Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 13 травня 2022, 08:09
32494
1

Демілітаризація РФ. День 17. Смішна армія, яка ловить курей у селі. LIVE

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 12 березня

| Оновлено 13 травня 2022, 08:09
32494
1
Демілітаризація РФ. День 17. Смішна армія, яка ловить курей у селі. LIVE
Getty Images/Global Images Ukraine. Підбитий російський танк

17-й день війни. 12 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 12 березня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:30. Брифінг Дениса Шмигаля

23:00. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

22:30. Звернення Зеленського до італійців

22:15. Пресс-конференція Зеленського для закордонних журналістів

21:45. Новини мордору

Антон Геращенко: «На жителя Іваново Михайла Гусєва склали протокол про дискредитацію армії за плакат з написом "*** *****". Ще раз: На плакаті не було ні слів, ні цифр, ні картинок. На плакаті було 8 значків *. І нічого більше.

У Нижньому Новгороді дівчину затримали за білий аркуш паперу. Теж армію дискредитує, мабуть».

21:25. Над Херсонщиною збито 2 ворожі вертольоти

Два російські вертольоти були збиті над Скадовським районом Херсонської області 12 березня.

Сухопутні війська ЗСУ у Facebook повідомили, що за попередніми даними, один з пілотів вижив.

21:00. СБУ: у Харкові окупантам дали команду стріляти у цивільних

Служба безпеки перехопила розмову окупантів під Харковом, де вони розповідають, що їм дали команду стріляти у цивільних.

Окупанти: «Нас тут мало, нас оточили. Тепер нам дали команду всіх хурити, всіх підряд: цивільні, діти не діти ... всіх хурити, всіх. Ось щойно снайпер, який на вежі сидів, трьох за парканом убив, які просто ліхтарем у наш бік світили».

В українському відомстві зазначають, що військові невдачі окупантів змушують їх шаленіти і так відкривається справжнє обличчя «миротворців». Зокрема, російська армія кидає все більше сил на оточення Харкова, але це не дає бажаних результатів, а втрати окупантів – непорівнянні. Так, із 2 тисяч бойовиків так званої ЛНР, які захотіли штурмувати місто, зараз у живих залишилося всього 20–25 людей.

20:40. Мер окупованого Геніческа подав заяву про відставку

Мер тимчасово окупованого Геніческа Олександр Тулупов заявив, що змушений подати у відставку:

«Сьогодні складний день у моєму житті та житті моєї команди. Ми змушені констатувати, що нас поставили в такі умови, коли ми не можемо працювати та здійснювати повноваження як представники українського органу місцевого самоврядування.

Тому сьогодні мною, заступниками, секретарем ради та керуючим справами виконкому, багатьма членами трудового колективу прийнято рішення піти у відставку.

Ми весь цей військовий, складний час робили все можливе та неможливе для забезпечення умов життєдіяльності нашого населення. Дякуємо всім за співпрацю, розуміння, взаємовіддачу та допомогу».

20:20. Переговори між Україною та Росією продовжуються по відеозв'язку

Переговори між українською та російською делегацією, які раніше проходили у Білорусі, продовжуються через відеозв'язок.

УП: українська сторона обговорює з російськими розширення гуманітарних коридорів, насамперед із Маріуполя.

Член Української делегації Михайло Подоляк у Твіттері оприлюднив фото з головою ВП Андрієм Єрмаком і підтвердив, що переговори надалі відбуватимуться у безперервному відеоформаті:

«Переговори з делегацією РФ продовжуються безперервно у відеоформаті. Створено спеціальні робочі підгрупи. Позиції України визначені жорсткими попередніми директивами.

20:05. Ворожий літак підбили зі Stinger на Харківщині

Голова Харківської обласної військової державної адміністрації Олег Синегубов повідомляє, що протиповітряна оборона збила російський літак у Харківській області.

За даними голови ОВА, близько 12 години в суботу в Ізюмському районі мобільна група протиповітряної оборони ЗСУ збила російський винищувач.

