Рух опору ССО і марафон Незламності у Києві

У столиці України відбувся головний забіг країни

12-13 жовтня у столиці відбувся головний легкоатлетичний захід країни - Київський марафон Незламності, який незмінно проходить із 2010 року.

Цього разу подія об'єднала 10200 учасників з різних куточків України та світу, з них 9400 у Києві долали обрані дистанції від 1,6 км до марафону, а ще 800 - бігли онлайн. Також на старт символічної дистанції довжиною в 100 метрів вийшли ветерани, які нині проходять реабілітацію. А для найменших учасників були організовані одразу сім дитячих забігів на відстані від 300 метрів до одного кілометру.

«Колись започаткований як свято спорту, тепер Київський марафон Незламності несе важливу соціальну місію: згуртувати українців, підтримати їх навіть у найскладніші часи. Наш біговий сезон-2024 проходить під гаслом «Разом сила», адже саме коли ми разом, коли ми об'єднані, ми знаходимо в собі якісь неймовірні джерела сили на те, щоб робити неможливе, - зазначила директорка з маркетингу та комунікацій компанії Run Ukraine Вікторія Веремієнко. - Цьогоріч ми не просто біжимо. Наш біг, наші кілометри перетворюються на донати, які підтримують ЗСУ, закуповують зброю та сприяють реабілітації поранених».

Разом із провідними вітчизняними та міжнародними компаніями учасником Київського марафону Незламності виступив Рух опору Сил спеціальних операцій. Громадськості небагато відомо про одну з найтаємничіших складових ССО, головною спрямованістю якої є опір окупантам, які захопили українські землі, які тримають в полоні наших українців, опір тим, хто не гребує нічим і продовжує нищити наші міста. На одному із центральних місць заходу був виставлений спеціальний павільйон, в якому волонтери Руху опору спілкувалися з учасниками та глядачами забігів, розігрували спеціальну літературу, а для дітей наносили на обличчя фірмовий знак Руху опору та організували конкурси з малювання. Впродовж двох днів залучені волонтери проводили цікаві інформаційні та розважальні програми, які викликали чималий інтерес у відвідувачів.

Дистанція марафону пройшла по мальовничому Трухановому острову, Північному мосту, Оболонській набережній тощо. Щодо результатів, то у напівмарафоні серед чоловіків першим фінішував Микола Нижник (час - 1:08:49), у жінок - Ольга Нижник (1:18:20). У престижній марафонській дистанції серед чоловіків не було рівних Миколі Давиденку (2:27:23), а у жінок - Марії Радко (2:56:12).

Проте головні оплески на найдовшій дистанції серед чисельних присутніх заслужила пара військових Олександр «Титан» - Дмитро Красновський. Боронячи Україну, на Куп'янському напрямку Дмитро зазнав тяжких поранень, які призвели до високої ампутації обох ніг. Маючи незламну силу волі, захисник збирався подолати символічні 100 метрів, коли надійшла пропозиція від побратима, військовослужбовця Сил спеціальних операцій Олександра подолати марафон… разом. Сказано - зроблено! Друзі подолали в парі всі 42 кілометри, а наприкінці дистанції Олександр зняв Дмитра з візка та символічно разом перетнув фінішну пряму! Сцена, гідна сценарію голлівудського блокбастера, справжня перемога сили духу над фізичними вадами! Тисячі людей навколо, завмерши, аплодували нашим військовим!

«Дмитро - мій побратим, він - воїн з великої літери, - не приховуючи емоцій сказав після фінішу «Титан». - Завдяки таким людям ви маєте можливість бігати, спілкуватися, насолоджуватися життям. Я пообіцяв Дмитру, що ми разом пробіжимо марафон, і свою обіцянку виконав. Сам з дитинства займаюся спортом, нині в ССО - інструктор з фізичної підготовки. Намагаюся завжди бути на позитиві, дарувати людям гарний настрій. Раніше я встановив рекорд України з берпі (це комплекс рухів на координацію: планка, віджимання, присідання та вистрибування, - прим. авт.), а в майбутньому хочу встановити вже світовий рекорд з даної вправи і присвятити його перемозі нашої держави над рашизмом».

Представники Сил спеціальних операції та Руху опору, які нині не виконують визначені завдання, залюбки приєдналися до забігів. Чимало заявилися на марафон та півмарафон, а наймасовішим серед військових став забіг «Герої нації» на 10 кілометрів. На ньому не було місця для переможців чи переможених, це був пробіг єдності побратимів, кожен із яких пройшов війну та має власну історію захисту України. За тих військових, хто пішов з життя, могли пробігти близькі чи друзі, одягнувши футболку із світлиною Героя.

Для одного з керівників Єдиного центру рекрутингу ССО ЗСУ Віктора Шевченка участь у пробігах є багаторічною традицією, а всього кількість таких стартів, причому в різних країнах, наближається до сотні.

«Із 2016 року намагаюся не пропускати забіги на різні дистанції - від одного кілометра до марафону. Переважно в Україні, але також змагався у США, Шотландії, Чехії, - розповідає військовий. - Відзначу дуже креативний і патріотичний підхід організаторів нинішнього марафону. Перед кожним забігом між стартовою стрічкою та учасниками були вільні п'ять-сім метрів. Це умовне місце для військових, які могли бігти разом з нами, але вони віддали життя за Україну. А перед самим марафоном після стартового пострілу учасники нікуди не рушили. Усі оплесками привітали уявний старт військових-марафонців, кого вже з нами немає. Відзначу, що лише з нашого столичного бігового клубу загинули 12 побратимів. Тому всі забіги, в тому числі й нинішній, особисто я присвячую їхній пам'яті. Після кожного змагання, в якому точно брали би участь Побратими, беру додаткових дві медалі, передаю сім'ям та вшановую таким чином пам'ять про Героїв».

Додамо, що завдяки учасникам та соціально-відповідальним українським бізнесам Київському марафону Незламності вдалося зібрати майже 10000000 гривень для армії та благодійних ініціатив. Зокрема, 50% від реєстрацій, а це 1 560 000 гривень, передано через платформу UNITED24 на напрям «Оборона», а 193000 гривень було спрямовано до центру реабілітації superhumans.

Рух опору Сил спеціальних операцій

Долучайтесь opir.org.ua

Павло Павленко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 13 жовтня 2024, 22:39 33

Збірна Вірменії вдома у Лізі націй програла команді Північної Македонії