Олексій Брага: «Ми вже готуємо наступний SBC Summit Ukraine»

Він відбудеться восени

Засновник Sport&Business Club розповів про найсвіжіші проєкти клубу

З 2019 року в Україні веде свою діяльність Sport&Business Club - спільнота представників спорту, бізнесу та медіа. За словами засновника Клубу Олексія Браги, її головним завданням є поєднання спорта з бізнесом та бізнесу зі спортом. В результаті, створюються успішні кейси співробітництва, яких за історію Клубу було реалізовано вже понад 100.

В ексклюзивному інтерв'ю Sport.UA Олексій Брага розповів про головні заходи Sport&Business Club, діяльність спільноти, благодійність та нові цікаві проєкти, які будуть реалізовані цього року.

Літо - традиційно не дуже активний сезон для спорту, але відбулось дві значних події - футбольний чемпіонат Європи та Олімпіада. Чим в цей час займається Sport&Business Club?

Справді, літом є спад ділової активності, тож від самого початку ми запланували і зробили його з нахилом до спортивно-розважальних подій.

Безумовно, не забуваючи про необхідність допомагати: на фестивалі з переглядом матчу Україна - Бельгія ми зібрали 230 000 грн на джип для прикордонників. Адже ми маємо можливість проводити наші заходи тільки завдяки нашим військовим.

Літом ми зробили декілька бізнес-бранчів разом з нашими друзями, підтримали збірну України вищезгаданим фестивалем у бізнес-парку «Європасаж», організували перегляд матчу збірної на Олімпіаді, матчу за Суперкубок Англії та North-West Derby Football Fest з переглядом матчу «Манчестер Юнайтед» - «Ліверпуль». Дякую нашим партнерам, які підтримують нас та наші ініціативи.

В травні ви запустили новинний сайт про спортивний маркетинг SportBusiness.Media. Він працює вже майже 4 місяці, які є проміжні результати?

Мета ресурсу - розповідати про бізнес, який підтримує спорт, та про спорт, який співпрацює з бізнесом.

Було реалізовано великий спецпроєкт з Авторадіо про Олімпіаду, кожного дня ми в режимі live розповідали про результати виступів всіх українських спортсменів на ОІ. Це мало значний вплив на відвідуваність та впізнаваність сайту, адже Олімпійські ігри це найголовніша подія в спорті.

SportBusiness.Media виступив інформаційним партнером благодійного вечору боксу у Палаці Спорту від Spartabox Promotion, де боксували за чемпіонські пояси члени нашого Клубу Арам Фаніян та Сергій Радченко. Обидва, до речі, перемогли!

Активно робимо спеціальні проєкти з аналітикою та рейтингами, інтерв'ю зі спортсменами та менеджерами. Проаналізували динаміку приросту підписників клубів УПЛ за жовтень 2023 та травень 2024, знайшли багато цікавих фактів навіть для керівників цих клубів.

Також зробили рейтинг наших олімпійських спортсменів за кількістю підписників в Інстаграм. Фанатська база для спортсмена - це ключове з точки зору залучення спонсорів, нарівні з безпосередньо спортивними досягненнями. Втім, на жаль, не всі це розуміють, та не всі мають час та бажання займатись розвитком соціальних мереж. Є ідея, як допомогти їм, але про це трохи згодом.

Загалом ми отримали багато позитивних відгуків про роботу сайту, в тому числі від великих компаній. Наступним етапом плануємо спільні спеціальні проєкти, також розробляємо платформу блогів для бізнесу та профільних експертів. Тут ми відкриті до будь-якого співробітництва.

Спільнота СБК проводить багато заходів для переселенців, та активно підтримує наших захисників. Які благодійні проєкти у 2024 році вдалось реалізувати, та які ще заплановані?

Ми зробили 6 заходів для дітей-переселенців та дітей-співробітників поліції. Також збирали кошти на наших щомісячних заходах - їх переказували на підтримку зборів для членів Клубу, які воюють. Це були збори на засоби РЕБ, автівку, потреби ГУР та дрони. І також придбали та передали два #джипирятувальника для прикордонників - вони й зараз допомагають на фронті!


