Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 30 березня 2022, 13:58
20596
3

На що впливає Абрамович? День 34. Підсумки мирних переговорів у Стамбулі

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 29 березня

| Оновлено 30 березня 2022, 13:58
20596
3
На що впливає Абрамович? День 34. Підсумки мирних переговорів у Стамбулі
Getty Images/Global Images Ukraine

34-й день війни. 29 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 29 березня

23:59. Вечірнє зведення Президента України Володимира Зеленського

23:00. Ірина Верещук: Підсумки роботи гуманітарних коридорів

22:30. Бутусов: ЗСУ нанесли точний удар ракетою Точка-У по складу під Белгородом

Юрій Бутусов: «ЗСУ нанесли точний удар ракетою Точка-У по складу ракетно-артилерійського озброєння ЗС РФ у селищі Октябрьское під Белгородом. З цих складів росія постачає боєприпаси для вбивства українців.

Судячи з вибуху та віддаленості складу, 19-та ракетна бригада ЗСУ проводять ефективні перемовини про демілітаризацію та денацифікацію росіі. Ось такий формат перемовин Україна підтримує одноголосно. Українці відведуть російську армію прямо у пекло».

20:10. Зведення Генштабу: рф відводить окремі підрозділи з Київської та Чернігівської областей

Російські війська відводять окремі підрозділи із території Київської та Чернігівської областей, а також частково відходять на територію Білорусі.

19:00. Росіяни завдали ракетного удару по аеродрому у Хмельницькій області

Російські окупанти завдали ракетного удару по аеродрому в Старокостянтинові на Хмельниччині, знищивши стратегічні запаси паливно-мастильних матеріалів.

Мер міста Микола Мельничук: «Сьогодні, 29 березня, російський агресор вкотре завдав удару по аеродрому в Старокостянтинові. Нас посипають ракетами ще з першого дня війни, проте сьогодні, як багато хто з вас міг побачити і почути, атака була дуже серйозна і завдала відчутних збитків.

Постраждалих внаслідок атаки немає. Однак російські окупанти зуміли знищити всі стратегічні запаси паливно-мастильних матеріалів на аеродромі. Звертаюся з проханням до всіх бажаючих допомогти придбати паливно-мастильні матеріали власним коштом».

17:50. На Херсонщині викрали ще одного мера міста

Російські окупанти викрали мера Голої Пристані на Херсонщині.

Офіс генпрокурора: За даними слідства, 28 березня військовослужбовці збройних сил рф, погрожуючи вогнепальною зброєю, викрали та утримують у заручниках голову Голопристанської міської ради. В цей час встановлюються обставини події та причетних осіб.

На Херсонщині жителі міста Гола Пристань вийшли на акцію, під час якої спільно виконали Гімн України та заявили, що Гола Пристань та вся Херсонщина – це Україна.

17:00. Блінкен: США не бачили ознак того, що Росія серйозно веде переговори з Україною

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що він не бачив ознак того, що переговори між Україною та росією просуваються ефективним шляхом, оскільки США не бачили ознак справжньої серйозності з боку росії:

Є те, що говорить росія, і є те, що росія робить. Ми зосереджені на останньому. Заява росії про скорочення бойових дій навколо Києва може бути засобом, за допомогою якого росія знову намагається відвернути увагу та обдурити людей, щоб вони думали, що вона не робить того, що робить.

Якщо вони якимось чином вірять, що у спробі підкорити собі тільки східну частину України та південну частину України можуть досягти успіху, то вони знову глибоко обманюють себе. Ми закликаємо росію припинити агресію зараз, припинити вогонь, відвести свої сили і, звичайно, вести переговори».

15:50. ПОДОЛЯК: «Україна запропонувала рф 15 років проводити переговори про Крим»

Україна запропонувала рф протягом 15 років проводити двосторонні переговори про статус Криму.

Член української делегації, радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк після переговорів із росією у Стамбулі заявив:

«Щодо Криму. Це окремий пункт договору, в якому ми пропонуємо зафіксувати позицію України та росії протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму та Севастополя.

Окремим пунктом ми пропонуємо наступне: Україна та росія не будуть упродовж цього часу, доки йдуть переговори, використовувати військові сили для вирішення питання Криму».

