ПУЧКОВ: «Першочергове завдання – виграти Кубок Киргизстану»

Український тренер освоюється у далекій азійській країні

Як вже повідомлялось, український тренер Сергій Пучков був призначений на посаду головного тренера киргизстанського клубу «Мурас Юнайтед» із Джалал-Абаду. Цей статус набув офіційного характеру напередодні, хоча у далекому азійському місті він з'явився ще два тижні тому, замінивши білоруса В'ячеслава Левчука (який, до речі, всього на місяць прийняв своєрідну естафетну паличку від вихованця українського футболу з російським паспортом Андрія Канчельскіса).

Невдовзі після свого призначення 62-річний фахівець дав інтерв'ю кореспонденту Sport.ua.

- Яким чином ви потрапили у Киргизстан? - першим ділом цікавлюся у Пучкова.
- Мою кандидатуру запропонував футбольний менеджер з Дніпра Дмитро Котик. Він має контакти з керівництвом Киргизстану, тож завдяки йому у мене відбулися перемовини з президентом «Мурас Юнайтед» Айбеком Алибаєвим. Під час зустрічі, яка проходила у Європі, ми обговорили усі нюанси щодо можливої співпраці. Попервах був варіант мого запрошення на посаду головного тренера по завершенні поточного чемпіонату Киргизстану, але через непередбачувані обставини, які відбулися в команді, мені запропонували зробити це трохи раніше - щоб я приїхав, подивився, що до чого і прийняв рішення очолити «Мурас Юнайтед». До Киргизстану прибув 21 серпня з метою ознайомлення з командою, а нещодавно уклав контракт. У клубі мені неабияк допомагає спортивний директор Ельдар Магізов, який робить це денно і нощно. Ця людина виконує великий обсяг роботи, вкладаючи в нього всю душу. Що стосується міста, яке представляє «Мурас Юнайтед», то це Джалал-Абад, у якому близько 130 тисяч мешканців. Він знаходиться на півдні Киргизстану і межує з Узбекистаном.

- Що можете сказати про турнірні справи вашого нового клубу?
- Зараз триває пауза в чемпіонаті, яка викликана іграми національної збірної Киргизстану. А 15 вересня на нашу команду чекає важливий матч - фінал Кубка країни. Нашим суперником буде «Абдиш-Ата» - неодноразовий чемпіон Киргизстану, з яким ми гратимемо вдома. Починаючи з 24 серпня у Джалал-Абаді ми проводимо і тренувальний збір, і безпосередню підготовку до вирішального поєдинку за почений трофей. Що стосується чемпіонату, то він у Прем'єр-лізі Киргизстану триває у три кола і має десять учасників. На даний момент зіграно два з них, у яких моя нинішня команда ділить третє-четверте місця у турнірній таблиці з «Алаєм» (Ош), відстаючи на вісім очок від команди «Дордой» з Бішкеку, що йде у таблиці другою. А от догнати лідера, «Абдиш-Ату», нереально - надто великий відрив. Проте за другу сходинку ми ще можемо поборотись. «Мурас Юнайтед» залишилось зіграти дев'ять матчів, п'ять з яких вдома. Найближчий з них буде через чотири дні після кубкового фіналу - 19 вересня.

- Як пройшло знайомство з новим для вас колективом?
- Все гаразд, поступово звикаю. Поки що киргизські імена підопічних я ще не всі можу правильно вимовити, тому відразу ж їх попередив: «Хлопці, не ображайтесь. Мені за короткий проміжок часу нашого спілкування ще важко встигнути декого із вас безпомилково назвати». Футболісти йдуть на контакт, відносяться із розумінням. От лише поки що в силу певних причин вони не до кінця усвідомлюють значення дисципліни у спорті. А у мене, де б я не працював, дисципліна - це перш за все. А киргизські футболісти можуть спізнитися хвилин на п'ятнадцять на сніданок або на медогляд. Таке є у них у побуті. Добре, що хоча б на тренування не спізнюються. Я їм кажу: «Ви - професіонали. У вас є розклад заходів на кожний день, яке вивішується для ознайомлення. І ви повинні це виконувати». Слід віддати їм належне - стараються. Взагалі у тренерській роботі з «Мурас Юнайтед» намагаюсь донести до підопічних свої вимоги, пояснивши їм, що саме потрібно робити для того, аби грати у той футбол, який я пропагую.

- У наш час неабияку роль у розвитку будь-якого футбольного клубу відіграє інфраструктура. Якою є вона у «Мурас Юнайтед»?
- У Джалал-Абаді спробували створити умови, наближені до професіональних. Адже у столиці Киргизстану, Бішкеку, нам немає де готуватись - там ще триває будівництво ультрасучасної бази. До неї входять житловий комплекс, у якому команда мешкатиме і готуватиметься до матчів. А от самі ігри проводитимемо у Джалал-Абаді. Тут є єдина у Киргизстані футбольна академія «Барселони», де займаються дітлахи. Вона має два відмінної якості натуральних поля, на яких і ми маємо змогу тренуватись. Ще одне гарне поле є у сусідньому з Джалал-Абадом селі. Тобто маємо все необхідне для якісної підготовки «Мурас Юнайтед».

- Наскільки відомо, ви уклали контракт до завершення чемпіонату з можливою пролонгацією на один рік. Від яких факторів вона залежатиме?
- На наступний рік планується збільшення клубного бюджету. Тоді будуть зовсім інші матеріально-технічні умови. Тобто робитиметься все для того, щоб усіляко розвивати футбол у країні. А поки що переді мною стоїть першочергове завдання - виграти Кубок Киргизстану.

Раніше ми повідомляли, що у професіональній кар'єрі Сергія Пучкова, який вигравав Кубок України з сімферопольскою «Таврією», з'явився новий клуб.

Дмитро Вербинський Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 06 вересня 2024, 07:12 8

Джессіка Пегула оформила вольову перемогу в матчі з Кароліною Муховою

Коментарі