Вкрали медаль. Український шабліст розкритикував організаторів Паралімпіади

Артем Манько незадоволений форматом проведення змагань у Парижі

Формат змагань Паралімпіади-2024 у фехтуванні на колісних кріслах зазнав критики з боку українських спортсменів. Програма дня у фехтуванні була змінена через затримку інших поєдинків. Спортсмени розкритикували зміну формату, що вплинуло на тривалість змагань.

Новий формат змагань на Паралімпіаді у фехтуванні на колісних кріслах було впроваджено на Іграх у Парижі. Замість групового етапу та стадії плей-оф, яка розпочиналася з 1/8 фіналу, спортсмени мали відтепер втішні сутички, в яких вони могли поборотися за бронзу. Туди потрапляли всі фехтувальники, які зазнали першої поразки на турнірі.

Серед спортсменів, які розкритикували зміну формату змагань - Артем Манько, чинний чемпіон світу в фехтуванні на шаблях. Манько зумів дійти до півфіналу змагань, де зазнав поразки від британця Пірса Гіллівера, однак у підсумку посів гіршу позицію, аніж інший українець Андрій Демчук, якого переміг у чвертьфіналі (15:14).

Український фехтувальник назвав нову систему проведення змагань на Паралімпіаді неймовірною й наголосив: у нього вкрали медаль за підсумками півфінального матчу проти Пірса Гіллівера, де, на його думку, арбітри ухвалили несправедливе рішення, зарахувавши фінальний удар британцю за рахунку 14:14.

Артем Манько: «Я потрапив до четвірки, але по факту залишився поза нею. Це якась неймовірна система, коли спортсмен потрапляє до четвірки найкращих у світі, а по факту змагань залишається 5-м, 6-м, чи навіть 7-м, 8-м. Плюс останній удар, який був присуджений у сутичці з Пірсом Гіллевером - це був вкрадений фінал, бо удар був 100% мій. Не знаю, що натрапило на суддів та на бокових суддів. Це був вкрадений бій, вкрадений фінал і вкрадена медаль.

Ця система (з втішними поєдинками) була відтестована лише один раз за весь відбір - у 2023 році на чемпіонаті світу, де я переміг. Особисто я не зміг її випробувати, оскільки не мав можливості це зробити. На цей раз я програв, плюс за такого неймовірного рішення - це вкрадений бій, вкрадена медаль, вкрадена можливість бути у фіналі, представляти там Україну. Я перед цим не відчував цієї системи, після цього бою (проти Гіллевера) був розбитий психологічно та не зумів повністю зібратися на бій за спробу поборотися за бронзу. Саме за спробу, бо як якби я переміг його (італійця Едоардо Джордану), то був ще один бій за бронзу. Це щось неймовірне.

Чи намагався протестувати рішенню з ударом у півфіналі? У нас є можливість запросити два відеоповтори, й я їх перед цим використав. Проте за рахунку 14:14 судді мають дивитися всі повтори. Вони подивилися цей повтор три секунди, щоб ухвалити настільки важливе рішення щодо бою. Вони мали б обов'язково роздивитися це відео уповільнено в два, три, чотири рази, якщо треба. Однак вони подивилися відео три секунди і вирішили, що удар по мені».

Наступні змагання на Паралімпіаді-2024 Артем проведе 5 вересня у командній рапірі. Також українець фехтуватиме в особистому та командному турнірі на шпагах.

Артем Манько - 25-річний спортсмен, представник Черкащини. Срібний медаліст особистих змагань з шаблі у категорії А на Паралімпіаді-2020 у Токіо. Триразовий чемпіон світу з фехтування на колісних кріслах (2019, 2021, 2023). Дворазовий чемпіон, срібний та двічі бронзовий призер чемпіонату Європи (2022 та 2024).

Фотогалерея: Артем Манько

Микола Степанов Джерело: Суспільне Спорт
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 04 вересня 2024, 15:35 11

До списку потрапили 29 футболістів

Коментарі