Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 05 березня 2022, 06:44
50755
0

Ракетні удари по містах. День 6. Україна вступає до Євросоюзу! LIVE

Sport.ua закликає зупинити війну в перший день весни, 1 березня

| Оновлено 05 березня 2022, 06:44
50755
0
Ракетні удари по містах. День 6. Україна вступає до Євросоюзу! LIVE
Getty Images/Global Images Ukraine

6-й день війни. 1 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Росії Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Підсумки 6-го дня війни, 1 березня

  • Найгарячішими точками продовжують залишатись Київ, Харків, Херсон, Миколаїв, Чернігів та Суми.
  • У Харкові вранці стався потужний вибух. Росіяни завдали авіаудару по центральній площі – Майдану Свободи. Ворожа ракета влучила у будівлю ОДА. 10 людей загинуло та близько 20 поранених.
  • Згодом ще одна бомба у Харкові влучила у житловий будинок, люди опинились під завалами, є жертви, інша бомба – влучила у лікарню. Військові збили ворожий літак, що бомбардував місто.
  • У Києві під обстріл потрапила телевежа. Ракета влучила у Бабин Яр. 5 людей загинуло, 5 поранених.
  • На Сумщині російські військові їздили під білим прапором та розстрілювали цивільних.
  • Колона російської техніки прорвалася у Херсон. Окупанти брали у полон мирних мешканців, щоб прикриватись ними.
  • Снаряд влучив у житловий будинок у Херсоні, відомо про одного загиблого.
  • На Одещині стався обстріл, внаслідок чого пошкоджено газовий трубопровід, близько 9 приватних будинків та виникло загорання приватного гаражу, внаслідок чого загинула одна людина, ще двоє постраждали.
  • У Маріуполі під обстріли знову попали житлові будинки, кількість потерпілих встановлюється.
  • Сумарно втрати ворога становлять понад 5700 осіб. Також близько 200 російських окупантів потрапили в полон.
  • Загалом українські військові знищили та пошкодили понад 1,5 тисяч одиниць техніки ворога, у тому числі 29 літаків, 29 гелікоптерів, 198 танків .
  • Володимир Зеленський звернувся до путіна: «Ти убив 16 дітей!» Виступ Президента України у Європарламенті зустрічали та проводжали оплесками і стоячи.
  • Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. За відповідне рішення віддали 637 голосів, лише 13 євродепутатів виступили проти, 26 утрималися.

Онлайн-трансляція подій, 1 березня

23:59. Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю журналістам CNN і Reuters.

23:35. Голова Сумщини: допомагайте або завтра вони підуть на Київ

Голова Сумської державної адміністрації Дмитро Живицький закликав допомогти області захиститися від навали російської військової техніки:

«На цей момент на Сумщину зайшло вже більше десятка тисяч техніки, важкого озброєння, систем залпового вогню, які курсують по території всієї області і знищують людей у нас в Україні. Сьогодні на території Сумської області прямо зараз заходять десятки, сотні російських Іскандерів, Градів, Ураганів, Буків, танків, БТРів, колони заправників, заходить така техніка, яку навіть місцеві мешканці не можуть ідентифікувати.

Ми розуміємо: якщо не буде підтримки сьогодні нашої армії Байрактарами, якщо не буде підтримки авіації, якщо не буде бомбардування цих цілей точними ракетами, якщо ми не зупинимо цю навалу на Сумщині, вони завтра будуть в Києві. І це проблема не тільки наша. Це проблема сьогодні всієї України, всієї Європи і всього цивілізованого світу.

Мародери російської так званої армії безчинствують на території всієї області, але територіальна оборона тримає сьогодні усі населені пункти. Голими руками та лише з автоматами в руках, з коктейлями Молотова ми зупиняємо десятки і сотні ворожої техніки.

Я не прошу, я вимагаю забезпечити Сумську область ударами Байрактарів, забезпечити роботу по наземних цілях ворога високоточною зброєю, ракетами. Я вимагаю авіації, яка не дасть сьогодні стерти з лиця землі мою рідну Сумщину. Нам потрібні тепловізори, нам потрібні снайперські гвинтівки та набої, нам потрібні рації, нам потрібен захист − бронежилети, каски, нам потрібен тактичний одяг, нам потрібні гранатомети, Джавеліни, Енлоу, будь-які протитанкові реактивні системи.

Сьогодні наша територіальна оборона − гола й боса − захищає 1 млн 100 тисяч мешканців Сумської області. І я вимагаю, щоб наша область залишилась мирною, незалежною і тримала надалі незалежність України і мир в Європі. Я вимагаю від вас підтримки».

