадських місцях, об'єктах торгівлі. Наполегливо просимо городян не наражати себе на небезпеку. Комунальні служби працюють у штатному режимі».

12:50. У Києві нічим дихати – забруднювачів у повітрі в 9 разів більше за норму

Концентрація забруднюючих речовин у повітрі Києва майже в 9 разів перевищує норму, рекомендовану ВООЗ, у повітрі пахне гаром.

Управління екології КМДА: «30 березня якість повітря у столиці задовільна на лівому березі та незадовільна на правому. Перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) не виявлено».

11:00. Нічия за цифрами. Українська армія знищила 131 літак та 131 вертоліт ворога

З початку повномасштабного вторгнення російська армія втратила понад 600 танків, 131 літак та 131 вертоліт.

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 30.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 17300 осіб,
  • танків ‒ 605 од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 1723 од.,
  • артилерійських систем – 305 од.,
  • РСЗВ – 96 од.,
  • засоби ППО – 54 од.,
  • літаків – 131 од.,
  • вертольотів – 131 од.,
  • автомобільної техніки – 1184 од.,
  • кораблі /катери – 7 од.,
  • цистерн з ПММ – 75,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 81,
  • спеціальна техніка – 21.
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:20. Окупанти всю ніч били по Чернігові

Російські окупаційні війська вночі обстріляли Чернігів та інші міста області, незважаючи на заяви російської делегації щодо зменшення інтенсивності обстрілів у Київській та Чернігівській областях.

Голова Чернігівської ОВ В'ячеслав Чаус: «Вчора росіяни публічно заявили про те, що вони зменшують свої наступальні дії та активність на чернігівському та київському напрямках. Чи віримо ми в це? Звичайно, ні. І ми готові до будь-якого розвитку подій. І зустрічати ворога на Чернігівщині також, що ми й робимо.

«Зменшення активності» на Чернігівщині ворог продемонстрував ударами по Ніжину, зокрема й авіа, і всю ніч бив по Чернігові. Знищено об'єкти цивільної інфраструктури, знищені бібліотеки, торгові центри та інші об'єкти, дуже багато будинків. Тому що всю ніч ворог бив Черніговом».

09:30. Окупанти вночі завдали 3 ракетних ударів по Хмельницькій області

У ніч на 30 березня російські окупанти завдали трьох ракетних ударів по промислових об'єктах у Хмельницькій області.

Про це повідомили мер Хмельницького Олександр Симчишин та голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

Внаслідок ракетних ударів виникли пожежі, але їх станом на ранок 30 березня ліквідували. Наразі інформація про постраждалих перевіряється. Один із ударів було завдано по об'єкту в обласному центрі.

08:50. Британія в ООН заявила про готовність стати гарантом безпеки України

Постійна представниця Великобританії в ООН Барбара Вудворд: «Чи зможе Лондон виступити гарантом безпеки України? Країна готова «зіграти свою роль» у забезпеченні гарантій безпеки для України, якщо Київ про це попросить.

Британська влада надає Києву значну гуманітарну допомогу та військову підтримку. Загальна сума, витрачена на допомогу Україні, становить понад 400 млн. фунтів стерлінгів. Крім того, Борис Джонсон та Володимир Зеленський майже щодня проводять телефонні розмови.

І те, що ми хочемо зробити, це допомогти у будь-який можливий спосіб, закінчити цю війну, забезпечити виведення російських військ вторгнення. Ми були б раді зіграти у цьому роль, якщо уряд України попросить нас про це – так».

08:15. Луганщина: Окупанти накрили вогнем Лисичанськ, є жертви

У Луганській області росіяни обстріляли Сєверодонецьк, Рубіжне, Попасну, Кремінну та Лисичанськ, у Лисичанську є жертви.

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай: «Приблизно о 06:30 ворог із важкого озброєння відкрив вогонь у житлових кварталах одного з районів Лисичанська. Є значні руйнування багатоповерхівок. Інформація про кількість загиблих та поранених уточнюється. Завалів дуже багато. Рятувальники намагаються встигнути врятувати живих.

Росіяни б'ють виключно по житлових кварталах. Кремінну обстріляли з авіації, а позиційні бої у Попасній та Рубіжному досі продовжуються. Ці міста під українським прапором.

У Рубіжному та Сєверодонецьку внаслідок обстрілів спалахнули два магазини. Росіяни роблять це навмисно, щоб залишити людей без найнеобхіднішого: продуктів та засобів гігієни, готують без розбору, адже не знають, чи наповнені магазини. Крім того, вони били по старим районам. Пошкоджено багатоповерхівку, масово горять гаражі».

