10 гравців, які зіграли найбільшу кількість матчів за збірну

Лідер цього рейтингу продовжує нарощувати відрив від переслідувачів…

Виступи за національну збірну для будь-якого професійного футболіста є величезною честю та відповідальністю. На такому рівні шанс спробувати власні сили надається небагатьом, й вже зовсім обрані можуть похвалитися тим, що провели під сотню поєдинків за збірну.

Втім, є щасливчики, котрі зіграли навіть набагато більше за «академічну» позначку у 100 поєдинків. І сьогодні ми пропонуємо поговорити про десятьох футболістів, які мають на своєму рахунку найбільшу кількість матчів за національну збірну у світовому футболі…

10. Мухаммад ад-Деая - 178 матчів за Саудівську Аравію

goal.com. Мухаммад ад-Деая

Кар'єру у футболі Мухаммад ад-Деая розпочинав на старті 90-х років минулого століття. Цікаво, що спочатку він обрав роль голкіпера у гандболі, й лише після вмовлянь з боку старшого брата подався у футбол. На клубному рівні ад-Деая виступав виключно у Саудівській Аравії й лише за два колективи - «Аль-Таї» та «Аль-Хіляль». Ставав багаторазовим чемпіоном Саудівської Аравії, володарем Кубка наслідного принца цієї країни, а також інших престижних трофеїв.

За збірну Саудівської Аравії Мухаммад виступав із 1993 по 2006 роки. У 1996 році саудити з ад-Деая вигравали Кубок Азії, а також Мухаммад їздив аж на чотири чемпіонати світу. На трьох з них (у 1994, 1998 та 2002 роках) він був безумовним номером один своєї збірної, а на ЧС-2006 перебував тільки у заявці, й після того мундіалю у Німеччині завершив міжнародну кар'єру.

На клубному рівні голкіпер продовжував грати до 2010 року. Наразі йому 52.

9. Андрес Гуардадо - 179 матчів за Мексику

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрес Гуардадо проти Ліонеля Мессі

Мексиканський центральний півзахисник Андрес Гуардадо добре відомий у Європі за виступами насамперед за ПСВ, «Депортіво» та «Бетіс». Із нідерландським клубом цей футболіст двічі ставав чемпіоном країни та володарем Суперкубку, а ось із «зелено-білими» у 2022-му вигравав Кубок Іспанії. Причому у фіналі «Бетіс» в серії пенальті обіграв «Валенсію», за яку Андрес також виступав у попередні роки, а сам Гуардадо відзначився одним із точних ударів в післяматчовій «лотереї».

За збірну Мексики Гуардадо виступав із грудня 2005 року. На його рахунку 179 матчів (хоча дані з цього приводу відрізняються, залежно від джерел), а кар'єру на міжнародному рівні хавбек вирішив закінчити лишень навесні 2023-го. Ключовими трофеями зі збірною для Андреса є три Золоті кубки КОНКАКАФ, які мексиканці здобули у 2011, 2015 та 2019 роках. Крім того, Гуардадо зіграв на п'яти чемпіонатах світу (2006, 2010, 2014, 2018 та 2022).

Наразі 38-річний Гуардадо продовжує активну кар'єру, виступаючи на клубному рівні за мексиканський «Леон».

7-8. Серхіо Рамос - 180 матчів за Іспанію

Getty Images/Global Images Ukraine. Серхіо Рамос

Один з найвидатніших центральних захисників сучасності Серхіо Рамос має за плечима 180 поєдинків за національну збірну Іспанії. Дебютував у цій команді футболіст ще в 2005 році, коли йому було 18. Згодом зіграв на чотирьох чемпіонатах світу (2006, 2010, 2014 та 2018), причому у 2010-му допоміг іспанцям стати найсильнішою командою планети. Також на рахунку Рамоса два поспіль тріумфи на чемпіонатах Європи у футболці «Червоної фурії» - у 2008 та 2012 роках.

На клубному рівні Рамос став справжньою легендою «Реала». З цим клубом центрбек виграв чотири трофеї Ліги чемпіонів, п'ять разів ставав чемпіоном Іспанії, а також має понад десяток інших титулів. В 2021 році Серхіо залишив Мадрид заради того, аби протягом двох років пограти за «Парі Сен-Жермен», а сезон-2023/24 провів у рідній «Севільї».

Наразі 38-річний Серхіо Рамос має статус вільного агента. Він не оголошував про завершення кар'єри і, судячи з останньої інформації, активно підшукує собі варіанти, щоб ще пограти на топ-рівні.

7-8. Лука Модрич - 180 матчів за Хорватію

Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Модрич

Таку саму кількість матчів - 180 - на міжнародному рівні, але за збірну Хорватії, має на своєму рахунку багаторічний партнер Серхіо Рамоса по «Реалу» Лука Модрич. Цей півзахисник зробив собі ім'я у «Тоттенхемі», звідки у серпні 2012-го за 35 мільйонів євро перебрався до «Реала» і з того часу є незмінним гравцем «бланкос». Із мадридцями Модрич виграв просто до непристойності багато різних титулів та трофеїв, у тому числі шість разів ставав переможцем Ліги чемпіонів й чотири рази - іспанської Ла Ліги.

