ВОЛОКІТІН: «На голосуваннях у FIDE росія підкуповує бідні країни»

На генасамблеї FIDE буде голосування про повернення рф та рб у шахи

Український шахіст Андрій Волокітін прокоментував ситуацію щодо можливого відновлення у правах росії та білорусі у шахах. На його думку, порушення подібного питання в умовах війни, яка продовжується два з половиною роки в Україні, є аморальним вчинком.

Андрій Волокітін: «Ми підписали листа, щоб цього (скасування санкцій проти росії та білорусі) не сталося, бо це неприпустимо під час повномасштабної війни Росії, коли вбивають щодня цивільних, кидають ракети, дрони, вмирають спортсмени. Це просто неприпустимо, щоб було якесь повернення та участь (російських та білоруських команд), ніби нічого не відбувається. Це абсолютно аморально».

Волокітін визнав: вплив африканських та інших країн може стати вирішальним під час голосування - саме через корупцію, яка існує всередині Міжнародної шахової федерації:

«У ФІДЕ голосують багато країн: з Африки, Америки, бідних країн. Це давним-давно відомий факт, що на тих голосуваннях велика корупція, і там росія підкуповує бідні країни. Все починається з 2006 року, прямо на очах гравців вони просто готівку носили. Зараз, може, це не так відкрито, але не думаю, що схема змінилася. Не знаю, як з цим боротися, це величезна проблема. Очевидно, що ця федерація потребує докорінних змін та реформи. І, перш за все, треба змінити те російське керівництво, яке впродовж 30 років очолює ФІДЕ.

На думку шахіста, сприяти провалу голосування щодо відновлення прав росії та білорусі може лише масштабний розголос, зокрема від шахістів з інших країн:

«Чим більше шахістів виступає проти - тим краще. Але формально йде голосування від федерації, і скільки б шахістів не виступало - буде важко. Але чим більший буде публічний розголос, чим більше виступатимуть проти зняття санкцій - тим краще».

Наразі у шахах на росію та білорусь накладені санкції: заборона грати на турнірах під своїм прапором - лише у нейтральному статусі, заборона на участь на командних турнірах, заборона на проведення міжнародних турнірів під егідою ФІДЕ на території росії та білорусі.

Микола Степанов Джерело: Суспільне Спорт
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 17 вересня 2024, 10:34 17

Іменитий тренер згадав історії з минулого