Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 14 грудня 2021, 18:41
4336
0

Естерсунд-2021. Український дебютант, весільний бум та ставка на естафету

Денис Шаховець анонсує перший етап Кубка світу олімпійського сезону-2021/22

| Оновлено 14 грудня 2021, 18:41
4336
0
Естерсунд-2021. Український дебютант, весільний бум та ставка на естафету
Український біатлон. Денис Насико

У суботу, 27 листопада, індивідуальними гонками у шведському Естерсунді стартує перший етап Кубка світу сезону-2021/22. Після восьми місяців відпочинку та підготовки, найкращі біатлоністи світу планети готові розпочати боротьбу за медалі головних змагань чотирирічного циклу – Олімпійських ігор.

Вперше зимова Олімпіада проводитиметься під час пандемії COVID-19, і спортсменам необхідно не лише підійти до Ігор на піку функціональної форми, а й уникнути хвороби. Позитивний тест на коронавірус може повністю пустити нанівець всю виконану у міжсезоння роботу, і від нього не застрахований ніхто, навіть зірки світового спорту.

Чоловіча збірна України

 

На початку листопада, під час підготовчого збору в норвезькому Бейтостолені, у чоловічій збірній України було зафіксовано спалах коронавірусу. Спочатку захворіли Артем Прима та Сергій Семенов, які проживали в одній кімнаті, а трохи пізніше лазарет також поповнили Тарас Лесюк, Артем Тищенко та Руслан Ткаленко.

Дмитро Підручний, Богдан Цимбал та Антон Дудченко автоматично стали стрижнем команди, а компанію їм склали два представники команди Б. З резервістів виступлять на першому етапі Кубка світу Денис Насико та Андрій Доценко, які в підготовчий період показували найбільш стабільні результати.

Getty Images/Global Images Ukraine. Богдан Цимбал

Читайте також: Шокуючий прогрес. Українець за рік пройшов шлях із Буковеля на Кубок світу

Для Насико це буде дебют на Кубку світу, а ось Доценко вже мав досвід участі на етапі в Ансі в сезоні 2017/18, проте той виступ занести собі в актив не може, оскільки посів лише 98 місце. Ті, хто перехворів на коронавірус, зможуть приєднатися до основної команди не раніше третього етапу Кубка світу, який пройде в Гохфільцені.

Жіноча збірна України

 

Українських біатлоністок у міжсезоння очолив словенський фахівець Урош Велепець, який уже тренував нашу жіночу збірну в період з 2015 по 2018 рік, поки не був відправлений у відставку через невдалий виступ на Олімпіаді у Пхьончхані. Останнім часом він працював зі словенською збірною, а також був особистим тренером українки Юлії Джими.

Саме останній факт спонукав президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака знову запропонувати співпрацю Велепцю, щоб Джима нарешті тренувалася разом із командою. Проте кілька спортсменок отримали карт-бланш на самопідготовку з особистими наставниками, зокрема Дар'я Блашко та сестри Семеренко.

Сестри Семеренко після тренувань із Григорієм Шамраєм, судячи з результатів Шушена, опинилися у непоганій готовності. А ось Дар'я Блашко контрольні гонки в Норвегії провалила і розпочала сезон на Кубку IBU, причому зробила це дуже успішно, здобувши бронзу в першому спринті сезону на етапі в шведському Ідре.

IBU. Дар'я Блашко

За словами Блашко, екстрений переїзд жіночої збірної з Бейтостолена до Шушена, проведений для виключення можливості зараження коронавірусом, завадив їй добре виступити на відбірковому старті. Втім, якщо вона й надалі виступатиме так успішно, то незабаром ми побачимо Дар'ю на Кубку світу.

Незрозуміло, чому Катерина Бех, яка виступила у перших офіційних гонках гірше, ніж Блашко, все ж таки переїхала в Естерсунд, на відміну від Дар'ї. Можливо, це пов'язано з тим, що її підключення до основи планувалося заздалегідь, адже після Шушена тренерський штаб обирав, кому віддати п'яту путівку до Естерсунда між нею та Іриною Петренко.

