Нове керівництво, нові надії: власник Роми відроджуватиме Евертон

Розповідаємо про зміни у клубі Віталія Миколенка

Евертон - один із найбільш багатостраждальних клубів англійської Прем'єр-ліги. Мало того, що "іриски" майже щороку борються за виживання, то з них ще й турнірні бали знімають за різні порушення. Як справедливо зазначають уболівальники, АПЛ регулярно загрожує Манчестер Сіті різними санкціями, а розплачується за все Евертон. Але, можливо, епоха страждань добігає кінця. "Іриски" точно отримають новий стадіон, і з великою ймовірністю - нове керівництво. Хоча спочатку потрібно знову вибратися із низів турнірної таблиці.

Декілька днів тому стало відомо про те, що американський консорціум Friedkin Group погодив придбання 94% акцій Евертона у групи компаній Blue Heaven Golding. В якості продавця виступає британо-іранський бізнесмен Фархад Моширі, а в якості покупця - підприємець зі США Ден Фрідкін. Ця людина добре знайома уболівальникам, оскільки з 2020 року володіє Ромою, у складі якої виступає форвард збірної України Артем Довбик. Наразі, схоже, під його крилом буде ще один український футболіст - Віталій Миколенко.

Ден Фрідкін (ліворуч). Фото: Getty Images

Компанії бізнесменів уклали угоду, яка оцінюється більш ніж у 400 млн фунтів з урахуванням боргів Евертона. Операцію ще мають схвалити Прем'єр-ліга та Футбольна асоціація Англії, але жодних проблем виникнути не повинно. Очікується, що до кінця року Friedkin Group стане повноправним власником англійського клубу. Очевидно, Фрідкін був дуже зацікавлений у придбанні Евертона. Він вів переговори з Моширі ще у червні, проте тоді сторони не змогли домовитися щодо умов проведення операції.

Наприкінці минулого року викупити клуб намагалася ще одна американська інвестиційна компанія - 777 Partners. Однак ця організація, яка базується в Маямі, зіткнулася з багатьма юридичними проблемами. У результаті цього, угода не відбулася. Влітку цього року великий інтерес до придбання "ірисок" виявляв американський інвестор Джон Текстор. Однак він має частку в Крістал Пелас, а правила АПЛ забороняють одній людині бути акціонером різних клубів Прем'єр-ліги. Прощатися із "орлами" заради Евертона Текстор не захотів.

Фрідкін підтримував зв'язок із Моширі, незважаючи на невдалі переговори. Американець проявляв наполегливість, але не тиснув на іншого бізнесмена. Більше того, його консорціум ще й дав кредит Моширі, який тепер, судячи з усього, стане акціонерним капіталом. Фархад уже давно шукав покупців на Евертон. Бізнесмен, напевно, хотів продати клуб на вигідних для себе умовах, але в нього не все виходило у цьому плані. 777 Partners і Текстор вийшли з переговорів, а інших претендентів, окрім Friedkin Group, не було. Стабільно слабкі спортивні результати разом із фінансовими проблемами, боргами та вирахуванням очок не підсилювали привабливість «ірисок» на ринку.

У Моширі залишився останній козир - новий стадіон, на який Евертон має переїхати наступного сезону. Очікується, що "Евертон Стедіум" вміщуватиме близько 53 тис. осіб. Це суттєве розширення порівняно з нинішньою ареною "ірисок", "Гудісон Парк", місткість якої становить майже 40 тис. осіб. Чим більший стадіон - тим більше прибутків. Евертон має багато уболівальників, тому з нової арени можна буде отримати користь. І для власника, який залишає свою посаду, це хороший спосіб залишити свій слід в історії клубу.

Моширі викупив Евертон у 2016 році. Він не став таким сильним подразником для фанатів, як Глейзери в Манчестер Юнайтед або як Майк Ешлі в Ньюкаслі» до приходу шейхів. Але й хорошого вболівальники про нього мало що скажуть. Моширі вкладав гроші в клуб і, напевно, хотів вивести його на новий рівень, але нічого не вийшло. Як зазначають британські ЗМІ, з кожним роком бізнесмен припускався дедалі більшої кількості помилок - як у фінансовому управлінні, так і у спортивному. Це призвело до того, що "іриски" обросли боргами та прописалися в нижній частині турнірної таблиці, а постійна боротьба за виживання сильно виснажує.

Фархад Моширі. Фото: Getty Images

Тепер у Евертона будуть нові власники, що вселяє певний оптимізм у вболівальників. Фрідкін не шейх, але теж небідна людина. Його статки оцінюються в 7,6 млрд доларів. Фрідкін випускає фільми, володіє рядом курортів і є одним із найбільших у світі дистриб'юторів автомобілів Toyota. З 2020 року він є власником Роми. У Римі до Фрідкіна склалося неоднозначне ставлення. З одного боку, він призначив Жозе Моурінью, який привів "вовків" до двох фіналів єврокубків. З іншого боку, він уже звільнив і португальця, і Даніеле Де Россі, який прийшов після нього.

З приходом Фрідкіна у Роми скоротилися збитки. На цей час американець інвестував понад 800 млн євро в римський клуб, а останнім часом став виділяти пристойні суми на трансфери. Але, як зазначає італійський журналіст Даніеле Веррі, Фрідкін не користується популярністю серед уболівальників Роми. Справа не лише у тренерських призначеннях, а й у самому підході до роботи. Американець не встановив зв'язку з фанатами та не особливо вникає у діяльність клубу. Він ухвалює всі важливі рішення, але в більшості випадків покладається на директорів, а не на власну думку.

Веррі попередив фанатів Евертона, що Фрідкін не дуже серйозно ставиться до традицій, які для деяких клубів є дуже важливими. Однак він здатний покращити фінансове становище у клубі та зробити його більш конкурентоспроможним у АПЛ. Фрідкін хоче розпочати перебудову команди з тренера. З чуток, головним кандидатом американця є Мауріціо Саррі. Нинішній наставник "ірисок" Шон Дайч, ймовірно, залишиться на своїй посаді до кінця сезону, якщо команда не опиниться під реальною загрозою вильоту до Чемпіоншипу. Наступного літа в Евертоні розпочнеться нова епоха, з новими надіями та очікуваннями. Але для початку потрібно не вилетіти з АПЛ.

Текст: meta.ua/sport

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 30 вересня 2024, 03:03 0

Мадридське дербі в Ла Лізі переривалося

Коментарі