Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 30 вересня 2020, 16:34
15149
5

Як нашу збірну вигнали з чемпіонату Європи U-20. Версія головного тренера

Наставник молодіжної збірної U-20 відверто поділився враженнями про події перед Євро

| Оновлено 30 вересня 2020, 16:34
15149
5
Як нашу збірну вигнали з чемпіонату Європи U-20. Версія головного тренера
Володимир Романцов

Звичайно ж, не таким уявляв собі кінцівку вересня нинішнього року наставник збірної України з волейболу віком до 20 років, заслужений тренер України Володимир Романцов. У ці дні він разом з командою повинен був брати участь в чемпіонаті Європи, який зараз проходить в Чехії. Однак через позитивні тести на коронавірус нашу команду, як і Туреччину, зняли з турніру.

- Підготовку до цього турніру ми почали ще в минулому році, - почав нашу розмову явно засмучений останніми подіями, пов'язаними з молодіжною збірною України, Володимир Іванович. - Збирали команду, можна сказати, по крупицях, переглянули велику кількість хлопців, перш ніж визначити остаточний склад. Провели кілька зборів, контрольні матчі. Планували не тільки виступити вдало на цьому турнірі, але і постаратися відібратися на чемпіонат світу цієї вікової категорії. І все це було перекреслено жорсткою і непохитною, до сих пір для нас незрозумілою позицією деяких чеських чиновників, які усунули нашу збірну від турніру у зв'язку з тим, що, на їхню думку, тест одного з наших волейболістів виявився позитивним. Вони абсолютно не захотіли почути наші аргументи.

- Ви сказали, на їхню думку. А Вам що, не надали документи, що підтверджують позитивний тест?
- В тому то й справа. Вже перед посадкою в автобус, коли ми їхали, нам тільки дали результат першого тесту, а повторного так і немає до сьогодні. Сказали, що вишлють поштою. Я навіть більше скажу. По приїзду додому цей волейболіст (не буду називати його прізвище) здав аналогічний тест у нас в Україні і він виявився негативним. Саме це ми хотіли довести чеським чиновникам, які приймали рішення. Намагалися їм пояснити, що хочемо там здати ще один тест в іншій чеській лабораторії, але вони відмовили і відповіли, що довіряють лише тій лабораторії, де здавала вся команда.

- Хтось допомагав команді боротися з таким свавіллям?
- Зрозуміло. Постійно на зв'язку зі своїми чеськими колегами і представниками Європейської Конфедерації волейболу (ЄКВ) були президент Федерації волейболу України Михайло Мельник та її генеральний секретар Катерина Біляченко. Підключилися і Міністерство закордонних справ України, і посол України в Чехії, і навіть деякі народні депутати України. І все марно. Чеські чиновники твердили одне і теж - у них свої закони, свої правила і ми повинні покинути територію їхньої країни.

- Якщо не заперечуєте, давайте трохи повернемося назад. Готуючись до чемпіонату Європи, ви здавали тести на коронавірус?
- Зрозуміло, і не один раз. Ми недавно підрахували, що тільки на процедури здачі тестів за підтримки Федерації волейболу України було витрачено близько 150 тисяч гривень. Незадовго до вильоту в Прагу ми знову здавали тести, причому в різних місцях. В одному з них позитивні результати виявилися відразу у шести осіб. Ми в це не повірили і тут же здали тести в іншій лабораторії. Тепер їх (позитивних) виявилося два, в тому числі і у мене. А коли я разом з гравцем здав тест ще раз, вже в аеропорту «Бориспіль», то вони виявилися негативними. Так що в Чехію команда летіла з надією, що всі гравці здорові.

- До речі, наскільки я пам'ятаю в одному з наших попередніх інтерв'ю Ви говорили про те, що планували добиратися в Брно автобусом. Вірно?
- Абсолютно вірно. Ми так і планували останній збір провести у Львівській області, щоб звідти виїхати до місця проведення чемпіонату Європи. Однак вже у вересні нам надійшла вказівка від організаторів, причому в категоричній формі, щоб ми летіли літаком. Довелося в терміновому порядку міняти плани і купувати авіаквитки. Самі розумієте, що це було непросто, плюс додаткові витрати, а також нам треба було повертатися до Києва. Але ми виконали всі ці вимоги.