За збірну Хорватії Модрич грає з березня 2006 року і по теперішній час. Причому протягом останніх семи років Лука є незмінним капітаном своєї національної команди, з якою загалом зіграв на чотирьох чемпіонатах світу (2006, 2014, 2018 та 2022). У 2018-му хорвати стали срібними призерами світової першості, а в 2022-му виявилися із бронзою у руках. Варто також зазначати, що в 2018-му Лука Модрич ставав володарем престижної індивідуальної нагороди Золотий м'яч.

На сьогодні Модричу вже 39 років і він продовжує грати як на клубному рівні за «Реал», так і на міжнародному рівні за збірну Хорватії.

6. Ахмед Кано - 182 матчі за Оман

Getty Images/Global Images Ukraine. Ахмед Кано

Центрального півзахисника Ахмеда Кано не так добре знають у Європі, а ось в азіатському футболі він був досить помітною фігурою щонайменше із кінця «нульових» й донедавна.

Найбільш видатне досягнення Кано - це 182 матчі, проведені у складі національної збірної Оману. Ця команда ніколи не досягала значних спортивних результатів, проте Ахмед виступав за неї із 2003 року, дебютувавши у 18 років 7 місяців та 2 дні. З Оманом Кано тричі взяв участь у Кубку Азії - в 2007, 2015 та 2019 роках. На останньому з перерахованих турнірів оманці навіть зуміли вийти у плей-офф - до 1/8 фіналу, на чому їхній шлях, власне, й припинився.

На клубному рівні Кано грав за команди із Саудівської Аравії, Оману, Кувейту, ОАЕ та Катару. Кар'єру завершив на початку 2023 року. Наразі йому 39 і він є тренером резервного складу катарського клубу «Аль-Шамаль».

5. Ахмед Хасан - 184 матчі за Єгипет

Getty Images/Global Images Ukraine. Ахмед Хасан

Ахмед Хасан, котрий діяв на позиції центрального атакувального півзахисника, є справжньою легендою єгипетського футболу, хоча деякі молоді шанувальники гри № 1 можуть резонно заперечити, віддавши ці лаври Мохамеду Салаху. Втім, форвард «Ліверпуля» навряд чи досягне такої ж позначки щодо кількості матчів за «фараонів», як Хасан.

У національній команді Ахмед Хасан дебютував наприкінці 1995 року, коли йому було 20 років 7 місяців та 27 днів. В результаті у складі «фараонів» він чотири рази ставав переможцем Кубка африканських націй (у 1998, 2006, 2008 та 2010 роках), проте так жодного разу і не зіграв на чемпіонатах світу, куди єгиптянам із 1994 по 2014 роки кваліфікуватися не вдавалось…

Наприкінці 2013 року Хасан, якому на той момент було вже 38, вирішив завершити кар'єру футболіста. Незабаром він став функціонером у збірній Єгипту, потім недовго попрацював тренером у єгипетському клубі «Петроджет», а також був спортивним директором та виконувачем обов'язків наставника «Пірамідс». З 2020 року Ахмед Хасан - член правління єгипетського клубу ЗЕД, який базується у Гізі.

4. Ліонель Мессі - 187 матчів за Аргентину

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

Ліонель Мессі ще не завершив активні виступи у футболі, проте його вже досить давно і заслужено називають одним з найкращих гравців за всю історію гри. Знаменитим Мессі вдалося стати у «Барселоні», де він пройшов непростий шлях від вундеркінда до справжнього генія, ставши 10-разовим чемпіоном Іспанії, 4-разовим переможцем Ліги чемпіонів, а також виграв ще багато інших трофеїв.

За збірну Аргентини Мессі виступає із серпня 2005 року. На міжнародному рівні він дебютував у 18 років 1 місяць та 24 дні. Ліонель зіграв на п'яти чемпіонатах світу (2006, 2010, 2014, 2018 та 2022), причому на турнірі у Катарі допоміг аргентинцям здобути довгоочікуваний титул найкращої команди планети, а сам наколотив у ворота суперників 7 м'ячів у 7 матчах, в тому числі оформивши дубль у фіналі в ворота Франції. Крім тріумфу на ЧС-2022, Мессі з «біло-блакитними» виграв два останніх до поточного моменту розіграші Кубка Америки - у 2021 та 2024 роках.

На даний момент Мессі 37 років. На клубному рівні він продовжує грати у США за «Інтер Маямі», а на міжнародному - все ще не відмовляється допомагати Аргентині, чим дає надію вболівальникам побачити його у справі і на ЧС-2026, який пройде на полях США, Мексики та Канади.

