Збитий льотчик чи підсилення для Артети: навіщо Арсеналу Стерлінг?

Розглядаємо неоднозначний трансфер канонірів

Арсенал уже 2 роки є головним конкурентом Манчестер Сіті у боротьбі за чемпіонський титул. Ніхто не сумнівався, що в новому сезоні "каноніри" знову будуть претендентами на трофей. До того ж "гарматники" добре підсилилися, підписавши захисника Ріккардо Калафьорі та хавбека Мікеля Меріно. Єдиний гравець, якого, на думку експертів, не вистачало лондонцям, це центральний нападник. Але натомість Арсенал підписав дуже суперечливого вінгера.

Рахім Стерлінг зараз згадується у ЗМІ не так часто, як раніше. Цьому є логічне пояснення. У Манчестер Сіті 29-річний англієць провів, ймовірно, найкращий період кар'єри, ставши чотириразовим чемпіоном АПЛ. Стерлінг багато забивав та асистував, будучи важливим гравцем у команді Пепа Гвардіоли. Але після сезону 2021/22 Рахім вирішив залишити "містян". Він перейшов до Челсі, де став одним із найбільш високооплачуваних гравців клубу.

Ймовірно, справа була не лише в грошах. У своєму останньому сезоні в Манчестер Сіті Стерлінг став отримувати трохи менше ігрового часу, хоча він все одно був пристойним. Результативність Рахіма знизилася, а разом із нею і вплив на гру команди. Тут з'явився Челсі з новими власниками, новим проектом та новим викликом. Футболіста зацікавив варіант із лондонським клубом. Влітку 2022 року він перейшов до синіх за 56 млн євро. Обидві сторони мали великі очікування від співпраці, але реальність виявилася іншою.

У Челсі Стерлінг був дуже далеким від того рівня, який показував у Манчестер Сіті. Він робив те саме, що й раніше - атакував, проривався у штрафний майданчик суперника і використовував дриблінг, ставши найкращим гравцем «синіх» зі спроб обведення. Проте нічого не працювало. У лондонському клубі часто змінювалися тренери, кожен з яких мав свої вимоги до гравців. Постійно приходили нові футболісти. З одного боку, це посилювало конкуренцію. З іншого, робило її хаотичною, оскільки не простежувалося жодного порядку.

З переходом до Челсі Рахім втратив усе, окрім грошей. Він втратив впевненість у собі, зірковий статус і місце у збірній Англії. Усього 14 голів за 2 сезони у Прем'єр-лізі - не той результат, на який усі розраховували. З приходом Енцо Марески на посаду головного тренера синіх все стало ще складніше. Фахівець заявив, що не розраховує на Стерлінга та порадив йому шукати новий клуб. Англійця пов'язували з Ювентусом, але туринці не потягнули його зарплату. Обмін у Манчестер Юнайтед на Джейдона Санчо теж залишився на рівні чуток. Ситуація ставала дедалі складнішою.

Перед закриттям трансферного вікна з'явився Арсенал, який погодився орендувати Рахіма. Цей трансфер викликав подив і у вболівальників, і в експертів. Усі чекали, що "каноніри" підпишуть зіркового форварда - когось на кшталт Віктора Осімхена, ну чи хоча б Айвена Тоуні, який добре зарекомендував у АПЛ. Але цього не сталося - нігерієць перейшов у Галатасарай на правах оренди, а ексгравець Брентфорда виїхав до Саудівської Аравії. У підсумку клуб, який бореться за чемпіонство, підписав футболіста, який явно здав позиції. Навіщо?

Найпростіше пояснення - зв'язок Стерлінга з Артетою. Обидва працювали в Манчестер Сіті і високо оцінювали один одного після того, як їхні шляхи розійшлися. Артета на той час був помічником Гвардіоли, а Рахім набирав обертів на "Етіхаді". В Англії зазначають, що саме Мікель вплинув на прогрес футболіста. Це підтверджується статистикою: свої найпродуктивніші сезони у Манчестер Сіті Стерлінг провів за часів Артети.

Сезони 2017/18 та 2018/19 стали найкращими в кар'єрі Рахіма у плані результативності. В одній кампанії він набрав 33 очки за системою гол+пас (18+15), в іншій - 30 (17+13). У сезоні 2019/20 Артета залишив Манчестер Сіті заради роботи в Арсеналі, але Стерлінг все одно забив 20 голів. Це був його найкращий показник із забитих м'ячів за один сезон в АПЛ. У Манчестер Сіті Рахім став вибуховим та універсальним гравцем. Він став правильно вибирати позиції, ефективно діяти у штрафному майданчику суперника та максимально використовувати свій дриблінг. І в усьому цьому йому допоміг Артета.

Виходячи з цього, можна припустити, що в переході Стерлінга в Арсенал є певний сенс. Артета не просто возз'єднався з колишнім підопічним. Він отримав супермотивованого гравця, який хоче знову стати чемпіоном та повернутися до збірної Англії. Виступати з Челсі у Лізі конференцій та боротися з "канонірами" за всі трофеї - це різні рівні мотивації. Рахіму ще немає 30-ти. Він має всі шанси на перезапуск кар'єри. Незважаючи на те, що Стерлінг втратив 2 роки в Челсі, він досі входить до п'ятірки найефективніших гравців АПЛ з моменту свого дебюту у 2012-му році (123 голи, 63 асисти).

Не зумівши підписати центрфорварда, Арсенал насправді нічого не втратив, орендувавши Стерлінга. Без нього "каноніри" забили 91 гол минулого сезону АПЛ (другий результат після Манчестер Сіті). З ним може вийти ще більше. Англійські ЗМІ пишуть, що Рахім вже починає "накручувати" партнерів на тренуваннях. Схоже, Артета вже взявся до справи. Якщо тренер зможе вичавити зі Стерлінга хоча б 70% того, що він показував на "Етіхаді", в цьому всьому буде сенс.

Подейкують, що наставник Арсенала не дуже задоволений Габріелом Мартінеллі, якому не вистачає стабільності. Конкуренція зі Стерлінгом однозначно підбадьорить бразильця. У "канонірів" на лівому фланзі атаки є ще Леандро Троссард, але Артета, як і раніше, розглядає його лише в якості джокера. Рахім також може зіграти і на правому фланзі, знявши тиск із Букайо Сака, якому зараз немає гравця на заміну. Крім того, Стерлінг може зіграти і на позиції центрфорварда, і під ним. Ця універсальність, як і раніше, при ньому, Артеті потрібно лише повернути впевненість у гравця, і тоді цей трансфер може відіграти важливу роль у боротьбі за трофеї.

Текст: meta.ua/sport

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 17 вересня 2024, 07:23 0

18 вересня о 18:00 відбудеться перенесений матч 4-го туру УПЛ

Коментарі