Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 12 квітня 2022, 08:36
39479
3

Європі загрожує катастрофа. День 9. Пожежа на Запорізькій АЕС. LIVE

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій п'ятниці, 4 березня

| Оновлено 12 квітня 2022, 08:36
39479
3
Європі загрожує катастрофа. День 9. Пожежа на Запорізькій АЕС. LIVE
Getty Images/Global Images Ukraine

9-й день війни. 4 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Підсумки 9-го дня війни, 4 березня

  • Російські загарбники обстріляли Запорізьку атомну електростанцію, розташовану в місті Енергодар. Обстрілу передували тривалі бої. Виникла пожежа в учбовому корпусі, яку рятувальники загасили вранці. Радіаційний фон після обстрілів перебуває у межах норми. Троє людей загинуло під час нічного штурму росіян на Запорізьку АЕС, ще дві людини поранені, зокрема одна у важкому стані.
  • Вранці російські військові знищили авіаударом школу 25 у центрі Житомира.
  • Під Києвом унаслідок обстрілів загинули п’ятеро людей. У тому числі троє дітей загинули від рук окупантів під час обстрілів на Київщині.
  • Харківщина продовжує потерпати від ворожих атак. Місцеві рятувальники повідомляють, що з початку вторгнення росіяни вбили 39 мирних мешканців, ще 272 поранені, серед них є 10 дітей.
  • На півдні українські військові не допускають оточення Миколаєва. Військові відбили місцевий аеропорт, бої також тривають на околицях міста.
  • В окупованому Херсоні росіяни готували провокацію та звозили «мітингувальників» з Криму, щоб оголосити про об'єднання. Місцеві зустрічають російський «гуманітарний конвой» з українськими прапорами.
  • Від обстрілів російських військових потерпає й схід країни: українці на Донеччині обороняють свою територію. Селище міського типу Мангуш Донецької області потрапило під обстріл російських градів, є жертви серед цивільних, їх кількість уточнюється.
  • У Луганській області російські окупанти продовжують стріляти по житлових будинках та об'єктах інфраструктури, поцілили також у дитячу лікарню. 
  • Українська ППО збила російський штурмовик Су-25 у небі над Волновахою.
  • За дві доби в невеличкому селищі Гостомель під Києвом воїни вбили понад 50 російських військових. Там же знищили близько 20 одиниць ворожої техніки.
  • Начальник взводу гаубично-артилерійського дивізіону РФ Ігор Руденко здав у полон українським військовим весь свій взвод. Військовий раніше служив у ЗСУ, а у 2014 році перейшов на бік ворога під час анексії Криму.
  • Серед особового складу загинуло 9166 російських військових (на ранок 4 березня)
  • Багато різної техніки противника було знищено: танків ‒ 251, бойових броньованих машин ‒ 939, артилерійських систем – 105, РСЗВ – 50, засоби ППО – 18, літаків – 33, гелікоптерів – 37, автомобільної техніки – 404 од, легкі швидкісні катери – 2 од, цистерн з ППМ – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

Онлайн-трансляція подій, 4 березня

23:59. Зеленський: «Ми продовжуємо боротися. Ми захистимо нашу державу, звільнимо нашу землю».

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до українського народу жорстко розкритикував НАТО.

23:00. Брифінг Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

22:20. Росіянам відключили Twitter

У Росії 4 березня заблокували соцмережу Twitter, це сталося майже одразу після відключення Facebook.

Twitter потрапив до реєстру заблокованих ресурсів Роскомнагляду, оскільки генпрокуратура РФ ухвалила рішення про його блокування 24 лютого.

22:05. Разом з пілотом знищено черговий ворожий СУ-25

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідмив про ще один збитий російський винищувач:

«Наші військові тримають небо над Україною. Знищено черговий ворожий СУ-25 разом з пілотом».

21:55. Володимир Зеленський під час телемосту звернувся до жителів європейських міст.