Літак ворога знищено з переносного зенітно-ракетного комплексу Stinger. Повідомляється, що винищувач окупантів задимився та впав на території Білгородської області Російської Федерації.

19:30. Росіяни розстріляли колону жінок та дітей у Київській області, 7 убитих

Російські війська розстріляли колону мирних жителів, що рухалася у рамках узгодженого гуманітарного коридору.

Головне управління розвідки Міноборони: 11 березня при спробі евакуації із села Перемога (Баришівський район Київської області) у бік села Остролуччя за погодженим зеленим коридором, окупанти розстріляли колону мирних жителів, яка складалася виключно з жінок та дітей.

За даними розвідки, результат цього звірячого вчинку – 7 загиблих, серед них одна дитина. Точна кількість поранених наразі невідома.

Після розстрілу окупанти змусили залишки колони повернутися до села Перемога та не випускають їх із населеного пункту. Наразі практично неможливо встановити зв'язок, а також надати гуманітарну та медичну допомогу, зазначають у ГУР.

19:00. Зеленський: У нас загинуло близько 1300 військових. У росіян удесятеро більше

Президент Володимир Зеленський під час спілкування з іноземними медіа сказав:

«У нас загинуло десь 1300 військових людей, а в Росії – понад 12 тисяч. Один до десятої. Я не тішуся, що в них 12 тисяч загинуло. Це не моє бачення світу».

За попередніми підрахунками, з початку повномасштабної війни проти України Росія втратила вже 362 танки та понад 1200 бойових броньованих машин.

18:30. Зеленський: російські окупанти зайдуть до Києва, лише якщо знищать усіх

Президент Володимир Зеленський вважає, що російські війська зможуть зайти до Києва, якщо знищать усіх українців у місті:

«Якщо будуть сотні тисяч людей чи десятки тисяч військових, які зараз мобілізує Росія, і вони прийдуть із сотнями чи тисячами танків – вони зайдуть до Києва. Ми це розуміємо.

Якщо вони будуть виробляти килимові бомбардування і вирішать стерти, просто стерти історичну пам'ять усього цього регіону – історію Київської Русі, історію Європи – вони зайдуть до Києва.

Якщо вони знищать усіх нас, вони зайдуть до Києва. Якщо в цьому мета – то, ну тоді, нехай заходять, але їм доведеться жити на цій землі самим, наче без нас. Друзі серед нас вони тут не знайдуть».

18:00. Зеленський виступає за зустріч із Путіним у Єрусалимі

Президент України Володимир Зеленський виступає за те, щоб провести прямі переговори з президентом росії владіміром путіним в Єрусалимі за посередництва прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенета:

«Щодо Ізраїлю та посередництва пана Бенета – ми позитивно ставимося до цього. Я вважаю, що Бенет може відіграти важливу роль. Ми говорили з паном Бенетом – і я йому казав, що сьогодні неправильно, неконструктивно зустрічатись у росії, Україні та Білорусі. Це не ті точки, де ми можемо знайти розуміння, хоч якесь, і зупинити війну. Я говорю не про технічні зустрічі, а про зустрічі лідерів.

Чи я вважаю, що Ізраїль може бути такою землею, особливо Єрусалим? Я вважаю, що так. І я йому це сказав. Про деталі його переговорів із президентом росії я не можу говорити. Ми це позитивно сприймаємо. Ізраїль міг би бути учасником договору про гарантії безпеки для України, проти якої зараз воює росія. Коли ми говоримо про гарантії безпеки і про те, які країни мають бути в договорі щодо гарантії безпеки для України – чи я вважаю, що серед цих країн має бути Ізраїль – однозначно» (УП).

17:20. Окупанти хочуть провести у Херсоні референдум за ХНР

Окупанти на Херсонщині дзвонять по телефону депутатам місцевої Обласної ради та пропонують співпрацювати. Вони задумали провести так званий референдум про створення Херсонської народної республіки.

Депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань у Facebook:

«На Херсонщині готують референдум щодо створення ХНР. Окупанти дзвонять телефоном депутатам Херсонської Обласної ради з питанням, чи готові ми співпрацювати з ними. Категорично відмовився.

Звертаюся до всіх депутатів Херсонської обласної ради. Шановні колеги, я впевнений, що ви знаєте наслідки вашого рішення. Створення ХНР перетворить наш край у безнадійну дірку без життя та майбутнього».

16:50. Глава ГУР: Вода в Крим просто так не піде

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов назвав інформацію про те, що проблему з водою до окупованого Криму вирішено – російськими пропагандистськими казками:

«Це спроба Росії, на мою думку, ні для кого не новина. Вони спробують подати воду в окупований Крим, оскільки все ж таки чудово розуміють, що всі їхні казки про те, що за ці роки вони вирішили питання з водою – не більш ніж пропагандистський крок.

Вони підірвали одну з гребель, частково вода пішла, скажімо так, Північнокримським каналом. Але вода просто не може йти сама – це треба розуміти. Це складна система гідротехнічних споруд, що потребує перекачування насосними станціями. Тобто просто так вода туди не пішла та не піде».

16:00. Депутат Євген Дейдей може бути живим.

Колишній народний депутат із фракції Народний фронт Євген Дейдей може бути живим. Є версія, що він залишив країну.

УП наводить пряму мову одного з джерел: «Він втік». Інше джерело пояснює, що колишній нардеп залишав країну через контрабандні стежки на Закарпатті.

Дружина Дейдея в коментарі УП заявила, що її поінформували про загибель чоловіка. Водночас на запитання, хто саме повідомив і за яких обставин сталася смерть Євгена Дейдея, вона не відповіла.

Дарія Дейдей: «Мені сказали, що він загинув. Ми з дітьми у Києві, нас ніхто не вивозив. Навряд чи він живий. Він мав дитину забрати у Будапешті. Їхав туди, зник зв'язок, і більше його ніхто не бачив. Дитину звідти вивозили наші знайомі. Він би дитину не покинув».

15:25. Білорусь перекидає війська на кордон із Україною

У Білорусі заявили, що відправлять до кордону з Україною 5 батальйонно-тактичних груп на заміну військових, які перебувають там зараз, та заперечують, що це є частиною підготовки до вступу у війну на боці РФ.

Від імені начальника генштабу Збройних сил, першого заступника міністра оборони генерал-майора Віктора Гулевича повідомляють, що наразі на південному кордоні Білорусі разом з прикордонниками перебувають п’ять батальйонно-тактичних груп – «з метою недопущення проникнення на територію РБ з боку України різних націоналістичних збройних формувань, нелегальної доставки зброї, боєприпасів і вибухових речовин».

Зазначається, що ці військові займаються розвідкою, патрулюванням, охороною об’єктів та оборони на дорожних напрямках. 

«Найближчим часом планується замінити їх також п’ятьма БТГ. Підрозділи, які виконали свої завдання з прикриття держкордону, повернуться у пункти постійної дислокації… Переміщення військ жодним чином не пов’язен з підготовкою і тим більш участю білоруських військових у спеціальній військовій операції на території України. Рідних і близьких військовослужбовців можу запевнити, що наші ЗС виконують завдання із забезпечення військової безпеки РБ лише на власній території», – заявив начальник генштабу Білорусі. 

15:00. Новини з мордору

Військовий оркестр Санкт-Петербурга хотів заспівати пісню «Сонячному світу так-так-так, ядерному вибуху ні-ні-ні».

 

14:50. Антон Геращенко викладає перехоплення розмов російських окупантів

Дивитися на YouTube:

14:40. Брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича.