15:05. Підсумки переговорів між Україною та Росією у Стамбулі

Головні заяви української делегації:

  • Ми знаємо, що система безпеки світу дала тріщину. Наша пропозиція (ми працювали над форматом, але ми нічого не підписуємо) – про нову систему гарантій безпеки для України. Це новий міжнародний договір із ратифікацією. Ми навчені Будапештським меморандумом.
  • Країни-гаранти за аналогом 5-ї статті НАТО протягом 3 днів будуть проводити консультації. Країни-гаранти будуть зобов'язані надати допомогу. Серед гарантів ми бачимо: країни Ради Безпеки ООН, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Польща, Ізраїль.
  • Питання з ОРДЛО та Кримом не врегульовані. Тому поки що гаранти не працюватимуть на цій території. Деякі країни вже дали попереднє узгодження. Це та система, на якій ми хочемо збудувати нове майбутнє України.
  • Також ці гаранти мають допомагати вступати до ЄС.
  • Україна готова до нейтралітету, якщо мирний договір буде узгоджено.
  • Головне – щоб держава спілкувалася із суспільством. Імплементація рішення буде за процедурою: референдум, потім ратифікація парламентів країн-гарантій.
  • Крим – це окремий пункт договору. Будемо з Росією проводити переговори про півостров, а протягом цього часу жодних воєнних дій. Щодо ОРДЛО, то це теж окремий пункт.
  • Для референдуму потрібний мир. Жодний гарант не підписуватиме договір під тиском. Якщо всі сторони приймуть таку позицію – буде відведення військ, повернення людей і потім референдум.
  • Ми визнаємо лише кордони України, визнані у світі за станом на 1991 рік. Жодних компромісів.
  • Ми оголосили найважливіші вимоги. У найближчі 2 тижні проводитимемо переговори. Думаю, що за 2 тижні запросимо країни-гаранти до переговорів.
  • Сьогодні жодних документів не підписано.

14:50. Переговори України та росії завершилися

Переговори української та російської делегацій, які тривали близько 3 годин у Стамбулі, завершилися.

Агентство Анадолу: У палаці Долмабахче в Стамбулі завершилася зустріч делегацій України та росії.

14:30. Під завалами обстріляної ОДА у Миколаєві знайдено 7 загиблих

Під час розбору завалів будівлі Миколаївської обласної державної адміністрації виявили сімох загиблих.

Державна служба з надзвичайних ситуацій: Станом на 13:30 на місці руйнування деблоковано тіла 7 загиблих, 22 особи постраждали. Підрозділами ДСНС врятовано та вивільнено з-під завалів 18 осіб, переданих бригадам швидкої медичної допомоги. Рятувальники продовжують пошуково-рятувальні роботи на місці події.

29 березня близько 08:45 у Миколаєві внаслідок обстрілу та потрапляння до дев'ятиповерхової адміністративної будівлі сталася руйнація центральної секції будівлі ОДА з 1 по 9 поверхи, без подальшого горіння.

14:15. Зведення Генштабу ЗСУ на середину дня

13:50. Абрамович на переговорах – нейтральна сторона, у нього своє завдання

Російський олігарх Роман Абрамович бере участь у переговорах України та росії у Стамбулі (УП).

Абрамович позиціонує себе як нейтральний перемовник. Його головне завдання – передавати російському начальнику зрозумілою та людською мовою українську позицію.

Вранці 29 березня переговорні команди України та росії зустрілися у Стамбулі, перед ними виступив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган та закликав до перемир'я.

Перед початком переговорів Абрамович переговорив із Ердоганом та членами делегацій.

13:20. Переговори України та Росії у Стамбулі: інтенсивні консультації

На переговорах української та російської делегацій, що відбуваються у Стамбулі, сторони обговорюють договір про міжнародні гарантії безпеки для України, припинення вогню та вирішення гуманітарних питань на території України.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк на проміжному брифінгу:

«Наразі йдуть інтенсивні консультації з кількох важливих питань. Ключовий із них – договір про міжнародні гарантії безпеки для України. Тільки з цим договором ми можемо закінчити війну так, як це потрібне Україні. Не менш важливий блок питань – припинення вогню заради того, щоб ми могли вирішити гуманітарні проблеми, що накопичилися.

