Сіті захищатиме титул без ключового гравця. Наскільки все складно?

Блогер Sport.ua оцінює перспективи «містян» без Родрі

У матчі між «Манчестер Сіті» та «Арсеналом» було все: ранні та пізні голи, неоднозначні суддівські рішення, емоції, напруга і драма. «Містяни» вирвали у «канонірів» важливий турнірний бал, який може відіграти велику роль у боротьбі за чемпіонство. Але водночас чинні чемпіони Англії втратили ключового гравця. Родрі отримав травму зв'язок коліна, через яку пропустить більшу частину сезону, якщо не всю кампанію.

Пеп Гвардіола зберігає спокій, принаймні публічно. Головний тренер «Манчестер Сіті» вважає, що Родрі повернеться на поле раніше, ніж багато хто думає. Але може фахівець лише видає бажане за дійсне. Або каже те, що хочуть почути вболівальники. Як би там не було, «містяни» захищатимуть титул без того гравця, який відіграв дуже важливу роль у його завоюванні. Напевно, у Гвардіоли є план Б. Травми трапляються, і тренер має бути до цього готовий. Але водночас важко переоцінити роль іспанського хавбека для «містян».

Родрі виступає у складі «Манчестер Сіті» з 2019 року. З того часу він зіграв 195 матчів за «містян» у Прем'єр-лізі, а пропустив лише 21 гру. За цей час він взяв участь у 260 поєдинках своєї команди у всіх турнірах - це найвищий показник серед усіх гравців із АПЛ. Крім того, він найчастіше з польових гравців виходив у старті - 238 разів. Варто також враховувати те, що 28-річний хавбек є важливим футболістом у збірній Іспанії. За той же період він зіграв близько 50 матчів за національну команду - теж солідний показник.

Так склалося, що саме у збірній Родрі отримав першу травму, за якою вже в новому сезоні АПЛ була наступна, серйозніша. Іспанець пошкодив підколінне сухожилля у фінальному матчі чемпіонату Європи проти збірної Англії, через що пропустив початок клубного сезону. Гвардіола беріг свого підопічного. Іспанець вперше вийшов на поле лише у 3-му турі Прем'єр-ліги, зігравши 45 хвилин у матчі проти «Брентфорда». Після цього він провів повний поєдинок проти «Інтера» у Лізі чемпіонів, а потім трапився матч із «Арсеналом». Ключовий опорник «Сіті» протримався проти «канонірів» лише 21 хвилину, після чого вибув на тривалий період.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жузеп Гвардіола і Родрі

Гвардіола неодноразово заявляв, наскільки Родрі є важливим гравцем для його команди. Це підтверджується цифрами. Минулого сезону іспанець виходив на поле 50 разів у стартовому складі - це найвищий показник серед усіх гравців «Манчестер Сіті». Він також провів на полі найбільшу кількість хвилин. Після настільки насиченого клубного сезону футболіст вирушив на чемпіонат Європи, де виходив у старті у шести із семи матчів. Цікаво, що «містяни» програли всі три матчі минулого сезону Прем'єр-ліги, в яких не брав участі Родрі. Це наголошує на тому, наскільки іспанець важливий для команди.

Показник перемог у «Манчестер Сіті» з Родрі на полі становить 74,1%. Без нього - 61,9%. При цьому показник поразок з іспанцем - лише 10,9%, а без нього - 33,3%. Звичайно, «містяни» в принципі грають частіше з Родрі, ніж без нього, тому й показники успіху вищі, але це все одно важливі цифри. Минулого сезону іспанець був єдиним гравцем «Манчестер Сіті», який віддавав понад сотню точних передач у середньому за матч. І це дуже важливий момент, оскільки Родрі не лише виконує оборонні функції, а й контролює гру команди загалом.

«Містяни» насправді багато втрачають після травми іспанця. Насамперед - якісного опорника. Родрі дуже добре розуміє гру. Він бачить передачу ще до того, як суперник її віддає. Хавбек багато працює над собою, дивиться матчі, аналізує. Це допомагає йому ставати ще кращим. Втрата такого професіонала - уже проблема, а у випадку з Родрі - дуже велика проблема. Він встигає скрізь - і страхувати захисників, і розганяти атаки. Минулого сезону іспанець забив 9 голів і віддав 14 асистів у всіх турнірах, що є його найкращим показником результативності за всю кар'єру.

Родрі може однаково добре розганяти свої атаки та зупиняти чужі. Він правильно використовує свої габарити, відтісняючи суперників від м'яча, та створюючи додаткову загрозу чи підстраховку (залежно від ситуації) на другому поверсі. Тож так, втрата Родрі буде відчутною. Але чи стане вона причиною, яка перекреслить весь сезон для «Манчестер Сіті»? Не факт. «Містяни» вже бували у складних ситуаціях. Вони двічі втрачали Кевіна Де Брюйне - також важливого гравця - і перемагали. Вони вигравали трофеї без чистого форварда, чого поки що не може зробити «Арсенал». Гвардіола любить виклики, і досі цілком успішно з ними справлявся.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ілкай Гюндоган, можливо, стане заміною Родрі в центрі поля

Замінити Родрі буде складно, але варіанти є. Наприклад, Ілкай Гюндоган, який дуже вчасно повернувся на «Етіхад». Німець має досвід виступів на позиції опорного півзахисника, в тому числі й у складі «Манчестер Сіті». Є ще Матеус Нуньєс та Матео Ковачич. Обидва поступаються іспанцеві практично за всіма показниками, хоча хорват отримує дедалі більше довіри від Гвардіоли. Є ще Ріко Льюїс, якого можна задіяти у центрі поля, та Джон Стоунз. Останній має досвід виступів на позиції опорника.

Варіанти у Гвардіоли є. Найближче до Родрі за розумінням гри буде, напевно, Гюндоган. Але Ілкаю вже 33 роки, що може вплинути на його швидкість. Навіть Ковачич, який на 3 роки молодший, нерідко пускає суперників собі за спину. Але, в принципі, робочі варіанти у Гвардіоли є, хоча з одним уточненням. Хто б не перемістився в опорну зону замість Родрі, йому буде потрібна підтримка, а іспанець сам був підтримкою і для оборони, і для атаки. Проте «Манчестер Сіті» - команда, яка може долати труднощі.

Сергій ЗАВАЛКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 26 вересня 2024, 18:49 13

Традиційна акція від BMW