Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 10 березня 2022, 03:55
22478
2

Смерть рашистським окупантам. День 13. Гаага вже розпочинає слухання. LIVE

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій вівторка, 8 березня

| Оновлено 10 березня 2022, 03:55
22478
2
Смерть рашистським окупантам. День 13. Гаага вже розпочинає слухання. LIVE
Facebook

13-й день війни. 8 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Підсумки 13-го дня війни, 8 березня

  • На Київщині вночі російські окупанти вели бої в Ірпені, обстрілювали райони Макарова й Гостомеля.
  • Українські військові відбили авіаатаку на Старокостянтинів у Хмельницькій області.
  • Нічний авіанальот був і в Охтирці, бомбили житлові квартали та приватний сектор.
  • Було чути вибухи й у Миколаєві та Херсоні, а також на Луганщині.
  • На Миколаївщині росіяни вбили виховательок дитбудинку. Терористи розстріляли мікроавтобус з маркуванням червоного хреста, який віз їх на зміну.
  • Близько опівночі російські літаки авіабомбами вщент знищили житлові будинки в Сумах. Загинула щонайменше 21 людина, зокрема двоє дітей.
  • Росіяни атакували гуманітарний коридор у Маріуполі. В оточеному росіянами місті від зневоднення померла 6-річна дівчинка.
  • Орки знищили вщент центральну міську лікарню в Ізюмі Харківської області.
  • У Харкові через авіаудари було зруйноване консульство Албанії. Військові РФ вбили двох людей у харківському еко-парку, які прийшли туди погодувати тварин.
  • Українські військові знищили російський десант під Харковом. Близько 120 росіян висадились у Вовчанському районі, частину знешкодили.
  • Під час боїв біля Харкова українські військові ліквідували російського генерал-майора Віталія Герасимова.
  • На Житомирщині ЗСУ взяли в полон українського майора-дезертира, який у 2014 році під час анексії Криму перейшов на бік Росії. СБУ також затримала шпигуна, який намагався вступити у тероборону Волині.
  • У Сумах українці захопили російський парадний танк, який мав ленти по боках та російський прапор.
  • Станом на ранок 8 березня втрати Росії серед особового складу становлять майже 12 тисяч військових.
  • Знищена ворожа техніка: танків ‒ 303 (+13); бойових броньованих машин (ББМ) ‒ 1036 (+37); артилерійських систем – 120 (+3); реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 56 (+6); засобів протиповітряної оборони – 27 (+4); літаків – 48 (+2); гелікоптерів – 80 (+12); автомобільної техніки – 474 (+20); легких швидкісних катерів/кораблів – 3 (+0); цистерн з паливом – 60 (+0); безпілотників оперативно-тактичного рівня – 7 (+0).
  • На Харківщині, яку зараз нещадно обстрілюють російські військові, за останню добу загинули 27 мешканців. Загалом у області загинули уже 170 цивільних, серед яких п’ятеро – діти.

Онлайн-трансляція подій, 8 березня

23:59. Виступ Володимира Зеленського у британському парламенті

23:40. Трохи про курси валют. Рубль-хуюбль.

23:20. Польща готова передати винищувачі Україні, але з однією умовою

Польща готова передати винищувачі МіГ-29, про яких просила Україна, на американську авіабазу Рамштайн у Німеччині, але просить у США надати літаки на заміну.

  • Заява міністра закордонних справ Польщі:

«Влада Республіки Польща після консультацій між президентом і урядом готова негайно і безкоштовно розвернути всі свої літаки МІГ-29 на авіабазі Рамштайн і передати їх у розпорядження уряду США. Польща готова негайно встановити умови купівлі літаків».

У той же час Польща просить США надати їй літаки на заміну з відповідними експлуатаційними можливостями. Польський уряд також просить інших союзників по НАТО, які мають на озброєнні літаки МіГ-29, діяти так само.

