Шахтар стартує у ЛЧ: питання не в Судакові, а в переконливості Пушича

Олексій Сливченко вважає, що ця єврокампанія покаже ступінь таланту та спроможності боснійця

Сьогодні оновлена ​​Ліга чемпіонів повноцінно стартує і для українських вболівальників. У поєдинку першого туру основного етапу головного єврокубку чинний чемпіон нашої країни «Шахтар» на виїзді зіграє з п'ятою командою минулого розіграшу італійської Серії А «Болоньєю».

«Червоно-сині» стали, мабуть, головною сенсацією чемпіонату Італії-2023/24 й зараз готуються уперше із 1964 року стартувати в найпрестижнішому континентальному турнірі. Причому, на відміну від подій шістдесятирічної давнини, цього разу «Болонья» гратиме безпосередньо в основній сітці, оскільки тоді шлях італійців у Кубку європейських чемпіонів-1964/65 завершився вже на стадії попереднього раунду, коли вони поступилися «Андерлехту» (0:1, 2:1, 0:0 - перегравання) лишень через примхи жеребу.

Наразі «Болонья» перебуває, вочевидь, не у найкращому стані, і за останні кілька місяців пережила чимало потрясінь. Насамперед, з команди пішов її головний творець та натхненник - наставник Тіаго Мотта, котрий перебрався до «Ювентуса». Окрім того, стан «червоно-синіх» влітку залишили ключовий виконавець в обороні Ріккардо Калафьорі (пішов за 45 мільйонів євро в «Арсенал») та головна дійова особа в ланці атаки Джошуа Зіркзе (проданий за 42,5 мільйони євро у «Манчестер Юнайтед»). І нехай новим коучем «Болоньї» став італійський фахівець Вінченцо Італьяно, який заслужив чимало гарних відгуків на попередніх місцях роботи, на старті сезону «червоно-сині» не вражають з точки зору результатів у Серії А - три нічиї та одна поразка у чотирьох поєдинках, внаслідок чого команда наразі займає лишень 17-те місце у турнірній таблиці.

Втім, проблеми та переживання «Болоньї» напередодні їх лише другого старту в головному клубному турнірі континенту в історії залишимо, насамперед, самим італійцям та їхнім уболівальникам. Нас куди більше зараз цікавить інше: в якому стані до старту Ліги чемпіонів-2024/25 підходить «Шахтар» і на що можна чекати від «гірників» у змаганні, формат якого поки що навіть не всім добре зрозумілий у теорії, не те що вже на практиці.

Справа в тому, що «Шахтар» також не виглядає напередодні матчу із «Болоньєю» командою без слабких місць. Після вкрай переконливого, як за рахунком (5:0), так і за грою, старту в УПЛ проти «Ворскли» на виїзді, «гірники» раптом припустилися одразу кількох суттєвих осічок у чемпіонаті, програвши «Поліссю» (0:1), а потім й «Олександрії» (3:4). Навіть перемога у шостому турі над «Карпатами» (5:2), яку чемпіон України здобув безпосередньо перед вояжем до Італії, не переконала усіх шанувальників «помаранчево-чорних» в тому, що команда Маріно Пушича справді готова до такого серйозного виклику як Ліга чемпіонів.

І поки особливо завзяті критикани не перестають «травити» одного з лідерів нинішнього «Шахтаря» Георгія Судакова, який у розумінні хейтерів не демонструє тієї якості футболу, яка відповідає ціннику, виставленому на нього керівництвом «Шахтаря» на трансферному ринку, у автора цих рядків набагато більше запитань напередодні старту «гірників» у Лізі чемпіонів викликає здатність головного тренера Маріно Пушича підготувати, налаштувати та переконати своїх підопічних у тому, що вони можуть як мінімум вирішити завдання щодо виходу у раунд плей-оф, для чого потрібно фінішувати не нижче 24-го місця в загальній турнірній таблиці за підсумками основного етапу.

Маріно Пушич очолив «Шахтар» наприкінці жовтня минулого року. На той момент команда вже встигла провести два стартові матчі в рамках групового раунду Ліги чемпіонів, програвши вдома «Порту» (1:3) та повернувшись з гостьової арени із валідольною вольовою перемогою над «Антверпеном» (3:2). Тоді боснійський фахівець змінив біля керма «гірників» нідерландця Патріка ван Леувена, чиї методи роботи, вочевидь, не прийшлися до вподоби і були сприйняті «в штики» низкою впливових гравців першої команди.

Маріно Пушич приходив до «Шахтаря» в той момент, коли тиск на нього апріорі був мінімальним. Якби із боснійцем «гірники» посипалися б у Лізі чемпіонів, й зрештою залишилися б навіть без путівки до Ліги Європи, то усе легко та швидко списали б на ван Леувена. Й логіка підказує, що такий підхід виглядав би більш ніж справедливим. А ось усе, що Пушич зумів показати в Лізі чемпіонів-2023/24 понад потенційні чотири «баранки» апріорі йшло йому виключно у плюс. Тим більше, що в першому ж матчі «Шахтар» на виїзді гідно протистояв «Барселоні» (1:2), а через кілька тижнів й зовсім зумів сенсаційно обіграти кризових каталонців на номінально рідному газоні у Гамбурзі (1:0).

Вісти, які Маріно Пушич заробив у минулій Лізі чемпіонів, у тому числі й та перемога над «Барселоною», безумовно додали боснійцю впевненості в собі, а його підопічним забезпечили таке необхідне моральне піднесення, що було дуже важливо після мінорного розставання із ван Леувеном. На цій хвилі, випромінюючи оптимізм та практично не стикаючись із серйозними складнощами ігрового характеру, «Шахтар» успішно відпрацював і другу частину сезону в УПЛ, гарантувавши собі чергове чемпіонство, а разом з ним - й новий старт у ЛЧ.

