Туалетний скандал. Як екс-лідера шахів України спіймали на читерстві

Кірілл Шевченко раніше виступав за Україну, а тепер представляє Румунію

22-річний гросмейстер Кірілл Шевченко, який раніше виступав за Україну, а нині представляє Румунію, через читерство був виключений з командного чемпіонату Іспанії 2024 з шахів. Виник справжній туалетний скандал!

Командний чемпіонат Іспанії 2024 проходить у північноафриканському місті Мелілья з 12 до 18 жовтня. Це місто є іспанським портом на середземноморському узбережжі Африки та має статус автономного міста Іспанії.

Шевченко виступав за команду С.А. Silla - Integrant Collectius. Він зіграв унічию з гросмейстером Бассемом Аміном з Єгипту в першому раунді, а потім здобув перемогу над гросмейстером Франсіско Вальєхо у другому турі. Однак у цих партіях потім Шевченку було присуджено поразки, і його виключено з турніру.

Коли регулярна відсутність Шевченка за дошкою викликала підозри у другому раунді, у туалеті було знайдено заблокований мобільний телефон. Арбітри встановили, що девайс належить Шевченку, на основі його поведінки та почерку.

Шевченко народився і грав за Україну, а потім змінив федерацію та представляє Румунію. Кірілл є 69-м номером світового рейтингу. Він став гросмейстером у віці 14 років та 9 місяців. Його найбільші здобутки - перемога у командному чемпіонаті Європи 2021 зі збірною України, а також в індивідуальному турнірі Lindores Abbey Blitz у Ризі того ж року, де він випередив навіть Фабіано Каруану.

Головний арбітр турніру Оскар Бруно де Прадо Родрігес у спеціальному рапорті резюмував своє рішення:

«Твердо вважаючи і враховуючи докази, зібрані в ході розслідування, що Кірілл Шевченко використав мобільний телефон під час гри, а також проігнорував мої прохання повідомити мене про вихід з кімнати, що є порушенням правил ФІДЕ, я ухвалюю рішення застосувати такі санкції:

У рішенні пояснюється, що розслідування було ініційовано скаргою Вальєхо арбітру на те, що його суперник у другому раунді занадто довго був відсутній біля дошки. Арбітр порушив це питання перед Шевченком, який відповів, що у нього виникла проблема, і йому треба відвідати туалет. Арбітр нагадав гравцеві, що необхідно запитувати дозвіл на відвідування туалету, розташованого за межами ігрового залу у загальній зоні, з двома кабінками та трьома пісуарами.

Візити тривали, і арбітр попросив члена оргкомітету провести розслідування. Той побачив, як Шевченко зайшов до окремої кабінки і взяв там мобільний телефон із рукописною запискою: «Не чіпай! Цей телефон залишили, щоб власник міг відповісти на нього вночі!» 😊

Телефон був конфіскований, а туалет наказали закрити приблизно через 2,5 години після початку раунду. Прибиральниця повідомила, що аналогічний телефон був знайдений там напередодні і залишився незатребуваним після того, як його передали на ресепшен. Арбітр розповів, що інші члени оргкомітету потім спостерігали, як Шевченко увійшов до туалету, побачив, що туалет закритий, зачекав деякий час, а потім просто пішов замість того, щоб скористатися безкоштовним туалетом. І це траплялося неодноразово.

Після закінчення туру арбітри порівняли рукописну записку з туалету із записами партій Шевченка у першому та другому турах. Вони виявили вражаючу подібність у чорнилі та почерку. Вони також зазначили, що часовий пояс телефону випереджав іспанський на одну годину (на дві години випереджав сусідній Марокко) - це може вказувати на часовий пояс Румунії.

Кірілл Шевченко, вдавшись до допомоги свого товариша по команді як перекладача, на прохання розповісти подробиці - все заперечував.


Кірілл Шевченко - третій ліворуч на командному фото

В офіційній заяві Іспанської шахової федерації підтверджено технічні поразки. Команда Шевченка подякувала за допомогу та пообіцяла продовжити боротьбу із шахрайством у шахах.

Арбітри зазначають, що було отримано ще дві скарги. Хосе Карлос Ібарра Херес, який представляє свого товариша за командою Бассема Аміна, зазначив, що Амін помітив відсутність Шевченка за дошкою під час першого туру.

Бассем Амін сказав, що він шокований, і пояснив: «Я сказав би, що все стало дивним на шостому ходу. Він зробив свій хід і вийшов із ігрової зали більш ніж на 10 хвилин. І це повторювалося багато разів після наступних ходів. Я думав, у нього проблеми зі шлунком! Але потім я вирішив вийти подивитися, де він. Суперник стояв зовні в туалетній кімнаті. Побачивши мене, він повернувся до ігрової зали. А потім, у якийсь момент гри, він перестав виходити, доки партія не була закінчена».

На питання про те, як це вплинуло на нього під час гри, Амін прокоментував: «Зазвичай я намагаюся не думати надто багато про те, що хтось може шахраювати, бо тоді складно грати по-справжньому. Але коли це траплялося багато разів, було справді погано. Особливо коли він повертався до дошки, то грав дуже швидко і справді добре!»

Технічна поразка Шевченка змінила рахунок, але не результат перемоги його команди у першому раунді (4,5:1,5), а от нічия 3:3 у другому раунді тепер стала поразкою з рахунком 2:4.

За матеріалами Chess.com

Рапорт арбітра турніру про дискваліфікацію Кірілла Шевченка

Микола Степанов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 14 жовтня 2024, 04:39 0

Іспанець виступив із відвертим зізнанням

Коментарі