Другі граблі в кар'єрі Бені Макуана

Олексій Сливченко припускає, що незабаром конголезький легіонер може залишити «Полісся»

Рік тому в українському клубному футболі практично не було байдужих до дебюту за «Полісся» конголезького вінгера Бені Макуана. Африканець у стартових п'яти матчах за «вовків» у рамках Прем'єр-ліги відзначився двома забитими м'ячами, а на зимову паузу пішов із вельми гідними показниками - 4 забиті м'ячі та 2 результативні передачі у 17 поєдинках. Враховуючи швидкість, техніку та величезну кількість нестандартних рішень, які Макуана пропонував суперникам, перебуваючи на полі у складі «Полісся», практично ні в кого не було сумнівів - житомирянам вдався чудовий трансфер.

Але тут варто починати казати правду і лише правду: річ у тому, що Бені Макуана тільки для українських вболівальників був таким собі ноунеймом, незрозумілим гравцем з Африки, якого начебто ризикнуло підписати «Полісся». Насправді «вовки» аж ніяк не купували горезвісного «кота в мішку», який раптом ні з того ні з сього вистрілив та продемонстрував власну якість на футбольному полі.

Насамперед, варто нагадати, що в українську Прем'єр-лігу Бені Макуана перебрався з «Монпельє» - команди французької Ліги 1, за яку він провів 34 офіційні поєдинки (аби читача не надто бентежила ця цифра, варто також наводити й іншу - у цих матчах африканець провів на полі в цілому лишень 605 хвилин), у яких записав в актив тільки 1 забитий м'яч та 1 результативну передачу.

Однак і тут не все так просто, як здається на перший погляд. Справа навіть не в тому, що «Полісся», як мінімум за неофіційними даними, заплатило 250 тисяч євро за футболіста з Ліги 1. В УПЛ й раніше приїжджали невідомі широкому футбольному загалу гравці з клубів топових дивізіонів - англійської Прем'єр-ліги, іспанської Ла Ліги, італійської Серії А чи німецької Бундесліги. Все це грати у футбол виконавцям, зрештою, аж ніяк не допомагає, тому й на реальний рівень оцінки потенціалу може впливати лише опосередковано.

Інша річ, як Макуана взагалі опинився у «Монпельє». Французький клуб підписав вінгера з конголезького клубу «Дьябль Нуар» за 800 тисяч євро восени 2020-го. На той момент Бені було всього лише 18 років, й на нього покладали величезні надії. Більше того, перед покупкою Макуана був досконало вивчений скаутами «Монпельє», які оцінювали рівень виступів та прогресу гравця у Африці протягом щонайменше півтора року.

А ще президент «Монпельє» Лоран Ніколлен, представляючи Макуана як новачка свого клубу, чітко окреслив: на африканця покладаються серйозні надії в майбутньому, оскільки вів був названий ані багато ані мало, а одним з п'ятьох найкращих молодих африканських футболістів на той момент.

«Бені входить до п'ятірки найкращих африканських молодих талантів, і наш скаутинговий підрозділ стежив за ним багато місяців. Ми дуже розраховуємо на нього у майбутньому. Ми однозначно дамо йому та собі час, аби дочекатися результатів», - заявив Ніколлен.

ФК Монпельє. Бені Макуана - новачок «паладинів»

За даними ЗМІ, «Монпельє» вдалося виграти конкуренцію за Макуана у «Діжона», «Сент-Етьєна» та лісабонського «Спортінга», які розуміються на молодих африканських талантах й нерідко привозили звідти дуже гідних гравців.

Як би там не було, а в «Монпельє» дотрималися обіцянки президента - вони дали Макуана майже три роки на адаптацію та «розгойдування», вичікуючи, коли молодий талант зуміє виправдати аванси. Втім, до кінця сезону-2022/23 стало зрозуміло, що Бені скористатися шансом не зумів. І на початку літа минулого року той таки Ніколлен вважав за краще не лукавити, спілкуючись із представниками ЗМІ, та заявив, що «паладини» спробують підшукати для Макуана інший клуб.

«Якщо Макуана не грає, я не сказав би, що це розчарування, але питання все одно є. Ми взяли його під номером 5 або 6 у клубній ієрархії, він мав довести, він трохи пограв, але потім отримав травму, і Мішель [Тер-Закарян - тодішній та нинішній головний тренер «Монпельє»] навіть не бачив його на тренуваннях».

«Це розчарування, але Бені, можливо, доведеться пошукати інше місце, аби показати свої здібності. Це точно буде в іншому клубі, адже тут, я гадаю, ми не надто на нього розраховуємо. Було б краще, якби він пішов. Краще, зокрема й для нього», - сказав президент «Монпельє».