23:15. Міжнародний суд ООН призначив дату першого розгляду справи проти РФ 

Міжнародний суд ООН заявив, що 7 і 8 березня проведе слухання за позовом України проти Росії щодо порушення РФ Конвенції про запобігання злочину геноциду:«Міжнародний суд, головний судовий орган ООН, проведе публічні слухання у справі щодо звинувачень у геноциді відповідно до Конвенції про попередження злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Росії) у понеділок 7 та у вівторок 8 березня 2022 року у Палаці миру в Гаазі».

Слухання будуть присвячені поданому Україною запиту про введення тимчасових заходів.

23:00. Брифінг Ірини Верещук. Ситуація щодо російського вторгнення

22:40. По району Зарічан під Житомиром бомбардувальники працюють, інформація Sport.ua.

Крім Харкова, також завдаються удари по Києву, Житомиру та іншим містам.

22:30. Черговий удар крилатою ракетою Калібр по Чугуївському аеродрому.

Бойова частина вагою 500 кілограмів.

21:55. Зеленский: Украина готовилась к российскому вторжению и имела 6 вариантов обороны

21:55. Зеленський: Україна готувалася до російського вторгнення і мала 6 варіантів оборони

Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN і Reuters розповів, що у разі падіння України війська Росії будуть на кордоні НАТО і вже там будуть чинити свої провокації. 

Зеленський: Я їм (іноземним лідерам) говорив, що Україна буде боротися, ви побачите, міцніше за всіх, але одні ми на самоті з Росією ми просто не зможемо. Коли я говорю про Росію, я говорю зараз не про народ, я говорю про їх армію, про їх керівництво. Якщо Україна паде, то далі всі ці війська будуть на кордонах ваших країн членів-НАТО, будуть на кордоні Литви, Польщі, тощо.

Україна готувалася до російського вторгнення і мала 6 варіантів оборони держави: «Ми готувалися до всього, але, коли ти готуєшся заздалегідь, не обов'язково підготовлювати твого ворога, щоб він був готовий до твоєї реакції».

21:25. Російський велоспорт їде на двох на колесах

Міжнародний союз велосипедистів усунув Росію та Білорусь від міжнародних змагань.

21:05. Звернення Віталія Кличка. Ворог атакував Київ, є жертви!

Віталій Кличко: «Внаслідок влучення в телевежу двох, за попередніми даними, ракет, загинуло 5 мирних киян. Йшли тротуаром повз вежу. Я закликаю всіх киян не ходити та не їздити вулицями! Будьте максимально обережні. Цю ніч краще провести в укриттях».

20:45. Російський теніс посланий нах*й

Міжнародна федерація тенісу ITF скасувала всі турніри на території Росії та Білорусі та усунула спортсменів із цих країн від участі у змаганнях.

20:35. Бабин Яр. Загинуло 5 чоловік під час ракетного удару.

ДСНС: Щонайменше п'ятеро людей загинули і ще п'ятеро постраждали внаслідок ракетного удару РФ по Київській телевежі, розташованій поблизу Бабиного Яру.

20:25. У бою під Харковом загинув 19-річний біатлоніст Євген Малишев.

Росія 6-й день продовжує вести агресивну війну проти України. РФ забрала життя у юного захисника Батьківщини Євгена Малишева. Екс-спортсмен обороняв своє рідне місто Харків.

Два роки тому біатлоніст входив до національної збірної команди серед юніорів. Зараз він проходив службу за контрактом.

10 березня Євгенію мало виповнитися 20 років. Світла пам'ять, герої не вмирають!

19:35. Зеленський провів розмову з Джо Байденом: зупинити агресора якнайшвидше

Володимир Зеленський: «Щойно мав розмову з Президентом США Джо Байденом. Обговорили американське лідерство щодо антиросійських санкцій та оборонної допомоги Україні. Маємо зупинити агресора якнайшвидше. Вдячний за підтримку!»

19:25. Бомба падає на Бабин Яр, світ залишається мовчазним

Володимир Зеленський: «Навіщо 80 років повторювати «Ніколи знову», якщо, коли бомба падає на Бабин Яр, світ залишається мовчазним? Ще 5 життів втрачено. Історія повторюється»

19:10. Михайло Подоляк: Бомбардування великих міст – тактика російської війни

Михайло Подоляк: «Бомбардування великих міст. Щоб були масові жертви серед мирного населення? Налякати та викликати паніку. Стерти історичну пам'ять із вулиць українських міст. Такими є ключові прояви нової тактики російської війни».

18:55. Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам-членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ.

Резолюцію схвалили 637 голосами, тільки 13 євродепутатів виступили проти, 26 утрималися.