14:20.  Звернення президента України Володимира Зеленського вдень 12 березня:

  • Дякую мешканцям Мелітополя за мужній опір окупанту, за мітинг вранці 12 березня з вимогою відпустити викраденого мера міста Федорова.
  • Регулярно на зв'язку з лідерами Франції, Німеччини, Ізраїлю, щоб звільнити всіх українців, захоплених окупантами.
  • Наші Збройні Сили роблять все, щоб позбавити ворога будь-якого бажання продовжувати війну проти України. Втрати російських військ колосальні. Динаміка втрат окупантів на 17-й день [опору] вже така, що можна впевнено говорити: це найбільший удар по російській армії за десятки років. Вони ніде більше не втрачали стільки за таку кількість днів.
  • Не можна втрачати динаміку оборони, оскільки ворог заводить на нашу територію дедалі нові колони, зокрема найманців з інших країн.
  • Дякую волонтерам і всім, хто в ці часи допомагає забезпечувати евакуацію та гуманітарні коридори.

13:10. Бойовий командир із Ічкерії: «Готуємо повстання на Кавказі. Кадиров помре ганебною смертю»

12:50. Павло КИРИЛЕНКО: «Місто Волноваха з інфраструктурою вже не існує»

Вже фактично не існує міста Волноваха в Донецькій області. Воно зруйноване через війну Росії проти України. З міста евакуювали більшу частину населення, а інфраструктуру зруйновано.

Станом на 12 березня місто Волноваха тимчасово окуповане російськими загарбниками.

У м.Волноваха гуманітарна катастрофа. Зокрема, не вистачає їжі та води, кажуть місцеві жителі. Адже гуманітарну допомогу від міжнародних організацій до міста немає можливості доставити майже два тижні. При цьому російські окупанти піаряться на тому, що роздають голодним мешканцям хліб та воду.

Мешканці перебувають у критичній ситуації. Люди не мають ліків, багато жителів Волновахи та району отримали поранення під час обстрілів. Наразі загальну кількість жертв встановити поки що неможливо.

Глави Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко:

«Взагалі самого міста Волноваха з його інфраструктурою… Волноваський район налічував до війни 24 лютого понад 100 тисяч населення. Звичайно, більшу частину евакуювали, тому я про це й говорю, що Волновахи з її інфраструктурою як такого міста вже не існує. Бої йдуть за територію, щоб не дати ворогові зімкнути кільце і досягти тактичних та стратегічних планів».

12:25. Байден: Росія заплатить «сувору ціну», якщо використовує хімічну зброю в Україні

Президент США Джо Байден попередив, що Росія заплатить «сувору ціну», якщо використовує хімічну зброю в Україні.

«Я не збираюся говорити про розвідку, але Росія заплатить сувору ціну, якщо вона використовує хімікати», – сказав Байден.

Хоча США досі не надали доказів того, що Росія планує застосувати хімічну зброю в Україні, Білий дім – зокрема прес-секретар Джен Псакі – попередила, що ця зброя може бути використана у війні.

Вона також відзначила «тривалий і добре задокументований досвід використання хімічної зброї» Росією, а також її модель «звинувачення Заходу в тих самих порушеннях, які чинить сама Росія».

Нагадаємо, в ООН заявили, що не мають доказів, що Україна має програму біологічної зброї, тоді як Вашингтон та її союзники звинуватили Росію у поширенні недоведених заяв як можливої ​​прелюдії до проведення власних біологічних або хімічних атак (УП, CNN).

12:00. ВІДЕО. У Василькові горить склад із боєприпасами, детонують снаряди

Внаслідок потужного російського авіаудару по Василькову в Київській області сталася пожежа на складі з боєприпасами – там детонують снаряди.

Поліція Київської області у Facebook: «Потужний авіаудар по Василькову. 12 березня близько 7 ранку ворог скинув щонайменше 6 ракет у район військового аеродрому. Пошкоджено склад із боєприпасами. Детонують снаряди. Спалахнула пожежа.

На місці працюють рятувальники. Поліція встановлює, чи є пошкодження у прилеглих будинках. Інформація для потерпілих уточнюється».