Раніше у Білому домі підтвердили, що США обговорюють із Польщею можливість надати винищувачі Україні. Йдеться про радянські винищувачі, такі як МіГ-29, на яких українські пілоти вже навчені літати.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що США шукають способів швидко поповнити запаси польських винищувачів, щоб Польща могла надати Україні свої бойові літаки.

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив, що Британія підтримає Польщу, якщо вона вирішить надати Україні бойові літаки, але попередив, що це може мати прямі наслідки для країни.

22:40. Палитимуть напалмом. Миколаїв приготувався зустрічати росіян шинами

Мешканці Миколаєва за кілька годин оснастили місто шинами, щоб допомогти армії зупинити російських окупантів димом.

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: «Люди – красені, у нас за пару годин все місто, всі перехрестя – у шинах! Усі чекають на команди, всі знають, що робити.

Перше. Без моєї команди нічого не палити. Тому що переміщається наша техніка, поки що чужаками у місті не пахне. Це – запобіжні заходи, щоб у них не було варіантів.

Друге. Якщо це потрібно буде робити, я говоритиму, з якого боку це робити, що прорвалося до міста. Зараз головне, щоб ми самі не спалили свої шини й таке інше.

Третє. Противник збирає сили, підступає до міста. Вони мають завдання закріпитися на околиці, вони навіть не мають першого завдання прорватися в місто – хочуть брати нас у блокаду.

Відомі й наміри, й настрої окупантів, багато хто здається в полон. Russians, go home!»

22:15. У небі над Борисполем знищено дві ракети рашистів

8 березня на Бориспіль на Київщині летіли три ракети, дві з них ліквідували сили протиповітряної оборони.

Міський голова Борисполя Володимир Борисенко: «Оперативна інформація. Справді, пролетіли над нами три ракети, дві з них були ліквідовані силами ППО, одна потрапила на територію військової частини.

Оголошення повітряної тривоги у місті не відбувалося. Була чітко зрозуміла траєкторія польоту, добре відпрацьовувала ППО. Тому все нормально, ситуація є контрольованою».

21:10. У путлера є 3 варіанти. Готується нібито обстріл Бєлгорода та Воронежа

Війна України та росії триває. Це реалізація шизофренічних ідей владіміра путіна. Війна розпочалася і триває за його наказом. Зараз путін опинився перед непростим вибором. Основних варіантів подальшого розвитку подій лише три.

Перший – фактично завершити військову операцію в Україні та оголосити поточний результат своєю перемогою, мовляв військова інфраструктура та більшість військових об'єктів в Україні зруйновані, і відновлення займе довгі роки, Л/ДНР тепер не чіпатимуть, і Крим відвойовувати нічим. Але цей варіант несе у собі суттєві втрати для путіна у вигляді невиразних результатів як для його оточення, так і в цілому для народу росії. Уявна перемога не перекриє краху економіки після введення санкцій з боку США, Євросоюзу, Японії, ще низки країн, які ніхто скасовувати не збирається найближчими роками.

Другий – наростити кількість військ та озброєнь та реалізувати свої плани. Але тут є втрати. Це, насамперед, величезна кількість жертв з обох боків, у тому числі серед мирного населення України. Для повноцінної реалізації цього варіанту треба оголосити мобілізацію, для чого вже готовий план з обстрілами, нібито Україною, мирного населення Білгородської, Воронезької та Ростовської областей. У цьому випадку, звичайно, путін оголосить військовий стан та мобілізацію.

Але є і третій варіант – це застосування ядерної зброї, коли на економіку вже можна буде не обертатися, а перемога або буде тотальною та незаперечною, або всі здохнуть.