21:45. Італія готова провести матчі чемпіонату України з футболу

Італійська федерація футболу готова провести матчі чемпіонату України з футболу. Президент Італійської федерації футболу Габріеле Гравіна сказав:

«Ми готові прийняти українських біженців та провести матчі. Я важко переживаю за українське питання, як і всі, хто поважає життя та гідність. Футбол демонструє єдність, якої раніше не було. Цей вид спорту є феноменом сильного соціального єднання. Ми об'єднані і послідовні, і кричимо ні війні».

24 лютого всі футбольні турніри в Україні були призупинені через повномасштабну війну РФ проти України.

21:25. Найкраще фото 2022 року

20:45. Залізний купол накриває. У РФ вирішили заблокувати Facebook

У Росії вирішили офіційно заблокувати соціальну мережу Facebook.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у Telegram-каналі написав: «РФ вирішувала заблокувати Facebook. Залізний купол накриває».

Раніше в Росії заблокували низку інших сайтів та інформаційних ресурсів.

20:20. У Харкові таксисти беруть за подорож 1000 грн. Поліція вигадала покарання

Харківська поліція пообіцяла вилучати автомобілі у нечесних таксистів, котрі під час війни задирають ціни на свої послуги. Жителі Харкова скаржаться правоохоронцям, що таксисти просять за поїздку щонайменше 1000 гривень, у деяких випадках ціна складається з десятки тисяч гривень.

«До поліції надходять тисячі повідомлень громадян про те, що таксисти користуються військовою агресією РФ, внаслідок якої зруйнована інфраструктура Харкова, а міський транспорт не може повноцінно працювати та перевозити пасажирів», – повідомили у прес-центрі ГУНП у Харківській області.

У поліції заявили, що такі дії таксистів будуть кваліфіковані як шахрайство. Про всі випадки харків'ян закликали повідомляти на гарячу лінію «102», яка відновила свою роботу.

«Я дав доручення всім підрозділам поліції виявляти таких водіїв, вилучати автомобілі. Ми не допустимо, щоб громадянське населення страждало від протиправних дій несвідомих перевізників», – заявив начальник обласної поліції Володимир Тимошко.

20:05. Кулеба: НАТО, дійте, поки не пізно. Не дайте Путіну перетворити Україну на Сирію

Глава МЗС України Дмитро Кулеба на засіданні міністрів закордонних справ НАТО закликав держави Альянсу діяти, допоки не пізно, і не дозволити Путіну перетворити Україну на Сирію:

«Дякую за все, що ви зробили, але це війна. На війні треба робити все можливе до того моменту, коли ми переможемо. Росія намагається перетворити Україну на Сирію, використовуючи аналогічні тактики. Не допустіть цього.

Ми не повинні дозволити створити Сирію в Європі. Ми готові боротися і продовжуватимемо боротися, але допоможіть нам. Якщо ви цього не зробите, будете змушені розділити відповідальність за життя та страждання мирних українців, які вмирають через безжальні російські пілоти, що скидають на них бомби. 

Я впевнений: ця війна розгортається таким чином, що настане момент, коли ви будете готові надати нам будь-що, буквально все, що нам потрібно, щоб зупинити Путіна від ударів по вам і перетворення Європи на страшний сон. Моя єдина надія – що це не буде пізно».

20:00. Генштаб: Окупанти зосередилися на оточенні Києва

19:30. 2 автомати та 3 пістолети, охорона відстрілювалася. Що фотографував Шуфрич?

Журналістка Валерія Єгошина розповіла, що затриманий у Києві Нестор Шуфрич фотографував блокпост, його охорона відстрілювалась від бійців тероборони. Наразі він цілий і неушкоджений.

Валерія Єгошина: «2 автомати, 3 пістолети, один автомат зі спиляним номером – це про затриманих російських диверсантів? Ні, про нардепа Нестора Шуфрича, що під час війни включається в ефіри пропагандистів.

Бійцям він пояснив, що нібито хотів сфотографувати місцеву культурну пам’ятку (насправді – позицію військових). А от нащо відстрілювався від бійців при затриманні і звідки взялася незареєстрована зброя – поки не пояснив. Зброю забрали, всіх затримали, за українськими законами – передадуть в поліцію або СБУ».