- Що ж було далі?
- По прильоту до Праги нашу збірну зустріли, повезли в Брно. Після здачі тестів, всіх членів делегації розселили в готелі в одномісних номерах і повністю заборонили їх залишати. Навіть їжу співробітники готелю приносили до дверей, стукали в номер і залишали на підлозі. До речі, кілька слів про саму їжу. Команді довелося перебувати в готелі з вечора 24 вересня по ранок 26 вересня. Весь цей час (два сніданки, обід і вечеря) під дверима хлопцям залишали по пляшечці води 0,5 л, одному банану і щось ще. Уявіть собі - це харчування для молодих людей під два метри зросту на цілий день.

- А яке було ставлення до інших учасників чемпіонату Європи?
- Таке ставлення було тільки до збірних п'яти країн - України, Білорусі, Росії, Сербії та Туреччини. Останні, до речі, теж постраждали з тієї ж причини і не були допущені до чемпіонату Європи. І це при тому, що один з віце-президентів ЄКВ є представником Туреччини. Тільки ці п'ять збірних здавали тести, змушені були пересуватися по готелю (коли дозволяли) в масках. Всі інші команди, як нам говорили їхні представники, тести на коронавірус не здавали і ходили в готелі без масок.

- Коли вам запропонували остаточно покинути готель?
- Вже пізно вночі в день відкриття чемпіонату Європи нам було сказано, що ми повинні покинути готель до восьмої години ранку. Якщо ми цього не зробимо, то тоді повинні залишитися на двотижневий карантин за наш рахунок з розрахунку 150 євро на одну людину на добу. Добре ще, що надали автобус, щоб ми змогли доїхати до кордону з Польщею. Ось таким вийшов наш вояж до Чехії і я впевнений, що кожен із нас його буде пам'ятати ще дуже довго.

- Володимире Івановичу, а підраховували ви, скільки коштів було витрачено на підготовку збірної до цього чемпіонату Європи?
- Точну цифру навряд чи я можу сказати, тому що нас підтримувала і Федерація волейболу України, і Міністерство молоді та спорту України, і приватні особи, спонсори та меценати. Але те, що це не один мільйон гривень, абсолютно точно. Дуже шкода, що всі наші зусилля і витрати ось так завершилися нічим.

- Скажіть, а в Україні будуть якось реагувати на такі події?
- Наскільки я знаю, Федерація волейболу України вже направила лист на адресу ЄКВ, керівництво якої і представники зайняли нейтральну позицію. У цьому листі вказується, що при такому ставленні організаторів до учасників турнірів, наша країна буде залишати за собою право в подальшому не посилати на них свої збірні.

- А що чекає на цю збірну, адже багато хто з гравців вже не зможуть брати участь в подальшому в молодіжних турнірах за віком?
- Є невелика надія на те, що не всі вакансії від Європи на чемпіонат світу цієї вікової категорії, який повинен відбутися у 2021 році, будуть розіграні безпосередньо в Чехії. Тоді повинні пройти відбіркові турніри. І якщо все складеться благополучно для нас, то ми ще зможемо взяти участь в тому відборі.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Контрольний в голову. Невертон добив Зорю голом на 90+1
Футбол | 18 квітня 2024, 17:44 7
ВІДЕО. Контрольний в голову. Невертон добив Зорю голом на 90+1

Бразилець встановив кінцевий рахунок зустрічі

Ман Сіті – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунін виграв серію пенальті. Відеоогляд
Футбол | 18 квітня 2024, 01:40 8
Ман Сіті – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунін виграв серію пенальті. Відеоогляд

Дивіться найцікавіші моменти матчу-відповіді головного єврокубка

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
В биатлоне ещё жёстче: можно улететь за допинг, Корону, фтор в смазке лыж, скоро будет запрет на свинец в пулях.
Короче маячки везде и контролирующие органы которые имеют с этого бабло.
tima fialko
Чехи вже так носа задрали,вони ж тепер європейці.Треба таке запам"ятовувати.Москви ж,як завжди бояться,ті б цього так не спустили.Федераціі не можна тільки соплі жувати.
Владимир Коновалец
Якась дивна історія... Я ще розумію про Росію, в Чехії ще багато людей не забули вторгнення військ Варшавського договру в Чехословаччину в 1968 році, але Україна? Не зрозуміло. Хтось каже не всю правду, як по мені...
ternow
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ternow
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил