Віталій КВАРЦЯНИЙ: «Ребров спокійний. Відчуваю, що Україна переможе»

Досвідчений наставник вважає, що команда зможе виграти у лідера групи

Своїми очікуваннями від матчу Ліги націй Україна - Грузія в інтерв'ю Sport.ua поділився один з авторитетних українських фахівців, екснаставник луцької «Волині» Віталій Кварцяний.

«У групі склалася дещо несподівана ситуація. Перед стартом змагань наша збірна вважалася фаворитом. Навіть попри те, що влітку під час участі у фінальній частині чемпіонату Європи їй трохи не пощастило. Тож тепер нашій національній команді варто виправляти турнірне становище, адже всім нам зараз потрібен позитив, аби достойно виглядати і спілкуватися у Європі. Судячи з реакції Сергія Реброва, у розпорядженні якого через різні причини немає низки футболістів - Ярмоленка, Луніна, Циганкова, Миколенка та інших, він підійшов до цього абсолютно спокійно. Наш чемпіонат зараз проходить на веселій ноті, і вже немає такого явного відриву третього-п'ятого місць від лідерів - «Динамо» та «Шахтаря». Так от, Ребров спокійно зреагував, і це свідчить про відчуття впевненості тренерського штабу. Я вважаю, що він зробить все можливе для того, аби скоригувати склад і налаштувати підопічних на гру з урахуванням усіх факторів. А тренерський штаб додасть необхідних штрихів, зважаючи на стан футболістів та їхнє бажання. Впевнений, воно буде великим. Відчуваю, що наша збірна сьогодні виграє.

- Сьогодні у національної команди склалася ситуація «Пан або пропав». Цей фактор не може психологічно тиснути на наших футболістів?

- Так, згоден щодо вашого визначення ситуації. Але можу сказати, що будь-який матч тисне психологічно. А зараз - як ніколи. Та коли почнеться гра, то все відразу ж забудеться: і тиск, і передматчеві хвилювання. Всі ми в житті колись були футболістами, тому такі відчуття нам добре знайомі. Знаючи, що таке гра, завжди переживали, щоб нічого негативного не сталося. Скажімо, перед зустріччю із слабким суперником думаєш про те, що він може забити і важко буде відігратись - а ми ж бо повинні тільки виграти. Та варто лише грі початися, як ти миттєво забуваєш, граєш на піску, на хорошому полі чи на поганому. У такі моменти ти повністю занурюєшся у гру: м'яч, емоції, перипетії боротьби… Відразу ж згадуєш установку тренера і тобі лише залишається реалізувати індивідуальну майстерність. Тож перед відповідальною грою із Грузією наші футболісти повинні були проаналізувати усі моменти, які пов'язані з не зовсім надійною грою у попередніх матчах. Ми ж бо бачили усі помилки гравців, яких навіть Ребров не очікував. Однак зараз не будемо їх згадувати, адже головний тренер збірної разом з підопічними усе це пережили, пропрацювали, зробили висновки і внесли корективи. Сподіваємось, що наші футболісти зменшать помилки, а збільшать позитив, агресію і націленість на ворота. Я би сказав, наблизять себе до чужих воріт. І до голів у їхні ворота теж.

- Що скажете про збірну Грузії? Наскільки серйозний суперник в України у сьогоднішньому матчі?

- Грузинська збірна нинішнього зразка - команда непроста. Вона зараз знаходиться на підйомі, у неї є потенціал. Грузини піймали запах перемог і мають відчуття, що вони нічим не гірші за суперника. Відтак їхня спроможність чинити опір підвищилась. Враховуючи імпровізаційний атакуючий стиль, що вирізняє усі «південні» команди і, зокрема, Грузію, сьогоднішній суперник українців налаштований на конструктивний футбол і індивідуальну швидкісну техніку, яка його гравцям давно притаманна. Слід відзначити, що у грузинському футболі з'явилось таке покоління, яке може ще більше посилити свій рівень. Ми ж бо знаємо славетні футбольні покоління інших країн - Польщі, Чехії, Угорщини. Та й України теж - варто згадати, як грала збірна за часів Валерія Лобановського, а також київське «Динамо», котре вигравало Кубок кубків у 1975-му,1986-му та Суперкубок у тому ж 1975-му.

Які там гравці були - просто божевільні. «Динамо» зі столиці України у ті часи було у трійці кращих команд світу. Так от, грузини зараз недаремно очолюють турнірну таблицю, адже у них йде розвиток футболу. Ми бачимо, що представництво грузинських футболістів у Європі розширюється, та й грають вони досить цікаво і нестандартно. Як воротарі, так і польові гравці. А це приваблює селекціонерів та менеджерів різних клубів. Тож грузини зараз мають перевагу, і ми повинні їм у цьому плані не дати себе перевершити.

- Можливо, ризикнете зробити прогноз щодо рахунку?

- Україна переможе 2:1.

Іван Зінченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 11 жовтня 2024, 12:51 14

Георгій Судаков не зумів згадати дату, коли Україна стала незалежною

Коментарі