Що таке хет трик у футболі

Розповідаємо про хет трик

Незважаючи на те, що в перекладі англійське словосполучення «hat-trick» буквально означає трюк з капелюхом, у футболі термін хет-трик має інше значення. Для футболу це часто вживане поняття означає видатну результативність одного футболіста, який зумів протягом одного матчу тричі вразити ворота суперника.

Хет-трик: виникнення терміну

Який зв'язок оригінального перекладу і значення виразу з діями футболіста на поле? Історія появи цього терміна абсолютно не пов'язана з футболом.
В середині XIX століття, коли футбол в Англії був ще не такий популярний, великою популярністю користувався крикет. Видатний гравець в крикет того часу Хетфілд Хармен Стефенсон примудрився впродовж трьох розіграшів пройти всі хвіртки (відповідно до правил гри - основна мета гри в крикет дати кулі пройти через хвіртки). Шанувальники спортсмена в честь такого видатного досягнення вирішили зробити йому подарунок, поповнивши його колекцію капелюхів новими експонатами. Звідси і з'явився вираз «фокус з капелюхами», що розглядається в контексті спорту.

Хет-трик в спорті

Суть полягає в цифрі три, яка є ключовим моментом для оцінки спортивного досягнення. Застосовуючи до командних видів спорту термін хет-трик, футбол, хокей, регбі, та інші командні види спорту, мета яких вразити м'ячем, шайбою ворота суперника, означає три голи, забиті одним спортсменом протягом одного спортивного поєдинку.
З точки зору спортивної термінології цей термін означає видатний спортивний результат, продемонстрований спортсменом (учасником багатьох інших командних спортивних ігор), пов'язаний з високою результативністю. Вираз успішно використовується в футболі і в хокеї.
У футболі основним завданням команд є перемога над суперником. Основна мета нападників забити якомога більше голів у ході одного спортивного протистояння на полі. Якщо футболіст зумів забити більше двох голів - це вже трюк (трик), тобто видатне особисте досягнення. Кількість забитих голів у футболі визначається наступними термінами:
З усіх перерахованих досягнень три голи за матч (три шайби за матч) найпоширеніше явище в футболі і в хокеї.

Хет-трик для гравця

Як правило, високою результативністю під час футбольних матчів відрізняються гравці лінії нападу. Незважаючи на талант і високу індивідуальну майстерність, досягти подібного результату вдається далеко не всім. Причини можуть бути самими різними, починаючи від високої майстерності гравців лінії захисту, закінчуючи високим напруженням самого футбольного поєдинку. «Хет-трик» найчастіше трапляються в футбольних матчах, в яких зустрічаються команди різного класу, в іграх фаворитів з аутсайдерами.
У сильних чемпіонатах (Англійська Прем'єр-Ліга, іспанська Примера, Ліга 1, серія «А» і Бундесліга) випадки, коли гравцеві вдається забити три і більше м'ячі за гру вкрай рідкісні. Навпаки, в національних першостях нижчого рівня (чемпіонати Бельгії, Голландії, Португалії і Туреччини) шанси футболістів створити за одну гру «хет-трик», високі.
Прийнято розрізняти видатні досягнення за типом:
Практично всі відомі у футбольній історії «хет-трики» - заслуга нападників, проте є в цьому списку і досягнення футболістів іншого амплуа. Наприклад, воротар збірної Парагваю і гравець аргентинської команди «Велес Сарсфілд» в 1999 році зумів тричі відзначитися, забивши три голи в матчі чемпіонату Аргентини.
Є «хет-трик» на рахунку і захисника, тільки видатний результат полягає в трьох забитих м'ячі за один матч у власні ворота. Бельгійський захисник Стан Ван ден Бюйс в матчі регулярного чемпіонату Бельгії в 1996 році відзначився трьома автоголами в ворота свого клубу «Екер».
Курйози з «хет-триками» на цьому не закінчуються. Самим незвичайним досягненням в цій області може похвалитися Маріо Ермосо, захисник клубу «Еспаньол». Під час матчу проти «Леганесу» футболіст став автором трьох голів, причому два з них Ермоса забив у власні ворота, а ось третій гол все-таки влетів у ворота команди суперника.

Найвидатніші «хет-трики»

Найвидатніший результат за швидкістю оформлення був зафіксований в далекому 1938 році в матчі збірних команд Англії та Ірландії. Англійська нападник Джордж Холл зумів забити три голи в ворота ірландської збірної за 210 секунд (3,5 хвилини).
З нині діючих футболістів найбільше записали «хет-триків» на свій рахунок представники іспанської Ла Ліги і Англійської Прем'єр-Ліги. Ліонель Мессі, Кріштіану Роналду, Серхіо Агуеро, Гаррі Кейн, Луіс Суарес, Неймар неодноразово зуміли оформити «хет-трик» протягом своєї футбольної кар'єри.
Джерело Sport.ua
Читайте нас в Telegram