Опетая отримав неочікуваного суперника. В нього не вірять, а дарма

Джек Массі може створити достатньо проблем

12 жовтня в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, відбудеться поєдинок між чемпіоном IBF у важкій вазі (до 90,7 кг) 29-річним австралійцем Джеєм Опетаєю (25-0, 19 КО) та 31-річним британцем Джеком Массі (22-2, 12 КО). Далеко не найбільш очікувана пара серед тих, які могли б організувати для Опетаї. Але від цього не менш цікаве протистояння.

Опетая втретє вийде на ринг Ер-Ріяда. Попередні дві зустрічі кардинально відрізнялись одна від одної

Зірка Джея Опетаї запалилась у 2022 році. Тоді він зустрівся із тепер вже не тільки колишнім чемпіоном світу, а й колишнім боксером Майрісом Брієдісом у поєдинку за титул IBF.

Вони боксували на території Опетаї, але питань до перемоги Джея не було. По-перше, це було вкрай цікаве протистояння двох боксерів, які не давали один одному відпочинку. По-друге, це був бій, в якому Джей проявив свій характер якнайкраще.

В одному з епізодів австралієць отримав важку травму - зламану щелепу. Проте не зупинився, не здався, продовжив битись - по-іншому це не можна назвати, та переміг. В той момент про молодого бійця заговорили гучно не тільки на території Австралії.

З того моменту Джей провів три поєдинки. Два з них на території Саудівської Аравії - дуже він полюбився Туркі Аль аш-Шейху. Але полюбився заслужено - Опетая зносив одного опонента за іншим.

Першим постраждав Джордан Томпсон. Гігантський британець, який, боксуючи у важкій вазі, має габарити Ентоні Джошуа або Володимира Кличка. Проте довгі руки та зріст у майже два метри не врятували Томпсона. Австралійський шульга підбирався до нього планомірно, поки не знайшов шлях для атаки - нокаутував візаві вже у четвертому раунді.

Той бій відбувся у Лондоні на Вемблі. Організатором турніру був Едді Хірн, тож не дивно, що далі Опетаю запросили до Саудівської Аравії. Саме Хірн є головним постачальником шоу для Туркі Аль аш-Шейха та саудитів. Зрівнятись може хіба що Френк Воррен.

Дебют в Аравії для Джея склався прекрасно. Він боксував в андеркарді поєдинку між Джошуа та Валліном і переміг. Причому, зробив це швидко - виніс Елліса Зорро нокаутом у першому раунді.

Були і проблеми. IBF відмовилась санкціонувати поєдинок Опетая - Зорро, відмовилась затверджувати його, як добровільний захист. А потім взагалі забрали пояс у Джея. Австралієць мав вибір - або відмовитись від поєдинку, або від поясу. Він зробив вибір на користь турніру в Аравії.

Навесні 2024 року все вирішилось. IBF забрали пояс, але нікуди колишнього чемпіона з рейтингів не забрали. Ще й призначили йому титульний поєдинок проти колишнього суперника - Майріса Брієдіса.

Вважалось, що тепер Майріс програє швидко. Він давно не боксував - не виходив у ринг після поразки від Опетаї. Водночас Джей виносив всіх і виглядав жорстким чемпіоном.

Проте зі швидкою перемогою не склалося. Брієдіс довів, що він стилістично надскладний суперник у будь-якому віці. Майріс підготувався, зміг дати темп та не зламатись тоді, коли молодий опонент влучав.

Як результат - не настільки впевнена перемога Опетаї, як на то розраховувала абсолютна більшість. А ще питання до австралійця - чи настільки він крутий, як про те прийнято говорити? Все ж рівень Зорро та Томпсона хоч і не низький, але викликає питання. На відміну від однозначного багаторічного чемпіона Майріса Брієдіса.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джек Массі

Джек Массі - той, хто може створити достатньо проблем фавориту і, можливо, навіть підняти ці питання ще гучніше. У нього вже є такий досвід.

У 2023-му Массі став опонентом Джозефа Паркера. Так, у надважкій вазі, але загалом тут нічого дивного. Фактично, крузерам треба набрати просто трохи більше за 90,7 кілограмів - і вони вже можуть вважатись супертяжами. Як і скинути назад.

Так от, в бою проти Джека Паркер виглядав чи не найгірше за останні роки. Джозеф не вигадав, як вивести суперника хоча б на якийсь удар, кружляв довкола нього, намагався зблизитись і постійно отримував відповідь. Досить рівний поєдинок, в якому Паркер переміг, але не виглядав і приблизно так добре, як планувалось.

Хто фаворит?

Джей Опетая з величезним запасом. На чемпіона IBF можна поставити з коефіцієнтом всього в 1.04. На його опонента - з коефіцієнтом 11.50.

Getty Images/Global Images Ukraine

Взагалі, говорити про те, що Джей може програти, нерозумно. Він кращий за суперника багато у чому. Він є незручним шульгою, який вміє користуватись цією своєю перевагою. Він має потужний удар, який при досягненні цілі може повноцінно вимкнути світло опоненту. І він вміє боротись із незгодами. Як мінімум, два протистояння проти Брієдіса це довели.

Разом з цим вважати Массі тотальним аутсайдером не варто. Джек - більш габаритний боксер. У нього довгі руки, він високий (193 сантиметри при 188 см зросту Опетаї). А ще вміє рухатись та тримати суперника під ударами, працюючи другим номером.
Саме це і доведеться робити Массі в такому поєдинку. І саме це він точно вміє. А ще Джек виглядає, як кращий боксер, ніж габаритний Джордан Томпсон, якого легко зупинив Опетая.

Всі ці аргументи - не про те, що Джей точно програє. Чи має високі на це шанси. Це, скоріш, про те, що Массі може створити чемпіону багато проблем. Це навіть буде більш логічно, ніж швидкий нокаут від Опетаї.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 12 жовтня 2024, 11:56 9

Колишній нападник збірної України також визначив найкращого гравця матчу