3. Со Джин Енн - 195 матчів за Малайзію

На верхівці рейтингу, як це можна було собі уявити спочатку, все дуже заплутано та не так однозначно через плутанину в тому, які поєдинки хто та як враховує. Втім, якщо спиратися на офіційно визнані ФІФА матчі, то третій рядок утримує малазієць Со Джин Енн, котрий має на своєму рахунку 195 матчів. Хоча Міжнародна федерація футбольної історії та статистики (IFFHS) визнає Со Джин Енна гравцем із найбільшою кількістю матчів, проведених в чоловічому футболі на рівні збірних - 219.

Со Джин Енн виступав за збірну Малайзії із 1969 по 1984 роки. За підрахунками Футбольної асоціації Малайзії, їх центральний захисник провів на міжнародному рівні 250 поєдинків, що згодом було визнано функціонерами Азіатської футбольної конфедерації, але ФІФА взяла до уваги лише 195 ігор.

Як би там не було, не виключено, що в найближчому майбутньому цифри щодо кількості зіграних матчів Со Джин Енном можуть змінитися, й це дозволить йому піднятися вгору у рейтингу. Все залежатиме від того, наскільки азіатські функціонери виявляться здатними успішно довести решті футбольної спільноти, що включені ними до підрахунку матчі Со Джин Енна дійсно визначалися як міжнародні.

Наразі Со Джин Енну 74 роки і він зав'язав із футболом, остаточно пішовши на пенсію (раніше пробував себе тренером та функціонером).

2. Бадер аль-Мутава - 196 матчів за Кувейт

Tranffermarkt.de. Бадер аль-Мутава

39-річний центрфорвард Бадер аль-Мутава є головною та безумовною легендою кувейтського футболу, а у 2010-му IFFHS визнавала його найкращим бомбардиром року у світі. Практично всю свою кар'єру на клубному рівні Бадер проводить за один клуб - кувейтську «Аль-Кадісію». Тут він виступає із 2002 року з невеликою перервою (січень - червень 2011 року) на оренду в саудівському «Аль-Насрі». З «Аль-Кадісією» аль-Мутава вісім разів ставав чемпіоном Кувейту, але ключове його досягнення у кар'єрі - це перемога з «королями» у 2014 році в Кубку АФК (Лізі чемпіонів АФК 2) - другому за значимістю клубному турнірі азіатського футболу.

За збірну Кувейту аль-Мутава грав із вересня 2003 року до червня 2022 року. На чемпіонатах світу не грав, бо кувейтці туди кваліфікувалися лише одного разу в історії і було це вже досить давно - у 1982-му. Натомість зіграв у фінальних частинах трьох Кубків Азії - у 2004, 2011 та 2015 роках. Щоправда, й там збірна Кувейту виступала, скоріше, у статусі статистів, адже здобула тільки 1 перемогу у 9 матчах на всіх трьох турнірах.

Зараз 39-річний аль-Мутава продовжує грати на клубному рівні за рідну для нього «Аль-Кадісію», де є капітаном команди.

1. Кріштіану Роналду - 212 матчів за Португалію

Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду

Безумовним і, як здається, беззаперечним лідером рейтингу є Кріштіану Роналду, на рахунку якого 212 матчів за збірну Португалії. Цей форвард, як і Ліонель Мессі, встиг заслужити на статус живої легенди у футболі, все ще продовжуючи активні виступи.

У збірній Португалії Кріштіану Роналду дебютував у серпні 2003 року, коли йому було 18 років 6 місяців та 15 днів. Невдовзі футболістові пощастило стати одним з лідерів команди, а згодом - і її головною зіркою. Всього із португальцями Кріштіану зіграв на п'яти чемпіонатах світу (у 2006, 2010, 2014, 2018 та 2022 роках), і має амбіції взяти участь у шостому, який пройде в 2026-му на полях США, Мексики та Канади. Роналду також є найкращим бомбардиром в історії фінальних частин чемпіонатів Європи, маючи на рахунку 14 забитих м'ячів, а у 2016-му він ставав чемпіоном континенту, коли Португалія сенсаційно у фіналі обіграла французів (1:0).

На клубному рівні Роналду є легендою «Реала». Також він відіграв значну роль в успіхах таких європейських грандів, як «Манчестер Юнайтед» та «Ювентус». На даний момент 39-річний Кріштіану виступає в Саудівській Аравії за «Аль-Наср», і якщо вірити словам його дружини Джорджини Родрігес, цілком може залишатися у професійному футболі та грати аж до 50 років, продовжуючи штампувати рекорд за рекордом. Як мінімум у цьому випадку Роналду точно вдасться перевершити досягнення Со Джин Енна, якщо тому колись фахівці ФІФА зарахують до активу всі 250 міжнародних матчів, про які йшлося вище.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 09 жовтня 2024, 16:23 0

Роберто Скарнеккья вважає, що ціль Артема – показники Ромелу Лукаку

Коментарі