ФОТО. Шаблістка взяла медаль у шпазі. Федота-Ісаєва виборола другу нагороду

У матчі за третє місце українка перемогла суперницю з Гонконгу

Українська спортсменка Олена Федота-Ісаєва принесла Україні другу нагороду з фехтування на колісних кріслах на шпагах у категорії В на Паралімпіаді-2024. У матчі за бронзу спортсменка розгромила представницю Гонконгу Тун Нга Тін з рахунком 15:6.

Для 38-річної Федоти-Ісаєвої Паралімпіада-2024 стала другою у кар'єрі. Українка дебютувала у Токіо-2020, де здобула дві срібні нагороди: в одиночному турнірі на шпагах та командній шаблі.

У Парижі-2024 Федота-Ісаєва принесла Україні першу медаль у фехтуванні на кріслах колісних. Вона перемогла у бронзовому фіналі на шаблі представницю Китаю Ао Ланжу (15:3). Однак у чвертьфіналі змагань у одиночній шпазі зазнала поразки та вимушена була пробиватись до матчу за бронзу через втішні поєдинки.

У першій втішній сутичці українка здобула перемогу над американкою Еллен Геддес (15:4), а у наступному матчі вибила японку Анрі Сакурай (15:7). У півфіналі втішних сутичок напружена боротьба продовжувалась до останніх хвилин, але Федота-Ісаєва зуміла здолати китаянку Ао Ланджу з рахунком 15:13.

У бронзовому фіналі українка зустрілась з дебютанткою Паралімпійських ігор Тун Нга Тін. Олена першою пропустила укол, однак одразу відіграла очко та заволоділа перевагою. У підсумку Федота-Ісаєва розгромила представницю Гонконгу - 15:6.

Олена Федота-Ісаєва: «Чи є різниця між бронзовими нагородами у Парижі? Відчуття відрізняються, але це все одно радість. Просто два різних види. У шаблі я розраховувала і дуже хотіла золоту медаль, і це було можливо, бо я шаблістка, і це мій основний вид. Я багато тренуюся, у мене на тій Паралімпіаді вже було срібло, і тобто було бажання досягнути вищої сходинки. Але, на жаль, не вийшло, а у шпазі у мене ще не було паралімпійської медалі, це перша. Тому ця сходинка вища, старт у шпазі. І взагалі у двох видах взяти медаль - велика радість та досягнення для мене.

Шлях до бронзового фіналу через втішні сутички? Сутичок було дуже багато, щоразу я налаштовувалася як на перемогу, бо кожна з них була важливою, і я могла вилетіти у кожному моменті. Особливо важкий бій був проти китаянки, проти представниці Гонконгу було легше. Мені доводилося змінювати тактику, з захисту на атаку переходити, щоб вона не встигла перемкнутися, і затиснути її таким чином. З представницею Гонконгу було легше, обрала тактику, щоб перестрахуватися і не наробити дурниць, бо у цієї суперниці стабільно вигравала. Але це Паралімпіада, тут трапляються дива, як приємні, так і неприємні. Тому треба було перестрахуватися і взяти своє. Відчувала, що бронза - ось, протягнути руку, і вона є, головне не наробити дурниць.

Бронзовий фінал? Я не дуже люблю такий стиль фехтування (обережний), люблю більше агресивний. Але треба було працювати напевне, і я вже не ризикувала. Хоча фехтування - це про ризик, гарні прийоми. А тут більше захист, контратакувати - це мені було не по душі, але треба було забирати свою бронзу».

На Паралімпіаді-2024 у Парижі Федота-Ісаєва виступить ще у командних змаганнях з фехтування на шпагах. Українські фехтувальниці проведуть матч проти Італії у суботу, 7 вересня.

Олена Федота-Ісаєва - 38-річна фехтувальниця на колісних кріслах, представниця Харківщини. Срібний призер Паралімпіади-2020 з фехтування на шаблях у категорії В, а також срібний призер командних змагань на шпагах. Тричі срібний призер та бронзовий медаліст світової першості (2019, 2021, 2023). Двічі переможниця, срібний та бронзовий призер чемпіонату Європи 2022.

Паралімпійські ігри 2024

Париж (Франція), 6 вересня

Фехтування на колісних кріслах. Шпага, жінки (категорія В). Поєдинок за бронзу

Олена Федота-Ісаєва (Україна, 9) - Тун Нга Тін (Гонконг, 5) - 15:6

Микола Степанов Джерело: Суспільне Спорт
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 вересня 2024, 21:51 11

Михайло Мудрик не працював разом із командою