Українка, програвши бронзу Паралімпіади, розкритикувала організаторів

Бадмінтоністка Оксана Козина незадоволена розподілом на класи

Українська бадмінтоністка Оксана Козина завершила виступи на Паралімпійських іграх 2024 у Парижі. У вирішальному матчі за бронзу Козина зазнала поразки від нігерійки Маріам Боладжі.

29-річна Козина отримала можливість вибороти для України першу в історії медаль на Паралімпіаді у бадмінтоні. Завдяки перемозі у чвертьфіналі над Халіме Їлдиз з Туреччини українка гарантувала собі ще щонайменше два матчі на Іграх у Парижі.

Проте закінчити Паралімпіаду з медаллю українці не вдалося. Спершу Козина розгромно поступилася індонезійці Кониті Сякуро (13:21, 3:21). А у матчі за бронзу зазнала поразки від нігерійки Маріам Боладжі (9:21, 9:21).

Перед бронзовим матчем Козина невисоко оцінювала свої шанси на турнірі. Окрім дефіциту змагальної практики, українська бадмінтоністка звертала увагу на особливість класу SL3, в якому виступає на Іграх у Парижі - у ньому брали участь як спортсменки з протезами, так і без них, що ставило у нерівне положення бадмінтоністок.

Оксана Козина: «Якби цього класу не було, який зараз є, стала б чемпіонкою Паралімпійських ігор. Це вже довели ці змагання: перемогла суперниць, які були на чемпіонаті світу 2022. Міжнародна федерація бадмінтону мусить переглянути поділ спортсменок на класи. Саме через несправедливий розподіл на класи залишилася без медалі на Паралімпіаді у Парижі.

Гадаю, що в BWF побачили, що виходить, коли спортсменки з протезами грають з тими, у кого їх немає. Може вони це змінять, і я буду про це говорити. У неділю спілкувалися з моїми суперницями, які мають протези - вони дуже незадоволені цим, бо в нас нема можливості взяти медалі, на які ми заслуговуємо. Гадаю, що ми над цим працюватимемо, бо це ненормально. Знала, що так буде, з самого початку, але засмучена, бо я та інші дівчата, що з протезами, мали бути претендентами на медалі.

Задоволена, що потрапила до топ-4. Однак дуже засмучена, що програла спортсменці з Нігерії. Емоції? Які можуть бути емоції. Але я вдячна можливості бути у четвірці. Виграти зараз не можу, знаю своїх суперниць, деякі з них з'явилися лише за місяць перед Паралімпіадою. Ця суперниця, нігерійка Боладжі - для нас темна конячка: зіграла за три роки тричі й зараз всіх перемагає. Нічого не можу сказати, знаю, що якщо залишуся у бадмінтоні - я її точно переможу. Але є над чим працювати, гадаю, що ми з тренером будемо думати та краще підготуємося до цього».

Паралімпійські ігри 2024

Париж (Франція), 2 вересня

Бадмінтон. Жінки (клас SL3). За третє місце

Олена Козина (Україна) - Маріам Боладжі (Нігерія) - 9:21, 9:21

Микола Степанов Джерело: Суспільне Спорт
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 01 вересня 2024, 21:12 1

Подвійний подіум для України: бронзу отримав Данило Чуфаров

Коментарі