Юрій Бірюков: «Ніяких сентиментів. Упакували так, як належить упаковувати. Первинний допит. Зброя зі спиляними номерами. Загалом – все ошатно. Передали до СБУ».

18:40. Підірвано міст, який з'єднував Україну з Придністров'ям

Дія відбулася на Одещині.

18:30. ФОТО. На подвір'я дачі президента впав уламок ракети. Зеленський жартує

На подвір'я дачі президента Володимира Зеленського в Кончі-Заспі під Києвом упав, ймовірно, уламок ракети.

Прес-секретар президента Сергій Никифоров у Facebook: «У двір президентської дачі в Конча-Заспі впав, ймовірно, уламок ракети».

«Мимо», – прокоментував цю подію Зеленський.

 

18:10. Росіяни знищили дружнім вогнем 90 своїх. Путлеру не повідомляють

За інформацією російських інсайдерів, росіяни знищили дружнім вогнем 90 своїх товаришів:

«Так, і ще, позавчора на фронті дружнім вогнем або як це ще називають вогнем за своїми, було знищено понад 90 російських воїнів. Тобто одні російські військові знищили помилково (?) інших російських військових. Поки що про це не доповідали президенту Путіну і намагаються приховати, але впевнені, доброзичливці доповять про те, що сталося. І чим швидше він зрозуміє, що більшість його генералів – ідіоти, і таким темпом скоро він сам собі програє, тим краще для всіх».

17:30. Нестора Шуфрича затримано. Намагався сфотографувати позиції ЗСУ

Нардеп від ОПЗЖ Нестор Шуфрич затриманий бійцями ЗСУ.

Про це повідомив член президії центральної ради партії «Європейська солідарність» Юрій Бірюков.

Юрій Бірюков: «Хто затримав Шуфрича – той 206-й батальйон. Фоткати наші позиції – заняття дурне і стрьомне».

16:20. НАТО не погоджується забезпечити безпольотну зону над Україною

На екстреній зустрічі НАТО в Брюсселі 4 березня порушувалося питання про створення над Україною безпольотної зони, проте згоди на цей крок серед союзників немає.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг: «Про це згадували. Але союзники погодилися з тим, що нам не потрібно, щоб літаки НАТО перебували в українському повітряному просторі або війська НАТО заходили на територію України. Чи може Альянс переглянути позицію? Таке рішення неможливе.

На нас лежить відповідальність запобігти ескалації цієї війни та поширенню її за межі України, бо тоді ситуація стане ще більш небезпечною. Тому ми чітко сказали, що не втручатимемося ні на суші, ні в повітряному просторі.

Єдиний спосіб забезпечити безпольотну зону – відправити винищувачі НАТО в повітряний простір України та забезпечувати безпольотну зону. збиваючи російські літаки. Якби ми це зробили, це може вилитися у повномасштабну війну в Європі, в яку буде залучено ще більше країн, і це призведе до ще більших страждань.

Саме тому країни-члени НАТО чинять на Росію жорсткий тиск санкціями та надають допомогу Україні, але не хочуть безпосередньо залучати свої сили» [УП].

15:30. Вбивці, на…й пішли геть: у Мелітополі четвертий день поспіль – акції протесту

На Запоріжжі продовжуються акції протесту проти російської окупації. Зокрема, вранці ходу з національними прапорами провели жителі Приморська.

Четвертий день на такі самі акції протесту вийшли і мешканці Мелітополя. Як повідомила у мережі місцева активістка Ольга Гайсумова, кілька тисяч учасників акції зібралися на центральній площі міста, на площі Перемоги. Поруч із нею російські військові організували роздачу продуктів – сюжети напередодні з'явилися у російських ЗМІ.

У відповідь активісти з національними прапорами та плакатом із написом «Вбивці, на..й пішли геть» стали навпроти російських військових і скандували Ганьба, Мелітополь вставай [Радіо Свобода].

