Двалішвілі проти О’Меллі – найкращий бій літа. Неймовірно багато інтриги

Поєдинок, який точно не варто пропускати

У ніч на 15 вересня в Лас-Вегасі, на арені «Сфера», відбудеться поєдинок за титул UFC між чемпіоном 29-річним американцем Шоном О'Меллі (18-1) та 33-річним претендентом із Грузії Мерабом Двалішвілі (17-4). Поєдинок, який хотіли побачити приблизно всі фанати ММА і право брати участь в якому Мераб буквально заслужив кров'ю, потом та важливими перемогами, які йшли одна за одною.

А саме протистояння все ж інтригує тим, чи варто очікувати стрибку вище голови від Мераба. Шанси на перемогу у грузинського бійця точно є.

Двалішвілі зробив усе, щоб претендувати на пояс. Але попереду найскладніше випробування

Мераб Двалішвілі в UFC прекрасний. Це той самий випадок, коли невдалий старт у промоції не тільки нічого не означає, а й призвів до фантастичних результатів у підсумку.

У 2017 році грузинський боєць вперше відбоксував в рамках найпопулярнішої промоції змішаних єдиноборств у світі. Тоді він зустрівся з представником США Френкі Саензом, якому програв розділеним рішенням суддів.

Друге протистояння в рамках UFC не наштовхувало на думку про те, що з Мераба може щось вийти. Опонентом став Ріккі Саймон, який переміг Двалішвілі борцівським прийомом у 3 раунді.

Дві поразки поспіль, одна з яких - дострокова у боротьбі, хоча базово Мераб - саме борець, а не ударник. Поганий старт, відверто кажучи.

Проте це не кінець кар'єри в ММА чи UFC. Взагалі, змішані єдиноборства у цьому плані категорично відрізняються від того ж боксу, де одна, дві чи, тим більше, три поразки - це показник ледь не провальної кар'єри. Тут боєць може погано стартувати у промоції, погано продовжити, але з часом вийти навіть на найтоповіші поєдинки.

Так сталось з Мерабом. Третій бій він все ж виграв - одностайним рішенням суддів розібрався з Терріоном Вейром. І далі понеслось.

Сьогодні Двалішвілі має серію з десяти перемог поспіль, статус претендента на чемпіонство і навіть серію перемог над топовими опонентами. Заслужив чемпіонський поєдинок, як ніхто інший.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мераб Двалішвілі

Головна серія Двалішвілі почалась у 2021 році. Тоді Мераб переміг Марлона Мораеса технічним нокаутом у 2 раунді. Ця перемога - ще один аргумент до того, що було помітно давно. Грузинський боєць розвивався від поєдинку до поєдинку. Додавав до боротьби ударні навички, ставав кращим і кращим в них. Ставав все більш витривалим.

Після Мораеса прийшла перемога над Жозе Альдо - у трираундовому поєдинку рішенням суддів. Потім був Пьотр Ян. Росіянин намагався повернутись в протистоянні проти Мераба, який просто з'їв його фізично. Заборов у партері та забив у стійці.

Фінальний штрих - побитий Генрі Сехудо. Олімпійський чемпіон все ніяк не піде на пенсію. Оголошує, повертається, обіцяє побити всіх на світі. У підсумку програв Мерабу - без питань був перепрацьований страшенно працьовитим опонентом.

Тож чемпіонський бій проти О'Меллі - точно заслужена справа, яка давно вимагала бути розв'язаною. Ці хлопці так чи інакше постійно конфліктують і їхній бій був просто необхідний. Тим більше, що для Мераба саме такий суперник може стати реальною проблемою.

Чому? Тут все досить просто. О'Меллі - топовий ударник. Небезпечний, технічний, має удар та може вирубати будь-кого. При цьому до нього все ж є запитання.

Він має поразку, єдину в кар'єрі, від Марлона Вери. Яка загалом абсолютно заслужена, хоч Шон її як не визнавав, так і не визнає.

Окрім цього, він має дуже сумнівний бій проти Яна. Звичайно, побитий росіянин - це завжди добре. І Шон класно влучав по супернику. Та й поєдинок досить близький. Просто, чи переміг тоді О'Меллі? Величезне питання, тому що все виглядало дуже близько і без особливої переваги в його бік.

Проте тут же варто відзначити, що останніми двома поєдинками О'Меллі закрив питання, які давно задавались. По-перше, поклав спати топового представника боротьби Алджамейна Стерлінга. Вважалось, що фізична потужність та вміння боротися Стерлінга стануть вирішальними. У підсумку стали вирішальними точність та жорсткість Шона.

Далі був Марлон Вера, якого так само розбив О'Меллі. Причому, пропрацювавши усі п'ять раундів. Тобто питань по витривалості теж бути не може. Цей хлопець вміє працювати, коли це потрібно, не дивлячись на своє реноме хулігана з цигаркою в зубах.

Хто фаворит?

Дуже близький бій навіть на котируваннях букмекерів. На перемогу О'Меллі можна поставити з коефіцієнтом 1.77. На перемогу Двалішвілі - з коефіцієнтом 2.10.

Getty Images/Global Images Ukraine. Шон О'Меллі

Загалом, все логічно. Молодший чемпіон, який показав добре себе в останніх двох поєдинках - фаворит. Що може показати Мераб? Скажену мотивацію та фізичну готовність. Двалішвілі може перепрацювати чемпіона кількісно та якісно. Боротись, бити, в'язати, не давати супернику розійтись в ударці і просто затягати того в партері. Не дуже яскраво, зате ефективно.

Питання в іншому. Стерлінг та Двалішвілі - друзі. Вони тренуються разом, готувались разом, багато боролись. Алджамейн - сильно більший за Мераба та має топову базу боротьби. Але цього все одно не вистачило проти О'Меллі. Таймінгу та жорсткості Шона виявилось достатньо для епічної перемоги.

Чи кращий Мераб за Стерлінга просто зараз? І ні, і так. Ні - бо Стерлінг має більше яскравих технічних навичок. Так - бо все ж Алджамейн мав проблеми зі скиданням ваги. Двалішвілі у своїй вазі. Мотивований, сильний та витривалий.

Страшенно цікаво. Чи не посиплеться Мераб під ударами опонента? Чи вистачить витривалості чемпіона на такий бій? Чи буде багато ударки, чи О'Меллі доведеться багато оборонятись від боротьби опонента? Чи піймають грузина лівим боковим - вже традиційним для нього ударом? І чи вистачить йому мотивації та завзяття, щоб нарешті взяти той пояс?

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 13 вересня 2024, 22:56 30

Резо Чохонелідзе припинив співпрацю з київським клубом