08:00. Парламент Канади проголосував за безвіз для України

Федеральний парламент Канади підтримав скасування візового режиму з Україною.

Депутати проголосували за звіт Постійного комітету парламенту Канади, члени якого раніше підтримали запровадження безвізового режиму з Україною.

У документі, зокрема, йдеться: «Закликаємо уряд Канади запровадити безвізовий режим подорожей з України до Канади, зокрема швидко надаючи електронний дозвіл на поїздки». Також депутати звертаються до уряду із закликом "підтримати українців та інших постраждалих від конфлікту жителів країни».

Вони рекомендують уряду: «збільшити кількість персоналу, щоб затримки у прийомі мігрантів не стали ще довшими через діючу гуманітарну кризу. Ми засуджуємо неспровокований напад на Україну, наказ на який віддав президент рф путін, відверто порушуючи міжнародне право».

07:30. Карти бойових дій, згідно з Вікіпедією

Карта бойових дій: Північ України

Карта бойових дій: Схід України

Карта бойових дій: Південь України

07:00. Ранкове зведення Генштабу ЗСУ.

Російські військові в Україні поповнили свої ряди підрозділами з окупованих територій Грузії – загалом прибуло близько 2 тисяч осіб.

06:30. Мирний договір між Україною та рф вирішуватиме лише питання вторгнення

Народний депутат України Рустем Умеров повідомив, що мирний договір між Україною та рф вирішуватиме лише питання вторгнення:

«Питання Криму та ОРДЛО вирішуватимуться при очній зустрічі президентів України та рф.

Де-юре Крим – це Україна, де-факто – в окупації. На території півострова складна ситуація із людьми, які відстоюють українські позиції. Деякі з початку ескалації вже відбувають покарання у в'язницях по 5–8 років.

Перше, з чого розпочнуть роботу дипломати – обмін кримських політв'язнів».

05:55. Важливе рішення. Польща придумала, як покарати рф за війну в Україні

Польський уряд ухвалив важливе енергетичне рішення щодо рф. У Польщі схвалено закон, яким передбачено запровадження ембарго на імпорт вугілля з росії через війну в Україні.

Представник Кабінету міністрів Петр Мюллер сказав:

«Ми не хочемо, щоб цей імпорт був можливим, хоча ми усвідомлюємо, що існує ризик, пов'язаний з тим, що Європейський Союз досі не схвалив такі дії».

Сьогодні 20% вугілля, яке використовують домогосподарства Польщі, надходить з рф.

05:15. Дипломат розповів, які шанси на завершення війни України та рф миром

Член української дипломатичної групи у переговорах з рф Олександр Чалий розповів про те, як проходили переговори в турецькому Стамбулі і висловився про закінчення війни дипломатичним шляхом:

«Стійкість української армії та народу, а також фінансова та санкційна допомога міжнародних партнерів дозволили змінити баланс сил у переговорному процесі.

Завдяки ініціативі Ердогана (президента Туреччини) відкрився шанс для дипломатичного врегулювання війни в Україні, і ми почали використати цей шанс. Зараз росіяни стали реальніше розуміти, в якому становищі вони перебувають.

І ми зробили ці ключові наші пропозиції, наші червоні лінії, принаймні те, що я розумію, сьогодні з російського боку було зроблено декларації, що вони їх усвідомлюють.

Найважливішим у переговорному процесі є те, що Україна зможе отримати такі ж гарантії безпеки, які отримала б при вступі до НАТО. Україна зараз – це ключова постать у створенні нової системи європейської безпеки.

Дипломатична група добиватиметься визнання росією територіальної цілісності української держави на момент оголошення незалежності, проте долю Криму та захопленої частини Донбасу спрогнозувати важко».

04:40. Пентагон: Росія перегруповує війська, а не скорочує їх

Міністерство оборони США попередило, що нинішнє нібито відведення частини військ росії з київського та чернігівського напрямів може свідчити про перегрупування ворожих сил для завдання нового удару.

Представник відомства Джон Кірбі на брифінгу заявив:

«Ми вважаємо, що це перегрупування, а не справжнє відведення, і що ми все ще маємо бути готовими спостерігати за великим наступом на інші райони України. Це не означає, що загроза для Києва зникла.

Не треба себе обманювати недавньою заявою кремля про те, що москва раптом просто так вирішила зменшити контингент під Києвом або будь-яким іншим повідомленням про виведення військ.

