Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 травня 2021, 13:19
1881
0

Українці завоювали 55 медалей на молодіжному чемпіонаті Європи з шашок-64

Змагання в турецькому Кушадаси завершилися великим успіхом українців

| Оновлено 07 травня 2021, 13:19
1881
0
Українці завоювали 55 медалей на молодіжному чемпіонаті Європи з шашок-64
Sport.ua

З 25 квітня по 4 травня в турецькому Кушадаси відбулися змагання з шашок-64 – молодіжний чемпіонат Європи та етап Кубка світу Turkish Open 2021 серед дорослих. Незважаючи на введений у країні-організаторі жорсткий локдаун через пандемію коронавірусу, в двох міжнародних змаганнях взяли участь понад 60 спортсменів. Основна боротьба велася між шашкістами з України та Росії, які представляли дві найсильніші школи континенту.

  • Українці виступили дуже достойно, завоювавши на ЧЄ-2021 у різних програмах 55 нагород (24 золотих, 16 срібних, 15 бронзових медалей).

Про хід боротьби та великий успіх українських шашкістів спеціально для Sport.ua розповів головний секретар змагань, арбітр FMJD Віталій Попруга з Кам'янського:

– У молодіжному чемпіонаті Європи на «малій» дошці були зіграні три турніри за різними версіями шашок-64. У швидкій і блискавичній грі спортсмени змагалися за правилами «російської» версії шашок, в класичній (найпрестижнішій) – за правилами «бразильської» версії шашок. Змагання серед молоді проводилися у шести вікових категоріях. У кожній розігрувався комплект медалей і кубків серед юнаків і дівчат. Необхідно підкреслити, що всі збірники України зуміли завоювати медалі.

Абсолютними чемпіонами Європи стали п'ятеро українців. Майстер спорту Фелікс Шепель (Дніпро), кандидати у майстри спорту Іван Яшний (Київ) та Андрій Блоха (Кам'янське), а також Тимур Золотар (Харків) виграли у вікових категоріях до 27, до 20, до 17 і до 14 років відповідно. Три «золота» збірній України принесла і 9-річна киянка Валерія Єжова. Вона виступила як серед дівчат до 14 років (рапід), так і до 11 років (класика і бліц). Дуже близькою до абсолютного результату була Дарина Лобанова. Однак додатковий матч за перше місце в класичній грі (категорія до 17 років) приніс майстру спорту з Харкова лише срібну нагороду.

У кожному з трьох турнірів на п'єдестал пошани піднімалися майстри спорту Вікторія Прокопюк та Анастасія Глушко, кмс Іван Олексюк (Івано-Франківськ), а також Лев Порецький, Кирило Журавков (обидва – Київ), Данило Курілкін (Івано-Франківськ), плюс трійка найбільш юних шашкістів – Максим Гасенко (Дніпропетровська обл.), Ігор Баранов і Єфрем Бахматов (обидва – Київ).

Хорошу гру продемонстрували й інші спортсмени, які принесли збірній України мінімум по медалі. Це майстер спорту Віра Попруга (Дніпро), Костянтин Дутчак, Росана Гринишин-Крук (обидва – Івано-Франківськ), Артем Зєбзєєв, Анастасія Губарєва (обидва – Кам'янське), Владислав Винник та Єлизавета Дружук (обидва – Івано-Франківськ).

В етапі Кубка світу з шашок-64 Turkish Open 2021 взяли участь 8 представників України. Бронзові нагороди вдалося завоювати серед чоловіків мс Феліксу Шепелю (рапід), серед жінок – гросмейстеру Ользі Губарєвій (бліц) і мс Дарині Лобановій (рапід). Хороший бій дорослим дали кмс Андрій Блоха (5 місце, бліц) і мс Віра Попруга (4 місце, бліц). Окремо варто відзначити 9-річного Льва Порецького, який застрибнув на 8-ме місце серед дорослих. На своєму турнірному шляху юний вундеркінд зумів переграти трьох призерів (в т.ч. двох чемпіонів) молодіжного чемпіонату України, що проходив у минулому році.

Шашкістів готували до міжнародних змагань тренери Анатолій Панченко (Дніпро), Ігор і Ольга Губарєви, Олена Коротка (всі – Кам'янське), Ірина Чебукіна (Харків), Костянтин і Ольга Балтажи (Івано-Франківськ), Віктор Коваленко, Владислав Плясецький і Марія Шманенко (всі – Київ).

ФОТО: Віталій Попруга, спеціально для Sport.ua

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»
Футбол | 24 квітня 2024, 21:47 13
МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»

Екс-форвард «Динамо» хоче повернутися лише до київського клубу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.