Ці варіанти розглядаються путіним під час нарад з керівництвом військового та силового блоків та під час його консультацій та бесід з людьми з його найближчого оточення. В основному розглядаються останні два варіанти. І в плані вибору все посилюється тим, що путін невиліковно хворий. У нього онкологія у тій стадії, коли шансів на одужання немає. [ТГ-канал Генерал СВР]

20:35. Труп януковича вирушив до Мінська, щоб просити таргана вступити у війну

Труп віктора януковича вирушив до Мінська, щоб просити александра таргана лукашенка, який перебуває при владі в Білорусі, вступити у війну проти України на боці Росії.

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів:

«Опозиційні джерела у Білорусі кажуть мені, що янукович у Мінську попросить лукашенка вступити у війну проти нас. Звичайно, після того, як виграє справу про своє відновлення, що зараз розглядається в адміністративному суді Києва.

Потім майже одночасно він звернеться до росії з проханням розгорнути в Україні миротворчу місію ОДКБ під егідою росії. Та до всіх українців, що тільки він може забезпечити мир в Україні. Сподіваюся, що хоч під час війни з верховенством права, чеснотою та патріотизмом суддів у нас все добре, і цей сценарій залишиться в архівах Кремля».

Про те, що до Мінська з Москви прилетів літак, яким біглий презік раніше користувався під час свого президентства, стало відомо з даних системи авіаційного моніторингу.

20:10. Байден: вже зрозуміло, що Україна ніколи не стане для путіна перемогою

Президент США Джо Байден наголосив на рішучому опорі українців окупаційним військам РФ і висловив думку, що вже на цьому етапі війни зрозуміло, що Україна не стане для путіна перемогою:

«Останні два тижні українці надихають світ своєю хоробрістю, своєю повною рішучістю жити вільно. Українці демонструють, що не дадуть путіну просто взяти те, що хоче. Війна путіна спричинила величезні страждання, від атак страждає громадянське населення.

Ряд світових лідерів закликають до припинення вогню, повернення до дипломатичних шляхів, поліпшення гуманітарної ситуації, однак путін, очевидно, свідомо йде обраним шляхом, хоч би чого це коштувало.

Росія може продовжити поступ жахливою ціною, але одне вже зрозуміло: Україна ніколи не стане для путіна перемогою. путін може взяти місто, але ніколи не зможе контролювати країну. І якщо ми не відреагуємо на те, як путін зазіхнув на мир та стабільність у світі, ціна цього для свободи та для американського народу в майбутньому буде вищою».

20:00. Олексій Арестович: Бракує у них сил піднятися і сказати Путіну, що все пропало

19:30. Розвідник Василь Бурба: Наступ на Крим та Донбас, кінець Путіна

19:00. Повне ембарго. США та Британія заборонили імпорт російських нафти та газу

США та Великобританія вводять ембарго – заборону на весь імпорт російських нафти та газу.

Президент США Джо Байден сказав: «Ми забороняємо весь імпорт російської нафти, газу та енергії. Це означає, що російська нафта більше не прийматиметься в портах США.

Рішення про заборону імпорту російських нафти та газу вдарить і по самих США, але ми маємо зробити цей крок. Захист демократії має свою ціну, але ми усвідомлювали, що ми повинні це зробити.

Я проконсультувався з союзниками, перш ніж ухвалити це рішення. США йдуть на цю заборону, розуміючи, що багато наших європейських союзників і партнерів, можливо, не в змозі приєднатися до нас. Сполучені Штати виробляють набагато більше нафти всередині країни, ніж уся Європа та всі європейські країни разом».

Уряд Великобританії припинить імпорт російської нафти до кінця 2022 року. Відповідне рішення було ухвалено 8 березня. Цей перехідний період дасть ринку, підприємствам і ланцюгам постачання більш ніж достатньо часу, щоб замінити російський імпорт, що становить 8% попиту в Британії.

Британія менше залежить від російського викопного палива, ніж багато європейських країн. Але російські постачання все ще становлять 8% від загального імпорту до Британії, а 18% британського дизельного палива надходить із Росії. Лондон вирішив оголосити про такий хід разом із США, які оголосили про повну заборону імпорту російської нафти, газу та вугілля.

