Колос – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Гірникам слід наздоганяти лідерів, а ковалівцям треба уходити з небезпечної зони

У стартовому поєдинку 10-го туру української Прем'єр-Ліги у п'ятницю 18 жовтня в Ковалівці місцевий «Колос» прийматиме донецький «Шахтар». В турнірній таблиці команди розділяють 8 очок і вони зараз вирішують різні завдання. Чинний чемпіон країни, який не зовсім вдало провів стартовий відрізок турніру, поринув у погоню за трійкою лідерів і тому не має наміру далі нічого віддавати суперникам. У «Колоса» завдання скромніше, але теж не менш важливе. На даний момент ковалівці вже перебувають у зоні перехідних матчів, а від передостаннього місця, що вилітає до першої ліги, їх відокремлює всього три очки. Тож обов'язково треба вибиратися нагору, хоча б у групу середняків.

Колос

Підопічні Олександра Поздєєва лише в 7-му турі чемпіонату здобули свою першу і поки що єдину перемогу в новому сезоні. Тоді вони обіграли «Зорю» 1:0. До цього була серія із трьох поразок поспіль, а ще 5 поєдинків «Колос» завершив внічию. Причому переважно ковалівці зустрічалися з командами з нижньої частини турнірної таблиці.

Якщо подивитися на загальні показники майбутніх суперників, то відразу ж впадає в око величезна різниця в кількості забитих голів - всього 5 у «Колоса» за 9 матчів, тобто менше одного м'яча за гру проти 24 у «Шахтаря», та ще й після 8 поєдинків (в середньому 3 голи за матч). Натомість за надійністю оборони ковалівці навіть перевершують донецьких футболістів - 7 пропущених м'ячів проти 9.

Не пропустив «Колос» і у контрольному матчі, який заповнив паузу у турнірі Прем'єр-Ліги через матчі національних збірних. У себе в Ковалівці господарі приймали одного з лідерів першої Ліги «Епіцентр». Переможний гол був забитий вже на 8-й хвилині зусиллями молодого 18-річного півзахисника Данила Денисенка, який ще не встиг дебютувати в основному складі і лише двічі потрапляв у заявку в нинішньому чемпіонаті. До речі, ту гру пропустили нападник Гітіс Паулаускас, який викликався до збірної Литви, та захисник Владислав Ємець, що продовжує відновлюватись після травми.

Шахтар

У гірників після міжнародної паузи завжди виникають деякі проблеми, тому що гравці повертаються до клубу в різному стані. Ось і зараз 12 футболістів повернулися, а як у них піде далі, доки не зрозуміло. Наприклад, голкіпер Дмитро Різник отримав травму на тренуванні збірної України, через що був змушений раніше вирушити з Польщі до Львова і не був навіть у заявці на матч із Чехією. А Тарас Степаненко, навпаки, лише відновився через пошкодження і навряд чи готовий до великих навантажень. Георгій Судаков та Микола Матвієнко відбігали обидва матчі збірної в повному обсязі, але їхнє місце в основі, навіть при ротації, швидше за все, залишається непорушним. Трохи менше провів на полі Олександр Зубков, проте Валерій Бондар з'їздив до збірної, можна сказати, «туристом».

Не так набігався, як налітався форвард Ласіна Траоре. У цей період він був на батьківщині і допоміг своїй збірній Буркіна-Фасо забезпечити участь у Кубку африканських націй 2025 року. З гарним настроєм мав розпочати роботу в клубі і Дмитро Криськів, який вперше вийшов на поле в офіційному матчі у футболці національної збірної України.

Загалом, Маріно Пушичу треба буде в усьому цьому, як слід, розібратися і випустити на майбутню гру тільки тих гравців, які здатні досягти позитивного результату. Адже якщо станеться інакше, як було раніше, приміром, в матчах з «Поліссям» або «Вересом», то далі наздоганяти лідерів, що пішли вперед, буде все складніше і складніше.

І ще. Може так вийти, що вперше цього сезону ворота «Шахтаря» займе Кирило Фесюн, який весь минулий чемпіонат відіграв саме за «Колос». Якщо таке станеться, буде цікаво подивитися як справи з нервами у молодого воротаря і чи зможе він відстояти на нуль проти своїх колишніх партнерів.

Статистика матчів

Цікаво, що протягом вже досить значної історії протистояння цих двох команд, «Колос» лише одного разу зумів зіграти внічию з «Шахтарем», зазнавши при цьому 10 поразок. Різниця голів 30-8 на користь гірників. Ось і в попередньому сезоні обидва рази виграв чемпіон країни - у Ковалівці 2:0 (голи забили Назарина та Криськів), а на «Арені-Львів» з рахунком 3:2 (у переможців два м'ячі провів Кевін та один Траоре, у тих, хто програв - Ільїн, і все той же Траоре, але у свої ворота).

Орієнтовні склади:

«Колос»: Пахолюк, Цуріков, Красничі, Бондаренко, Козик, Оріховський, Демченко, Гагнідзе, Велетень, Третьяков, Безбородько

«Шахтар»: Фесюн, Тобіас, Матвієнко, Бондар, Азаров, Криськів, Бондаренко, Марлон, Судаков, Зубков, Кевін

Прогноз на протистояння:

«Шахтар» може зіграти по-різному - або здобути перемогу досить легко і з великим рахунком, як це було вже 4 рази в цьому чемпіонаті, або мучитися самим на полі, а на трибунах та біля екранів телевізорів мучити своїх вболівальників (і це вже було не раз у нинішньому сезоні). Щодо «Колоса», то це буде для нього шостий домашній поєдинок, хоча в активі поки що лише одна перемога. До того ж, ковалівцям треба подумати, як зламати неприємну серію очних зустрічей із гірниками. Але, мабуть, не цього разу. Поставимо на чергову перемогу «Шахтаря» над «Колосом». Припустимо, що з мінімальним рахунком 2:1.

Прогноз Sport.ua
Колос Ковалівка
18 жовтня 2024 -
18:00
Шахтар Донецьк
Заб'ють обидві команди 3.33 Зробити ставку
Ігор Заржицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 17 жовтня 2024, 12:39 0

Реєстр найвигідніших переходів очолив Кріштіану Роналду