18:45. При обстрілі телевежі в Києві загинули 5 людей

Внаслідок обстрілу телевежі в Києві загинуло 5 людей, ще 5 отримали поранення, повідомили у ДСНС.

18:35. На кордоні в Білорусі 300 танків. Росія готує провокацію, щоб вони зайшли

Головне управління розвідки Міністерства оборони України: «Росія готує свідому провокацію для виправдання введення Білоруських військ. За наявними розвідувальними даними зараз поблизу білорусько-українського кордону знаходяться білоруські танки у кількості близько 300 шт.

Колона ще не перетнула кордон і чекає на маршруті Пінськ – Іванове – Драгічин (приблизно 30 км від Державного кордону України). Очікується, що Росія планує провести свідому провокацію, щоб виправдати заплановану атаку білоруських військ».

18:30. Знищена елітна група кадировців, які планували вбити Зеленського

Секретар РНБО Олексій Данілов: «ЗСУ ліквідували елітну групу кадирівців, які планували вбити Зеленського».

18:25. Ворог обстріляв житлові райони Маріуполя: постраждали кілька будинків і школа

Мер Маріуполя Вадим Бойченко: «Сьогодні армія терористів рф цинічно обстріляла житлові райони Маріуполя. Внаслідок військового теракту постраждали кілька будинків по бул. Шевченка та школа №16 у тому ж районі. Крім того, обстріл знову зазнали житлові будинки в Лівобережному районі, а також територія КП «Комунальник». Число постраждалих уточнюється.

Окупанти з росії ведуть справжній геноцид українського народу. Їхні дії нічим не відрізняються від тактики фашистсько-нацистських військ, які з 41 по 43 роки окупували та брали в блокаду цілі міста. Вони не відрізняються від нацистів, які безжально вбивали жінок та дітей. Майже 80 років тому Україна відбила напади фашистів. Відіб'ємо і зараз. Виженемо з нашої землі окупантів, які вбивають мирне населення наших міст. Це нелюдський, жорстокий та неймовірно підлий вчинок. Ми ніколи не забудемо і ніколи не пробачимо». (Маріупольська міська рада).

18:10. Україна може завдати превентивного ракетного удару по Білорусі

Секретар РНБО Олексій Данилов: «Наші війська знищують ту техніку та ресурси, які є в нашій країні. Але якщо нашим головнокомандувачем буде прийнято рішення, то це буде зроблено. Звичайно (ми це зможемо)», – відповів секретар РНБО на запитання, чи може Україна превентивно завдати удару по об'єктах у Білорусі.

17:50. Кацапстан атакував Бабин Яр. Вбивають жертв Голокосту вдруге

Голова Офісу президента Андрій Єрмак: Росія здійснила ракетну атаку на територію, на якій знаходиться меморіальний комплекс Бабин Яр. «Ці нелюді вбивають жертв Холокосту вдруге».

17:20. Путинські нацисти завдали удару по Київській телевежі. 

Попадання в апаратну мовника на телевишці. Тимчасово є проблеми з телетрансляцією. Найближчим часом буде включено резервне мовлення.

16:20. У Харкові збили літак, який бомбардував місто

У Харкові збили російський літак, який скинув бомбу на житловий будинок, від чого загинули 8 людей.

Глава Адміністрації Новобаварського району Тетяна Цибульник: літак впав у районі ринку «Лоск».

Зазначається, що це той літак, з якого прилетіла бомба на житловий будинок на проспекті Новобаварському, де продовжують розгрібати завали. За попередніми даними, від бомби загинули 8 людей, стільки ж травмовані.

15:45. ВІДЕО. Українські футболісти звернулися до світової спільноти

15:05. Будівля Харківської обласної адміністрації після ракетного удару.

Фото: УНИАН pic.twitter.com/iVkA3P9HfR

14:20. ⚡️ Президент Зеленський виступив у Європарламенті у режимі онлайн

ЄС офіційно прийняв заявку України на вступ та розпочав її розгляд.

У Європарламенті стоячи привітали виступ президента України та заявку про вступ до Євросоюзу.

13:55. Люди в Куп'янську підняли український прапор на центральній площі міста!

13:45. Зведення Генштабу ЗСУ: Суми, Лебедин та Охтирка в оточенні

13:30. Ракета, яка була випущена з Бєлгорода по центру Харкова, вбила 10 людей

ДСНС України: Щонайменше 10 загиблих, понад 20 травмованих, рятувальниками та волонтерами врятовано з-під завалів попередньо 10 людей. Продовжуються роботи з розчищення завалів.

13:20. Наступний раунд переговорів України та України може пройти 2 березня.

