Він не кинув Шахтар, але й активом клубу не став. Що відбувається з Траоре?

Один з найперспективніших форвардів Європи у 23 роки перетворився на пересічного гравця УПЛ?

«Траоре ми вважаємо на сьогодні одним з найперспективніших форвардів у Європі. Чесно кажучи, до останнього не вірилося, що в нас вийде його підписати, з однієї причини - здебільшого з «Аякса» так просто не йдуть», - саме так влітку 2021 року охарактеризував прибуття до табору «гірників» Лассіни Траоре генеральний директор клубу Сергій Палкін. З того часу минуло три роки, й багатьох уболівальників наразі відверто шокує сума, яку «Шахтар» тоді заплатив за африканського нападника, котрий найчастіше виглядає навіть у матчах української Прем'єр-ліги якимось надто вайлуватим: то незграбним, то непомітним, а то й просто «п'ятим колесом у возі».

Втім, через травму Данила Сікана, який вилетів щонайменше на кілька тижнів, де-факто саме Траоре залишається єдиним номінальним центрфорвардом у розпорядженні Маріно Пушича. Є, звичайно, інші опції, як то переведення на цю позицію Егіналду або навіть Педріньо, котрі мають подібний досвід, проте сьогодні ми поговоримо саме про Лассіну і перипетії його кар'єри у «Шахтарі»…

Бездоганний початок та моторошна травма…

Лассіна Траоре приходив до «Шахтаря» під проект Роберто Де Дзербі. Африканський форвард усвідомив, що в «Аяксі» на нього ще не готові робити ставку як на основного нападника, чим і скористалися «гірники». На той момент контракт буркінійця з амстердамцями діяв ще рік, і на цьому вдалося зіграти українській стороні. Щоправда, говорячи відверто, багато фанатів «Аякса» влітку 2021-го дуже здивувалися, наскільки дорого їхньому клубу вдалося продати Траоре. 10 мільйонів євро - це, звичайно, не всі гроші цього світу, проте така сума дозволяє африканцю навіть на даний момент входити до топ-40 найвигідніших продажів нідерландського топ-клубу за всю історію, при тому, що за першу команду «Аякса» Лассіна встиг провести лишень 31 матч та забити 12 м'ячів.

Але починав Траоре у «Шахтарі» так, що фанати «Аякса» дуже швидко почали кусати лікті й замислюватися: а чи не помилялися вони із оцінками? Один гол у чотирьох матчах кваліфікації Ліги чемпіонів та шість забитих м'ячів у семи поєдинках УПЛ виглядали просто фантастичними показниками. У «Шахтарі» давно не було настільки результативного центрфорварда, і фанати цієї команди навіть встигли звикнути, що головним забивалою «помаранчево-чорних» стає чи то вінгер, чи то атакувальний центральний хавбек, але аж ніяк не номінальний нападник.

Траоре чудово вписався у команду Роберто Де Дзербі, а далі… Далі сталася важка травма, яку буркінієць отримав у матчі групового етапу Ліги чемпіонів-2021/22 проти «Інтера» (0:0). Пошкодження коліна Лассіна отримав вже на 11-й хвилині, і в результаті воно залишило нападника поза грою на 275 днів - аж до початку липня 2022-го.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лассіна Траоре отримав жахливу травму в матчі з Інтером

Єдиний легіонер Шахтаря, який не втік після початку війни

Наприкінці лютого 2022 року, коли перша команда «Шахтаря» перебувала у Києві та готувалася до відновлення офіційних поєдинків сезону в УПЛ, Лассіна Траоре перебував в Іспанії, де проходив процес реабілітації. Саме на Піренеях африканця й застала новина про початок повномасштабної фази російсько-української війни. Траоре не відчув того жаху, який пережили бразильці у київському готелі, де їх звично розквартирував «Шахтар», але також міг скористатися Annexe 7 ФІФА, що давав легальну можливість легіонерам українських клубів розпоряджатися власною кар'єрою так, нібито їх не обтяжують жодні контракти.