Європейський Союз також зробив кроки, щоб зменшити залежність континенту від російського газу, заявивши, що прагне скоротити попит на дві третини до кінця року. Європейський Союз залежить від Росії приблизно на 40% щодо постачання природного газу. Росія також забезпечує близько 27% нафти блоку з 27 країн і 46% вугілля.

17:30. Подоляк: Російські чиновники вважають, що вони воюють з нацистами та націоналістами

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк:

«Російські чиновники справді вважають, що вони воюють із нацистами та націоналістичними батальйонами. Це якась сюрреалістична історія, яку вони самі собі вигадали. Вони таким чином виправдовують свої агресивні терористичні дії в Україні. І вони й досі не зрозуміли, що це взагалі не продається. Не продається ніде, крім самої Росії.

РФ сама відключилася від глобального інформаційного простору, загнавши себе у пастку вигаданої історії. Самі із собою воюють. Тобто вбивають наших людей, а воюють зі своїми страхами. Тому давайте відверто. Ми з ними воюємо за правду, за те, що світ зовсім інший, за те, що російської правди не існує, за те, що немає нацистів, крім самої РФ, яка використовує фантастично погані технології, немає.

Україна перемагає на всіх фронтах. Україну підтримує весь світ. Україна мобілізована».

16:30. Олексій Данилов: «Якщо ви не можете закрити небо, дайте зброю»

Секретар РНБО Олексій Данилов звернувся до НАТО та попросив бойову авіацію та засоби ППО, якщо вони не можуть закрити небо над Україною:

«Саме зараз, у цей момент, у цей день, цієї миті, ми потребуємо максимально швидкої та практичної допомоги, від надання якої залежить українська перемога і не програш Заходу, це питання захисту українського неба – передача бойової авіації та засобів ППО.

Від цього залежить, чи Росія вбиватиме наших дітей і жінок, наших батьків та людей похилого віку. Якщо НАТО не хоче чи не може закрити небо над Україною, ми закриємо його самі, дайте нам зброю, якщо ваша зброя лежить у чохлах».

15:55. Путін сказав вас є**ти. У Москві катували дівчину після мітингу проти війни

Російські поліцейські били та катували дівчину в Москві після мітингу проти війни в Україні, про що свідчить її аудіозапис.

Дії відбулися в неділю в московському ОВС Братеєво після антивоєнного мітингу в російській столиці.

За словами затриманої Олександри Калузьких, яка оприлюднила аудіодоказ, її били по ногах, по голові, давали потиличники, обливали водою, виривали телефон та кидали у стінку, хапали за волосся, смикали, обзивали та погрожували.

У кімнаті сиділо дві жінки, які спостерігали за тортурами. Калузьких не хотіли випускати із ОВС, не пускали до неї адвоката. Відпустили надвечір, коли вже поширилося це аудіо.

15:40. Генштаб ЗС України: Білорусь готується до війни на боці РФ

Генштаб ЗС України заявив, що Білорусь готується до війни на боці РФ:

«Зберігаються ознаки готовності військово-політичного керівництва Білорусі до можливої ​​широкомасштабної участі їхніх збройних сил у бойових діях проти України на боці РФ. Проведено часткове перегрупування сухопутних військ та сил спеціальних операцій ЗС Білорусі.

Зокрема, в районі Бреста знаходяться по одній батальйонно-тактичній групі зі складу 38 окремої десантно-штурмової бригади (Брест) та 103 окремої повітряно-десантної бригади (Вітебськ) ЗС Білорусі.

У районі Олександрівка (район прикордонного КПП у районі н.п. Вільча, Київська обл.) – 2 батальйонно-тактичні групи зі складу 38 окремої десантно-штурмової бригади. У районі Кірово (Поліський радіаційний заповідник) – 2 батальйонно-тактичні групи 103 окремої повітряно-десантної бригади.

