Ізраїль – Україна. Історично зручний суперник на нейтральній території

13-14 вересня команда Ореста Терещука зіграє виїзний матч на Кіпрі

13-14 вересня відбудеться матч Першої Світової групи Кубка Девіса між збірними Ізраїлю та України на відкритих хардових кортах Herodotou Tennis Academy у Ларнаці. Через війну з ХАМАСом номінально домашній матч для Ізраїлю перенесли на Кіпр. Ба більше, матчева зустріч відбудеться без глядачів через заходи безпеки. Утім, грати на нейтральній території вже звично для збірної України. Через російське вторгнення ми «приймали» збірні США та Угорщини в Литві, Колумбію - у Грузії, Ліван - у Польщі, Барбадос - у Туреччині.

Для збірної України це другий матч у поточному сезоні. Минулого року команда Ореста Терещука сенсаційно обіграла Колумбію (3:2) на цій же стадії та вийшла на найтитулованішу команду турніру - збірну США. На початку лютого в раунді кваліфікації реальних шансів проти американців у нас не було (0:4), але сам факт того, що українські чоловіки боролися за пряму путівку до Світового фіналу, багато про що говорить. До слова, жінки після невдалого протистояння з Румунією перебувають на такому ж турнірному рівні в Кубку Біллі Джин Кінг.

Хто гратиме

Склад збірної України:

Віталій Сачко (№386 ATP, №208 ATP парний)
Олександр Овчаренко (№416 ATP, №527 ATP парний)
Олексій Крутих (№493 ATP, №1083 ATP парний)
Владислав Орлов (№560 ATP, №267 ATP парний)
Ілля Білобородько (№1026 ATP, №795 ATP парний)
Капітан - Орест Терещук

Порівняно з матчем проти США у нас лише одна заміна - замість В'ячеслава Бєлінського до збірної викликаний Олександр Овчаренко. Олександр був у нашій команді під час тріумфального протистояння з Колумбією, а також грав живий матч у протистоянні з Ліваном.

Овчаренко та Сачко мають найвищий рейтинг, тому саме вони під час жеребкування посіли місця в одиночних зустрічах у перший ігровий день. Олексій Крутих, який був головним здобувачем очок української збірної в матчах із Барбадосом і Колумбією, на превеликий жаль, дуже сильно просів у світовій класифікації та після перемог на челенджерах нині змушений грати навіть 15-тисячники ITF, де однаково успіхи так собі. Що стосується ігрової форми Овчаренка і Сачка, то вона також не дуже радує. Віталій через травму пропустив початок сезону, після чого ніяк не може вийти на колишній рівень. У Олександра є певні успіхи, але вони обмежуються 25-тисячниками ITF. Також другого номера може зіграти і Владислав Орлов, рівень наших тенісистів зараз приблизно однаковий. До речі, і в парній комбінації є багато варіантів, хоча з відомих причин не викликані найрейтинговіші парники Владислав Манафов і Денис Молчанов.

Склад збірної Ізраїлю:

Ішай Оліель (№463 АТР)
Даніель Цукерман (№508 АТР, №174 парний)
Орел Кімхі (№611 АТР)
Аміт Валес (№975 АТР)
Рой Степанов (№301 АТР парний)
Капітан - Йонатан Ерліх

Збірна Ізраїлю посідає 27-ме місце в рейтингу націй, випереджаючи українську команду на 8 рядків. Проте у складі наших суперників немає спортсменів, які могли б похвалитися великими успіхами. 24-річний Ішай Оліель не піднімався вище 305 місця у світовому рейтингу і за два останні місяці програв 6 із 7 матчів. Найкращий рейтинг 29-річного Даніеля Цукермана - 339 місце, у нього літо було успішнішим. Що з плюсів є в ізраїльтян, так це трохи більше змагального досвіду в цьому турнірі. Цукерман зіграв уже 11 одиночних матчів у кубку Девіса (4-7), Оліель - 10 (5-5). Можете не сумніватися, що це два основні гравці ізраїльської команди. Решта в сумі зіграли один матч за збірну.

Зустрічі між собою

Команда Ізраїлю дуже добре знайома українським уболівальникам тенісу. Ми грали з цією збірною тричі і щоразу перемагали. Ймовірно, ви можете добре пам'ятати останні дві зустрічі. У 2017-му в рамках зонального турніру Олександру Долгополову, Іллі Марченку та Сергію Стаховському вдалося здобути розгромну перемогу 5:0 на виїзді. У 2021-му Марченко, Стаховський і Молчанов відігралися з 1:2 за матчами в домашній зустрічі під час ковідних обмежень. Тоді в складі суперників грали і Цукерман, і Оліель. Ще одна зустріч датована 1999-м роком, коли в складі ще був Терещук. Він зіграв тільки в п'ятому матчі, коли ми вже вели 3:1. До речі, це був дебютний одиночний матч Ореста за збірну (поразка Ноаму Окуну - 3:6, 5:7).

Якщо подивитися на недавні ігри учасників матчу, то Цукерман влітку встиг програти Орлову на челенджері в Астані (4:6, 3:6), але обіграти Крутих у кваліфікації челенджера в Порту (6:4, 6:3).

Розклад матчів

П'ятниця, 13 вересня (початок ігрового дня о 18:00 за Києвом)

Ішай Оліель - Олександр Овчаренко
Даніель Цукерман - Віталій Сачко

Субота, 14 вересня (початок ігрового дня о 16:00 за Києвом)

Даніель Цукерман/Рой Степанов - Ілля Білобородько/Олексій Крутих
Ішай Оліель - Віталій Сачко
Даніель Цукерман - Олександр Овчаренко

Прогноз

Букмекери вважають збірну України фаворитом, хоча з огляду на нинішній рейтинг наших хлопців цього не скажеш. Проте потенціал Сачка і Крутих буде вищим за суперників, Овчаренко і Орлов також можуть скласти їм конкуренцію. На одиночні поєдинки вибір у нашого капітана явно кращий, ніж у його колеги Йонатана Ерліха. Не забувайте, що за правилами проведення матчів Кубка Девіса капітани можуть у другий ігровий день міняти попередньо заявлених гравців, як у парі, так і в одиночках.

З Орестом Терещуком нове покоління української збірної грає куди краще, ніж на особистих турнірах. Хотілося б вірити, що і в цій зустрічі позитивна тенденція збережеться. Після збірної США наступний жереб був до нас прихильний і реальні шанси обіграти команду Ізраїлю є. Але потрібно буде добряче попрацювати, помітної переваги у нас перед ними точно немає.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної України з рахунком 3:2

Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 12 вересня 2024, 08:08 3

Ексчемпіон світу взяв участь у бліцопитуванні