Мер Василькова Наталія Баласинович повідомила, що у місто вранці 12 березня влучило 8 російських ракет:

«Сьогодні близько 7-ї ранку ворожі сили обстріляли місто Васильків. 8 ракет потрапили. Обстріляли аеропорт. Аеропорт повністю знищено. Знищено злітну смугу. Здетонував склад із боєприпасами. І вони досі детонують, бо одна із ракет потрапила до складу. Також знищено склад із паливно-мастильними матеріалами. Внаслідок цього повністю ліквідовані можливості нашого аеропорту».

Мер закликала мешканців зберігати спокій та залишатися вдома. Вона також наголосила, що ситуацію контролюють Збройні сили України.

11:25. Окупанти «приєднали» до Росатома захоплену ЗАЕС

Керівник ДП НАЕК Енергоатом Петро Котін розповів, що на Запорізькій АЕС зібрали керівний персонал і повідомили, що тепер станція знаходиться у власності Росатому:

«Представники так званої військово-цивільної адміністрації приїхали на станцію, зібрали менеджмент. Вони прізвища свої не називають – кажуть лише, що вони є представниками військово-цивільної адміністрації.

Вони заявили менеджменту, що це зараз станція Росатому, і більше вона Україні не належить – мол, зайшли сюди надовго, і це зараз територія орди, тому атомна станція має працювати відповідно до указів Росатому».

Раніше повідомлялося, що Росатом, до складу якого входить кілька сотень підприємств атомної галузі країни-загарбника, бере участь у захопленні Запорізької атомної станції.

11:00. Ворог обстріляв Київ: пожежа в адмінбудівлі на Подолі, там збили безпілотник

Вранці 12 березня у столиці внаслідок ворожих обстрілів сталося дві пожежі – у центрі міста та на околиці.

ДСНС у Києві: «Внаслідок ворожих обстрілів спалахнула покрівля адміністративної будівлі та сталося спалах у гаражах. Зокрема, о 6:17 внаслідок влучення невідомого об'єкту загорілася покрівля 4-поверхової адміністративної будівлі на вул. Хорива, 25 у Подільському районі столиці. Пожежа на площі 50 кв. м локалізували та о 8:34 – ліквідували. Жертв та постраждалих немає.

Держприкордонслужба повідомила, що у Києві на Подолі збили безпілотник. Журналіст Андрій Цаплієнко доповнив, що у БПЛА Куб була вибухівка.

Також о 6:46 внаслідок влучення невідомого об'єкту спалахнули 2 гаражі на вул. Синьоозерна, 1 у Подільському районі столиці. Вогонь поширився на 2-поверхову офісну будівлю. О 7.45 пожежа на площі 100 кв. м локалізували, а о 8:07 – ліквідували. Жертв та постраждалих немає.

На околиці столиці, де розташовані гаражі, точаться бої з ворогом (УП).

10:40. Окупанти вбили 79 українських дітей від початку війни

За 16 днів війни в Україні вже загинуло 79 дітей та майже 100 поранено, повідомляє Офіс генпрокурора.

Найбільше постраждалих у Київській, Харківській, Донецькій, Сумській, Херсонській та Житомирській областях. Ця цифра не є остаточною через відсутність можливості огляду місць обстрілу, де збройні сили рф ведуть активні бойові дії.

Наразі зруйновано понад 280 навчальних закладів, 9 з них знищено повністю. У Донецькій області пошкоджено 110 навчальних закладів, у Сумській – 28, у Києві – 17 та більше 10 закладів дитячих лікувальних закладів.

У середньому під час війни окупантами щодня руйнується 17 навчальних закладів. Відтак, 7 мільйонів дітей позбавлені можливості навчатися через активні бойові дії на території України та цілеспрямовану руйнацію таких закладів.

10:20. Оголошено про 15 нових гуманітарних коридорів на 12 березня

Віце-прем'єр та голова МінТОТ Ірина Верещук повідомила про відкриття нових гуманітарних коридорів на 12 березня. Коридори відкриті як для евакуації, так і для доставки гуманітарного вантажу.