13:00. Зеленський: Ракета у центрі Харкова – тероризм. Росія – це терорист!

Президент України закликав виключити Росію із Ради безпеки ООН.

12:50. В Україні запускають застосунок «повітряна тривога»

В Україні запускають застосунок «повітряна тривога», який сповіщатиме про небезпеку у конкретному регіоні.

Його можна завантажити у Google Play Market та AppStore.

12:25. Арестович: Гарячі точки – Херсон, Київ, Харків. Але навіть погода за нас!

12:10. Купянськ! *баште їх нах*й! Мешканці зупинили бойову машин тварюк

Люди в Куп'янську вийшли мітингувати з українськими прапорами! Вони намагалися не дати проїхати російським військам, кидаються під колеса авто. Мешканці Куп'янська, ви найкращі!

11:50. Тарган пояснив, чому з території Білорусі хуйло атакував Україну

Вусатий тарган на прізвисько александр лукашенко розповів, як хуйло на прізвисько владімір путін прийняв рішення про проведення «спеціальної військової операції»:

«Звичайно, передбачалося застосування угруповання військ, що залишилося на території Білорусі. І мене поінформував про це о 5 годині ранку 24 лютого.

Перед прийняттям такого рішення наша розвідка та росіяни виявили на території України в безпосередній близькості від білоруського кордону кілька зенітних та ракетних дивізіонів, які підготувалися для удару по російських військах у районах зосередження на білоруській території.

Одночасно з оголошенням рішення на проведення операції Росією було завдано попереджувального удару по цих важких озброєннях, позиціях, щоб запобігти своїм втратам і впливу на Білорусь.

Якби цього не зробили, ці ракети прилетіли б у Гомель та Мозир», – зазначив вусатий тарган.

11:30. НАЗК: російський танк, іди нах*й

Національне агентство з питань запобігання корупції:

Захопили російський танк або БТР та переживаєте про те, як його декларувати? Зберігайте спокій та продовжуйте захищати Батьківщину! Декларувати захоплені російські танки та іншу техніку не потрібно, адже вартість цього лайна не перевищує 100 прожиткових мінімумів (248 100 грн). Відповідно, подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом 10 днів в разі захоплення такого непотребу так само не потрібно (така от тавтологія).

Якщо ж говорити буквою закону, бойові трофеї не підлягають відображенню в декларації з наступних причин:

  • вони були набутті не внаслідок укладення якого-небудь виду правочину, а у зв’язку із повномасштабною агресією з 24.02.2022 російської федерації стосовно незалежної і суверенної Української держави як продовження розпочатого у 2014 році підступного нападу рф на Україну з метою знищення останньої;
  • завдяки мужності та звитязі захисників Української держави ворожа військова техніка зазвичай потрапляє до вас вже знищеною та виведеною із ладу, через що неможливо провести її оцінку відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». А отже, неможливо і з’ясувати, скільки коштує таке майно.

Так що російський танк, іди нахуй з̶ ̶д̶е̶к̶л̶а̶р̶а̶ц̶і̶ї̶.

У той же час НАЗК продовжує забезпечувати технічну можливість подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані щодо набуття об’єктів, захоплених у рашистської армії, у разі наявності бажання суб’єктів декларування здійснити такі дії.

11:20. На Черниговщину вошли белорусские войска.

Информация: Громадське, представитель регионального управления сил терробороны «Север» Виталий Кириллов.

11:10. Фігурне катання? Теж нах*й! Росіян та білорусів виключили з чемпіонатів

Міжнародний союз ковзанярів офіційно оголосив про усунення фігуристів із Росії та Білорусі від чемпіонатів, що проходять під його егідою.

«До подальшого повідомлення жодні фігуристи з Росії та Білорусі не можуть бути запрошені або допущені до участі в міжнародних змаганнях з фігурного катання, включаючи чемпіонати ISU», – йдеться у заяві організації.

11:00. Херсоном їде російська техніка, людей беруть у полон.

У Херсоні містом їде російська окупаційна техніка.

Глава Херсонської облдержадміністрації Геннадій Лагута: «В Херсоні окупанти, що заходять на територію міста, захоплюють місцевих жителів у полон. Ймовірно, їх використовуватимуть як живий щит для просування вперед».

Нині у Херсоні повітряна тривога. У місті чутно сильні вибухи.

10:30. Резніков: путінська росія несе величезні втрати на всіх фронтах

Міністр оборони Олексій Резніков: «Дорогі українці! 122 години опору.  На п’яту добу інтервенції російські окупанти виявилися неспроможні приховувати, що в них починається агонія.  Варварські обстріли ракетами та РСЗО мирних міст – це свідчення, що вони нездатні більше воювати з озброєними українцями. Тільки з мирними, як останні боягузи.