15:10. Два чорта. Путін заявив, що Білорусь планує вихід до Балтійського моря

Криваві диктатори Путін і Лукашенко провели телефонну розмову, після якої стало ясно, що зупинятися у своїх шалених діях вони не збираються. І плани у них значно серйозніші, ніж захоплення України.
 
«Білорусь зацікавлена у присутності на Балтиці та у своїх власних портових спорудах», – сказав президент РФ.
 
Зазначимо, що Білорусь не має виходу до Балтійського моря. Для цього потрібно нападати на Польщу, Литву чи Латвію.

14:50. Окупанти захопили телевежу Мелітополя та включили російські канали

Російські військові взяли під контроль телевізійну вежу Мелітополя та розпочали трансляцію російських телеканалів.

Запорізька обласна військова адміністрація: «Російські військові оточили телевізійну вежу Мелітополя. Вона під їхнім контролем – міська рада Мелітополя».

Окупанти встановили своє обладнання на телевежі Мелітополя та розпочали трансляцію російських телеканалів.

14:20. Американський сенатор запропонував ліквідувати психічно хворого Путіна

Американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем припустив, що найкращим рішенням для завершення російсько-української війни стане фізична ліквідація Путіна.
 
«Чи є у Росії Брут? Чи є в російській армії більш успішний полковник Штауффенберг (німецький військовий, організатор замаху на Гітлера – прим.)? Єдиний спосіб, яким це може закінчитися, щоб хтось у Росії прибрав цього хлопця. Ви зробите своїй країні та світові велику послугу», – написав Грем у твіттері.

14:00. Брифінг Олексія Арестовича

Гарячі точки – Енергодар, Вознесенськ, Київ, Харків, Охтирка, Чернігів, Маріуполь.

  • Енергодар. Противник досягнув найбільшого успіху, частково отримав контроль над запорізькою АЕС.
  • Вознесенськ. Вдалося закріпитися ворогові. Це напрямок на Миколаїв, але спроби просунутися на Миколаїв не здобули успіху, атаки відбиті силами ЗСУ.
  • Північний захід від Києва. Йдуть бої зараз на землі, авіація та артилерія зупиняє супротивника.
  • Харків, Охтирка піддаються руйнівним ударам супротивника, але оборона тримається. Про ситуацію там знають на міжнародному рівні. Противник зазнає втрат і перекидає туди додаткові резерви. Оборону Охтирки та Харкова Арестовича можна назвати героїчною.
  • Чернігів. Витримав потужний удар, але місто тримається, ворог у цьому напрямі не просувається.
  • Маріуполь. Місто частково в облозі, військові відбивають зусилля супротивника оточити місто. Гуманітарна ситуація там напружена, ситуація предмет переговорів.
  • Одеса. Небезпеки безпосередньої немає, ЗСУ, тероборона та керівництво області утримують ситуацію.

13:10. Олексій Резніков: «У ці дні відбувається перелом, перемога невідворотно наближається»

Міністр оборони Олексій Резніков розповів, що відбувається перелом ситуації у війні з Росією:

«Шановні українці! 196 годин оборони.  Ми даємо відсіч російським окупантам вже другий тиждень. У ці години та дні відбувається злам ситуації.  Час зламу потребує зібраності, особливої концентрації. Наші захисники і захисниці зупинили ворога на більшості напрямків. На деяких Збройні Сили здійснили успішний контрнаступ. 

Залишається складною ситуація на півдні, де ворог в останні години обстрілював Запорізьку АЕС. Але бойовий дух людей у козацькому краї такий, що окупанти приречені на поразку. Нездоланною фортецею стоїть Харків. Уся Україна з болем дивиться на російські обстріли. Але тепер вся Європа знає, що Харків – не тільки інтелектуальний та промисловий центр, але й горде місто відважних громадян.  Б’ються Сумщина та Чернігівщина. Вони рятують Київ від облоги. Поки управління країною та армією не порушене – у ворога жодних шансів. На сході та півдні – скрізь – український народ дає відсіч ворогу і наближає перемогу.