10:00. Волноваху захопили рашистські свинособаки

Українські війська втратили контроль над містом Волноваха, за яке тривалий час точилися бої.

09:25. ЗСУ збили крилату ракету над Дніпром

Підрозділом Дніпровської зенітної ракетної бригади знищено ворожу крилату ракету над Дніпром.

Повітряне командування «Схід»: «Війська РФ зазнають значних втрат у наземних операціях і підступно завдають удару по удару з повітря. Воїни протиповітряної оборони 24/7 стежать за небом».

Мер Дніпра Борис Філатов: «Працювало ППО. Відео, фото не викладаємо. Усі служби працюють. Чекаємо на офіційну інформацію. Попередньо жертв та руйнувань немає».

09:00. Зведення Генштабу ВС України на ранок 12 березня

 

08:30. РФ втратила 30 мільярдів доларів свого ВВП за два тижні війни

Через два тижні після вторгнення Росії в Україну агресор зазнав чи не найгіршого падіння з кризи 90-х, що вже скоротило ВВП Росії на 30 млрд доларів, або 9% у 2022 році. (УП, Bloomberg).

Після міжнародних санкцій економіка, яка вже другий рік була на шляху зростання, за лічені дні відкотилася назад. За однією з перших оцінок вже завданих збитків, прогнози Bloomberg Economics припускають, що виробництво впало приблизно на 2% – це падіння, що конкурує з річним скороченням під час пандемії в 2020 році.

Зниження означає, що понад 30 мільярдів доларів вилучили з річного валового внутрішнього продукту Росії, виходячи з цін минулого року. Попередній прогноз Bloomberg Economics передбачає падіння ВВП Росії за весь рік приблизно на 9% у 2022 році.

07:40. Неймовірно! Арестович два роки тому навангував повномасштабну війну на 2022 рік

Олексій Арестович (18.03.2019): «Велика військова операція росії проти України. З ймовірністю 99% ціна за вступ до НАТО – війна з росією.

Це повітряна наступальна операція, вторгнення армій з кордонів, облога Києва, спроба оточити війська в ОРДЛО, прорив через Кримський перешийок, вихід на Каховське водосховище, щоб воду в Крим дати, наступ з території Білорусі, створення нових народних республік, диверсії, удари по об'єктах критичної інфраструктури, десант повітряний.

Ось що таке повноцінна війна, ймовірність її – 99%. Коли? 2021–2022 рік, критичний період. Російські диверсанти та танки зайдуть у Харківську, Сумську, Чернігівську, Одеську, Херсонську, Запорізьку області.

У цьому конфлікті ми будемо активно підтримані Заходом: озброєнням, технікою, допомогою, новими санкціями проти росії, можливим введеннем контингенту НАТО, безпольотної зони тощо. Тобто війну ми не програємо».

07:10. Росія готує два варіанти ядерного шантажу

Країна-агресор розробляє два варіанти ядерного шантажу, щоб звинуватити Україну [Укрінформ].

Глава Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов: «Ми маємо інформацію про розробку двох варіантів. Який із них вони виберуть, це залежить виключно від них.

Перший – це масштабне підпалювання радіоактивних лісів, одразу ж підніметься радіоактивна хмара та піде у напрямку, куди дме вітер. Друге – застосування артилерії з ядерного сховища. Результат буде той самий.

Що в першому, що в другому випадку російське керівництво має на меті звинуватити саме Україну, і саме її «нацистські», «неонацистські» формування, яких тут насправді не існує.

Росія не вперше вдається до ядерного шантажу. Вже були навмисні обстріли блоків Запорізької атомної електростанції, а також ракетний удар по Харківському фізико-технічному інституту, на території якого знаходиться експериментальний ядерний реактор.

