Нервовий фініш. Австралієць Ніл Робертсон виграв турнір English Open

Престижний рейтинговий снукерний турнір пройшов у англійському Брентвуді

Австралійський снукерист Ніл Робертсон витримав опір зі сторони китайця У Іцзе і здобув перемогу в фіналі турніру English Open з рахунком 9:7, завоювавши в англійському Брентвуді перший рейтинговий титул за два роки.

Чемпіон світу 2010 з Австралії Ніл Робертсон, здавалося, йшов до легкої перемоги, коли вирвався вперед з рахунком 8:2 у матчі зі своїм 20-річним колегою. Проте талановитий У Іцзе швидко повернувся у боротьбу, взявши 5 фреймів поспіль (7:8) та забезпечивши супернику нервовий фініш.

Грім з Австралії пережив посуху трофеїв після своєї епічної перемоги з рахунком 10:9 над Джоном Хіггінсом на 2022 Tour Championship. Це сталося в сезоні, коли Ніл здобув три рейтингові титули. Проте, з того часу Робертсону було важко знайти свою форму.

Після того, як гравець з Мельбурна не зміг пройти відбір на чемпіонат світу 2024, Ніл вирушив у літній навчально-тренувальний табір, щоб заново знайти свій найкращий рівень. Він працював з колегою-професіоналом та близьким другом Джо Перрі у статусі тренера.

Спад форми призвів до того, що Робертсон вийшов на турнір цього тижня на 26-му місці у світі, але головний приз у 100 тисяч фунтів стерлінгів повертає його на 15-те місце у рейтингу. Це означає, що 4-разовий чемпіон світу Джон Хіггінс вперше з 1995 року втратив своє місце в елітній топ-16.

Незважаючи на поразку, цей тиждень став знаковим для У Іцзе. Він уперше увійшов до топ-32, перемістившись на 31 позицію рейтингу. Це був перший фінал рейтингового турніру для У Іцзе. Він переміг таких гравців, як Джадд Трамп, Стюарт Бінхем та Алі Картер, щоб потрапити у фіналі.

Фінальний матч, здавалося, У Іцзе вже програв за рахунку 2:8, але найкращий новачок року продемонстрував феноменальний ривок і залишався в боротьбі. Брейки у 100, 82 та 73 захопили глядачів у Брентвуда, які, здавалося, очікували побачити лише кількох фреймів увечері.

Ця серія залишила У Іцзе позаду з рахунком 5:8, а флюк на стартовій червоній кулі в 14-му фреймі привів до брейка в 95, що скоротило розрив до всього двох фреймів (6:8). Потім серія у 50 допомогла колишньому чемпіону світу U-21 скоротити відставання до одного фрейму (7:8).

У 16-му фреймі біла куля розташувалася на чорному кінці столу, і обидва гравці поступово переміщали червоні кулі догори, створюючи загрозливо відкриту ситуацію. Робертсон, врешті-решт, забив червону кулю у жовту лузу і зробив найважливіший брейк у 55, залишивши У Іцзе в необхідності пошуку снукерів. Цього було достатньо для Нілу, щоб здобути 24 перемогу в рейтинговому турнірі у своїй кар'єрі.

42-річний Ніл Робертсон розповів: «Я не вигравав пару років, і я виглядав чудово за рахунку 8:2. Я блискуче зіграв у першій сесії та скористався кожною незначною помилкою суперника. Потім на мене звалилося все, що тільки можна.

Я намагався використати трохи мотивації, щоби зберігати спокій. Я не міг зробити багато, тому що суперник грав чудово. Це просто збереження самовладання у будь-який час. Потрібно бути готовим до того, що з'явиться шанс і я був готовий.

Це була остання нагода для мене виграти для мого батька Яна, перш ніж він повернеться до Австралії. Він людина небагатослівна, але цього вечора він буде в захваті. Я провів 20 років як професіонал, і він ніколи особисто не бачив, щоб я вигравав фінал. Я справді щасливий, що зміг зробити це для нього.

До 8:2 у фіналі можна було стверджувати, що це був найкращий снукер, в який я грав на турнірі. Я контролював багато матчів і програв лише п'ять фреймів, щоб дістатися фіналу. Я реально всім задоволений. Приємно здобути перемогу з Джо Перрі у моїй команді. Можливо, були люди, які сумнівалися, чи це спрацює з ним. І перемога доводить, що це безперечно працює».

20-річний У Іцзе розповів: «Я думаю, що в другій половині матчу я залишався у грі й не відчував жодного тиску. Я грав дуже добре, але трохи запізно. Це був мій перший фінал, тому я відчував деякий тиск.

Я не ставив перед собою жодних цілей у цьому матчі. У 1/8 фіналу я грав із Джаддом Трампом і хотів його перемогти. Я взяв реванш та зробив це. Було чудово грати у фіналі перед такою великою публікою. Я ні про що не шкодую».

За матеріалами World Snooker Tour

2024 English Open

Брентвуд (Англія), 12-22 вересня

Фінал, 22 вересня

У Іцзе (Китай) - Ніл Робертсон (Австралія) - 7:9

Відеофрагменти матчу

Фотогалерея

Микола Степанов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 26 вересня 2024, 22:39 21

Артем вразив ворота іспанського колективу на 32-й хвилині у матчі 1-го туру ЛЄ