Для Петренко, яка пропускала два роки через декретну відпустку, це будуть перші гонки Кубка світу після олімпійського сезону-2017/18. Минулого сезону вона повернула колишню форму у другому біатлонному дивізіоні й тепер намагатиметься здійснити мрію про медаль Олімпіади. Нагадаємо, до 2018 року Ірина виступала під прізвищем Варвинець. Також у це міжсезоння Олена Підгрушна вийшла заміж і взяла прізвище чоловіка – Білосюк.

Решта світу

 

Не лише українки змінюють прізвище після штампу у паспорті. Те саме нещодавно зробили німкеня Маріон Дайгентеш (Візенсартер), білоруска Ірина Кривко (Лещенко), а також росіянки Уляна Кайшева (Нігматуліна), Євгенія Павлова (Буртасова) та Тамара Вороніна (Дербушева).

Незважаючи на те, що це олімпійський сезон і всі спробують вийти на пік форми до Ігор у Пекіні, багато збірних спробують показати хороші результати вже на старті сезону. Насамперед йдеться про шведів, для яких цей етап домашній, а також норвежців. За словами наставника чоловічої збірної Норвегії Зігфріда Мазе, його команда фокусується на першому тижні в Естерсунді.

Getty Images/Global Images Ukraine. Найкращі біатлоністи за підсумками сезону-2020/21 – Тіріль Екгофф та Йоганнес Бьо

«По-перше, фокус на перший етап Кубка світу. Для мене важливо розпочати добре. Потім, звісно, ​​ми сфокусуємось на Олімпіаді. Так, Ігри вже зовсім скоро, але вони почнуться не прямо зараз. Ми повинні фокусуватися на потрібних речах у потрібний час. Усі знають, що Олімпіада – це найважливіше змагання зимового сезону. Але зараз ми думаємо про перший тиждень в Естерсунді», - сказав Мазе.

Щодо оновлених складів топ-збірних, то наш сайт раніше публікував заявки. Ознайомитися з ними можна тут.

Розклад першого етапу Кубка світу (час київський):

27.11.2021 - 12:45 - Індивідуальна гонка, жінки
27.11.2021 - 16:00 - Індивідуальна гонка, чоловіки
28.11.2021 - 12:00 - Спринт, жінки
28.11.2021 - 14:45 - Спринт, чоловіки

Найкращі біатлоністи планети змагатимуться між собою у двох дисциплінах: індивідуальних гонках та спринтах. Українські вболівальники зможуть на власні очі побачити змагання на телеканалі «UA:Перший». Sport.ua проведе аудіотрансляцію жіночої індивідуальної гонки.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віта Семеренко

Вже відомо, що Олена Білосюк та Віта Семеренко пропустять індивідуальну гонку. Урош Велепець обґрунтував це рішення тим, що обидві спортсменки вже вікові (34 та 35 років відповідно) і не є фахівцями у цій дисципліні. Крім того, наша збірна націлюється показати результат в естафеті, яка відбудеться в Естерсунді в рамках другого етапу Кубка світу, і на Олену та Віту там, судячи з усього, буде зроблено ставку.

Усі дисципліни йдуть у залік Кубка націй, за підсумками якого формуватиметься квота на наступний сезон. Тому нашим збірним вкрай важливо потрапити до лідерів вже після етапу в Естерсунді. Попередні сезони показали, що після нового року обійти лідерів практично неможливо, адже всі виходитимуть на пік форми до головного старту.

Біатлонний сезон-2021/22: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков
Футбол | 23 квітня 2024, 18:42 18
Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков

На думку аналітиків, варто очікувати переходу Судакова в «Наполі»

Біатлон. Лідерка збірної Німеччини розповіла, коли завершить кар'єру
Біатлон | 18 квітня 2024, 14:23 0
Біатлон. Лідерка збірної Німеччини розповіла, коли завершить кар'єру

Франциска Пройсс бореться з проблемами зі здоров'ям

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.