До того ж, на нашому спортивному фестивалі 1 вересня ми передали ще одну автівку для Державної прикордонної служби України - її ми придбали за рахунок минулих аукціонів. Цей джип став вже третім, придбаним нашою спільнотою.

З найближчого - ми підтримаємо турнір пам'яті прикордонників, і також член нашого Клубу запускає безкоштовні тренування з боксу для дітей-переселенців, тож ми обов'язково візьмемо участь й в цій ініціативі. І окремо зробимо захід для діточок ВПО у найбільшому центрі ракеткових видів спорту в Україні, у Kyiv Racket Sports Park.

Зрозуміло, що спортивна та навколоспортивна діяльність в поточних умовах не може існувати без підтримки бізнесу. Хто підтримує Sport&Business Club та загалом спорт в Україні?

Це тема окремого спеціального проєкту «Меценати українського спорту». Великий професіональний спорт, особливо в командних видах спорту, є суто меценатством з боку небайдужих представників бізнесу.

Але всередині Клубу члени спільноти знайомляться між собою, допомагають один одному та створюють спільні проєкти. За нашими підрахунками, з вересня минулого року близько 50 кейсів було реалізовано завдяки знайомству всередині Sport&Business Club.

В травні цього року відбулась визначна подія для українського спорту - конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine. Який вплив вона мала на спортивну та бізнес-спільноту?

Дуже багато позитивних відгуків отримали від відвідувачів. Такі заходи спрямовані на те, щоб згуртувати спільноту - гості приїжджають з інших міст спеціально щоб зустрітись зі старими знайомими, познайомитись з профільними спеціалістами та отримати новий досвід.

Це наш флагманський проєкт, і ми вже готуємо наступний SBC Summit Ukraine. Він відбудеться восени, зараз фіналізуємо формат - ми відкриті для співпраці з новими партнерами.

Зараз дуже подобається спостерігати за роботою спортивних клубів, адже багато хто дійсно «включився» та хоче робити спортивні заходи цікаво. Подобається як працюють футбольні клуби ФСК «Маріуполь», ЛНЗ, «Кривбас», «Полісся», новостворений «Ревера 1908», звісно, гранди «Шахтар» та «Динамо», волейбольний «Епіцентр-Подоляни», Sparta Box Promotion та Top Boxing Generation, яскраві є приклади кейсів у легкоатлетів, борців, плавців та багатьох інших спортсменів. Ми розуміємо, що з кожним днем спортивний маркетинг розвивається, тож наше завдання об'єднувати спільноту.

Якими ще проєктами та заходами порадує шанувальників спорту Sport&Business Club цьогоріч?

17 вересня відбудеться наша традиційна зустріч Клубу, це буде відкриття нового сезону SBC. Цей захід буде присвячений Олімпійським іграм. Серед спікерів - президент НОК України Вадим Гутцайт, призери Олімпіади Ірина Геращенко, Парвіз Насібов та Владислава Алексіїва, а також ще деякі спікери, яких ми анонсуємо трохи згодом.

Жовтень-листопад, як я вже сказав, це другий SBC Summit Ukraine. 400-450 учасників, близько 30 спікерів, нові теми, ще масштабніше та цікавіше.

У жовтні також буде традиційна зустріч Клубу, але грудень ми хочемо зробити дійсно незабутнім з двома великими заходами.

По-перше, це SBC Ukraine Awards - премія з нагородженням найкращих організацій, менеджерів та спортсменів в сфері спортивного маркетингу. Вперше в історії України: понад 20 номінацій, більш 35 членів журі. Незабаром буде оголошено про прийом заявок та кейсів від всіх бажаючих!

І також в грудні цього року Sport&Business Club відсвяткує 5-річчя. Його ми відсвяткуємо в колі найактивніших членів спільноти, звичайно, не забуваючи про благодійну місію.

Віталій Петровський Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 04 вересня 2024, 03:31 3

На жаль, розгромну перемогу у двох сетах здобула «нейтральна» тенісистка