Пошановані монументом: хто вболіває за Бетіс

Блогер Sport.ua Олексій Рижков – про найвідданішу інчаду суперника «Кривбаса»

Це лише один із героїв роману Артуро Переса-Реверте «Шкіра для барабану, або Севільське причастя» міг дозволити собі водночас членство й у «Севільї», й у «Бетісі», а в житті все простіше: або ти з ними, або з нами, як сформулював один із севільських ультрас.

Хоча офіційною датою створення найбільшого угруповання фанів «Бетіса», що зветься Supporters Gol Sur, і вважається 14 жовтня 1986 р. (матч між «Бетісом» і хіхонським «Спортингом» став проривним, й навіть у сучасних логотипах групи наявне число «86»), свої витоки цей колектив бере ще від 1969 р. Тоді активні вболівальники «бетікос» мали назвисько El Chupe, однак не класифікувалися саме як ультрас.

Поворотним моментом в ультрас-історії Іспанії став чемпіонат світу 1982 р., що пройшов на Піренеях. Той фестиваль якісного футболу й відданого вболівання зумовив бурхливий розвиток фан-руху в Іспанії. Саме після 1982 р. на трибунах іспанських стадіонів стали з'являтися стиляги, рокери, зокрема й палкі прихильники стилю кантрі, панки, скінхеди тощо. Ця своєрідна контркультурна революція зумовила появу численних фан-угруповань по всій країні. Так, за віком організаційного оформлення Supporters Gol Sur, може, й поступається сусідам із Biris, що підтримують «Севілью» і цьогоріч відзначають своє 50-річчя, однак за багатьма іншими аспектами фанатизму випереджає вічних супротивників. Власне, «Бетис» є 6-м за популярністю клубом Іспанії, затомість «Севілья» - 8-ма.

Політичні погляди? Десь до 1991 р. хлопці із Supporters Gol Sur удавали із себе андалузьких націоналістів лівого спрямування, однак у рік розпаду Радянського Союзу в угрупованні виникла фракція Skin Betis, якій була близька вкрай права ідеологія. І поступово весь цей рух істотно поправішав на противагу лівакам, що підтримували «Севілью». Водночас товаришують Supporters Gol Sur із близькими ідеологічно Frente Atletico, що підтримують мадридський «Атлетіко».

Фан-стилістика? Supporters Gol Sur завше виокремлювалися тим, що полюбляли вибігати на поле рідного стадіону «Беніто Вільямарін». У такий спосіб, приміром, вони відзначили своє 15-річчя в 2001 р. під час матчу проти «Барси». 6 жовтня 2002 р. відбулася масштабна сутичка Supporters Gol Sur із прихильниками «Севільї» просто під час дербі. Зрештою, поліція застосувала сльозогінний газ.

ФК Бетіс

Взаємини клубу й ультрас знали різні часи: взаємоповага, ворожнеча, скептицизм, доба глузування. Однак, попри все, в 2007 р. «Бетис» урочисто відкрив монумент своїм уболівальником. Чи багато ви знаєте аналогів у світовій футбольній історії? Водночас у тому самому році від дій фанів «Бетиса» постраждав ентренадор «Севільї» Хуанде Рамос. Уболівальники вердебланкос закидали лавку запасних «севільїстас» бозна чим, а в Рамоса в підсумку був діагностований струс мозку. Й тогоріч - вияв щирої поваги фанів «огірків» до пам'яті померлого гравця «Севільї» Антоніо Пуерти, на могилі якого дотепер трапляються квіти з біло-зеленими стрічками. Supporters Gol Sur - це справжній калейдоскоп суперечностей!

Вже ближче до нашого часу, в 2015 р. фани «Бетіса» втрапили в сексистський скандал. Образливі співи членів Supporters Gol Sur на адресу колишньої дівчини гравця Рубена Кастро спричинили хвилю обурення. Й тогочасна президентка Андалузії Сусана Діас, й тодішній президент «Бетіса» Хуан Карлос Ольєро висловилися негативно на адресу «співаків». А Федерація прогресивних жінок закликала до притягнення винних до суворої відповідальності. Втім, ситуацію вийшло залагодити тим, що група Supporters Gol Sur виступила з офіційною заявою, де задекларувала зобов'язання виключити зі своїх рядів тих, хто «схвалює насильство». А неідентифікацію осіб, які заспівали пісню на користь гендерного насильства, назвали своєю помилкою, склали вибачення та пообіцяли прийняти будь-які заходи, вжиті за це проти угруповання.

Ла Лига. Гравці Бетіса в футболках с написом: Ми всі - Зозуля!»

В 2017 р., коли український футболіст Роман Зозуля зіткнувся з цькуванням з боку лівацьки налаштованих фанів «Райо Вальєкано», гравці «Бетіса», з якого він, власне, намагався піти в оренду до мадридського клубу, влаштували акцію «Ми всі - Зозуля!». Саме такі слова були написані на футболках, які «бетікос» натягнули на себе перед матчем проти «Валенсії». У цьому контексті українців потішила й реакція ультрас «Бетіса», які також усіляко підтримали нашого співвітчизника. Зокрема Supporters Gol Sur зустріли Романа після повернення з Мадрида словами: «Це - твій дім!».

Відданим прихильником «Бетіса» був популярний іспанський співак, уродженець Севільї Рафаель Гонсалес Серна Боно, або просто Рафа Серна. Він є автором і виконавцем гімну клубу. У лютому 2019 р. в 53-річному віці співак пішов із життя. Тогоріч перед домашньою грою проти «Барселони» вболівальники віддали шану музиканту хвилиною мовчання та розтягнули величезний банер з обличчям цього діяча культури й словами «Вічний Рафа Серна». Банер був чорно-білим, а сіру фарбу ультрас-художники використали для тіней на обличчі. «Може, банер не був найбільшим чи найвидовищнішим, - згадували опісля члени Supporters Gol Sur, - однак, безперечно, цей витвір був одним із тих, які ми зробили з найбільшою любов'ю до того, хто на ньому зображений. Він віддав душу «Бетісу»».

«Робота або фінал Кубка» - з такою дилемою зіткнувся один із відданих фанів вердібланкос два роки тому перед матчем своїх улюбленців проти «Валенсії» у боротьбі з почесний трофей. Чи варто казати, що обрав справжній ультра?

Олексій РИЖКОВ

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 28 серпня 2024, 23:58 15

Марта в непростому поєдинку обіграла британку Геррієт Дарт