Кількість російських сил, які відходять від Києва, анітрохи не наближається до тієї більшості, яку вони виставили проти Києва. Також Росія продовжує бомбити міста навіть сьогодні.

Важко назвати остаточний пункт призначення перегрупованих військ росії, вони зміщуються трохи на північ. Ми вважаємо, що це найімовірніше перебазування для застосування (військ) в інших місцях в Україні. Де саме – ми не знаємо».

Раніше помічник путіна владімір мединський заявив про нібито скорочення контингенту на київському та чернігівському напрямах. Напередодні в міноборони рф стверджували про завершення першого етапу «спецоперації» і перехід до атак на Донбасі.

04:10. Розслідувач Bellingcat розповів, чим отруїли Абрамовича

Журналіст-розслідувач Bellingcat розповів, що у Романа Абрамовича, учасника переговорів між Україною та рф, а також у двох членів української делегації у ніч із 3 на 4 березня були виявлені симптоми хімічного отруєння хлорпікрином.

Розслідувач із Bellingcat Христо Грозєв розповів деталі:

«Всі спеціалісти, які спілкувалися з членами делегації, дивилися на фотографії та особисто оглядали постраждалих, сказали, що це не випадковість. Це не харчове отруєння, це не алергія».

Хлорпікрин – рідина з різким дратівливим запахом. Технічний продукт може мати різні відтінки запаху залежно від чистоти та способу одержання. У високих концентраціях отруйний.

03:30. Остаточно зневірилися. Схоже, рф не залучатиме білорусів до війни

Схоже, Білорусь не вступить у війну проти України на боці Росії, оскільки понад 60% солдатів і офіцерів категорично проти військової операції. І росіяни зневірилися у спробі посилитися за рахунок білорусів.

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю ВВС сказав:

«Зараз росіяни все пояснили. Перенесення зусиль на Схід – це означає зокрема, що вони остаточно зневірилися у своєму прагненні залучити сюди Білорусь. Тим більше, за білоруськими опитуваннями, понад 60% їхніх солдатів та офіцерів категорично негативно ставляться до операції в Україні. Це дані української розвідки та білоруської опозиції, яка проводила опитування.

Тепер постає питання: як кидати таке військо у бій? Що зробить військо, 60% складу якого не хоче воювати? Вона або перейде на нашу сторону або розгорне зброю проти тих, хто видав наказ».

02:45. Остаточно зневірилися. Схоже, рф не залучатиме білорусів до війни

Схоже, Білорусь не вступить у війну проти України на боці Росії, оскільки понад 60% солдатів і офіцерів категорично проти військової операції. І росіяни зневірилися у спробі посилитися за рахунок білорусів.

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю ВВС сказав:

«Зараз росіяни все пояснили. Перенесення зусиль на Схід – це означає зокрема, що вони остаточно зневірилися у своєму прагненні залучити сюди Білорусь. Тим більше, за білоруськими опитуваннями, понад 60% їхніх солдатів та офіцерів категорично негативно ставляться до операції в Україні. Це дані української розвідки та білоруської опозиції, яка проводила опитування.

Тепер постає питання: як кидати таке військо у бій? Що зробить військо, 60% складу якого не хоче воювати? Вона або перейде на нашу сторону або розгорне зброю проти тих, хто видав наказ».

02:10. У небі над Ізюмом збитий винищувач-бомбардувальник рашистів

У небі над Харківщиною в районі міста Ізюм збиті ворожий винищувач-бомбардувальник та безпілотний літальний апарат.

Повітряне командування Схід повідомило:

«І знову район Ізюму, який притягує ворожі повітряні цілі на вірну загибель. Завдяки нашій ППО, 29 березня: мінус один БПЛА і мінус один всепогодний винищувач-бомбардувальник».

01:50. Ворог вводить в оману відмовою від задуму оточення Києва

Генштаб ЗСУ: Загарбники намагаються ввести в оману так званим відведенням військ та нібито відмовою від задуму оточення Києва.

01:00. Вечірнє зведення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 35-го дня війни, 30 березня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 9
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 11:05 14
Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини

Анчелотті планує випустити Кепу і Куртуа у старті найближчим часом

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ig_Vad
Сьогодні - день народження гарної пісні, точніше - річниця презентації її вболівальниками Металіста та Шахтаря
Nomad
Окопаются и будут сидеть. Ведь коридор Донбасс - Крым у них есть, как и вода из канала. На нижней же карте всё видно... что птн хло.