Це воєнний злочин. Його безпосередні виконавці та організатори приречені решту свого існування носити тавро вбивць і ховатися. Їх чекає трибунал. Буде справедливо, якщо спеціальний міжнародний трибунал буде створено у Харкові. До речі, саме у Харкові у 1943 році відбувся перший процес, внаслідок якого нацистів було засуджено за воєнні злочини.  Тепер «Харківський трибунал» має винести вирок кремлівським послідовникам Гітлера, які вже його «перевершили». 

Завдяки героїзму наших захисників і захисниць відкриваються нові фронти, де ворог зазнає втрат. Хочу відзначити наших хлопців та дівчат на сході. Вони стали нездоланим бар’єром для ворога, це його страшенно деморалізує. На економічному фронті Росія вже зазнала нищівних руйнувань. Російська валюта перетворюється на звичайний папір. Є перша заборона на експорт російської нафти. До знищення армії окупантів долучилась міжнародна ІТ-спільнота. Збільшуються поставки зброї та усього необхідного з Європи. Навіть українські школярі перейшли у наступ на кіберфронті. 

Сотні тисяч людей в Росії вже дізналися, що влада їм бреше. Що немає ніякої «спецоперації». Є звичайна загарбницька війна. На якій загинули тисячі росіян. Опір війні всередині самої Росії зростає з кожною годиною. У ці дні українці демонструють росіянам, чим відрізняються вільні люди від рабів, Громадяни від поневолених тираном. Ті, хто роками захоплювався оскаженілим маніяком, тепер приречені на десятиліття спокути. Україна переможе! Слава Українській Армії! Слава Україні!».

 

10:15. Російський волейбол відправлений нах*й

У Росії забрали право проведення чемпіонат світу з волейболу 2022 серед чоловіків. 

Турнір мав пройти з 26 серпня до 11 вересня 2022 року в 10 містах Росії за участю 24 національних збірних команд.

09:35. ВІДЕО. Українські захисники за день збили 5 російських винищувачів.

Головнокомандувач ЗС України: «Повітряні Сили ЗС України самовіддано і майстерно захищають Україну з неба. Минулої доби під час авіанальоту окупантів на мирні Васильків та Бровари, українські льотчики-винищувачі перехопили та збили два російські літаки. Роботу наших винищувачів довершили зенітні ракетні дивізіони С-300, уразивши три літаки окупантів. Тож, Повітряні сили 28 лютого збили п’ять винищувачів. За попередніми даними, це Су-30 та Су-35.

Поблизу Києва зенітний ракетний комплекс Бук М-1 збив крилату ракету та вертоліт ворога. Українські штурмовики Су-25 працювали ланками та парами і завдали кількох ракетно-бомбових ударів по колонах бронетехніки та живій силі противника на Київщині та Житомирщині.

Успішно відпрацювала і бомбардувальна авіація. Су-24м Повітряних Сил нанесли щонайменше чотири нищівні бомбові удари по танкових колонах, колонах механізованої техніки, автоколоні із пально-мастильними матеріалами на Чернігівщині та поблизу Бердянська. І традиційно ювелірна робота екіпажів Bayraktar TB2. Цього разу – три цілі – танк противника і два зенітних ракетних комплекси «Бук»! Разом до Перемоги!»

09:00. Раша втратила більше 5700 осіб у живій силі

Генеральний штаб ЗСУ:

Сумарні орієнтовні втрати противника з 24.02 по 01.03 станом на 06:00 склали:

  • В особовому складі - 5710 осіб, полонених - 200.
  • Знищено та пошкоджено літаків – 29 од,  гелікоптерів – 29 од,  танків ‒ 198,  ББМ ‒ 846, 
  • артилерійських систем – 77, засоби ППО - 7, РСЗВ - 24,  цистерн з ПММ - 60, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 3,  катери – 2 одиниці,  автомобільної техніки - 305.  

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

08:35. Ракетний удар по центру Харкова. Великий вибух на площі Свободи

Великий вибух стався 1 березня близько 18:00 на найбільшій площі Харкова, неподалік будівлі обласної адміністрації. У момент вибуху на перехресті перебували багато автомобілів та людей.

За деякими даними, горить оперний театр.

08:20. Імперія зла перетнула усі межі! Втрати РФ в Україні 28 лютого

07:40. У хуйла забрали почесний чорний пояс з тхеквондо

Міжнародна федерація тхеквондо (World Taekwondo) позбавила президента Росії почесного чорного поясу через вторгнення РФ до України. Федерація відкликала почесний чорний пояс 9-го дана, наданий владіміру путіну в листопаді 2013 року.