Формально це було єдине публічне пояснення, чому «Монпельє» вирішив попрощатися із гравцем, якого кілька років тому в цьому ж клубі називали одним з найталановитіших молодих виконавців Африки. Але, як писали французькі ЗМІ, була й інша причина, оголошувати яку в клубі не побажали. Вона полягала у психології та ментальності футболіста. Подейкували, що Макуана в певний момент вирішив, що його рівня вистачає, щоб претендувати на місце у першій команді, і що це вбило в очах гравця «іскру», яка потрібна футболістові, аби демонструвати в молодому віці стабільні темпи прогресу. Кажучи простіше, Бені вирішив, що «схопив Бога за бороду», та може більше не працювати на тренуваннях як проклятий, щоб зайвий раз не нівечитися й не піддаватися надмірному фізичному виснаженню.

Зазначимо лише, що це все виключно дані зі ЗМІ, у яких також повідомлялося: зарплата Макуана в «Монпельє» становила 30 тисяч євро на рік. У «Поліссі», за чутками, Бені перебрався приблизно на такий самий рівень окладу, але тільки з іншим інтервалом його отримання: не на рік, а на місяць!

Перші кар'єрні граблі, на які наступив Макуана, виявилися для нього, вочевидь, не надто й болючими. Нехай навіть футболіст поїхав з Ліги 1 та перебрався до української Прем'єр-ліги, де в умовах повномасштабної фази російсько-української війни комфортність виступів зовсім не та, та й рівень нинішнього «Полісся» все ще дуже далекий від команд французької еліти, що наочно довели хоча б поєдинки кваліфікації нинішнього сезону Ліги конференцій, де «вовки» без шансів двічі програли досить скромній за європейськими мірками словенській «Олімпії» й вилетіли, навіть не встигнувши як слід відчути справжні «смак та запах» цього турніру.

Натомість Макуана вдалося виторгувати гарні умови особистого контракту, та й перші півроку в українській команді видалися для нього дуже вдалими зі спортивної точки зору, акцент на чому ми робили на самому початку матеріалу.

ФК Полісся. Бені Макуана

Втім, у сезоні-2024/25 справи в Макуана різко пішли на спад. Наразі африканець зіграв лишень 111 хвилин у рамках 4 поєдинків УПЛ, не відзначившись жодною результативною дією й жодного разу не з'явившись у стартовому складі команди Імада Ашура. Незважаючи на це, Бені продовжують викликати до розташування збірної Конго, у лавах якої він на початку вересня брав участь у двох поєдинках кваліфікації на Кубок африканських націй проти Південного Судану (1:0) та Уганди (0:2).

Саме після повернення з Африки Макуана, якщо вірити чуткам у ЗМІ, примудрився наступити на другі граблі за кар'єру - цього разу вже у «Поліссі». Справа в тому, що вінгера заслали тренуватися із «Поліссям-2», яке виступає у Другій лізі, за, як повідомляється, «непрофесійний підхід 21-річного футболіста до своїх прямих обов'язків після матчу проти «Вереса». Що саме сталося після матчу із рівнянами на даний момент невідомо, проте можна констатувати одне: Макуана весь той поєдинок провів на лаві запасних і, вочевидь, це зачепило амбіції виконавця.

Поки Макуана не грає за «Полісся-2» (принаймні, у матчі із «Пробоєм», що відбувся напередодні, 21 вересня, конголезця не опинилося навіть у заявці дубля «вовків»), і це дає надію на можливість ще якось залагодити ситуацію, що називається, полюбовно. Проте сам факт того, що інформація про санкції, застосовані до Бені, вислизнула у пресу, говорить багато про що: зокрема, у клубі не мають наміру панькатися з африканцем та не збираються робити так, аби той відчував себе особливим чи недоторканим.

Насправді, це величезний плюс на адресу молодого коуча «вовків» Імада Ашура та всього керівництва «Полісся» - вони дають зрозуміти усім футболістам, що ніхто не може ставити себе та свої інтереси вище за клубні. У той же час це явно неординарна ситуація, яка теоретично може негативно вплинути на роздягальню та навіть зруйнувати мікроклімат у команді. Але щоб остаточно оцінити масштаби події, нам залишається тільки трохи почекати, коли з'явиться трохи більше фактів й стане очевидно, хто в ситуації, що склалася, постраждає істотніше - «Полісся» як клуб та команда, або окремо взятий його гравець Бені Макуана.

Великий талант - це ще не гарантія успіху. І історія футболу знає сотні, а то й тисячі випадків, коли ця істина була доведена на конкретних прикладах. Втім, кажучи відверто, не хотілося б, аби практично казкова історія Бені Макуана в УПЛ обривалася настільки непоказово та непрезентабельно. З іншого боку, якщо чутки підтвердяться, то чекати, найімовірніше, варто зовсім не нових яскравих ігор конголезця за «Полісся», а його швидкого відходу із табору «вовків». Як колись сказав президент «Монпельє» Лоран Ніколлен на адресу того ж таки Бені, можливо, так буде краще, зокрема й для самого футболіста. Зрештою, якщо одні граблі людину нічому не навчили й вона через нетривалий час із тією ж безшабашністю налетіла на другі, то це саме по собі свідчить багато про що…

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футзал | 26 вересня 2024, 20:09 13

Визначено чвертьфінальні пари: Україна – Венесуела, Бразилія – Марокко

Коментарі