В результаті «Шахтар» навесні та влітку 2022 року залишили усі легіонери тодішнього складу, а потім їхній приклад наслідував і Роберто Де Дзербі. Італієць, подейкують, зберігав надії, що війну вдасться швидко загасити, але його зарплата була надто значною для клубу в нових реаліях, і тому сторонам не залишалося нічого, окрім як полюбовно домовитися про завершення співпраці.

А ось Лассіна Траоре приклад бразильських легіонерів вирішив не наслідувати. Він залишився у «Шахтарі», хоча формально продовжував якийсь час ще перебувати за кордоном, тому що йому потрібно було завершити відновлення. Проте 2 вересня 2022 року буркінієць провів свій перший після відновлення від травми коліна матч в УПЛ - Ігор Йовічевіч випустив Лассіну на заміну на останні 30 хвилин поєдинку проти «Руха».

«У мене було багато варіантів», - розповідав у 2022-му Траоре. «Клуб знає. Я знаю. І ми це обговорювали. Але я вирішив залишитись. У моїй культурі прийнято, що коли тобі щось дають, ти маєш щось віддати. Для мене настав час повернути ту любов, яку вони мені давали раніше».

ФК Шахтар. Лассіна Траоре

Траоре оцінив те, що «Шахтар» навіть за умов повномасштабної фази війни продовжив виконувати контрактні зобов'язання перед ним та допоміг пройти усю процедуру реабілітації. Хоча недоброзичливці тоді стверджували, що Лассіна просто не знайшов варіантів, куди можна було б поїхати пограти на умовах Annexe 7. Мовляв, серйозна травма і тривала відсутність поза полем не привели до того, що Траоре виявився цікавим хоч для когось… Але залишимо вибір версії , яка пояснює той факт, чому буркінієць вирішив залишитися в Україні, кожному, а зараз лише констатуємо - Траоре справді виявився єдиним легіонером із «Шахтаря» зразка сезону-2021/22, який не поїхав й досі залишається із «гірниками» (цього літа до клубу повернулися ще й двоє бразильців тих часів - Педріньо та Вінісіус Тобіас).

Клубним активом Траоре так і не став

За часів Йовічевіча Траоре зіграв 31 матч за «Шахтар», у яких відзначився 6 забитими м'ячами. Це були аж ніяк не визначні показники результативності, через що для хорватського тренера африканець не виглядав безумовним претендентом на місце у стартовому складі. Найчастіше на полі із перших хвилин у «гірників» з'являвся Данило Сікан, а Траоре використовувався у ротації.

У травні 2023 року Траоре знову травмувався. Цього разу він пошкодив м'язи стегна і опинився поза грою на два місяці. Втім, це не надто перешкодило його інтеграції вже у нові тактичні побудови команди, біля керма якої опинився Патрік ван Леувен. У нідерландського тренера фізично потужний Лассіна, здається, був у фаворі. Він зіграв три поєдинки, в яких забив два м'ячі, а потім... Знову отримав досить серйозну травму, яка залишила його у лазареті на 180 днів. Повернувся Траоре лише в середині лютого 2024-го, коли ван Леувена у команді вже давно не було…

Маріно Пушич, як і Ігор Йовічевіч раніше, вважає за краще використовувати Траоре у ротації, віддаючи роль основного центрфорварда Данилу Сікану. Однак зараз, коли український нападник отримав ушкодження, африканцю випала можливість проявити себе та довести, що його три роки тому не дарма у керівництві «Шахтаря» називали одним з найперспективніших форвардів європейського футболу.

Проте нинішній Лассіна Траоре зовсім не виглядає футболістом, який є беззаперечним активом «Шахтаря». Навіть на Transfermarkt оціночна вартість африканця із моменту переходу в стан «гірників» постійно лише знижується. Наразі вона становить 5 мільйонів євро - рівно вдвічі менше, аніж було заплачено за буркінійця влітку 2021-го.

У 8 офіційних поєдинках цього сезону, які встиг зіграти Траоре за «Шахтар», він відзначився тільки одним забитим м'ячем. Зараз у африканця явно не спостерігається той кураж, який проглядався на старті «гірницької» кар'єри. Лассіна виглядає малоактивним на полі, перестав добре відкриватися під передачі партнерів і, що найгірше, втратив гольове чуття, адже раніше його головним козирем було те, що він умів опинятися в потрібний момент у потрібному місці.