За підсумками 8 діб втрати російської армії перевищили 10 тисяч вбитими та пораненими й полоненими. Підтверджено знищення мінімум одного російського генерала. Російське суспільство починає відчувати та усвідомлювати ці втрати. 

Знищену російську бронетехніку вже доводиться вимірювати не одиницями, а батальйонами та бригадами. До Збройних Сил у якості трофеїв поступило чи не більше танків та бронемашин, ніж останні 8 років надходило від українського ОПК. Наші захисники захопили кілька машин зі снарядами до РСЗО, якими російські воєнні злочинці обстрілюють наші мирні міста. Усі ці снаряди «повернуться» ворогу.

Ми також несемо втрати. Війна – це велике горе. Майже щогодини надходять звістки, що російськи окупанти знову вбили мирних мешканців. Кров скипає від люті, коли гинуть наші діти. Є втрати серед наших воїнів. Вони б’ються як кіборги, але у грудях - живе серце. Кожного з них буде вшановано як героя. Люди – найцінніше для нас. Це відрізняє Україну від Росії. Я дуже сподіваюсь, що російська сторона виконає зобов’язання щодо створення гуманітарних коридорів. 

За ці дні було прийнято багато складних рішень. Нам доводилося маневрувати, щоб зберегти армію. Але усю нашу землю ми повернемо. Ми з болем дивимось на зруйновані будівлі після російських обстрілів. Ми усе відбудуємо. 

Командир флагману ВМСУ виконав наказ затопити корабель, щоб фрегат «Гетьман Сагайдачний», який перебував на ремонті, не дістався ворогу. Важко уявити більш складне рішення для мужнього воїна та всієї команди. Але ми збудуємо новий флот. Сучасний, потужний.

Головне зараз – встояти.  Я чудово розумію. Усі стомлені, багато людей виснажені, шоковані втратами. Попереду ще дуже складний період. Нам знадобиться багато сил і витримки.  Але хочу сказати усім. Українці – ви неймовірні!  Ворог спантеличений і наляканий. Ми його ще не перемогли. Але цей час невідворотньо наближається. Кремлівські щури вже тремтять. Частина активно шукає спосіб втекти.

Вся Україна успішно перебудовується для життя в умовах оборони. Допомога надходить у промислових обсягах, ця робота вже налагоджена. Ми захистимо нашу країну і залишимо її майбутнім поколінням квітучою, успішною, кращою, ніж була. Слава Україні! Слава Героям України! »

12:30. Звернення Володимира Зеленського: Закрийте для України небо!

Володимир Зеленський: «Ми пережили ніч, яка могла зупинити історію України та Європи». 

11:05. Окупанти розбомбили школу у Житомирі

Вранці 4 березня російські війська завдали ракетного удару по школі 25 у місті Житомирі, навчальний заклад зруйновано.

Міський голова Житомира Сергій Сухомлін: «Щойно було завдано ракетного чи бомбового удару по 25-й школі. Половину школи зруйновано».

10:55. Росіяни поступово скорочують вимоги під час переговорів

Олексій Арестович: «Росіяни поступово скорочують вимоги під час переговорів, вони зрозуміли, що досягти своєї політичної мети військовим шляхом їм не вдається.

Вони вже припинили говорити про денацифікацію, наразі головне – нерозміщення в Україні окремих видів наступального озброєння».

10:40. Бої за Запорізьку АЕС: подробиці обстрілу атомної станції

10:00. Запорізька АЕС знаходиться під контролем російських окупантів

Територія Запорізької атомної електростанції захоплена російськими військами, вони контролюють адмінбудівлі та прохід на станцію.

Енергоатом: «Адмінкорпус ЗАЕС та прохідна на станцію – під контролем окупантів. Персонал станції продовжує працювати на енергоблоках, забезпечуючи стабільну експлуатацію ядерних установок. Радіаційний фон у нормі. На жаль, є загиблі та поранені серед українських захисників станції».