І тільки зараз Маріно Пушич справді стикається із повноцінним тиском, який чинить на нього посада головного тренера «Шахтаря» та участь чемпіона України в основному етапі Ліги чемпіонів. Це відбувається тому, що боснієць вже чудово знайомий із командою, багатьох футболістів він підібрав під себе або змінив під ті вимоги та концепцію, які вважає правильними та здатними приносити успіх.

Більше того, тільки зараз Пушич реально стикається і з проблемами, оскільки поразки від «Полісся» та «Олександрії», як і абсолютно непоказний футбол проти новачка елітарного дивізіону українського футболу «Лівого Берега», явно не виглядають такими, що входили до планів боснійського наставника.

В УПЛ напередодні старту в ЛЧ Пушичу вдалося вивести команду із моральної ями, впевнено розбивши «Карпати» (5:2), проте навіть за підсумками цього матчу питання до донеччан залишилися. Поки що незрозуміло, як виглядали б чемпіони України, якби підопічні Владислава Лупашка вирішили зіграти із суперником не у відкритий футбол, а так, як це раніше робили команди Імада Ашура та Руслана Ротаня. Все ж таки відчуття, що «Карпати» стали заручниками свого ж бажання залишатися самими собою, нехай навіть і у матчі із «Шахтарем», були присутні протягом всього поєдинку, що відбувся в минулий уїк-енд.

Getty Images/Global Images Ukraine. Георгій Судаков (№ 10)

Так, у Лізі чемпіонів Пушичу буде в чомусь навіть легше. По-перше, тут навряд чи доведеться додатково мотивувати своїх гравців на результат. Це не УПЛ, де у команд-лідерів часом виникають виразні проблеми із правильним налаштуванням на «прохідні ігри». Саме тому турбуватися за умовний рівень гри Судакова навряд чи варто. Георгій, як і решта, очевидно, намагатиметься зробити усе, щоб зарекомендувати себе перед потенційними іноземними покупцями, як раніше це вдалося Михайлу Мудрику, і вже найближчої зими змінити УПЛ на більш інтенсивний, конкурентний та престижний чемпіонат.

По-друге, найближчий суперник в особі «Болоньї» також достатньо зручний для «Шахтаря». Це за Тіаго Мотти «червоно-сині» славилися надійністю та ставкою на оборону, пропустивши лишень 32 м'ячі у 38 матчах минулого розіграшу Серії А. Зараз, вже із Вінченцо Італьяно на чолі, «Болонья» намагається більший акцент робити на комбінаційний футбол та на гру в атаку, через що показники в обороні поки що страждають капітально - 7 пропущених у 4 іграх на старті чемпіонату.

По-третє, від Пушича явно не вимагатимуть вершин. Усі чудово розуміють, що завдання «Шахтаря» - це зовсім не фініш у першій вісімці, який гарантує участь в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Цілком прийнятним та вдалим результатом виявиться простий вихід у плей-оф, для чого у восьми іграх потрібно буде набрати близько 8-10 очок, а це лише дві-три перемоги, при тому, що рік тому «гірники» виграли три матчі у групі, провівши всього шість поєдинків.

Але, знову ж таки, тоді Пушич приходив як той, хто покликаний виправляти проблеми, що накопичилися від попередників. Зараз він повністю готував команду до цього старту і відповідатиме за її результати, як перед керівництвом клубу, так і перед уболівальниками. Період носіння «рожевих окулярів» закінчується, а за ним наступають суворі трудові будні. І тут, наскільки переконливим виявиться Пушич у своїх кадрових, тактичних та мотиваційних рішеннях, настільки ж вдалим буде й підсумковий результат «Шахтаря» у Лізі чемпіонів.

Звичайно, завжди (особливо постфактум, коли трапляються невдачі) виникає спокуса «підстелити соломку» та розповісти про фактори, які працювали проти тебе. У випадку з «Шахтарем» це, насамперед, війна в Україні, яка створює таку кількість проблем українському клубу, із якою усі його суперники по ЛЧ разом узяті, вірогідно, не стикалися за останні кілька десятків років. Також можна буде показати пальцем на решту наших повпредів у єврокубках, які виступають настільки «успішно», що Україну в таблиці коефіцієнтів УЄФА незабаром доведеться шукати десь настільки низько, немов ранжування у ній відбувається не за критерієм успішності гри клубів, а в алфавітному порядку, причому в англомовній версії.

Але це навряд чи той шлях, із яким може погоджуватися «Шахтар». Тут завжди наголошують на вмінні долати будь-які труднощі, вирішувати найсерйозніші завдання та опинятися у найкращій позиції. Прагнення встановлювати планку очікувань максимально високо нерідко грало згодом і проти самих «гірників». Наприклад, ван Леувен став жертвою, перш за все, цього.

Тепер же ми чекаємо на повноцінний та показовий виступ «гірників» у Лізі чемпіонів під керівництвом Пушича, який і розкриє справжній ступінь таланту та спроможності боснійця. І є відчуття, що вже за підсумками першого ж матчу проти «Болоньї» відповіді на багато питань будуть отримані. Що ж, чекати залишається зовсім недовго - успіхів вам у ЛЧ, Маріно, й доведіть, що український футбол все ще може бути по-справжньому потужним! Інакше від справедливої ​​критики вас не врятує навіть знання деяких «заборонених слів»

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 18 вересня 2024, 17:25 25

Олексій Сливченко вважає, що ця єврокампанія покаже ступінь таланту та спроможності боснійця

Коментарі