Європа, МЛС чи Саудівська Аравія: де відроджуватиме кар'єру Погба?

Блогер Sport.ua Сергій Завалко оцінює варіанти, де може продовжити кар'єру французький хавбек

Ще за часів перебування в «Манчестер Юнайтед» Поль Погба був героєм багатьох новин. Француза багато критикували за те, що у клубі він викладався менше, ніж у збірній. Сам футболіст часто не міг показувати свою гру через пошкодження. При цьому Поль ганяв на курорти, можливо, не приділяючи належної уваги відновленню, за що йому також діставалося від уболівальників.

Влітку 2022 року здавалося, що найгірше для Погба позаду. Поль залишив «МЮ», де більше страждав, ніж грав, і повернувся до «Ювентуса», де пройшли найкращі роки його кар'єри. І вболівальники, і члени керівництва туринського клубу сподівалися, що француз знову знайде себе у складі «б'янконері». Але з самого початку все пішло не так. Гравця продовжували непокоїти травми. У першому сезоні після повернення в «Ювентус» хавбек зіграв лише 6 матчів у Серії А, а в наступній кампанії провів лише 2 поєдинки.

Минулий сезон Погба починав у відносно нормальному стані, але його знайшла нова проблема - позитивна допінг-проба на тестостерон. Повторна проба підтвердила початковий результат. З цього моменту розпочався тривалий процес розгляду справи. На запит антидопінгової прокуратури Поля дискваліфікували на 4 роки. Дане рішення не могло не вплинути на стан гравця, але він не прийняв вердикт. Француз не переставав стверджувати, що заборонений препарат потрапив до його організму випадково, і оскаржив дискваліфікацію в спортивному арбітражному суді (CAS).

Старання Погба не залишились безрезультатними. Точніше, старання його юристів. CAS частково задовольнив апеляцію футболіста, скоротивши йому термін дискваліфікації з чотирьох років до 18 місяців. Суд визнав, що Поль порушив антидопінгові правила, але визнав також і те, що він помилково прийняв добавку, прописану лікарем. При цьому стверджується, що медик знав про всі ризики і запевнив гравця, що вони роблять усе правильно. У підсумку, 31-річний хавбек вже у січні може повернутися до тренувань, а у березні - до матчів. Тепер головне питання полягає в тому, де відроджуватиме кар'єру Погба.

Ювентус

Логічно, що першим спадає на думку «Ювентус». Туринцям варто віддати належне за їхню витримку. Вони не стали одразу розривати контракт із гравцем, хоча й розуміли, що навряд чи їхня співпраця триватиме далі. Проте «б'янконері» все ж таки вирішили дочекатися остаточного рішення у справі футболіста. Після вердикту CAS спортивний директор «Ювентуса» та головний тренер команди Тьяго Мотта синхронно заявили, що Поль був хорошим гравцем, але довго не грав. Ключовим в обох випадках стало слово «був». За цими лаконічними заявами стало зрозуміло, що на француза в Турині не розраховують.

За даними інсайдерів, Погба і сам вважає, що йому краще піти. Яким би не був важким його період в «МЮ», але повернення до «Ювентуса» вийшло катастрофічним - висока зарплата, травми та дискваліфікація. Поль вважає, що йому треба розпочати все з чистого аркуша. Напевно, це правильно. У «б'янконері» зараз новий проект з новим тренером, у складі багато талановитої молоді, а в центрі поля є одразу 6 хавбеків: Мануель Локателлі, Артур, Дуглас Луїс, Ніколо Фаджолі, Кефрен Тюрам та Вестон Маккенні. Звичайно, все ще може змінитися, поки не було офіційного оголошення, але велика ймовірність того, що сторони розірвуть контракт.

Марсель

У Мережі з'явилася цікава інформація, за якою Погба може перейти до «Марселя». За чутками, Поль уже веде переговори з провансальцями. «Марсель», як і «Ювентус», розвиває новий проект під керівництвом нового тренера - Роберто Де Дзербі. Але, як зазначають французькі ЗМІ, провансальці більше потребують посилення середньої лінії, ніж туринці. Поль може бути хорошим плеймейкером - він показував це у свої найкращі часи, але його нинішня форма після багатьох травм та тривалого простою викликає запитання.

З іншого боку, деякі гравці знаходять колишню версію себе на «Велодромі». П'єр-Емерік Обамеянг провів дуже хороший сезон у складі «Марселя» після того, як не склалося ні в «Барселоні», ні в «Челсі». Габонець провів одну, але дуже продуктивну кампанію на «Велодромі», записавши на свій рахунок 30 голів та 11 результативних передач у всіх турнірах. А він переходив до провансальців далеко не в найкращій формі. Зараз Мейсон Грінвуд намагається відродити кар'єру в «Марселі» і виходить дуже непогано - п'ять голів у семи матчах Ліги 1. Тож якщо Погба хоче залишитися в Європі та довести, що його рано списувати з рахунків - «Марсель» буде слушним варіантом.

Getty Images/Global Images Ukraine. Поль Погба

МЛС

За твердженням інсайдерів, МЛС є одним із варіантів для Погба. Справді, заокеанську лігу не можна списувати з рахунків. З приходом Ліонеля Мессі в «Інтер Маямі» МЛС набула нового рівня популярності. Зірки їхали до США й раніше, але саме зараз ліга виходить на новий рівень медійності. До того ж у МЛС поступово підтягуються французи. У січні в «Лос-Анджелес» перейшов Уго Льоріс. За півроку до нього приєднався Олів'є Жиру. Антуан Грізманн теж неодноразово заявляв про бажання пограти у МЛС. Якщо вони всі опиняться в одному клубі, буде дуже цікаво.

Теоретично протистояння зіркових французів («Лос-Анджелес») та колишніх гравців «Барселони» («Інтер Маямі») було б цікавим видовищем, хоча команди виступають у різних конференціях. Але для Погба є ще один цікавий варіант - «Сан-Дієго». Там Поль справді зможе розпочати все з чистого аркуша, оскільки це новий клуб, який дебютує у МЛС наступного року. Є інформація, що співвласник «Сан-Дієго» Мохамед Мансур хоче підписати Мохамеда Салаха та Кевіна Де Брюйне. Погба варто розглянути цей варіант, якщо новачок МЛС буде в ньому зацікавлений.

Саудівська Аравія

Цю лігу не можна виключати, як і МЛС. У Саудівській Аравії багато відомих гравців, у тому числі французів. Якщо Погба сам захоче до саудівців, він не матиме проблем ні з пошуком нового клубу, ні з пошуком великого контракту. З іншого боку, цей крок поставить під сумнів амбіції Поля. До Саудівської Аравії їдуть здебільшого ті, кому вже немає чого доводити. Погба не належить до цієї категорії футболістів, незважаючи на його статус. У 31 рік цілком реально перезапустити кар'єру, а може навіть повернутися до збірної Франції. Але все буде залежати від Погба. Раніше Поль не вирізнявся працьовитістю. Можливо, час, проведений без великого футболу, допоможе йому зробити висновки.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 15 жовтня 2024, 11:08 72

Валерій Василенко – про презентабельність, яка лише зовнішня