Державна інспекція ядерного регулювання України: «04.03.2022 військовими силами Російської Федерації здійснено обстріл майданчика Запорізької АЕС, внаслідок чого виникла пожежа на території ЗАЕС. Силами підрозділів ДСНС України пожежу на майданчику ліквідовано. Інформація про загиблих та травмованих відсутня.

Майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами Російської Федерації. Персонал працює на своїх робочих місцях, оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації. Також здійснюються обходи для ідентифікації всіх пошкоджень на майданчику».

09:30. Зеленський пережив три замахи на тиждень

За тиждень від початку російсько-української війни президент Володимир Зеленський пережив як мінімум три спроби замаху, пише The Times.

За даними видання, із завданням убити президента України в країну було відправлено два угруповання – найманці ПВК Вагнера та кадировський спецназ. Наголошується на замахах зірвалися через дії співробітників ФСБ, які виступають проти війни.

Джерело, близьке до ПВК Вагнера, повідомило виданню, що вони зазнали втрат під час замахів на Зеленського. Вони вважають неймовірним рівень обізнаності служби безпеки президента про операції. Збройні сили України 26 лютого знищили ударне кадировське угруповання, метою якого була ліквідація Зеленського.

08:35. Російські окупанти готуються до висадки морського десанту на Одещині

Генштаб ЗСУ: Російські війська мають намір висадити десант на чорноморське узбережжя України:

«Противник продовжує підготовку до висадки морського десанту в районах Затоки, Чорноморськ. Прикриття груп здійснює загін кораблів вогневої підтримки та ракетна катерна ударна група.

Для придушення системи протидесантної оборони України на чорноморському узбережжі відзначено залучення бомбардувальників Су-24М та зафіксовано скидання касетних бомб РБК-500 під прикриттям винищувачів Су-30СМ.

У Чорному морі морське угруповання російських окупантів виведено з морських баз із завданням вражати надводні сили угруповання різнорідних сил українських ВМС».

08:15. Нардеп: «Рейтинг РФ знизився до CCC. Це означає: сосати, сосати, сосати»

Народний депутат Олексій Гончаренко розповів, як змінився рейтинг країни-агресора:

«Міжнародні рейтингові агенції знизили рейтинг РФ до «CCC мінус». Це означає: сосати, сосати, сосати. Ось їх новий рейтинг».

Раніше агентство S&P Global Ratings заявило про зниження суверенного кредитного рейтингу Росії до рівня «CCC–».

07:50. МАГАТЕ запускає центр реагування через пожежу на Запорізькій АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) вирішило запустити в режимі цілодобової роботи Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій через пожежу на Запорізькій АЕС, спричинену обстрілами російських загарбників.

МАГАТЕ у Twitter: «МАГАТЕ запускає свій Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій у режимі цілодобового реагування через серйозну ситуацію на Запорізькій АЕС в Україні».

Раніше Україна повідомила у МАГАТЕ про пожежу на майданчику Запорізької АЕС.

07:40. Флагман Гетьман Сагайдачний, що стоїть на ремонті, не дістався ворогові

Стали відомі деякі подробиці спецоперації ВМСУ, в результаті якої Гетьман Сагайдачний, який стоїть на ремонті, не дістався ворогові.

Російський напад флагман зустрів на судноверфі під час капітального ремонту та модернізації, тобто напіврозібраного стану. На ньому розпочали (але не закінчили) заміну радіоелектроніки, системи управління вогнем, зв'язку, ремонт головної енергетичної установки.

Як встановила розвідка, було заплановано спецоперацію російського військово-морського спецназу із захоплення фрегата та буксирів в акваторії заводу з подальшим виведенням українського флагмана у фарватер Дніпро-Бузького лиману. Фрегат планували гнати до Севастополя, виставити на огляд та повідомити, що екіпаж добровільно перейшов на бік ворога.

Тому наперед було прийнято рішення: у разі нападу заповнити відсіки водою та акуратно укласти корабель на дно. Це зробили у перші години вторгнення [Думская].