Сьогодні маємо ще одну проблему, вона стає дедалі більшою – це проблема ескалації війни, ескалації ненависті, ескалації порушення звичаїв та правил ведення війни не лише на полях боїв. У прямому ефірі іноді йдуть заклики знищувати ту чи іншу націю, порушується Женевська конвенція стосовно військовополонених.

ВСУ стежитимуть, щоб не порушувалися права російських військовополонених і чекають на те саме від російської сторони. Обидві сторони повинні дотримуватися конвенції та припиняти їх порушення».

12:35. Повітряні сили збили дві ракети типу Х, випущені по Львову

Зенітно-ракетні війська України знищили дві ракети, випущені ворогом по Львову з території Білорусі.

Повітряне командування Захід: «В кінці доби 28 березня, з території Республіки Білорусь, винищувачем окупантів було випущено дві ракети типу Х, які рухалися у напрямку Львова».

Пристроями радіотехнічних військ цілі були своєчасно виявлені та знищені зенітними ракетними військами на відстані близько 30 км до обласного центру. Підрозділи ЗРВ знищили на цьому напрямку два БПЛА оперативно-тактичного рівня.

12:10. У Берліні давали Україні кілька годин після вторгнення Росії, тому не допомагали

Після нападу Росії на Україну міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив українському послу в Берліні, що Україні залишилося лише кілька годин, тому виступив проти постачання зброї Києву та відключення Росії SWIFT.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник розповів німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung (Європейська правда):

«Коли йдеться про німецьких політиків, я не роблю різниці між партіями. Провожу різницю між тими, хто серйозно ставиться до України, і тими, хто тільки прикидається.

Було багато розмов з кількома німецькими політиками після російського вторгнення в Україну. Міністр фінансів Крістіан Лінднер сидів поруч із такою ввічливою усмішкою і говорив так, ніби поразка українців уже давно вирішена наперед:

«У вас лише кілька годин», – сказав Лінднер. Міністр фінансів Німеччини заявив, що постачати зброю Україні або виключати Росію із SWIFT безглуздо. Натомість він хотів поговорити про окуповану росію Україну з маріонетковим урядом рф».

11:40. Переговори: у ЗМІ опубліковано проект можливої угоди між Україною та рф

Видання Financial Times з посиланням на чотири джерела надало інформацію про можливий проект мирної угоди між Україною та рф.

Головне з цього проекту:

  • Російських вимог щодо «денацифікації», «демілітаризації» та статусу російської мови в Україні більше у проекті немає.
  • Україна відмовиться від прагнення членства в НАТО, а також від розробки ядерної зброї та розміщення іноземних військових баз.
  • Україна отримає гарантії безпеки від 11 країн: росії (!), США, Великобританії, Канади, Франції, Німеччини, Китаю, Італії, Польщі, Ізраїлю та Туреччини. Це означає, що вийде свого роду альянс, члени якого мають надати Україні допомогу у разі нападу на територію країни.
  • Не виключається можливість вступу України до Євросоюзу.

Найскладніше питання переговорів – Крим та Донбас. Це питання може бути відкладено до особистої зустрічі Зеленського та путіна. При цьому Україна не готова визнавати зміну своїх кордонів, але може дати обіцянку не намагатись повернути півострів та східні регіони силою.

За даними видання, Україна та країни Заходу скептично ставляться до намірів путіна. Вони побоюються, що лідер кремля може використовувати переговори як «димова завіса» для поповнення своїх військових сил та планування нового наступу.

Переговори України та росії розпочалися о 10:00 29 березня у Стамбулі.

Getty Images/Global Images Ukraine

11:00. У Миколаєві росіяни зруйнували будівлю ОДА

Російські війська вранці 29 березня вдарили по Миколаєву, пробили наскрізь будівлю Миколаївської обласної державної адміністрації.

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: «Влучили у будівлю обладміністрації, розвалили півбудівлі, влучили у мій кабінет. 8 цивільних під завалами, 50–100 вийшли, трьох військових теж шукаємо».

Віталій Кім показав фото зруйнованої облдержадміністрації.

10:30. Делегації України та росії зустрілися. Ердоган закликав їх до перемир'я

Переговорні команди України та росії зустрілися у Стамбулі, перед ними виступив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та закликав до перемир'я.

