Лара та Гарсія зустрінуться у неочікуваному поєдинку. Перемогти може кожен

Але молодший боксер – заслужено не фаворит бою

У ніч на 15 вересня в андеркарді протистояння між Саулем Альваресом та Едгаром Берлангою відбудеться поєдинок між чемпіоном WBA у середній ваговій категорії (до 72,6 кг) 41-річним кубинцем Ерісланді Ларою (30-3-3, 18 КО) та 36-річним американцем Денні Гарсією (37-3, 21 КО). Досить неочікуване протистояння, враховуючи частоту виходу в ринг обох боксерів. Але від цього нехай і менш якісне, ніж, якби воно відбулось декілька років тому, але не менш інтригуюче.

Гарсія в один момент перестав бути однією з головних надій американського боксу. Зараз він сподівається лише на ще одне чемпіонство

Досить довгий час Денні Гарсія та його батько активно резонували у боксерському інфопросторі. Денні, дебютувавши в профі у 2007 році, йшов без поразок аж до 2017-го. Десять довгих років, протягом яких були побиті Роберт Герреро, Пол Маліньяджі, Ламонт Пітерсон, Лукас Матісе, Заб Джуда, Ерік Моралес (двічі), Амір Хан, Кендалл Холт та багато інших.

Беззаперечно, талановитий та вправний боксер. Звичайно, галасливий батько поруч трохи псував відчуття від боксу американця. Все ж занадто багато розмовляв Гарсія-старший, а обіцянки підкорити весь боксерський світ дратували багатьох. Але на рівень боксу сина це ніяк не впливало.

Головні проблеми з'явились при зміні вагової категорії на напівсередню, коли в ринзі проти Гарсії були не ветерани, як той самий Герреро, а непереможені земляки - як той самий Кіт Турман. Або досвідчені опоненти - як Шон Портер. Все ж зміна вагової категорії негативно вплинула на результати Денні і можна сказати, що після цих двох поразок він вже ніколи не був таким, як колись.

Від поразки Портеру, яка сталась у 2018-му, Денні виходив у ринг чотири рази. Один раз у 2019 році - переміг нокаутом Адріана Гранадоса. Ще двічі у 2020-му - переміг рішенням суддів Івана Редкача та програв рішенням суддів Ерролу Спенсу. А потім ще раз - у 2022 році.


Getty Images/Global Images Ukraine. Денні Гарсія

І от тепер Гарсія повертається. Через два роки поза рингом одразу титульним поєдинком. Звичайно, бій проти Лари - це добре для фанатів, бо це цікаве протистояння. Але чи чесно це, що боксер може повернутися і битися за титул, не боксуючи понад два роки?

З іншого боку, Лара теж не був еталоном постійних виступів. Тут, звичайно, треба робити знижку на те, що кубинцю вже 41 рік. І при цьому всьому він не тільки зберігає активність, а й утримує титул та продовжує бити претендентів.

Проте, щодо активності. Один бій у 2020 році - перемога рішенням суддів над Грегом Вендетті. Один бій у 2021 році - перемога нокаутом у 1 раунді над Томасом ЛаМанною. Один поєдинок у 2022 році - перемога технічним нокаутом у 8 раунді над Гарі О'Салліваном. Та одне протистояння у 2024 році - перемога нокаутом у 2 раунді над Майклом Зерафою.

Більше одного поєдинку на рік Лара востаннє проводив у 2019-му - тоді відбоксував внічию з Браяном Кастаною та переміг нокаутом у 2 раунді Рамона Альвареса. 2024-й рік стане другим таким за весь цей час.

Лара, звичайно, дивовижний боксер. Досі боксує і демонструє те, що і раніше. Встигає контратакувати суперників, примудряється бути швидшим за них завдяки таймінгу. Все це в 41 рік.

Разом з цим варто відзначити і рівень опозиції. Все ж ЛаМанна, О'Салліван чи навіть Зерафа - не боксери рівня Денні Гарсії. Тому що базовий рівень американця - вищий за рівень кожного з цих боксерів.
Але основним тут все ж є вік обидвох бійців, вага, в якій вони будуть битись, та те, скільки часу обидва були поза рингом. Як не крути, але 36 та 41 рік - не найкращий вік для боксерів. Хоч вони можуть і добре зберегтись. Краще було б, якби ці самі спортсмени зустрілись раніше на декілька років. Але тоді це було неможливо.

Ще один важливий момент - вагова категорія. Ерісланді Лара звик битись у середній вазі. Він тут давно, володіє титулом та захищає його регулярно. Гарсії ж явно було важко боксувати і з напівсередньоваговиками, які мали по-справжньому топовий рівень. Що вже казати про незручного Ерісланді Лару, з яким не буває комфортно нікому.

Хто фаворит?

Якщо вас здивує те, що більш віковий боксер - фаворит, то готуйтеся дивуватись. На перемогу Ерісланді Лари можна поставити із коефіцієнтом 1.46. На Денні Гарсію - з коефіцієнтом 2.60.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ерісланді Лара

Але дивуватись не варто. Чого очікувати, якщо ми не бачили Денні у ринзі два роки, а тепер він виходить на чемпіона, який взагалі не мав проблем із захистами титулу досить давно.

Якщо так подивитись, востаннє, коли Лара програвав, Гарсія був ще відносно активним боксером. Це був 2018 рік і Ерісланді переміг Джаретт Хьорд. І то розділеним рішенням суддів. А перед цим кубинець програвав аж у 2014-му - Саулю Альваресу. І Канело тоді було теж вкрай складно.

Тож причина вважати, що Гарсія має шанси одна - він молодший. І це справді може спрацювати, адже ми не знаємо, коли закінчиться боксерська молодість кубинця і чи не вплинуть важкі удари американця на нього занадто погано.

Саме тому протистояння цікаве. Це геть різні стилі. Чи впорається Гарсія з маневруванням опонента та його вчасністю? Разом із цим, чи не стане сила Денні проблемою для Ерісланді? Все ж не може боксер битись вічно. Навіть Бернард Хопкінс одного дня закінчився.

Інтриги у цьому поєдинку, можливо, навіть більше, ніж, якби вони зустрілись умовні чотири-п'ять років тому. Тож видовище пропускати точно не варто.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Інші види | 13 вересня 2024, 22:35 11

Українська рекордсменка світу в Брюсселі показала результат 1.97 метри