07:20. Оперативне зведення Генштабу ЗСУ України на ранок 4 березня.

06:40. Пожежу в навчально-тренувальному корпусі Запорізької АЕС в Енергодарі ліквідовано.

Державна служба з надзвичайних ситуацій України: «Запорізька область. О 06:20 пожежу у навчально-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар було ліквідовано. Жертв та постраждалих немає».

06:20. Карта бойових дій. 9-й день війни. Удар по Енергодару та Запорізькій АЕС

06:00. Пожежники розпочали гасіння на Запорізькій АЕС, вогонь локалізували

Підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій виїхали на гасіння пожежі у навчально-тренувальному корпусі на Запорізькій АЕС у місті Енергодар.

ДСНС в Facebook: Станом на 05:20 на Запорізькій АЕС в Енергодарі підрозділи ДСНС виїхали на гасіння пожежі у навчально-тренувальному корпусі.

Після проведення розвідки у корпусі рятувальники встановили, що відбувається горіння приміщень на третьому, четвертому та п'ятому поверхах. Попередньо жертв та постраждалих немає. До гасіння залучили 44 особи та 11 одиниць техніки ДСНС.

  • О 05:55 пожежу у навчально-тренувальному корпусі локалізовано на площі 2 тис. кв. м.

Раніше повідомлялося про те, що ядерну безпеку на Запорізькій АЕС порушено, реактори в небезпеці через обстріл російських військових. Пожежних не допускали на гасіння пожежі, що виникла внаслідок нападу.

05:10. Зеленський: Європа, прокинься! Горить найбільша атомна станція у Європі

04:40. ДСНС України: У Енергодарі на Запорізькій АЕС працює один енергоблок із шести

ДСНС: Оперативна інформація щодо атаки російських загарбників на Запорізьку АЕС станом на 4:00.

«Внаслідок обстрілів за територією АЕС продовжує горіти одна з будівель учбово-тренувального комплексу. Вогнем охоплені 3, 4, 5 поверхи п'ятиповерхової будівлі. Окупанти не дають можливості для підрозділів ДСНС приступити до ліквідації наслідків пожежі. У Енергодарі на Запорізькій АЕС працює один енергоблок із шести. Протипожежний стан АЕС в нормі».

04:20. На ЗАЕС порушено ядерну безпеку, пожежників не пускають, триває бій

Ядерну безпеку на Запорізькій АЕС було порушено, реактори в небезпеці.

В. о. генерального директора ЗАЕС Ігор Мурашов, Енергоатом: «Ядерну безпеку на ЗАЕС порушено. Ми робимо все можливе, але пожежа продовжується, пожежників не допустили. Є величезні ризики. На станції бойові дії. Реактори у небезпеці».

04:00. На Запорізьку АЕС увірвалися кадировці, триває бій із нацгвардійцями

УП: кадировці  зараз намагатимуться замінувати станцію і шантажувати. Крім того, російська армія обстрілює рятувальників, які намагаються загасити пожежу на АЕС.

На Запорізькій АЕС виникла пожежа через обстріл росіян. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підкреслив, що якщо ЗАЕС вибухне, то наслідки будуть у 10 разів страшніші за Чорнобиль.

03:30. ВІДЕО. Росія влаштувала пожежу на Запорізькій АЕС!

03:20. Пряма трансляція Запорізької АЕС на YouTube

03:00. Дмитро Кулеба: «Вибух на ЗАЕС буде в 10 разів страшніший за Чорнобиль»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба:

«Російські окупанти з усіх боків обстрілюють Запорізьку АЕС, найбільшу АЕС у Європі. Пожежа вже спалахнула. Якщо ЗАЕС вибухне, то наслідки будуть у 10 разів страшніші за Чорнобиль. Росіяни повинні негайно припинити вогонь, припустити пожежників, створити зону безпеки!»

02:20. Момент влучання ще однієї ракети у бік Запорізької АЕС.