Нинішнього Траоре вболівальники «Шахтаря» вже втомилися критикувати, в тому числі й через те, що форвард навіть на перший погляд виглядає спортсменом, в якого є зайва вага. Ця проблема абсолютно не нова для буркінійця, адже її чудово усвідомлювали ще в «Аяксі», коли брали талановитого африканця до академії. Лассіна із дитинства має схильність до повноти через свою пристрасть до солодкого. Подейкують, що на цукерки, шоколад та різноманітні смаколики Траоре «підсадила» його бабуся, нині вже покійна. З цієї причини Лассіні необхідно особливо ретельно працювати над своєю фізикою, аби завжди перебувати у топовій спортивній формі, а тут, перш за все, потрібно уникати травм, з чим у африканця проблеми.

Очевидно й те, що після двох тяжких ушкоджень (після «Інтера» деякі лікарі взагалі казали, що Траоре у професійний футбол не повернеться, ніби повторюючи вердикти, що раніше озвучувалися на адресу Фернандіньо, коли тому зламали ногу у грі проти «Оболоні») африканський легіонер «Шахтаря» ментально все ще є жертвою травм. І тут засуджувати Лассіну навряд чи варто, бо він аж ніяк не робот, а така ж жива людина із інстинктом самозбереження, як і решта. Просто потрібно, аби пройшов час, який дозволить (якщо дозволить!) Траоре забути про попередні неприємності і з колишнім азартом боротися за м'яч до кінця у кожному ігровому епізоді та із максимальною самовіддачею.

Що далі?

Найцікавіше те, що незабаром Траоре опиниться в «Шахтарі» у аналогічній ситуації, що склалася перед його переїздом в донецький клуб. Наприкінці поточного сезону у африканця залишатиметься лише рік за контрактом із «помаранчево-чорними». Із самого початку трудова угода Лассіни була розрахована на п'ять років - до липня 2026-го. З того часу вона не лонгувалася і поки, об'єктивно кажучи, клуб не має причин вести переговори про укладення нової угоди.

ФК Шахтар. Лассіна Траоре в нинішньому сезоні поки не вражає результативністю

Це означає, що у січні або влітку 2025-го «Шахтар» має попрацювати над тим, щоб хоч із якоюсь економічною користю відпустити Траоре в інший клуб. Про якісь прибутки чи вигоду мову й вести не варто, адже за африканця у його нинішній формі, кондиціях та з такими показниками результативності, як зараз, ніхто, навіть серед багатих клубів із Саудівської Аравії, і близько не заплатить 10 мільйонів євро, інвестованих раніше у придбання Лассіни.

Колись, ще у «Аяксі», інтерес до Траоре виявляли «Вулверхемптон» та «Фіорентина». Це були реальні пропозиції та перемовини, які не завершилися успіхом. Проте відколи Лассіна у «Шахтарі» навіть на сторінках європейських ЗМІ не було жодних чуток про інтерес до африканця, не кажучи вже про реальні запити чи обговорення. Такий Траоре, яким він виглядає в наш час, точно не є кадровим активом донецького клубу. Більше того, якщо зараз буркінійцю так і не вдасться вхопитися за шанс, викликаний відсутністю у складі Сікана, можна сміливо припускати, що до літа 2025-го Лассіна перетвориться для «Шахтаря» на такий собі аналог Івана Петряка, коли користі від футболіста у першій команді не бачать вже ані головний тренер, ані топ-менеджмент, а реальних варіантів із працевлаштуванням по гравцю просто немає. І це при тому, що на даний момент Траоре тільки 23 роки.

Втім, не поспішатимемо списувати його із рахунків остаточно. Принаймні, і на відміну від Петряка, реальні шанси проявити себе Лассіна точно отримає, причому не тільки в УПЛ, а й у Лізі чемпіонів. А там, як кажуть у народі, кожен сам коваль свого щастя…

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 жовтня 2024, 16:16 26

Андрій не зіграє у найближчих матчах збірної

Коментарі