Дмитро ХРИСТИЧ: «Збірна для президента ФХУ завжди була пріоритетом»

Головний тренер національної команди розповів про підґрунтя цьогорічних успіхів команди

Український хокей знову трусить. Не дивлячись на те, що вперше за дуже тривалий час дві національні збірні - національна і юнацька - піднялися в дивізіон 1А чемпіонату світу, не дивлячись на проведені в умовах війни два чемпіонати України в Федерації хокею України намітився розкол. 22 вересня в Кременчуку має відбутися позачерговий конгрес ФХУ, на якому обіцяють переобрати нинішнє керівництво Федерації.

Цікаво, що Олександра Слатвицька, котра в команді нинішнього очільника ФХУ Георгія Зубка довгий час вважалася, обіймаючи посаду виконавчого директора, другою людиною Федерації, зараз є однією з рушійних сил, які збираються посунути чинного керівника і обійняти владу в українському хокеї. При цьому в найсвіжішому інтерв'ю Олександра поміж іншого звинуватила Георгія Зубка в тому, що він не хотів, аби національні збірні після початку повномасштабної війни взагалі існували. «Георгій насправді навіть був проти того, щоб збірні команди України продовжували функціонувати і щоб в сезоні-2022/23 років вони брали участь у чемпіонатах світу», - каже Олександра.

Ці слова в ексклюзивно для Sport.ua прокоментував нинішній наставник національної збірної України Дмитро Христич.

«Після свого обрання на посаду президента ФХУ Георгій Зубко заявив, що пріоритетом в його роботі будуть національні збірні. Всі - національна, молодіжні, жіноча. Будучи керівником Української хокейної ліги, я мав чітке розуміння, що клуби і ліга завжди мають іти збірним назустріч. Бо національні команди в пріоритеті, - каже Дмитро Анатолійович. - Пізніше, коли почалася повномасштабна війна, питання функціонування національних команд дійсно існувало. Однак тоді зусиллями ФХУ і особисто Георгія Зубка ті кандидати в збірну, які знаходилися в Україні, змогли виїхати за кордон. Я тоді був відеотренером у тренерському штабі Вадима Шахрайчука і можу сказати, що команда в Угорщині мала всі умови для роботи, провела стільки спарингів, скільки вимагав тренерський штаб. Таких тривалих майже двомісячних закордонних зборів наша національна команда не мала жодного разу в історії. І саме тоді був закладений фундамент цьогорічних результатів - перемоги на чемпіонаті світу в дивізіоні 1В, виходу в фінал олімпійської кваліфікації.

Влітку, коли сезон збірних завершився, зусиллями керівництва ФХУ для потенційних кандидатів у національну команду був організований кемп, який тривав три місяці на ковзанці Виставкового центру в Києві під керівництвом тренерів збірної Шахрайчука і Сімчука. В ньому брали участь не лише збірники, а й хокеїсти, які просто не мали де тренуватися. Можна сказати, що завдяки зокрема цьому кемпу ми зберегли для хокею таких гравців, як Олександр Воронін, Євген Говорушко, Максим Разумов. Ці збори були життєво важливими для майбутнього нашого хокею, адже тоді ми ще не знали, чи вдасться перезапустити в умовах повномасштабної війни національний чемпіонат.

Власне, якби чемпіонату в сезоні-2022/23 не було, збірні не були б допущені до участі в чемпіонатах світу. Але національну першість, завдяки великою мірою фінансовим вливанням пана Зубка, вдалося запустити.

2024-й став найуспішнішим для нашої національної збірної за останні роки. Ми виграли олімпійський передкваліфікаційний турнір, перемігши зокрема учасника топ-дивізіону, команду Польщі, а потім виграли чемпіонат світу в дивізіоні 1В. Знову-таки: без якісних тренувальних зборів напередодні цих результатів досягти не вдалося. Але взимку ми гарно підготувалися в польському Сосновці, а навесні - в литовському Каунасі, провели серію товариських матчів, зокрема проти другої збірної Латвії в Ризі. Це складові, без яких успіх був би неможливим.

Нарешті, влітку, коли наш хокей знову перебував у стані турбулентності, національна збірна України, не дивлячись ні на що, виїхала на початку серпня на збори до Будапешта, щоб якісно підготуватися до фіналу олімпійської кваліфікації в Ризі. Так, у тренерського штабу команди є питання до гравців, окремі з яких не так наполегливо готувалися влітку. Але немає жодних питань до ФХУ і Зубка, які організували нам ту підготовку, яка була потрібна команді в процесі підготовки до матчів з командами топ-дивізіону в Ризі. Президент ФХУ демонструє не словами, а ділом, що збірна для нього є пріоритетом», - сказав Христич.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 17 вересня 2024, 09:25 17

«Почесний вболівальник» поставив ультиматум головному тренера синьо-жовтих

Коментарі