Перший енергоблок, який зачепив вибух, знаходився на плановому ремонті, але ядерне паливо звідти відвантажити не встигли.

02:10. Камера фіксує нові вибухи в Енергодарі на Запорізькій АЕС.

На даний момент вітер з боку станції дме у бік південно-східної частини України та у напрямку великих російських міст: Ростова-на-Дону та Краснодара.

01:45. Дмитро Орлов: «Зупиніться! Негайно припиніть обстрілювати Запорізьку АЕС».

Міський голова Енергодару Дмитро Орлов: «Зупиніться! Негайно припиніть обстрілювати впритул Запорізьку АЕС».

Загроза світовій безпеці! Внаслідок безперервного обстрілу ворогом будівель та блоків найбільшої АЕС у Європі палає Запорізька атомна станція!»

01:30. Окупант веде вогонь по Запорізькій АЕС. Виникла пожежа.

Є реальна загроза ядерної безпеки.

01:00. Оперативне зведення Генштабу України на початок 9-го дня війни

00:30. Олексій Арестович. Підсумки 8-го дня війни.

00:00. Розпочався 9-й день війни, 4 березня

Підсумки 8-го дня війни, 3 березня

  • Росіяни активно обстрілюють Харків, лише за 3 березня через обстріли виникли пожежі у понад 40 житлових будинках. Ворог також б’є по трансформаторних підстанціях та міській інфраструктурі.
  • Росіяни нанесли авіаудар по місту Ізюм на Харківщині. Внаслідок бомбардування загинуло щонайменше восьмеро людей, двоє з них – діти.
  • Військові тримають оборону – вони розгромили першу танкову армію Росії під Харковом, яка вважалася елітним підрозділом в РФ.
  • Російська авіація у Чернігові атакувала будинки та дві школи. Внаслідок авіаударів по житловому сектору загинули щонайменше 33 людини, ще 18 травмовані. Також росіяни обстріляли нафтобазу, пожежа спалахнула у резервуарі з 4 тоннами пального.
  • На Сумщині в Охтирці було знищено машинне відділення Охтирської ТЕЦ. Немає опалення та електроенергії. Внаслідок авіаудару по ТЕЦ в Охтирці загинули двоє людей.
  • Поблизу Запоріжжя росіяни атакували Енергодар та намагались захопити Запорізьку АЕС. Місцеві героїчно захищали місто та закидували ворожу техніку «коктейлями Молотова».
  • Обережними варто бути мешканцям Херсона, куди напередодні прорвались російські війська та розпочали мінувати вулиці.
  • Українці ліквідували генерал-майора ВДВ Росії Андрія Суховецького. Наразі це найбільш високопоставлений російський військовий, ліквідований за час вторгнення Росії.
  • Українські військові збили два російські літаки-винищувачі. Над Ірпінем знешкодили Су-30, а біля Волновахи – Су-34. 
  • Станом на ранок 3 березня у Росії серед особового складу загинули 9 тисяч військових.
  • За тиждень війни українці знищили таку ворожу техніку: танків ‒ 217, ББМ ‒ 900, артилерійських систем – 90, реактивних систем залпового вогню – 42, засоби ППО – 11, літаків – 30, гелікоптерів – 31, автомобільної техніки – 374, легкі швидкісні катери – 2, цистерн з пальним – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.
  • Поліція повідомляє, що в українських містах загинуло 19 поліцейських, 60 поліцейських отримали важкі поранення, двоє зникли безвісти.

Онлайн-трансляція телеканалу Укрїна 24

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Grigorio666
Це вже навіть не ІІІ СВІТОВА ВІЙНА, --- ЦЕ МОЖЕ ВЖЕ РОЗПОЧАТИСЯ КІНЕЦЬ СВІТУ, ГОСПОДИ ДОПОМОЖИ ВСІМ НАМ!!!!!
SebastianTrueman
Пуйловский талибан ...
Samson
Тільки наша перемога, ті переговори ні до чого зараз ...переговори можливі хіба біля стін зруйнованого Кремля і повної капітуляції Росії