Ердоган закликав до перемир'я і сказав, що продовження бойових дій не вигідне нікому. Він висловив сподівання, що переговори дадуть конкретний результат. Президент Туреччини також заявив, що успішні переговори у Стамбулі сприятимуть зустрічі лідерів України та росії:

«Як ваш сусід, дуже засмучений такою ситуацією. Ми докладали зусиль, щоб припинити її. Ми намагалися відновити мир, поновити міжнародне право. На всіх міжнародних платформах намагалися захищати права обох країн, щоб забезпечити справедливий підхід до питання. Наша країна теж втратила багато військових, і ми намагалися, щоби це не повторилося на північ від нас.

Туреччина відчуває відповідальність за мир у нашому регіоні, віримо, що мир буде відновлено. Продовження конфлікту нікому не принесе користі, кожен загиблий, зруйнований будинок відриває частину нашого майбутнього. Відновлення миру буде корисним для обох сторін і для всіх. Ми чекаємо від вас радісної ​​звістки».

Після виступу Ердоган залишив переговори та повідомив, що вирушає до Узбекистану.

За столом переговорів від України: голова фракції Слуга народу Давид Арахамія, міністр оборони Олексій Рєзніков, депутати Андрій Костін та Рустем Умеров, радник голови ВП Михайло Подоляк, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький, заступник голови ВП Кирило Тимошенко, генерал Олександр Кириленко, диплом колишній чиновник Олександр Чалий.

Російський олігарх Роман Абрамович також у Стамбулі. Перед початком переговорів він переговорив із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та членами делегацій. Також відомо, що Арахамія взяв участь у тет-а-тет зустрічі глав делегацій із Володимиром Медінським.

10:05. Росіяни демілітаризували себе вже на 600 танків та 127 літаків

Російські окупанти демілітаризували свою армію на 17200 солдатів, 597 танків, 127 літаків та 129 вертольотів.

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 29.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 17200 осіб,
  • танків ‒ 597 од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 1710 од.,
  • артилерійських систем – 303 од.,
  • РСЗВ – 96 од.,
  • засоби ППО - 54 од.,
  • літаків – 127 од.,
  • вертольотів – 129 од.,
  • автомобільної техніки – 1178 од.,
  • кораблі /катери – 7 од.,
  • цистерн із ПММ – 73,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 71.
  • Спеціальна техніка – 21.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

09:55. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

09:20. Росіяни вдарили ракетами по об'єкту під Нікополем

Російські війська вдарили ракетами поблизу міста Нікополя на Дніпропетровщині.

Голова Нікопольського РВА Євген Євтушенко: «Відбулася ракетна атака об'єкту біля міста Нікополя. Без жертв. Інформації про загрозу місту поки що немає. Залишайтеся в притулку до закінчення сигналу повітряної тривоги. Закликаю утриматися від коментарів та фото з місця ракетного удару».

Голова Нікопольської міської територіальної громади Олександр Саюк: «Ракетний удар. На дорогах біля Нікополя та району ворожих військ немає, у місті спокійно».

08:00. Українська делегація прибула на переговори до Стамбула: став відомий час початку

Українська делегація у понеділок увечері прибула на переговори із РФ до Стамбула. У той час як російська делегація прибула до Туреччини протягом дня у понеділок, літак із українською делегацією приземлився у Міжнародному аеропорту імені Ататюрка близько 22:00 вечора. Після проведення процедур українські дипломати переїхали до готелю, де вони зупинилися. Переговори розпочнуться у вівторок о 10:00 у палаці Долмабахчі у Стамбулі.

Глава МЗС Дмитро Кулеба напередодні заявляв, що українська делегація на переговорах із РФ у Туреччині не планує обговорювати питання проведення референдуму. Міністр констатував, що зараз за жодним принциповим пунктом переговорів домовленостей як таких немає, але є обмін думками, пропозиціями та ідеями. За його словами, найамбітнішою метою України на переговорах із Росією у Туреччині цього тижня є досягнення угоди про припинення вогню.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що проведе переговори з делегаціями України та РФ перед їхніми переговорами у Стамбулі. Ердоган у розмові з путіним закликав до припинення вогню в Україні та покращення гуманітарних умов.