У World Taekwondo зазначили, що засуджують вторгнення Росії в Україну та загрозу життю людей. Крім того, зазначають в організації, такі дії суперечать принципу тхеквондо «Мир цінніший за тріумф», а також порушують «принципи поваги та толерантності».

На знак солідарності з Міжнародним олімпійським комітетом, на всесвітніх змаганнях з тхеквондо заборонять використання «прапорів і гімнів Росії та Білорусі», а також не визнаватимуть змагань з тхеквондо, проведених у цих країнах.

Раніше у президента РФ владіміра путіна забрали статус почесного президента у Міжнародній федерації дзюдо, а російські клуби та збірні усунули з усіх чемпіонатів.

07:05. Біля Києва ворожий снаряд потрапив до пологового будинку

Неподалік Києва снаряд потрапив до пологового будинку приватної мережі «Адоніс» (с.Бузова на Житомирській трасі біля Києва).

Гендиректор мережі «Адоніс» Віталій Гірін у Facebook: «Всі питають, що з пологовим будинком. Дякую за підтримку. У пологовий будинок потрапив снаряд, пошкодження великі, але будівля стоїть. Усіх людей встигли евакуювати з пошкодженої будівлі. Головне – не треба зараз їхати, когось забирати. Все в надійному місці та безпеці. Це точно».

06:45. Олександр Поворознюк: «Вова, *баш їх, а ми тобі допомагатимемо!»

Президент «Інгульця» Олександр Поворознюк записав емоційну промову щодо війни в Україні:

«Хочу звернутися до президента нашого, Володимира Зеленського. Вова, *баш їх, а ми тобі допомагатимемо. Такого президента, як ти, не було і не буде.

Велика повага до того, що ти єдиний зумів об'єднати людей. Я за тебе не голосував у першому турі, але зараз життя готовий віддати за те, що ти зайняв таку громадянську позицію. Спасибі. Слава Україні!».

06:25. Складна ситуація у м.Волноваха

Ситуація м.Волноваха на межі гуманітарної катастрофи: через обстріл у місті відсутні електрика, газ, вода, медикаменти. Мешканці міста просять про допомогу.

З початку війни Волноваха страждає від постійних обстрілів. За ці дні щонайменше 15 людей зазнали поранень. Місцеві жителі не виходять із підвалів, не мають доступу до питної води та їжі. Лікарні працюють на генераторах, а одну з них обстріляли російсько-окупаційні війська.

Вийти на зв'язок із місцевими нині практично неможливо. Рідні не знають, що з їхніми родичами всюди в соцмережах благають зробити зелений коридор і вивезти їх звідти. (Громадське)

06:05. Збройні сили України отримають у рамках допомоги від Євросоюзу 70 бойових літаків.

Командування Повітряних Сил ЗСУ: «Наші партнери передають нам Міг-29 та Су-25! У разі потреби вони зможуть базуватись на польських аеродромах, з яких українські пілоти виконуватимуть бойові завдання».

Допомога надійде від трьох країн:

  • Болгарія – 16 одиниць Міг-29 та 14 одиниць Су-25
  • Польща – 28 одиниць Міг-29
  • Словаччина – 12 одиниць Міг-29

06:00. Ігор Терехов: «Обстріл Харкова – це вбивство, знищення українського народу»

Мер Харкова Ігор Терехов – про злочинний обстріл українського міста військовими РФ:

«Це не військова операція, а вбивство нас, знищення українського народу. Снаряди потрапили в житлові будинки, вбивши та покалічивши мирних жителів. Лише за сьогодні 37 поранених, троє – діти. Чотири людини вийшли з бомбосховища набрати води – і загинули».

05:45. Генштаб ЗС України: РФ планує залучити найкращі військові частини Білорусі

Генштаб ЗСУ на Facebook: «Враховуючи, що противник не полишає прагнень, щодо досягнення своєї мети, а власний наступальний потенціал майже вичерпано, він планує долучити найбільш підготовлені військові частини Республіки Білорусь, що завершують зосередження уздовж Державного кордону України».

05:30. В Охтирці після ворожого обстрілу багато жертв, тіла витягають з-під завалів

Після обстрілу російською артилерією Охтирки на Сумщині є жертви.

Журналіст Олеся Боровик в ефірі телеканалу Рада: «В Охтирці досі дістають з-під завалів загиблих, адже там скинули одразу три вакуумні бомби на місто. Тіл загиблих дійсно багато. Сумщина продовжує тримати оборону, бо є північним форпостом України. Зокрема, біля Сум було знищено техніку росіян – 20 градів, 96 градів і 8 заправників за допомогою Байрактара».

