Україна зіграє у фіналі відбору на Олімпіаду-2026. Чого чекати від збірної

На команду чекають матчі з суперниками елітного дивізіону ЧС

Збірна України з хокею візьме участь у фінальній групі відбору на Олімпійські Ігри-2026. Українські хокеїсти не виступали на Олімпіадах з 2002 року.

Де зіграє Україна

З 29 серпня до 1 вересня у Латвії відбудеться фінальний етап відбору на Олімпіаду-2026. Збірна України з хокею проведе матчі проти Франції, Латвії та Словенії, лише одна команда вийде на Олімпіаду в Італії.

Раніше у лютому Україна обіграла Польщу, Південну Корею та Естонію, вигравши попередній відбір. Саме це дозволило команді Дмитра Христича пробитися на вирішальний етап.

Які очікування

Очікування мають бути дуже стриманими, а краще не мати їх взагалі. Будемо об'єктивними щодо рівня збірної України порівняно з суперниками. Що говорити, якщо навіть помічник тренера національної команди Олег Шафаренко після успіху у лютому прямо заявив, що вихід у фінал відбору - це несподіванка, бо хокеїсти не мають класу (це цитата) і стрибнули вище голови. А тепер будуть суперники набагато вищого рівня. Якщо Україна на останньому чемпіонаті світу тільки вийшла до Дивізіону 1A, то всі опоненти у боротьбі за одну путівку на Олімпіаду грають в елітному дивізіоні. А Латвія, наприклад, у 2023 році на ЧС завоювала бронзу.

Сам фінал відбору проходить наприкінці літа, тому чекати від нашої команди, як і від решти інших, хорошого хокею не варто.

У рамках підготовки українські хокеїсти провели два спаринги, обігравши угорський Дунайварош 4:0 та збірну Угорщини 6:3. І якщо Дунайварош просто проводив контрольний матч, то Угорщина, як і Україна, готується до своєї фінальної групи відбору на ОІ-2026. Щоправда, там у них шансів мало, враховуючи Казахстан, Словаччину та Австрію.

Тішить, що Христичу вдалося зібрати, по суті, той самий склад, який навесні виграв ЧС у Дивізіоні 1B. Приїхали і Артур Чолач, який новий сезон розпочне в АХЛ, і капітан Ігор Мережко, і ключові форварди Олександр Пересунько, Данило Трахт, Віталій Лялька та інші.

Суперники

У прев'ю міні-турніру на сайті Міжнародної федерації хокею збірну України назвали головним аутсайдером групи, хоч і відзначили вдалий минулий ЧС. Фаворитом вважається Латвія. По-перше, матчі пройдуть у Ризі, а по-друге, команда зіграє сильним складом з залученням гравців НХЛ. Наприклад, основним воротарем, швидше за все, буде Артур Шилов, найкращий гравець ЧС-2023 і кіпер Ванкувера. Минулого сезону НХЛ він провів лише 4 матчі, але 23-річний страж воріт закріпився в системі Кенакс.

В обороні Латвія має представника чемпіона Флориди Увіса Балінскіса, а в атаці - форварда Земгуса Гіргенсонса, який провів минулого сезону 63 матчі за Баффало. Навіть якщо виключити НХЛівців, то переважна більшість латвійських гравців виступають у найкращих європейських чемпіонатах (Чехія, Данія, Німеччина).

Не такий потужний, але досить непоганий склад привезли французи з НХЛівцями П'єром-Едуардом Беллмаром та Алексом Тексьє. А ось збірній Словенії не допоможе головна зірка місцевого хокею Анже Копітар. Капітан Лос-Анджелеса вже давно не виступає за свою національну команду. Однак більшість словенських хокеїстів грають у топових або середніх європейських чемпіонатах.

Якщо говорити відверто, то шансів у збірної України дуже мало, проте вимагати щось від команди за нинішніх умов у країні досить дивно. Напевно, нашим хокеїстам буде корисно провести три матчі проти сильних суперників, проте головний турнір збірної України зовсім інший. Наступного року команда вперше за багато років зіграє на ЧС у Дивізіоні 1A, і це турнір, де від команди можна чекати позитивних результатів. А зустрічі з основними складами Латвії, Франції та Словенії мають допомогти у розумінні того, на якому рівні перебувають українські хокеїсти порівняно з представниками елітного дивізіону.

Календар матчів збірної України (покаже канал Суспільне Спорт)

29 серпня

Франція - Україна. Старт о 16:00

30 серпня

Україна - Латвія. Старт о 20:00

1 вересня

Словенія - Україна. Старт о 13:00

Іван Зінченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 28 серпня 2024, 00:15 0

До основного раунду ЛЧ пробилися РБ Зальцбург, Янг Бойз, Спарта Прага

Футбол | 28.08.2024, 13:09
Коментарі