Це все має мету – залякування. Тепер російське керівництво розуміє, що їхні плани швидкої кампанії провалилися і вони переходять до ядерного шантажу. У будь-якому разі, до якого б сценарію не схилилося російське керівництво, це буде ядерний тероризм, екоцид та екологічна катастрофа, яка стосуватиметься як Європи, так і Росії. А найбільше постраждають Білорусь та Україна».

06:20. Американські сенатори закликали поставити Україні польські винищувачі

Сенатори-республіканці США закликали адміністрацію президента Джо Байдена змінити курс та дозволити передачу польських винищувачів МіГ Україні для боротьби з вторгненням російської орди.

Сорок сенаторів від Республіканської партії підписали лист, складений Джоні Ернстом з Айови та Міттом Ромні з Юти, в якому вони просять Байдена відповісти на заклик президента України Володимира Зеленського та передати винищувачі нашій країні.

«Досить говорити. Люди вмирають. Надішліть українцям літаки, які їм потрібні», – сказав Ромні на прес-конференції.

05:30. Карта бойових дій.

04:10. ФОТО. Рашисти розбомбили готель у центрі Чернігова

Війська російських орків розбомбили готель «Україна» у центрі Чернігова. Про це повідомив науковий співробітник Інституту історії Сергій Шумило:

«У блокадному Чернігові у самому центрі міста російські окупанти розбомбили готель «Україна». Вони цілеспрямовано бомбардують та знищують мирні цивільні об'єкти та інфраструктуру міста – лікарні, школи, дитячі садки, бібліотеки, готелі, стадіони, житлові багатоповерхові будинки.

Відбувається цілеспрямоване та планомірне знищення стародавнього міста, історія якого налічує понад 1300 років. Москальська Орда знищує те, що виникло задовго до появи і що, власне, і було історичною Руссю, на відміну від московських боліт та хащів, які були дикою околицею колись величного Чернігівського князівства».

03:05. Кіборг Маршал, голова патрульної поліції: охорона завалить путіна, осел шойгу

02:30. Зведення Генштабу ЗС України на початок доби.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Основні тези: 

  • росіяни не зустріли жодної підтримки на нашій землі, хоча вони на неї дуже розраховували. Ми не одні в цій битві – українці мають щирих друзів, добрих партнерів.
  • У  Мелітополі окупанти захопили мера міста Івана Федорова. Захоплення мера Мелітополя — це злочин не тільки проти конкретної людини. Не тільки проти конкретної громади й не тільки проти України. Це злочин проти демократії як такої. Дії російських загарбників будуть прирівняні до дій терористів «ІДІЛ». Україна вимагає негайно звільнити мера Мелітополя та гарантувати повну безпеку усім головам громад усієї нашої держави.
  • російські війська зірвали роботу більшості гуманітарних коридорів. Але, попри це, вдалося врятувати 7144 людини. Ми будемо робити все, щоб завезти в українські міста гуманітарний вантаж.
  • Маріуполь досі заблокований ворогом. російські війська не пропустили в місто нашу допомогу та продовжують катувати людей. Завтра все одно ми спробуємо ще раз направити їжу, воду та медикаменти для нашого міста.
  • Кількість убитих російських військових на території України вже перевищує 12 тисяч. Кількість поранених окупантів — у рази більша. Ми не звали сюди жодного з них.
  • Провів переговори з президентом США Джо Байденом. Обговорили, як іще ми можемо тиснути на росію, щоб припинити цю війну та встановити мир — рф буде позбавлена можливості нормально торгувати з країнами «Великої сімки».
  • З російського ринку вже йдуть провідні міжнародні компанії. Влада росії поставила свою країну за межою глобального світу, почавши війну проти нас, почавши це вторгнення. Це самозакриття. Самоприниження. І саморуйнація. Кожен громадянин росії відчує, що відсутність миру — це загроза йому особисто.

00:05. ВІДЕО. Російська армія краде курей в українському селі.

00:00. Початок 17-го дня війни, 12 березня.

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
WladWest
Спорт, уберите фото подбитого кацапского танка, там явно видно украинский флаг.
Можно неправильно истолковать.