Come to Galatasaray! Яким дивом чемпіон Туреччини зміг підписати Осімхена

На Віктора претендували топові клуби Європи та багаті саудити, але він опинився у Стамбулі…

Однією з головних трансферних інтриг літа-2024 у футболі було визначення нового клубу для багаторічного лідера атак «Наполі» Віктора Осімхена. На найкращого футболіста Африки-2023 претендували багато топових представників європейського континенту, а також багаті саудити, які загалом були готові задовольнити практично усі побажання як «Наполі» за сумою відступних, так і самого форварда за розміром заробітної плати.

Проте зрештою Віктор Осімхен продовжить кар'єру там, де це здається неможливим навіть після офіційного повідомлення - у турецькій Суперлізі в лавах чинного чемпіона «Галатасарая». Чому це сталося і яким дивом (інакше, враховуючи масштаб фігури форварда та конкурентні можливості його нового клубу) 24-разовому чемпіону Туреччини вдалося підписати у свої лави Осімхена ви дізнаєтеся з цього матеріалу…

Насамперед, варто нагадати, що Віктор Осімхен перейшов у «Наполі» на початку вересня 2020 року з «Лілля» за 77,5 мільйонів євро. Всього за рік до цього «догам» пощастило викупити африканця у бельгійського «Шарлеруа» за 22,4 мільйони євро, а якісний сезон у Франції (18 голів та 6 асистів у 38 офіційних поєдинках за «Лілль») призвів до підвищення «цінника» на Осімхена в рази. Хоча, задля справедливості, варто зазначати, що «Наполі» довелося пристойно переплатити через високу конкуренцію за право підписати Віктора, адже номінальна оціночна вартість нігерійського бомбардира на Transfermarkt становила на той момент 40 мільйонів євро.

Як би там не було, а Осімхен прийшовся у Неаполі до двору. Протягом чотирьох сезонів він стабільно забивав 10+ м'ячів в італійській Серії А, а в чемпіонаті-2022/23 взагалі наколотив 26 м'ячів, ставши найкращим голеадором першості. У тому ж сезоні «Наполі» втретє в історії та вперше за 33 роки і з моменту відходу з клубу Дієго Марадони став чемпіоном Серії А - феноменальне досягнення для «блакитних».

У грудні минулого року Осімхен продовжив контракт із «Наполі» до літа 2026-го. Нова угода мала на увазі не лише підвищення окладу гравця до 10 мільйонів євро, а й встановлення клаусули форварда на рівні 130 мільйонів. Тим самим неаполітанці страхували себе на випадок несподіваної пропозиції щодо форварда від значно багатших клубів, внаслідок чого вони могли опинитися і без кращого нападника, і без можливості отримати за нього достатньо хороші відступні.

Здавалося б, ідилія у відносинах Осімхена та «Наполі» триватиме як мінімум і в цьому сезоні, але… За фактом все вийшло зовсім навпаки. Літо цього року стало поворотним у кар'єрі нігерійця. Більше того, вже пізньою весною було зрозуміло, що у «Наполі» на Віктора, як мінімум в середньостроковій перспективі, вже не розраховують. У команди змінився наставник, і після свого приходу на тренерський місток неаполітанців Антоніо Конте дав зрозуміти, що абсолютно готовий до розставання із Осімхеном.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Осімхен

У червні нігерійця активно сватали в «Манчестер Юнайтед» та «Парі Сен-Жермен», проте ані англійському, ані французькому грандам просунутися у питанні підписання Осімхена так і не вдалося. А в середині серпня «за справу», як здавалося тоді, всерйоз взялися «Челсі» та «Аль-Ахлі». Ситуацію із самого початку ускладнювало те, що «Наполі» хотів виручити від відходу свого топ-форварда тільки 130 мільйонів євро. Тим самим італійці відлякали і «Манчестер Юнайтед», і «Парі Сен-Жермен». Коли ж у Неаполі висловили готовність до зниження запитної вартості на Осімхена, до торгів спробував включитися «Ліверпуль». «Червоні» бажали провернути угоду блискавично, але зазнали невдачі: погодивши усі питання з «Наполі», вони загрузли в торгах щодо рівня зарплати із самим Віктором, внаслідок чого вирішили відмовитися від трансферу.

«Челсі» вів переговори більш витримано, але зрештою, й він успіху не досяг. Зокрема, авторитетні британські джерела інформували, що в стані «синіх» чітко вирішили, що зарплата Осімхена, яку він вимагав, не відповідала б новій стелі зарплат у клубі, а до компромісної угоди з африканцем лондонцям прийти не вдалося.

