Фінал чотириразових. Марк Селбі виграв трофей 2024 British Open

У фіналі турніру в Челтнемі англієць переміг шотландця Джона Хіггінса

Англійський снукерист Марк Селбі виграв перший рейтинговий титул за 18 місяців та 23-й у своїй кар'єрі, здобувши перемогу з рахунком 10:5 над Джоном Хіггінсом у фіналі 2024 British Open.

У матчі двох топ-гравців, які мають по 4 титули чемпіонатом світу, Марк Селбі опинився на висоті. Він зробив два сенчурі та ще шість брейків 60+, що допомогло йому здобути переконливу перемогу (10:5).

Незважаючи на всі успіхи за останні два десятиліття, це важливий момент у кар'єрі Селбі, оскільки його форма різко впала наприкінці минулого сезону. Марк говорив, що подумує про завершення кар'єри.

Протягом багатьох років він боровся зі своїм психічним здоров'ям, і на початку 2023 року сім'я була вражена, коли його дружині Віккі поставили діагноз рак грудей. На щастя, вона на шляху до повного одужання.

Ці проблеми поза столом допомогли 41-річному Марку Селбі поглянути на снукер з іншого боку, дозволивши йому насолоджуватися самою грою та знизити тягар очікувань, який він часто звалює на свої плечі. Поступово його форма повернулася в норму, і це досягло кульмінації у чудовому виступі в Челтнемі.

Це перший рейтинговий титул Марка з WST Classic 2023 та його перша корона British Open. Це сталося лише через два дні після смерті легендарного коментатора та журналіста Клайва Евертона. Велика людина, можливо, дивилася вниз із вдячністю, коли Селбі підняв трофей, що носить його ім'я.

Заробивши £100 тисяч, Селбі піднявся на одну позицію в загальному рейтингу на четверте місце і стрибнув із 30-го на 7-ме місце у рейтинговому списку за рік. Його повернення у форму інтригує шанувальників снукера, оскільки чотириразовий чемпіон світу має можливість кинути виклик домінуванню Джадда Трампа на вершині.

Джон Хіггінс також сподівався покласти край довгому очікуванню рейтингового титулу, що тягнеться з 2021 Players Championship. 49-річний гравець міг би стати найбільш віковим чемпіоном рейтингового турніру, за винятком Рея Рірдона, але програв у заключній сесії. Джон втішається тим, що повернувся до топ-16 світового рейтингу, вибувши з нього тиждень тому. Шотландець заробив 45 тисяч фунтів стерлінгів і піднявся на 14-те місце.

Після першої сесії Селбі вів 5:3, потім гравці взяли по фрейму. У наступній партії Селбі при відставанні 10:34 реалізував складну довгу червону кулю та організував брейк у 88, завдяки чому збільшив відрив до 7:4. У Марка були шанси у 12-му фреймі, але він ними не скористався, і Хіггінс зробив дабл на червоній кулі в центральну лузу і додав 30 очок, скоротивши розрив до двох фреймів (5:7).

У 13-й партії Хіггінс програвав з рахунком 21:41, коли припустився помилки у відіграші, Селбі набрав 28 і збільшив свою перевагу до 8:5. Це поклало край опору Хіггінса, оскільки Селбі легко взяв останні два фрейми з брейками 91 і 93.

Марк Селбі: «Те, як я грав від початку до кінця, було справді приємно. Я вважаю, що перша сесія була неймовірною. Мій відсоток успішних ударів був 98%, а у Джона - 96%. Увечері було не так добре, я промазав один червоний при 7:4.

Крім цього, я зробив дуже мало помилок і використав свої шанси, коли вони мали. Я дуже поважаю Джона та його родину. Щоразу, коли я граю з ним, я просто насолоджуюся моментом. Я знав, що маю грати на найвищому рівні, і саме це я й зробив.

Джон Хіггінс: «Марк влаштував майстер-клас, він грав занадто добре для мене. Моїм головним моментом став 10-й фрейм, коли я мав шанс зробити рахунок 5:5, але я не зумів ним скористатися. Мені дуже сподобалося цей турнір.

Я трохи розчарований тим, як грав у фіналі. Але це заслуга Марка. Я все ще намагаюся конкурувати з цими найкращими гравцями. Мені потрібно знайти більш високий рівень, щоб це зробити».

За матеріалами World Snooker Tour

2024 British Open

Челтнем (Англія), 23-29 вересня

Фінал, 29 вересня

Марк Селбі (Англія) - Джон Хіггінс (Шотландія) - 10:5

Відеофрагменти матчу

Микола Степанов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Снукер | 27 вересня 2024, 10:23 0

Снукерний турнір 2024 British Open продовжується в англійському місті Челтнем

Коментарі