Згадані вище підрозділи переведені у вищі ступені бойової готовності, але морально-психологічний стан особового складу є вкрай низьким. Більшість військовослужбовців поінформовано про майбутні дії і не бажає воювати за ЗС РФ.

Основні зусилля окупантів продовжують зосереджуватися на створенні умов для захоплення міст Київ, Харків, Чернігів, Суми, Маріуполь, Миколаїв та виході на адміністративні кордони Луганської і Донецької областей».

14:20. Гуманітарна катастрофа. Росія знову зриває евакуацію з Маріуполя

Рашистські війська розпочали атаку на Маріуполь, не випускаючи людей із міста.

Полк Азов з Маріуполя: «Спеціально для евакуації мирних жителів Маріуполя за єдиним маршрутом, захисниками міста було вжито низку заходів: розчищення дороги від мін, знято інженерні загородження та інше.

Прямо зараз, не випускаючи маріупольців із міста, ворог розпочав атаку на Маріуполь саме у цьому напрямі».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародне співтовариство чинити тиск на РФ, щоб забезпечити вихід громадянського населення з оточеного Маріуполя:

«Росія фактично взяла в заручники 300 тисяч громадян міста і не дозволяє евакуювати їх, незважаючи на домовленості за участю Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Вчора одна дитина вже померла від дегідратації! Військові злочини – це частина обраної Росією стратегії. Закликаю всі країни публічно вимагати від Росії – хай дадуть людям вийти!»

13:30. Оперативна інформація від Генштабу ЗС України

14:00. Брифінг Олексія Арестовича, советніка Офіса Президента

13:00. Звернення Президента України. Зеленський розкритикував Червоний Хрест

Зеленський: «Ви знаєте, мені сказали, що Червоний Хрест, Міжнародний Червоний Хрест, забороняє нам використовувати емблему на наших машинах. Виконують гуманітарні місії. Забороняє Червоний Хрест, ніби це їхня власність.

І це показово. Це говорить багато про що. Про те, що деякі люди дуже впливові люди вирішили поставити хрест на українцях. Ми цього не допустимо».

12:30. Брифінг Ірини Верещук з приводу гуманітарних коридорів для міст Суми та Маріуполь

12:00. Суд ООН через геноцид українців: Росія не з'явилася на слухання у Гаазі

У Міжнародному суді в Гаазі 7 березня розпочалося слухання за позовом України проти Росії. Представники Москви на засідання не прийшли (Радіо Свобода). Глава суду, американська суддя Джоан Е. Донохью, заявила, що Росія повідомила трибуналу, що не має наміру брати участь в усному судовому засіданні, яке має тривати два дні.

Україна домагається ухвали суду, щоб Росія негайно зупинила військові операції, розпочаті Москвою 24 лютого, заявленою метою яких РФ назвала запобігання геноциду в районах Луганської та Донецької областей, де сили, що підтримуються Росією, воюють з урядовими військами з 2014 року. Київ називає ці заяви сфабрикованим приводом, який президент Росії ВВП використовує для вторгнення в Україну.

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан розпочав розслідування військових злочинів Росії в Україні. Він просить усіх, хто має документальні свідоцтва про злочини, передавати йому інформацію.

11:00. ВІДЕО. Українські бійці захопили парадний танк рашистів у Сумах

У Сумах оборонці України захопили російський парадний танк. У танка з боків були жовті стрічки, над ним майорів прапор РФ.

Сухопутні війська Збройних сил України: «За день друге, але вже живе – це хоч жива машина. Кинули. Перша підірвана, друга кинута. Такий у Москві на параді був. Прям із параду! Той, що був (першим), уже без вежі лишився, а цей нормальний».

10:20. Нардеп Железняк: ЗСУ забезпечили Україні перемовні позиції з Росією

09:30. Нах*й на дно! Українські морпіхи потопили російський військовий корабель!