По суті, головна надія в Осімхена залишалася тільки на «Аль-Ахлі», але саудити раптово «зіскочили» - віддали 40 мільйонів фунтів за форварда «Брентфорда» Айвана Тоуні, чим остаточно закрили можливість здійснення угоди щодо форварда «Наполі».

Важливо, що у ситуації, яка склалася, Осімхен вже остаточно «спалив мости» у взаєминах із «Наполі». Залишатися в клубі надалі для нього було б схоже на самогубство, оскільки «блакитні» виключили Віктора із заявки на сезон, а їхній головний тренер Антоніо Конте в одному з інтерв'ю дав зрозуміти, що рішення про це (виключення Осімхена з першої команди) є остаточним й нічого в ньому змінити вже неможливо.

Таким чином, Осімхен на фініші роботи літнього трансферного вікна-2024 опинився фактично біля розбитого корита. Новий клуб у топ-лігах він знайти не зміг, відлякавши усіх претендентів своїми вимогами щодо зарплати, а запасний, як йому здавалося, варіант з «Аль-Ахлі» також несподівано став неактуальним. Якби Віктор залишився у «Наполі», то це означало б, що він до січня опиниться без ігрової практики і з украй сумнівними перспективами надалі десь виторгувати свої умови.

І тут на обрії виник «Галатасарай». Цей клуб провів переговори з «Наполі» та самим футболістом у стрімкому ключі, розуміючи, що зараз складаються найкращі умови для здійснення такого роду угоди. Стамбульські «леви» відправили на Апенніни футбольного посередника Джорджа Гарді, котрий раніше вже неодноразово допомагав їм підписувати зіркових гравців із досвідом виступів у Серії А - зокрема, Мауро Ікарді, Дріса Мертенса та Ніколо Дзаньоло. Посланцю дуже швидко вдалося обговорити усі ключові аспекти угоди, й вона була схвалена як з боку «Наполі», так і самим Осімхеном.

Єдине, на чому наполіг «Наполі» - це на продовженні контракту з форвардом ще на один рік. Неаполітанці, віддаючи Осімхена в «Галатасарай» без опції та зобов'язання викупу, резонно вирішили, що подібний формат угоди ставить їх у невигідне становище, адже влітку 2025-го, коли Віктор повернеться зі Стамбула, у нього залишиться лише річна угода з «Наполі», і це змусить італійців охочіше йти на зниження ціни та торги щодо футболіста із зацікавленими сторонами.

Сам Осімхен погодився на переїзд до Стамбула, який де-факто став для нього «рятувальною соломинкою», лише з умовою можливого відходу з «Галатасарая» у січні, якщо щодо форварда надійде пропозиція, яка влаштує «Наполі» та самого гравця. У такому разі «леви» теж не будуть ображені, оскільки отримають певну фінансову компенсацію.

Важливо також, що «Галатасарай» нічого не платитиме за оренду Осімхена, однак візьме на себе повну виплату зарплати футболіста за контрактом з «Наполі», а це близько 10 мільйонів євро. Для італійського клубу подібна умова була ключовою у форматі обговорення оренди. Зрештою, боси «Галатасарая» також були змушені поспішити, незважаючи на те, що трансферне вікно у Туреччині відкрите до 13 вересня, а це одна з найбільш пізніх дат у всьому європейському футболі. Тут ситуація полягала в тому, що чемпіону Туреччини потрібно було вкластися у терміни, відведені УЄФА для заявки гравців на Лігу Європи, а залишити Осімхена за бортом цього турніру не могли собі дозволити ані сам «Галатасарай», ані «Наполі» та нігерієць, які прямо зацікавлені у продовженні виступів гравця на максимально високому рівні, який можна вважати «вітриною».

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Осімхен виявився непотрібним Антоніо Конте

Власне, такий збіг обставин й призвів до того, що у «Галатасарая» склався пазл, який дозволив цьому клубу підписати у свої лави одного з найбільш зіркових футболістів в історії «левів».

За «Наполі» Осімхен забив 76 м'ячів та віддав 18 результативних передач у 133 поєдинках. Тепер у Туреччині від нього точно чекатимуть такої ж, а то й кращої результативності, оскільки статус топ-зірки до цього точно зобов'язує. А ось як все складеться в реальності, і що дасть кар'єрі Осімхена вояж до Туреччини - оцінимо у січні чи травні наступного року. Поки що зрозуміло тільки те, що Віктор у значній мірі виявився заручником власної жадібності та, можливо, завищеної самооцінки. Втім, це властиво багатьом зіркам світового футболу. Однак багатьох з них подібна поведінка, зрештою, й занапастила…

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 04 вересня 2024, 12:49 33

Едуардо Герреро проведе решту сезону 2024/25 в Києві на правах оренди

Коментарі