07:00. Зведення Генштабу ЗС України

Генштаб: «Ворог продовжує підступно завдавати ракетно-бомбових ударів, намагаючись повністю знищити інфраструктуру та житлові квартали українських міст. Концентрується на сховищах пального з метою ускладнення логістичного забезпечення та створення умов гуманітарної кризи».

06:00. У Ердогана вважають хотілки росії щодо ОРДЛО і Криму нездійсненними

Представник президента Туреччини Ібрагім Калин заявив, що вимоги путіна до України визнати незалежність ОРДЛО, а Крим – російським є максималістичними і такими, які не можуть бути реалізованими (CNN):

«Це червоні лінії для українців у Криму та на Донбасі, і це правильно, бо вони безпосередньо стосуються територіальної цілісності та суверенітету України.

Ми не визнали анексію Криму, як і решта світу. Навіть Китай не визнав анексію Криму. Їм (росіянам) справді слід сформулювати якісь інші пропозиції».

04:50. Кулеба: нехай путін будує свої плани, у нас є свої

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: «Я нагадаю, що путін зібрався буквально за кілька діб захопити Київ та ключові міста України. Я думаю, що тоді він теж сидів і собі думав: я їх дуже швидко доб'ю. А нічого з цього не вийшло. Він може будувати там якісь плани, але маємо свої плани. Це плани на перемогу та на звільнення наших територій».

Раніше повідомлялося, що нібито Роман Абрамович передав путіну записку від президента Володимира Зеленського, прочитавши яку путін сказав: я їх знищу.

03:40. Повітряні сили приземлили 17 цілей противника, з них – 8 літаків

Повітряні сили України за добу 28 березня знищили 17 повітряних цілей ворога.

Прес-центр командування Повітряних сил України: «Доброго вечора, ми з України! 28 березня Повітряні сили знищили 17 повітряних цілей: 8 літаків, 3 вертольоти, 4 БПЛА та дві крилаті ракети рашистів. Все буде Україною! Тримаємо стрій».

Авіація Повітряних сил продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по бронетехніці та живій силі російських окупантів у різних напрямках.

02:30. Вілкул: ЗСУ відкинули ворога на 40-60 км від Кривого Рогу

Сили оборони України відкинули ворога від Кривого Рогу на 40-60 км.

Голова Кривого Рогу Олександр Вілкул: «Ворог не просто зупинено в усіх напрямках, а вже й відкинуто назад від далеких підступів міста. Сьогодні звільнено ще кілька населених пунктів Херсонської області. І окупанти знаходяться за 40 км від міста, а на деяких напрямках – і 60 кілометрів.

Лінія зіткнення вже не на кордоні з Дніпропетровською областю. Це вже Херсонська область. Українські воїни виявляють хоробрість і завдають ворогові серйозних збитків. Зокрема, ВСУ захопили ворожу техніку, яка надалі працюватиме на оборону Кривого Рогу».

02:00. Зведення Генштабу ЗС України на початок доби

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 34-го дня війни, 29 березня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Агент: «Судаков після Євро легко може коштувати 150 мільйонів євро»
Футбол | 28 березня 2024, 15:15 20
Агент: «Судаков після Євро легко може коштувати 150 мільйонів євро»

Микита Швець розповів, як участь на чемпіонаті Європи збільшить вартість українських гравців

Призові збірної України, ультиматум Ротаня, Зінченко врятував уболівальника
Інші види | 28 березня 2024, 07:00 0
Призові збірної України, ультиматум Ротаня, Зінченко врятував уболівальника

Головні новини за 27 березня на Sport.ua

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GloryUkraine
Ні на що не впливає Абрамович. Схоже, що хтось суттєво вклався в бізнес Абрамовича та тепер всілякими методами намагається вивести того з під санкцій, щоби зберегти своє.
Max Maxim
Гарантиями с Европы США можно вытереться и выбросить . Они бояться ядерное оружие России , сейчас не помогают во время войны не помогут и позже , скинут пару автоматов для отмазки. Если в договоре будет ввидутся американские и войска с Европы в случае нападения , и то не известно выполнят ли это. Пока Украина не войдёт в НАТО , будет угроза войны каждый год, для этого Россия и хочет Слабую Украинскую армию
_SaneK_
Уж точно не нам решать нужен ли там Абромович. Время покажет.