Військово-морські сили повідомили, що українські підрозділи морської піхоти вразили російський корабель «Василь Биков» на Одещині.

Спочатку спікер оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук повідомив: «Тільки тримали інтригу, але зараз уже можу сказати: російський корабель, пішов нах*й. У ворога – втрати. Наші – молодці. Ми знищуватимемо ворога. Мінус один ворожий корабель».

З'явилося офіційне підтвердження успішної операції Військово-морських сил України, що вдалося знищити гордість російського Чорноморського флоту – найновіший патрульний корабель «Василь Биков».

Видання «Думська» розповіло деталі: «Вчора ця озброєна ракетами махіна, що перевищує за своїм бойовим потенціалом усе, що мають у своєму розпорядженні в плані надводних сил ВМСУ, потрапила під удар української морської реактивної артилерії. Сталося це у районі Одеси. Сьогодні корабель затонув. Інформації про долю екіпажу немає.

Ураження «Бикову» була завдана аж ніяк не через збіг обставин – ні, це була спланована і блискуче реалізована військово-морська операція. Пам'ятаєте ті пам'ятні бухи, що чулися в Одесі кілька днів? Ми писали, що це російські кораблі намагаються потопити легкі українські катери – гюрзи та айленди. І що наші успішно ухиляються. На жаль, один із українських катерів був потоплений. Багатьох моряків вдалося врятувати.

Виявляється, залізні воїни ВМСУ не рятувалися, а заманювали росіян до підготовленої, обладнаної та чудово замаскованої вогневої позиції N-ської артилерійської бригади. Яка у потрібний момент зробила свою справу. Результат очевидний. Шкода, заради цієї дуже важливої ​​та безпрецедентної у світовій військовій історії (ніколи ще бойові кораблі не топили із землі системами РЗСО) перемоги довелося пожертвувати чудовим катером та частиною його відважної команди. Вони житимуть у серцях української нації. Їхніми іменами дуже скоро назвуть вулиці та площі».

08:45. Внаслідок авіаудару в Сумах загинуло 7 дорослих та 2 дітей

Внаслідок авіабомбардування Сум російськими загарбниками цієї ночі загинули щонайменше 9 людей, з них 2 дитини. Атака відбулася 7 березня пізно увечері. Ворог завдав удару по житловому сектору.

Після 23:00 на місце події виїхали рятувальники, які розбирали зруйновані конструкції будинків та ліквідували пожежу. Їм вдалося деблокувати травмовану жінку, її передали медикам. Також з-під завалів витягали тіла загиблих людей.

08:35. Росія може у квітні оголосити дефолт, як Венесуела

Пільговий період за російськими зовнішніми облігаціями 2023 та 2043 років закінчується 15 квітня – шанси РФ здійснити виплати дедалі менше, і прострочення у квітні означає дефолт, як у Венесуелі.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на Саймона Вейвера, старшого стратегіста у сфері суверенного кредитування для країн, що розвиваються в Morgan Stanley.

За даними Morgan Stanley & Co, шанси Росії здійснити виплати за зовнішнім боргом зменшуються, оскільки ціни на облігації падають, у країні настає рецесія та наростають обмеження виплат після вторгнення в Україну.

08:20. Тупий мерзотник. Держдеп США викрив відверту брехню Лаврова

У Держдепартаменті США назвали слова глави МЗС РФ Сергія Лаврова про війну в Україні зухвалою брехнею.

Представник Державного департаменту США Нед Прайс у Twitter прокоментував твіт російського посольства, де з посиланням на Лаврова наголошувалося, що мета спеціальної військової операції Росії – зупинити будь-яку війну, яка може розпочатися на території України або розпочатися звідти.

  • Прайс відповів, що це зухвала брехня, а «спецоперація» Росії розпалює війну в Україні.

Слова Лаврова – це нове пояснення російської агресії. 25 лютого Лавров виправдовував початок війни звільненням українців від гніту. Пізніше, 2 березня, була заява, що дії РФ начебто покликані визначити конкретні види ударних озброєнь в Україні.