Водночас ворог поніс великі втрати, трупи знищених російських окупантів збирають по навколишній місцевості представники Червоного хреста, щоб відправити їх з України додому в Росію вже мертвих. Унаслідок артилерійських обстрілів ворогом на нафтобазі під Охтиркою на Сумщині почалася сильна пожежа.

05:00. ⚡ Продовжується бої у Херсоні

В Херсоні розпочалася ще одна спроба наступу з артпідготовки. Ворог наступає зі сторони аеропорту до Миколаївського шосе та кільця біля холодокомбінату. Спостерігається скупчення російських військ поблизу Шуменського мікрорайону. Херсонці, знімайте пересування ворога.

04:25. Маріуполь лишився практично без електроенергії

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко: «Місто знаходиться під контролем української армії, але через авіанальот лишилося практично без електроенергії. Відімкнуті всі котельні».

04:15. Російський пляжний футбол відправлений нах*й

Під тиском АПФУ (Асоціації пляжного футболу України) 28 лютого Міжнародна організація пляжного футболу (BSWW) прийняла рішення позбавити росію всіх змагань із пляжного футболу та займається коригуванням календаря на сезон 2022 року.

Країна-агресор минулого року приймала чемпіонат світу з пляжного футболу під егідою FIFA, який бойкотувала збірна України.

04:00. Дмитро Гордон на Ехо Москви: Росія, женіть Путіна нахер! І заберіть тисячі трупів!

03:30. Поточна карта війни України проти орків

03:00. Ігор Колихаєв: Херсон був і залишається українським!

Мер Херсона Ігор Колихаєв: «На в'їздах до Херсона армія РФ встановила блок-пости. Важко сказати, як розвиватиметься ситуація далі. Але зараз я у своєму кабінеті та координую роботу міських служб, щоб уранці ви прокинулися у відносно спокійному місті. Ми не спимо багато днів поспіль, ми всі втомилися, як і ви. Але це не нагода робити необдумані вчинки.

Якби я здав місто, як пишуть деякі розумники, ви б це відчули в перший день. Не ображайте мене такими фантазіями. Будете на моєму місці, робитимете по-своєму. А сьогодні я несу відповідальність за життєдіяльність нашого міста та забезпечую ваш захист так, як дозволяють наші можливості.

Херсон був і залишається українським! Найгірше, що можна зробити зараз, це почати розвалювати місто зсередини. Я прошу кожного з вас зберігати спокій та розсудливість. Не виходьте надвір під час комендантської години. Не вступайте ні з ким у агресивні переговори та не провокуйте супротивника на конфлікти. Найбільша цінність, яка є у цьому місті – це ваші життя.

Це не бійка, це війна. А війну виграють розумними діями та холоднокровністю. Херсон встоїть! Але дайте йому шанс це зробити».

02:30. ⚡ Блискавка. Розпочався штурм Херсона російськими окупаційними військами. 

Ворог наступає зі сторони аеропорта до Миколаївського шосе та кільця біля холодокомбінату (Держспецзв'язку).

02:15. Юрій Дудь: «Люди Путіну вже давно не потрібні»

Журналіст Юрій Дудь закликав російських чиновників та бізнесменів вплинути на Володимира Путіна для того, щоб негайно закінчити війну в Україні:

«Не знаю, чи є ще люди, які мають на Путіна хоч якийсь вплив, але, скажімо, є. Не знаю, як вони зараз засинають і прокидаються і що тренують між пробудженням та сном. Але всім їм – від Ротенбергів до Тимченка, від Чемезова до Грефа, від Абрамовича до Мордашова, від Кудріна до Ернста – хочеться нагадати одне: людська гідність зараз – не в Кримських мостах і не в перемогах у Лізі чемпіонів. Гідність – в тому, щоб висловити вашому начальнику свою позицію (а у багатьох з вас вона багато де збігається з моєю) і пояснити йому, що за катастрофа відбувається прямо зараз.

Російська влада всі останні роки старанно розмивала людську гідність, але останніми днями просто шарахнула по ній кислотою. Чому так відбувається – зрозуміло: люди Путіну вже давно не потрібні. Це було ясно і так, але зараз ще й зарифмувалося нескінченними нарадами за кілометровим столом: навіть найближчі соратники, навіть у розпал найважчої війни не наближаються до національного лідера та отримують ядерні накази з іншого кінця кабінету».

02:00. Михайло Федоров: «Дякую Ілоні Маску та всім партнерам вільної України!»

Віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що до України прибула перша партія станцій супутникового Інтернету StarLink.

Михайло Федоров: «Перша партія станцій супутникового Інтернету StarLink прибула до України! Спасибі Ілоні Маску та всім партнерам вільної України! Продовжуємо боротьбу на всіх фронтах!»

01:25. Супутники зафіксували величезну колону техніки окупантів біля Києва

Супутники Maxar Technologies зафіксували на знімках рух колони військової техніки російських окупантів поблизу Києва.

У Maxar стверджують, що загальна довжина колони перевищувала 27 кілометрів (або 17 миль). Колону техніки помітили на схід від міжнародного аеропорту ДП «Антонов» у Гостомелі, де останні дні точилися запеклі бої між українськими захисниками та російськими окупантами.

У складі колони були помічені танки, броньована техніка та одиниці польової артилерії. Крім того, там було помічено техніку для забезпечення військ. Як стверджують автори фото, колона рухалася у південному напрямку до Києва. Знімки зробили вдень 28 лютого.

01:00. Василевська-Смаглюк: Ситуація у тимчасово оккупованих районах Київськой області

00:45. Офіційне зведення Генштабу ВСУ на початок доби

00:30. Україна може стати кандидатом до Євросоюзу вже 1 березня

Британські ЗМІ заявляють, що рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на членство до Євросоюзу буде ухвалено у вівторок.

00:00. Весна в Україні. Розпочався 6-й день війни в Україні, 1 березня

Підсумки 5-го дня війни, 28 лютого

  • За добу російські окупанти нанесли шість ракетних ударів (до 30 ракет) та чотири авіаційні удари переважно з боку Білорусі. Від початку відкритої агресії противник застосував близько 180 крилатих та оперативно-тактичних ракет «Іскандер».
  • Ворог продовжує атакувати Харків, місто масово обстрілюють з «градів». Протягом доби у місті загинули 9 людей, 37 поранених, зокрема 3 дитини. Росіяни вбили чотирьох людей, які вийшли з бомбосховища, щоб набрати води. Також сім’я з п’яти людей (троє дітей) живцем згоріла у машині.
  • Мер міста Купянськ та мер міста Південне Александр Брюханов затримані за статтею про державну зраду.
  • У Сумах складна ситуація. Мер закликає місцевих бути готовими до вуличних боїв.
  • В Охтирці під час атаки на місто росіяни підірвали нафтобазу.
  • Російські військові атакували місто Бровари з повітря, внаслідок чого постраждало шестеро людей.
  • Чернігів продовжує тримати оборону міста, а російські війська атакують будинки мирних мешканців з повітря. Вранці у житловий будинок у центрі Чернігова влучила ракета. Щонайменше одна людина постраждала. За кілька днів у місті уже обстріляли близько 15 житлових будинків.
  • Бердянськ окупований росіянами. Під час захоплення міста постраждали щонайменше двоє: одного вбили, іншого поранили. У Бердянську росіяни розстріляли мирного мешканця за відмову віддати мобільний.
  • У портовому Маріуполі від обстрілів росіян померла 6-річна дівчинка.
  • Загалом росіяни вбили понад 350 мирних українців, ще 1684 людини поранені. Крім того, ворожі солдати і диверсанти вбили 9 поліцейських і 27 – поранили.
  • Загинули приблизно 5300 російських військових. ЗСУ знищили на Сумщині базу росіян із 96 танків і 20 «Градів»
  • Загалом українці збили 29 ворожих літаків, 29 гелікоптерів, розгромили 191 танк, 816 бойових броньованих машин, 74 гармати, один ЗРК БУК, 21 Град, 291 автомобіль, знищили 60 цистерн, 3 БпЛА ОТР, 2 кораблі, 5 засобів ППО.
  • Перші переговори про припинення війни провели українська та російська делегація на кордоні між Україною та Білоруссю. Сторони поки що ні про шо не домовилися.
  • Міністр оборони Олексій Резніков зробив резонансну заяву. Україна обіцяє російським військовим по 5 млн рублів після здачі в полон.
  • Швейцарія уперше в історії порушила свій нейтралітет і вводить санкції проти Росії. П'ятьом російським олігархам, наближеним до Владіміра Путіна, заборонили в'їзд на територію Швейцарії.
  • Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу.

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 1
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

Калініна обіграла нейтральну тенісистку на шляху до півфіналу в Руані
Теніс | 19 квітня 2024, 22:15 17
Калініна обіграла нейтральну тенісистку на шляху до півфіналу в Руані

Ангеліна у двох сетах виявилася сильнішою за Мірру Андрєєву

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.