08:00. Арсен Аваков: гуманітарні коридори не працюють

07:45. Щодо свята 8 березня – замість привітальних слів допоможіть українській армії!

07:30. Мелітополь: Телевежу контролюють росіяни, під сотню будинків зруйновано

У Мелітополі блокується мобільний зв'язок та інтернет, а телевежа та радіо підконтрольні окупантам.

Міський голова Мелітополя Іван Федоров: «Все, що в Мелітополі зараз мовиться як по радіо, так і по телебаченню, треба ставити під сумнів. Понад 90 будинків у Мелітополі зруйновано внаслідок обстрілів та боїв».

07:20. Оперативна інформація Генштабу ЗСУ на ранок 8 березня.

07:05. До штурму Києва ворог хоче долучити кадировців та екс-вагнерівців

Минулої доби ворог здійснював перегрупування для організації штурму Києва.

Генеральний штаб ЗСУ: «За минулу добу російськими військами здійснювалося перегрупування для організації штурму Києва.

До штурму окупанти планують долучити найбільш боєздатні частини та підрозділи зі складу: спеціального полку Росгвардії імені Рамзана Кадирова (Грозний), 27 загону СПП Кузбасс (Кемерово), 604 центри СПП Вітязь (Москва) та приватної військової компанії».

06:30. Євросоюз: Лукашенко разом із Путіним несе відповідальність за жертви в Україні

Євросоюз розглядає самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка співагресором війни Росії проти України.

Заява ЄС: «Повномасштабна війна президента Путіна проти України є грубим порушенням міжнародного права та Статуту ООН та підриває європейську та глобальну безпеку та стабільність.

Історична резолюція ГА ООН минулого тижня показала, що міжнародне співтовариство єдино виступає проти російської загарбницької війни. Росія за участю режиму Лукашенка в Білорусі як співагресора несе повну відповідальність за жертви серед людей, поранення та руйнування.

Ми також повторюємо наш заклик до Білорусі не сприяти російській агресії та дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань. ЄС рішуче підтримує невід'ємне право України на самооборону, а також зусилля українських збройних сил із захисту територіальної цілісності та населення України відповідно до статті 51 Статуту ООН».

05:40. ВІДЕО. Літаки орків скинули на Суми бомби, артобстріл Охтирки

Літаки орків скинули на Суми авіабомби, також з повітря обстріляно Охтирку.

Голова Сумської ОВ Дмитро Живицький розповів неприємні новини:

«Після 23 години на Суми та Сумський район російські ворожі літаки скинули авіабомби. Потрапляння до житлових кварталів Суми знищило та пошкодило будинки, постраждали люди. Є загиблі та травмовані, рятувальники працюють на місцях. Серед постраждалих – діти».

Ворожа артилерія також розбомбила Охтирку ввечері 7 березня. Розбито житлові квартали, зруйновано російськими авіабомбами ТЕЦ.

Дмитро Живицький також розповів, що 4 бійці тероборони загинули, вступивши в нерівний бій із ворогом: «Гаряча та складна доба для всього району та міста. Вдень наші бійці тероборони прийняли нерівну битву з ворогом. Четверо молодих хлопців загинули. Вічна пам'ять. Герої не вмирають!»

04:30. Українці під Харковом ліквідували російського генерал-майора

Українські військові ліквідували під Харковом російського генерал-майора Віталія Герасимова.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України: «Чергові втрати серед вищого командного складу армії країни-окупанта. Під час боїв поблизу Харкова ліквідовано Віталія Герасимова – російського воєначальника, генерал-майора, начальника штабу та першого заступника командувача 41 армією Центрального військового округу Росії. Також убито і поранено низку старших офіцерів російської армії».

Герасимов брав участь у другій чеченській війні, російській військовій операції в Сирії та анексії Криму. Мав медаль «За повернення Криму».

03:10. Карта бойових дій на поточний момент.

02:30. Андрей Піонтковський: РФ вже боїться ескалації

01:30. Оперативне зведення ЗС України на початок доби

01:00. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

Основні тези:

  • Я у Києві, моя команда зі мною. Кожен знаходиться там, де потрібен.
  • Перемога обов'язково буде: силою зброї, силою нашої армії, силою слова та нашої дипломатії.
  • Кожен українець та українка, хто протестуватиме проти окупантів – герої.
  • Росія забула, що ми не боїмося автозаків і кийків, не боїмося танків та кулеметів, коли на нашому боці правда.
  • Від ворога не буде жодного сліду, ми все відбудуємо. Ми зробимо кращими, аніж у Росії, всі міста, які зруйнував окупант.
  • Зруйнували церкви. Хто це? Це нелюди.
  • Росіяни замінували дороги, про які домовлялись, аби привезти гуманітарну допомогу у Маріуполь для дітей.
  • Ми будемо говорити та наполягати на переговорах, поки не знайдемо спосіб сказати народу: «Ми знайшли спосіб, як прийти до миру».
  • Я залишаюсь у Києві на Банковій і нікого не боюсь.
  • Підписав указ про відзначення державними нагородами 96 захисників України.


00:00. Початок 13-го дня війни, 8 березня

Підсумки 12-го дня війни, 7 березня

  • На Київщині у Макарові росіяни завдали авіаудару по хлібозаводу, через що загинули 13 людей.
  • Російські окупанти обстріляли Миколаїв з реактивних систем залпового вогню. Вони завдали авіаударів по житлових кварталах, влучили у військові казарму. Унаслідок обстрілів Миколаєва за добу загинули 8 людей.
  • Протягом дня також у Миколаєві точились бої з окупантами за аеропорт. Тероборона на Миколаївщині знешкодила третій «Панцир» окупантів.
  • Продовжувались бої під Сумами. Поблизу міста ЗСУ захопили у полон ще 14 росіян. Є загиблі українці у боях під Сумами.
  • Російські війська вчергове обстріляли міста на Житомирщині. Стріляли по житлових масивах міст Коростень, Малин та Овруч. Унаслідок обстрілів загинула щонайменше одна людина, ще четверо поранені.
  • На Київщині російські окупанти розстріляли голову Гостомельської громади Юрія Прилипка, коли той роздавав людям продукти.
  • На Харківщині від ворожих снарядів постраждали діти, які ховались у ліцеї. Відомо про одного загиблого.
  • У Запорізькій області російські військові-кадирівці з танка обстріляли та переїхали автомобіль «Укрпошти». На місці загинули двоє працівників підприємства – чоловік та жінка. 
  • Українські воїни накрили аеродром Чорнобаївка біля Херсону, де окупанти частково розмістили свій авіапарк. ВМС України знищили одразу 30 військових вертольотів, а також іншу техніку російської армії.
  • Українські військові ліквідували російського полковника Костянтина Зізевського.
  • Поблизу Одеси українці підбили російський корабель.
  • Загалом за час війни в Україні росіяни уже знищили 202 школи, 34 лікарні і понад 1500 будинків.
  • Станом на ранок 7 березня втрати Росії серед особового складу становлять понад 11 тисяч військових.
  • Була знищена ворожа техніка: танків ‒ 290 (+5); бойових броньованих машин (ББМ) ‒ 999 (+14); артилерійських систем – 117 (+8); реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 50 (+0); засобів протиповітряної оборони – 23 (+2); літаків – 46 (+2); гелікоптерів – 68 (+20); автомобільної техніки – 454 (+7); легких швидкісних катерів/кораблів – 3 (+1); цистерн з паливом – 60 (+0); безпілотників оперативно-тактичного рівня – 7 (+3).

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
-smart--Forever
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил